Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

невярна информация в трудовия договор

Featured Replies

Здравейте! Нека да се включа и аз с един въпрос, ще ви бъда изключително благодарна ако ме посъветвате как да постъпя. В училището, в което работех доскоро бях с няколко временни договори без прекъсване. Последния трудов договор даже и не ми бяха дали да го видя, защото секретарката каза, че тя си го била оправила, но доколкото разбрах бил за 6 месеца. За следващата учебна година не ми се сформира група и ми казаха, че договора ми няма да бъде удължен. Когато отидох вчера ми дадоха да подпиша, че договора се прекратява по взаимно съгласие и с подадена молба за освобождаване, Подписах го, но аз молба не съм подала и не съм искала аз да ме освобождават. Не ми изплатиха обезщетения и ако отида да се регистрирам в бюрото по труда ще имам право на много малко пари. Как да постъпя? Благодаря предварително за отделеното внимание!

Редактирано от Диляна1990 (преглед на промените)

При прекратяването по взаимно съгласие ,не се полага обезщетение. Подаването на молба за напускане е само формалност. Как така не са ви дали да го видите? Нали Вие трябва да го подпишете за да влезе в сила? 
Колкото до бюрото по труда ,запишете се. Все пак парите ,които ще получавате са нещо ,докато си намерите нова работа. 

преди 2 часа, Диляна1990 написа:

... Как да постъпя? Благодаря предварително за отделеното внимамие!

Сега - само 4 месеца по 7,20 лева на ден. Според работните дни в месеца.

Прочети това - http://pravatami.bg/4478 и другия път първо мисли или поне питай, а после прави каквото и да е.

• Автор

Ами да, но факта, че не съм подавала такава молба означава, че документа е с невярна информация. Дали инспектората не може да вземе отношение? Другото което е, ако на този договор са ме разписали те не мога ли да ги съдя за фалшифициране на подпис? Доколкото за бюрото по труда аз така или иначе няма да ходя, защото си намерих нова работа вече, но мисълта ми беше дали не ми дължаха при съкращаване някакви парични обезщетения?

Редактирано от Диляна1990 (преглед на промените)

А тогава защо сте били с няколко временни договора.

• Автор

Защото когато започнах да работя там бяхме по проект от ЕС за една година, после го удължиха с още няколко месеца, след което преминахме на издръжка към училището

Бе, не се научихте да не се ловите на празни думи и да подписвате всичко поднесено без да четете! После някой виновен!

Моят съвет е да отидете при директорката и да се опитате с нея да решите цивилизовано нещата.
Вижте как ще реагира и ако не видите желание за решаване на проблема, кажете и че ще се обърнете към инспектората и действайте.

Останалото са празни приказки.

преди 9 часа, Диляна1990 написа:

Не ми изплатиха обезщетения и ако отида да се регистрирам в бюрото по труда ще имам право на много малко пари. Как да постъпя?  

преди 1 час, Диляна1990 написа:

Доколкото за бюрото по труда аз така или иначе няма да ходя, защото си намерих нова работа вече, но мисълта ми беше дали не ми дължаха при съкращаване някакви парични обезщетения?

Сега се зачетох в писанията ви.
През последните 8 часа ли си намерихте работа, през нощта?
Не давате цялата информация за вас, шикалкавите с цел някой безплатно да ви светне как да изкрънкате някой лев допълнително и изобщо не виждам смисъл от каквито и да е опити за докарване на пари.

А парично обезщетение се дължи само при структурна реформа и закриване на дадено работно място.
Вие сте освободена по взаимно съгласие, така че кой от къде е по живо по здраво.
Ако имате отруска може да ви я платят или ако ще я ползвате при следващия работодател ви се издава служебна бележка за ползваните и оставащи дни от отпуската.

• Автор

работното място е закрито, защото следващата учебна година няма да има възпитател ПИГ 8, нали за това са тези форуми, за обмяна на информация който има желание да даде съвет, никой не съм карала насила да ме съветва

Ако не използвате взаимно съгласие (молба за напускане), тогава ви отстраняват дисциплинарно и няма да вземете заплата дори!

преди 29 минути, Диляна1990 написа:

работното място е закрито, защото следващата учебна година няма да има възпитател ПИГ 8, нали за това са тези форуми, за обмяна на информация който има желание да даде съвет, никой не съм карала насила да ме съветва

Госпожо/госпожице, тук никой няма против да ви помогне, а и пари не ви иска, но пък вие сама си противоречите в два поста през 8 часа.
Първо търсите обезщетение и записване в бюрото по труда, после на разсъмване изведнъж се оказвате с намерена нова работа и няма да се записвате в бюрото...
Не давате коректна и пълна информация и няма как да ви се помогне адекватно, това разбирате ли?
Е, поне аз не бих мотъл, а ако някой може, нека го направи.

Поздрави и успех!

пп. Един съвет ще си позволя да ви дам.
Друг път, когато търсите помощ в който и да е форум и по какъвто и да е въпрос, изложете абсолютно пълно и изчерпателно инфо, касаещо проблема, за да може наистина да получите адекватна помощ, а не само бла бла бла.

преди 4 часа, Диляна1990 написа:

Ами да, но факта, че не съм подавала такава молба означава, че документа е с невярна информация. Дали инспектората не може да вземе отношение? Другото което е, ако на този договор са ме разписали те не мога ли да ги съдя за фалшифициране на подпис? Доколкото за бюрото по труда аз така или иначе няма да ходя, защото си намерих нова работа вече, но мисълта ми беше дали не ми дължаха при съкращаване някакви парични обезщетения?

Това, че не сте писали заявление за прекратяване на ТД (стига вече с тева МОЛБА) не е добре.

Цитат

Чл. 325. (1) Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:
1. по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието;

Но пък после сте приели и подписали заповедтта за прекратяване по взаимно съгласие. Инспекция по труда може да предприема действия само по съществуващи правоотношение. В случая договора е прекратен и възстановяване на работа става по съдебен път - чл. 344

От една страна - подобни дела са безплатни за работника, но ... графологичните (а и другите) съдебни експертизи не са евтини и се плащат от страната, която ги е поискала.

Затова ...

преди 3 часа, Кумчо вълчооо написа:

Бе, не се научихте да не се ловите на празни думи и да подписвате всичко поднесено без да четете! После някой виновен!

преди 2 часа, Mlechko написа:

Ако не използвате взаимно съгласие (молба за напускане), тогава ви отстраняват дисциплинарно и няма да вземете заплата дори!

Дисциплинарното уволнение се доказва - не е толкова проста работа. Да не пълня поста - членове 190 - 195 от КТ.

Обезщетение за незапочване на работа (не за неспазено предизвестие) се дължи в повечето от случаите по

Цитат

Чл. 328. (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;
2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
3. при намаляване на обема на работата;
4. при спиране на работа за повече от 15 работни дни;
5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
6. когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;
7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;
8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;
9. отм.
10. при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, при навършване на 65-годишна възраст - за професори, доценти и доктори на науките, освен в случаите на § 11 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за висшето образование;
10а. когато на работника или служителя е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а от Кодекса за социално осигуряване;
10б. когато трудовото правоотношение е възникнало, след като работникът или служителят е придобил и упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст;
10в. когато трудовото правоотношение е възникнало с работник или служител, след като му е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а от Кодекса за социално осигуряване;
11. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;
12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.