Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Искам да уча

Featured Replies

Здравейте, на 18 години съм и по ред причини тази година нямах възможност да кандидатствам след като завърших за това мисля, тази зима да запиша един курс за уеб дизайн и да видя за какво иде реч и другата година да запиша нещо от тази сфера да уча. По-принцип математиката не ми е силна страна но до колкото знам за уеб дизайна и програмирането не е нужна кой знае каква математика , от друга страна визуалните неща са ми по силна страна и за това реших уеб дизайн и за това искам да попитам дали е удачно да записвам курс и по-скоро ме интересува дали за 5-6 месеца ще успея да науча html, php, css , създаването на графичната част на сайта на фотошоп ми е като детска игра но създаването на база данни и кодирането на дизайна и т.н. ми е тъмна индия.. та за това ако можете да си кажете мненията дали трудно се учат тези кодове , програмирания и езици ... доста съм упорит по принцип и искам колкото се може по-бързо да вляза в тази сфера да мога да започна да уча нещата понеже искам до 2-3 години да си намеря подходяща работа в тази сфера :)

Поздрави,

Николай

преди 5 минути, test1011 написа:

Здравейте, на 18 години съм и по ред причини тази година нямах възможност да кандидатствам след като завърших за това мисля, тази зима да запиша един курс за уеб дизайн и да видя за какво иде реч и другата година да запиша нещо от тази сфера да уча. По-принцип математиката не ми е силна страна но до колкото знам за уеб дизайна и програмирането не е нужна кой знае каква математика , от друга страна визуалните неща са ми по силна страна и за това реших уеб дизайн и за това искам да попитам дали е удачно да записвам курс и по-скоро ме интересува дали за 5-6 месеца ще успея да науча html, php, css , създаването на графичната част на сайта на фотошоп ми е като детска игра но създаването на база данни и кодирането на дизайна и т.н. ми е тъмна индия.. та за това ако можете да си кажете мненията дали трудно се учат тези кодове , програмирания и езици ... доста съм упорит по принцип и искам колкото се може по-бързо да вляза в тази сфера да мога да започна да уча нещата понеже искам до 2-3 години да си намеря подходяща работа в тази сфера :)

Поздрави,

Николай

Наблегнете на математиката. Защото след създаването на визуалната част идва сериозното. И за него ви трябва математика!

• Автор

има ли някакъв вариант в уеб програмирането поне или в някой раздел на програмирането в което да не е нужна математика ?

преди 12 минути, test1011 написа:

има ли някакъв вариант в уеб програмирането поне или в някой раздел на програмирането в което да не е нужна математика ?

Ако е въпрос за html и css нямате нужда от математика. За всичко останало (аз лично смятам) че имате нужда от математика

• Автор

не само за html и css а в сферата на уеб програмирането като цяло, примерно за java и php нужно ли е ? Извинявам се за тъпите въпроси но ми е тъмна индия и искам да знам за какво става въпрос от някой човек с опит :)

преди 8 минути, test1011 написа:

не само за html и css а в сферата на уеб програмирането като цяло, примерно за java и php нужно ли е ? Извинявам се за тъпите въпроси но ми е тъмна индия и искам да знам за какво става въпрос от някой човек с опит :)

В момента в който става дума за програмиране без математика сте заникъде. Наблягате на нея...

• Автор

Изисквания 
HTML 5: много добри познания
CSS3: много добри познания
Responsive дизайн: добри познания
jQuery: добри познания
Adobe Photoshop: добри познания
JavaScript: базови познания

примерни изисквания от обява в jobs.bg

мисълта ми е за нещо такова на позиция front-end developer примерно.. искам да си намеря работа в сферата на изграждането на уеб сайтове и т.н. обичам да създавам но математиката ми куца много..

За съжаление в последно време в БГ се наблюдава тази тенденция - хем искат да си дизайнер, хем да си математик и накрая става "ни риба -ни рак". На работодателя му е по-изгодно да наеме един човек, който да поеме 2 длъжности, но на една заплата. Очаквам скоро да поискат и диплома за пилот на изтребител.

Това нещо го няма никъде. В белите държави дизайнерът си е дизайнер и се концетрира в това как ще изглежда визията, а това как би се сглобила е работа на програмиста-работят в тандем. Поради липса на средства почето работодатели с лека ръка взеха да обединяват длъжности, които са трудно съвместими в един човек (с малки изключения). Не можеш да накараш един артист да ти пише кодове, както и един математик да ти нарисува картина. За това напоследък гледаме все по-посредствени изпълнения в областа. :(

Тези с горните обяви не ги гледай изобщо, ще седиш от сутрин до мрак за 700лв. да вършиш черната работа. Видя ли в обява ФШ и джава на едно място е ясно, че шефа от тия с "ланците и анцузите, и ако може така до вчера да на го напрайме, ама да е по-така, кат за Планета ТВ".

преди 2 часа, capnemo написа:

В момента в който става дума за програмиране без математика сте заникъде. Наблягате на нея...

За уеб страници не се искат интеграли и диференциални уравнения... Не го плаши, булева алгебра и основна математика вършат работа.

По скоро алгоритми. Друг раздел в математиката, алгебра.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

• Автор

По принцип аз съм фотограф и визуалната част ми е лесна , но знам, че с това в България само трудно се вадят пари и за това искам нещо малко от малко да знам да мога да си намеря подходяща работа в България защото искам да си остана тук и това е , не искам да бягам и ще се трудя за да постигна нещо и ще се радвам ако получавам съвети от хора с опит в тази сфера , наистина искам да се занимавам с правене на сайтове, поддръжка и тем подобни. Имам идеи за визия но не мога да ги осъществя без да знам програмните езици и имам един въпрос, възможно ли е да си намеря работа ако примерно знам САМО един програмен език , примерно JAVA ? нужна ли ми е математика за него например

преди 5 часа, test1011 написа:

По принцип аз съм фотограф и визуалната част ми е лесна , но знам, че с това в България само трудно се вадят пари и за това искам нещо малко от малко да знам да мога да си намеря подходяща работа в България защото искам да си остана тук и това е , не искам да бягам и ще се трудя за да постигна нещо и ще се радвам ако получавам съвети от хора с опит в тази сфера , наистина искам да се занимавам с правене на сайтове, поддръжка и тем подобни. Имам идеи за визия но не мога да ги осъществя без да знам програмните езици и имам един въпрос, възможно ли е да си намеря работа ако примерно знам САМО един програмен език , примерно JAVA ? нужна ли ми е математика за него например

Да, може да се намери работа само с един език. И да, езика може да се научи без математика. Но не можете да станете добър програмист без математика.

Имам проекти на PHP, Python, Java и C#, не знам математика и като ми потрябва нещо по-засукано - търся в Google. Не съм добър програмист, не ща и да бъда, щом като само с математика ставало... аз просто си свършвам работата, без много смятане.

на 19.07.2016 г. в 23:54, simtech написа:

За уеб страници не се искат интеграли и диференциални уравнения... Не го плаши, булева алгебра и основна математика вършат работа.

На ритнат ли се правиш или ти идва естествено? Ти прочете ли въобще какво написах? Ключова дума: програмиране!!!

преди 9 минути, pix3l написа:

Имам проекти на PHP, Python, Java и C#, не знам математика и като ми потрябва нещо по-засукано - търся в Google. Не съм добър програмист, не ща и да бъда, щом като само с математика ставало... аз просто си свършвам работата, без много смятане.

Явно не сте осмислил какво написахме по-горе. Ако така пишете и проектите горко им на хората, които ги ползват

току що, capnemo написа:

На ритнат ли се правиш или ти идва естествено? Ти прочете ли въобще какво написах? Ключова дума: програмиране!!!

Явно не сте осмислил какво написахме по-горе. Ако така пишете и проектите горко им на хората, които ги ползват

Пределно ми е ясно... ако бях питал тук, когато започвах да се уча, може би щях да размисли. Щом ви харесва математиката - учете си я! В моята практика не съм се сблъсквал с математическа задача, за която Google не може да ми помогне... нито за десктоп, нито за уеб, нито за мобилни приложения ми е трябвала някаква сложна математика.

преди 4 минути, pix3l написа:

Пределно ми е ясно... ако бях питал тук, когато започвах да се уча, може би щях да размисли. Щом ви харесва математиката - учете си я! В моята практика не съм се сблъсквал с математическа задача, за която Google не може да ми помогне... нито за десктоп, нито за уеб, нито за мобилни приложения ми е трябвала някаква сложна математика.

Вие отново не осмисляте това, което се опитвам да кажа. Въпроса не е да намерите готово парче код и да го имплементирате. Всеки минава през това. Въпроса е да осмислите нещата за да можете да ги направите по-добре, по-прецизно, по-подходящо за конкретната задача

преди 17 минути, capnemo написа:

Вие отново не осмисляте това, което се опитвам да кажа. Въпроса не е да намерите готово парче код и да го имплементирате. Всеки минава през това. Въпроса е да осмислите нещата за да можете да ги направите по-добре, по-прецизно, по-подходящо за конкретната задача

А аз вече споменах, че до сега не съм се сблъсквал с проблем, който не мога да реша. Щом аз мога, значи всеки, който е изкарал 3 по математика може. А готови парчета код не взимам, просто разглеждам примери, и не математиката, а практиката ме е научила да си оптимизирам алгоритмите.

Редактирано от pix3l (преглед на промените)

Трябва да се прави разлика между наука и изкуство !

С едното се правят нещата (математика) , а с другото (език) се прави поезия примерно .

Проблемът в компютърните занимания е , че за качествен продукт следва да се владеят и двете . Защото едно и също нещо , може да се направи по много и различни начини , и все да не върши работа , или най-малкото да е с различно качество....

Ако е само едното , ставаш придатък към машината - т.е. посредствен изпълнител . Ако си само математик , не знаеш за какво става дума - просто си калкулатор . Ако само владееш езика , не знаеш как се прави - просто си празнословец......

Само говорите... дайте пример за ситуация, в която е нужно повече от математика за 5 клас.

преди 5 минути, pix3l написа:

Само говорите... дайте пример за ситуация, в която е нужно повече от математика за 5 клас.

Разбъркване на песни в аудиоплеар

преди 3 минути, capnemo написа:

Разбъркване на песни в аудиоплеар

Значи, ако знам как се работи с различните структури от данни, означава, че разбирам от математика?

преди 3 минути, pix3l написа:

Значи, ако знам как се работи с различните структури от данни, означава, че разбирам от математика?

Не, логиката е обратната. Ако разбирате от математика можете да осмислите и разберете как се работи със структури от данни. А това че вие просто прилагате някакви методи и алгоритми не означава нищо. Copy/paste

преди 5 минути, capnemo написа:

Не, логиката е обратната. Ако разбирате от математика можете да осмислите и разберете как се работи със структури от данни. А това че вие просто прилагате някакви методи и алгоритми не означава нищо. Copy/paste

Смятам, че достатъчно добре владея работата със структурите от данни... може би по-сериозна математика ще ми трябва, ако искам да имплементирам нещо от сорта на хеш мап. За щастие, при езиците от високо ниво няма нужда от подобни гимнастики.

преди 4 часа, capnemo написа:

МАНИ-МАНИ! Голяма дисцилина била тез "алгоритми" Много си придават важност, ама блок схеми с ДА и НЕ всеки може да прави.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.