Премини към съдържанието
15 години Kaldata.com – време е да почерпим! Прочети още... ×

Препоръчан отговор


Здравейте имам следният код, работи, но искам числата да ми излизат във възходящ ред, но как ще стане това. Мъчих се с бъбъл сорт и не става, ако някой може да помогне.

#include <iostream>
using namespace std;

struct elem
{
	int key;
	elem *prev;
	elem *next;
}e;

struct list
{
	elem *start;
	elem *end;
}a, b;

void pushback(list& a, elem& e)
{
	elem* conductor;
	conductor = a.end;
	a.end = new elem;
	a.end->prev = conductor;
	a.end->next = 0;
	a.end->key = e.key;
	if (conductor !=0) conductor->next = a.end;
	if (a.start == 0) a.start = a.end;
}


void merge(list &a, list &b)
{
	elem *p = a.start;
	if (p == NULL)
	{
		a.start = b.start;
		a.end = b.end;
		b.start = NULL;
		b.end = NULL;
		return;
	}
	while (p && b.start)
	{
		elem *q = b.start;
		if (q->key < p->key)
		{
			if (p->prev) p->prev->next = q;
			else a.start = q;
			q->prev = p->prev;
			p->prev = q;
			b.start = q->next;
			q->next = p;
		}
		else p = p->next;
	}
	if (b.start)
	{
		a.end->next = b.start;
		b.start->prev = a.end;
		a.end = b.end;
		b.start = NULL;
	}
	b.end = NULL;
}


int main()
{
	elem* conductor;
	for (;;)
	{
		cout << "vavedete nov element v spisak a ili 0 za kraj -> ";
		cin >> e.key;
		if (e.key == 0) break;
		pushback(a, e);
	}
	cout << "\n\n";
	for (;;)
	{
		cout << "vavedete nov element v spisak b ili 0 za kraj -> ";
		cin >> e.key;
		if (e.key == 0) break;
		pushback(b, e);
	}
	cout << "\n\n";
	merge(a, b);
	conductor = a.start;
	for (;;)
	{
		cout << conductor->key << " ";
		if (conductor->next == 0) break;
		conductor = conductor->next;
	}
	return 0;
}

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ей големи сте тарикати. Имал бил код. И откъде го имаш ?  Сякаш не си познавам почерка

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Гепал го  е :)  Те сега някои си мислят, че copy-paste е програмиране.

@авторчето - за да ти работи правилно merge() трябва да слепваш вече сортирани списъци, а не каквито там ти паднат.

А ако задачата ти е да сортираш списък,  bubblesort  е доста лесен за реализиране метод, какво си написъл досега че не става?

Редактирано от ined (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

бъбал сорт нали трябва да е с масив, но аз моите елементи не ги въвеждам в масив

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не ги въвеждаш в масив да. В свързан списък ги въвеждаш. Ти въобще нищо не правиш. Тази задача я написахме за един друг калпазанин, а ти си я преписал едно към едно, макар, че условието на задачата при теб явно е съвсем друго. Да се смее ли човек да плаче ли.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Според мен подобни решения  са излишно сложни. Пускаш си две вложени цикълчета във вътрешното да почва с по-малък индекс от външното сравняваш масивите и не се занимаваш с глупости. Самият бъбъл сорт е бавен, а я направи налаиз на твоето решение?

Чак имплементации на пушбек и мърдж... леле. Като ти се занимава с такива сложнотии научи стека как се имплементира, той поне е полезен.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
void bubblesort(list a)
{
    int flag;
    if (a.start == NULL) return;
    do 
    {
       flag=0;
       elem *p=a.start;
       while (p->next)
       {
           if (p->key > p->next->key)
           {
               int t=p->key;
               p->key=p->next->key;
               p->next->key=t;
               flag=1;
           }
           p=p->next;
       }
    } while (flag);
}

Не виждам кое му е сложното

Редактирано от ined (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 12 часа, ined написа:

void bubblesort(list a)
{
    int flag;
    if (a.start == NULL) return;
    do 
    {
       flag=0;
       elem *p=a.start;
       while (p->next)
       {
           if (p->key > p->next->key)
           {
               int t=p->key;
               p->key=p->next->key;
               p->next->key=t;
               flag=1;
           }
           p=p->next;
       }
    } while (flag);
}

Не виждам кое му е сложното

Тук съм променил малко кода ти. Най-същественото е, че създавам нов указател с име markerEnd, чиято цел е да намали броя на ненужните проверки на последните ,вече сортирани, елементи.

http://melpon.org/wandbox/permlink/FCN8IRoDDtUgUsir

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.