Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Жичен рутер на Blizoo + Тenda безжичен рутер (проблем с интернет свързаност)

Featured Replies

Привет, скоро попаднах на ситуация, в която имаме жичен рутер нa Blizoo, към който е закачен безжичен рутер Tenda.
Проблемът е следният, съществува интернет свързаност  но понякога няма такава.
Чудя се къде е проблемът.
Няколко месеца на посоченият адрес е работил коректно без проблеми, а към сегашно време зачестиха толкова че почти не може да се ползва.

Тествах всичко, само каналът забравих да направя ръчен, още си е на автоматична настройка. 
Съмнявам се че има проблем в това че не е зададен ръчен канал, който да е постоянен.

Оказа се че свързаността е коректна, лан кабелът от жичният рутер си влиза във синият  WAN порт на безжичният рутер.
Оказва се че жичният рутер е стабилен.
Оказва се че лан кабелът е стабилен.
Оказа се че компютърът е стабилен.
Оказа се че безжичният рутер Тенда закачен за друг доставчик например Vivacom на друг адрес си работи с часове без проблем.
Оказава се че интернет свързаността се губи и идва само на този адрес с доставчик на Blizoo.
Вътре в жичният рутер Тенда се вижда че не губи свързаност с жичният рутер и си има заредени данни от DHCP сървъра на жичният рутер на Blizoo.
Обаче в същото време няма интернет. Наистина си мисля че проблемът идва от това че Тендата е на автоматични канали.
Успявах да върна интернет достъпа в безжичната мрежа само като изключвам компютъра, рестартирам жичният рутер на Blizoo, рестартирам безжичният рутер Tenda и включвам компютъра.

Да не би да е не много добра съвместимостта на двата рутера?
Че са от различни производители, макар че си работят по  някакви протоколи и се разбират.

Какво мислите вие?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Има няколко вероятности. Според мен, най-вероятно е проблема ти да е в доставчика и понякога от него връзката да прекъсва, или безжичния ти рутер да е проблемен. От кога се случва това? На колко време е рутера? Прави ли хард ресет? Може да опиташ и с друг фърмуер, за съответния рутер, ако вече не е в гаранция.

Това на Близу не е рутер, а е модем. Аз съм с такава свързаност. Модем Сиско и след него рутер TP линк. Проблеми нямам, всичко е на автоматични настройки.

Казваш че ако модема е включен с UTP кабел към компютъра няма проблем. Като за начало ресетни модема и рутера до заводски настройки и за всеки случай смени UTP кабелите.

Тествах кабела. С кабела проблем няма. С циско модема на близо няма проблем. 

Уж и с Тендата няма ако закача за друг вивакомски модем.

Проблемът става като свържа модема на близоо и тенда. Не веднага, в първият момент си работи.

След известно време се показва триъгълничето.

Просто в Тендата няма достъп до интернет.

Много е странно.

Вече нямам достъп до устройствата. Но не съм ресетвал. 

Проблемите почват след 2 месеца работа.

Направи това като за начало. Виж също да не би рутера или модема да прегряват. Ако са в разконител с много консуматори ги тествай в друг контакт.

Тук уцели.

Виждях два разклонителя единя разклонител влиза в другия разклонител а той влиза в ел. мрежата.

Разклонителите са с по три контакта.

Заети са от захранващ адаптер на лаптоп, адаптер на циско модема, адаптер на тенда рутера, май имаше още нещо закачено не помня, почти всички са пълни с нещо.

Но като цяло консуматорите с ниска консумация.

Ако е проблема в това от къде си взимат тока не би ли трябвало консуматорите да имат недостик на ток да не се включват въобще или да имат съвсем различно поведение?

Тия тенди са толкова калпави, че не е за обяснение. Казваш след два месеца ползване се скапва връзката - може би тендата забива и просто се нуждае от рестарт, т.е. толкова си може. Може и адаптера да не е качествен и не дава стабилно напрежение. Провери и с друг адаптер, обаче гледай волтажа и ампеража да е приблизително еднакъв до фабричния. Провери си и настройките дали са правилни. На твое място не бих се занимавал с тая Тенда. Направо взимам най-евтиния възможен TP-Link, който поддържа DD-WRT/OpenWRT и забравям, че имам маршрутизатор. Пример за такъв модел е 740N V4, който ползвам от години.

По принцип не бих си купил такъв боклук.

Не е мое устройството.

Но съм объркан.

Под вакомска мрежа зад вивакомски модем си работи 8 часа не съм тествал по дълго.

Върна ли го зад модем на близо си работи когато си поиска.

Разбрах че не е от канала, защото и като свържа друг компютър на порт от тенда също няма комуникация до интернет.

Интересното е че вътре в тенда на DHCP се вижда че този протокол е вдигнат и си работи. Успешно е взел от модема на близоо данни от неговото DHCP и статусът е къннектед свързан. И съответно Тендата си пуска негов DHCP за останалите компютри свързани за него.

Бързах много и не проверих достатъчно добре TCP/IP протокола и трабълшут командите.

Не проверих точно къде се чупи връзката.

Пинг въобще имали и до къде стига.

Е то нормално, проблем с връзката между модема и рутера няма. Или вероятността е проблема да е в мрежата на Blizoo, както и мрежовите устройства, преди модема, или в рутера. Имаш ли възможност временно да тестваш в същата мрежа, но с друг рутер. Както са ти казали, почти всички бюджетни модели на Tenda, изпитват доста проблеми. Изключение правят единични случаи. Адаптерите им също не са много стабилни, та нищо чудно съвсем скоро с рутера да се повяват и доста други проблеми.

Рестарт не помагаше.

Помагаше до колкото помня изключване и пускане на компютър, модем и рутер.

Посъветвах лицето да се обърне към доставчика си.

Макар че подозирам че ще отрежат лицето и няма да си мръднат пръста. Но може да опита.

Не вярвам проблема да е в модема на близоо, защото си работи коректно ако директно свържа модем за компютър.

Нямам друг рутер за тестване.

Имам един TPLINK 5210g за външен монтаж .

Който дадох за малко на някой и тъй още не ми гоне върнал вече година.

Аз също реших че проблемът е само в Тендата.

Обаче се обърках доста когато видях че под моя мрежа работи безотказано 8 часа.

Има един детайл.

Под вивакомска мрежа ми работеше с мегабит скорост.

Е тук вече си е .....

Но игнорирам това защото си познавам вивакомският модем с уаерлес.

Портовете му вече дават по малки скорсти. Само през wifi имам максимум.

Та както и да е благодаря на всички за отговорите ви.

Харесвам по принцип Cisco но тъй като техните девайси са много скъпи, предпочитам TPLINK защото са по евтини.

Масово всеки дом почти има минимум TPlink wr 740 нещо си.

Тендите които съм засичал при сканиране са по малко

Но явно има хора, които ги купуват без познания и опит с тях.

Просто цената  ги привлича понеже са с 10 до 20 лв по евтини от Тепелинковете, макар че аз лично с тепелинк ядове съм нямал освен ако не съм попадал на кофти устройство от кофти партида.
И в мрежата има доста теми как имат проблеми и с Тепелинкве. Просто е на късмет с няколко думи при избор на девайс от ниският бюджетен евтин клас устройства.

Направи ресет и на двете устройства и смени UTP кабелите и наблюдавай. Да е слаган друг firmware на Тендата?  Само от 1 човек ли се ползва връзката? Да не би да има голям трафик и много конекции и просто самата Тенда да не издържа?

Забравих да тествам Тендата за това дали е уязвима и пробиваема, не съм тествал атаки от Linux, но тествах от андроид, мисля че му забраних да ползва WPS. И тоест не е пробиваем по лесните начини за които всеки може да прочете как става.

Това изключва възможността да има много активни и закачили се клиенти.

Клиентът е само един лаптоп.

Ресет не съм правил на нито един от девайсите, тук може да си прав че един ресет може да изглади мрежата, но възниква един въпрос дори ресета да оправи нещата, щом веднъж се е случил това пропадане пак ще се случи.

Относно ресета съм скептично настроен към модема на близоо, тъй като си е коректен при директна свързаност.
Но приемам че може и да пропускам някой друг фактор тук.

Относно UTP кабела също съм скептично настроен, защото е фабричен и качествен и при свързаност модем лаптоп си вдига 20 до 23 мегабита скорости.
Тествал съм го с LAN тестер, тествал съм кабела при директна свързаност и обмен на данни през гигабитовите интерфейси на два компютъра при директен трансфер на данни и няма проблем.

Относно ресета на Тендата може и да промени нещо.

Нещата опират до Тендата като цяло.

Та има един хитър начин как да извикаш техниците и е много логичен, макар че и вътрешни лица са ми казвали как да ги размърдам.

Изключваш си модемът им от мрежата, звъниш на техническият им отдел и без много приказки казваш че нямаш интернет, когато ти задават въпроси, се правиш че не ги разбираш, те искат не искат ще пуснат заявка и ще пратят техници на място.

Това е начина само за да ти дойдат до вратата, а вече колко ще погледнат твоето устройство и дали ще ти дадат някакъв съвет зависи от благоразположението и нагласата на служителя.

Най вероятно се досещам какво ще кажат TPLINK!
XD

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.