Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за автомивките и ваксите, които прелагат

Featured Replies

Колата ми я ярко червена на цвят и от скоро слагам и вакса с марка MAKFRA. Говорих си с един възрастен човек, той каза, че за този цвят, боята ще избелее, ако ползва въпросната химия. Някой да знае нещо по въпроса??

Червените си "изгарят" по-бързо от другите принципно (оксидация от слънцето). Най-добрия начин да си пазиш боята, е пазенето от слънце. Пастиране, но внимателно и кадърно, по възможност! В зависимост от натрупванията по повърхността, да се избягва честа употреба на абразивните пасти. 2-3 пъти в годината(смяна на сезоните), само с полир паста, ще е добре. 

Да попитам нещо за пазенето от слънцето - прахта, натрупана по колата пази ли боята от слънцето?

:17:предполагам, че ако човек е упорит и натрупа (няма да уточняваме как) повечко прах, може и да има ефект....ама прахта и един друг ефект дава, та ни съ знае, знае ли съ...

Редактирано от firestarter (преглед на промените)

• Автор
преди 45 минути, firestarter написа:

Червените си "изгарят" по-бързо от другите принципно (оксидация от слънцето). Най-добрия начин да си пазиш боята, е пазенето от слънце. Пастиране, но внимателно и кадърно, по възможност! В зависимост от натрупванията по повърхността, да се избягва честа употреба на абразивните пасти. 2-3 пъти в годината(смяна на сезоните), само с полир паста, ще е добре. 

Колата е пастирана преди 2-3 месеца.

О.к. по-конкретно...няма как да се разбере, дали въпросната химия вреди на боята или не, докато не разберем какво точно съдържа и в какви пропорции. Аз лошо от вакса не съм видял(а съм се нагладал) Най-притеснителното нещо по родните автомивки са хората...ама това е друга(дълга) тема. Не му мисли толкова. То и хляба в магазините си го ядем, но не знаем колко качествен продукт се ползва за направата му....ама е вкусен...и си го ядем:02:

• Автор

Не, аз собственоръчно си я мия колата. А каква паста е слагана нямам идея. Само знам, че е слагано повече, тъй като цвета е червен.

• Автор
преди 2 часа, A.com написа:

Да попитам нещо за пазенето от слънцето - прахта, натрупана по колата пази ли боята от слънцето?

Лак-а е точно да пази боята. Падне ли лак-а после почва да пада и боята. Затова я пастирах(лакирах) колата преди време. Сега просто мия на автомивката, като накрая слагам вакса, за да подхранвам този лак. От тук се зароди и питането, дали тази вакса помага на лак-а или го скапва.

Редактирано от Евгени Симеонов (преглед на промените)

преди 2 часа, firestarter написа:

:17:предполагам, че ако човек е упорит и натрупа (няма да уточняваме как) повечко прах, може и да има ефект....ама прахта и един друг ефект дава, та ни съ знае, знае ли съ...

При мен не е до упоритост. Мия си колата, паркирам я пред нас и след 1 ден вече има достатъчно прах, че да се забелязва разлика в цвета на самата кола.

Кажи за другия ефект. който прахта дава?

• Автор
преди 12 минути, A.com написа:

При мен не е до упоритост. Мия си колата, паркирам я пред нас и след 1 ден вече има достатъчно прах, че да се забелязва разлика в цвета на самата кола.

Кажи за другия ефект. който прахта дава?

Прах може от дърветата да пада, вятъра да носи.... Пффф у София да видиш, там за час-два вече ти е мръсна.

току що, Евгени Симеонов написа:

Прах може от дърветата да пада, вятъра да носи.... Пффф у София да видиш, там за час-два вече ти е мръсна.

От всякъде може. Аз паркирам на улица, която е постоянно прашна, в нея се вливат 2-3 черни пътя, и камъни, пясък, боклуци и прах в напоителни количества. И като минат 50 пъти покрай нея други автомобили(най-вече тежкотоварни) и картинката сама се рисува. В началото правех грешката да паркирам под една липа, и лятото, като се разцъфти и започва да пада нещо като смола и с прахта такова лепило правеха, че едвам се миеше.

Ама ми е интересно дали прахта предпазва лака и боята от слънцето. От една страна действа като абразив върху лака, от друга страна отразява част от слънчевите лъчи.

• Автор

Знам само, че когато имаш прах по колата и ако задернеш пръст по нея, прахта дразка лака. Но когато я измише(зад техно магазина) и сложиш ваксата накрая, колата става една адски мазна. Когато вали, водата не се задържа толкова по колата, а по стъклото, водата става на ситни капчици.

преди 2 минути, Евгени Симеонов написа:

Знам само, че когато имаш прах по колата и ако задернеш пръст по нея, прахта дразка лака. Но когато я измише(зад техно магазина) и сложиш ваксата накрая, колата става една адски мазна. Когато вали, водата не се задържа толкова по колата, а по стъклото, водата става на ситни капчици.

Ще трябва да видя каква е тази вакса. :)

• Автор

Ами фирмата се казва MAKFA, виж я в нета. На самата автомивка има 1, 2, 4, като последно е ваксата. Тя е като пяна, бяла на цвят и се слага най-накрая. Като минеш цялата кола с нея, след няколко минути, пяната ще изчезне. После я пипни да видиш колко е мазна. Мивката работи само с левчета, а входа е не първата отбивка, а втората, като отидеш на гърба на магазина.

PS: Марката козметика за кола е била MAFRA, a не makfra. :rolleyes: Италинаско чудо.

преди 10 минути, A.com написа:

действа като абразив върху лака

...това имах в предвид, но пък за целта трябва да има и "катализатор". За това казах, че не се знае кое е полезно и кое не.

преди 18 минути, Евгени Симеонов написа:

Тя е като пяна, бяла на цвят и се слага най-накрая. Като минеш цялата кола с нея, след няколко минути, пяната ще изчезне.

По мое време, ваксата се нанасяше с гъба и се плакнеше. Бързо пада покритието, но е евтин и лесен начин да удължиш ефекта на пастирането. Както казах -лошо не съм видял от вакса.

Еклипса си залужава грижите;)

• Автор
преди 8 часа, firestarter написа:

Еклипса си залужава грижите;)

Да, така e.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.