Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съсобственост, претенции за изграждане на ВиК инсталация

Featured Replies

Здравейте,

съсобственик съм на двуетажна къща с още едно семейство, като аз притежавам втория, а те респективно първи етаж от МС. Къщата има 2 отделни входа за всеки собственик, обособени дворни пространства и избени помещения. При изграждането на ВиК инсталацията цялата къща е включена в един цикъл, като водоподаването за всеки етаж (1ви и 2ри) е отделено, но това за мазите е общо. Т.е. при спиране на водата в моята изба (кранът се намира в моя собственост), автоматично се спира водата и за тяхната, защото така са устроени тръбите. Мен често ме няма в тази къща, не живея постоянно там и ме е страх зимата да не стане авария при замръзване, да се спука тръба и аз да съм отговорен, че не съм взел необходимите мерки. Многократно съм отправял въпроса към съседите си, но следва отговор, че не са длъжни да правят преустройство, заплахи и скандали. А практическа възможност за реконструкция има, просто е необходимо те да се вържат към тетката от централния кран или към водоподаването от първия си етаж. Отправил съм и нотариална покана и след  проведената среща в конст. протокол и според техните думи е записано, че не може да се подменят тръби и те няма и да правят ремонт. Допълнително съм се обърнал и към районното управление на ВиК с изложения проблем като исках да пратят лице на място, което да констатира Е ли е възможно те да извършат този ремонт, но до този момент без отговор. Готов съм да повикам и частна експертиза, в случай, че ВиК откажат да вземат отношение по проблема.

Та въпросът ми е: аз в правото ли съм си да спирам водата в моята изба по мое усмотрение и нужда като се вземе предвид вече написаното и при положение, че аз не прекъсвам подаването за първия им жилищен етаж. Моля за предложения, просто търся допълнителна информация. докато чакам ВиК да вземат отношение по проблема. Обърнал съм се и към 2ма адвокати, но и двамата не можаха да ме посъветват нищо, явно трябва някой с опит в подобни неща, но аз лично не познавам.

Благодаря

Никой не е длъжен да се съобразява с прищевките ви! Съседите може би да нямат средства за преустройство! Ви сте инициатора - направете ремонта вие! Нямате основание да отправяте нито заплахи, ноито може да постигнете нещо по съдебен път! Нямате никакво право да спирате водата! А, ако нямаше кран !?!?!

П.П. Как отчитате и плащате тази обща вода или куче влачи и диря няма! Вариант е може би откриване на партиди, но ще си платите и вие и то добре или преправяне на системата до подкачване към съществуващите партиди, но и вие пак ще си платите добре!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

Правилото е - една сграда - едно отклонение от водопроводната мрежа. С общ водомер, по който плащате и на абонатите - контролни. Радвай се че все още сте на индивидуални водомери. Вместо да харчиш безсмислени пари за адвокати - плати на водопроводчик да раздели инсталацията. Половин ден работа и 20 - 50 лв в зависимост от сложността и материалите.

Ако съсобствениците ти дадат половината - ОК. Всичките други начини са по-скъпи и без резултат.

опасенията са за спукване на тръба поради замръзване, нали така?

Е, когато собственика на втория етаж е в жилището си да не би да топли и мазата с цел да предотврати замръзване на тръбите? Друг е въпроса че в мазите обикновено температурата е постоянна. То, затова и са мази.

какъв е проблема да се сложи спирателен кран на отклонението към втория етаж и когато собственика отсъства да си спира водата в жилището?

ВиК е до централния водомер включително.Всичко от там нататък си е частна собственост.Ако  щете и 2 крана и 200 отклонения си направете-ваша работа.Всичко зависи от добрите междусъседски отношения.Ако имаш ти възможност-финансова,направи нов вътрешен възел да можеш да си спираш водата за твоя етаж да си спокоен.Като те няма спирай крана и пей сърце.

Редактирано от _nib_ (преглед на промените)

Ако мазето е общо, какъв е проблема ако стане авария, ще се спре водоподаването на цялата къща!

Но ако крана е след ваш водомер, няма проблем да се затвори.

Номера е крана да е преди личния водомер.Ако е след водомера всичко може да стане.Стъкло да се пукне,гарнитура да замине.Стой та гледай какви кубици може да ти навъртят такива ситуации.

преди 9 часа, _nib_ написа:

Номера е крана да е преди личния водомер.Ако е след водомера всичко може да стане.Стъкло да се пукне,гарнитура да замине.Стой та гледай какви кубици може да ти навъртят такива ситуации.

преди всеки водомер е задължително да има спирателен кран

в случая, до колкото разбирам, главния водомер заедно с крана са в мазата на автора на темата 

а дори и водомера да не е там, тръбите в мазата са общи за цялата сграда и се явяват общи части и той определено не е в правото си да спира водата когато той прецени

Спирай  си водата за етажа спокойно.Не съм видял спукан централен водомер в мазе-с това си вадя хляба.В шахта в двора зимата спукани водомери бол.Но в мазе не.Само трябва да предупредиш инкасаторката че отсъствате дълго време и да и дадеш ключ за мазето да може да го отчита.Това е.Но ако имаш излишни за нова преовръзка,която трябва да си мине през ВиК,с проекти,скъци-дай ги,щом така ще си по-спокоен.Но и при големи жилищни кооперации с 12-18 собственика,централния водомер е в мазата на някой от собствениците-такъв е бил проекта на строителя.

Редактирано от _nib_ (преглед на промените)

• Автор

Така по ред на номерата:

1.@ Кумчо Вълчо - общата вода се плаща през централен водомер, който се намира в моята маза. Има си индивидуални водомери на всеки етаж + един допълнителен в моята маза. Дефакто показанията на централния водомер също отчитат показанията на водата в тяхната маза като разлика между централния и всички останали. Няма никакви кучета и никакви дири. 

2. @ emmi - има спирателен кран за втория етаж, там както и за първия водата може да се спира поотделно. Проблемът е в мазата, където, както съм уточнил, разклоненията за тяхната изба са вързани за моята и така.. Кранът е след личния водомер ( за избите). Централният кран е преди общия.

3. @ nib - проблемът е, че навремето родителите ми са правили допълнителна връзка за мазите за тяхна сметка и от там съседите са си прекарали за избите. Сега отново аз трябва да правя още една връзка, пак за моя сметка за да се отделя допълнително от вече изградени тръби, които минават през моя собственост. Най-вероятно си прав, но въпросът е принципен:). Какво имаш предвид "преди" и "след" личния водомер. Кранът се намира между централният водомер за цялата къща и индивидуалният водомер за моята маза. Иначе централният водомер не е спукан но, леко капе дори и съвсем леко отворен, дори след проверка и ремонт от ВиК - т.е. има за какво да се опасявам. И аз мисля, че да, най-вероятно ще трябва  да се мине през ВиК с проекти и скици, аз съм се и обърнал вече към тях, чакам им отговора.

Благодаря на отговорилите.

преди 1 час, Стамен написа:

- проблемът е, че навремето родителите ми са правили допълнителна връзка за мазите за тяхна сметка и от там съседите са си прекарали за избите. Сега отново аз трябва да правя още една връзка, пак за моя сметка за да се отделя допълнително от вече изградени тръби, които минават през моя собственост.

Ето ,че знаеш каво трябва да направиш! От друго няма смисъл т.е. заяжданици, заплахи и от адвокати!!!!  И какво значи твоята собственост!?! Тази къща е построена  на база, план, проекти скици, които са одобрени! Не може сега да предявяваш претенции! Провиш си ремонта за собствена сметка и готово!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

Колегите ще ги викаш докато отстранят теча-независимо дали капе от крана преди или след централния водомер,самия централен водомер или от гайките на щуцерите.За теч от щуцерите и на личния водомер пак на ВиК звъниш-трябва да ти махнат пломбата,да сменят гарнитурите и пак да пломбират водомера.Някои сами си вършат последното с разликата че след това си пускат молба за пломбиране с упомената причина -след извършване на ремонтни работи.

преди 1 час, Стамен написа:

Кранът се намира между централният водомер за цялата къща и индивидуалният водомер за моята маза.

Те това ти е личния кран.Проект трябва само при промяна на възела на централния водомер.След централния не ти трябва.Намираш си майстор на частно да ти направи каквото ти душа иска.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.