Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Достъпни забележителности

Featured Replies

Като човек с увреждания,  който има вродена миопатия, гръбначно изкривяване и който с годините се изкачва трудно по стълби, особено лятото, задъхвайки се и стягайки го мускулите на краката долу, ми е тегаво всеки път,  когато дават новини от Перперикон и журналистите, които са успели да се качат там.  Това лято ходихме на Перперикон, остави, че нямаше упътващи табели,  ами не можах да го изкача. :( Жега адска, задъхвам се, краката ме болят........... Не можах да стигна далеч, много е стръмно там. Миналата година бяхме в гр. Шипка, посетихме  храма, но не отидохме на паметника, защото стълбите били много и изкачването било трудно. :(

Защо не се направи нещо по въпроса места като връх Шипка, Перперикон и други места да бъдат  достъпни за хората с увреждания?  не може ли до там да се направят някакви асаньори примерно? Сетих се за тази идея, докато гледах един филм за личния живот на Хитлер, бяха показали, че до Бергхоф се е стигало с асансьор. Не може ли в планински райони да се направят подобни туристически асансьори? Сигурно ще струва пари такова нещо, но мисля, че си заслужават парите.

в България си - тука не може

преди 1 час, Anne написа:

Като човек с увреждания,  който има вродена миопатия, гръбначно изкривяване и който с годините се изкачва трудно по стълби, особено лятото, задъхвайки се и стягайки го мускулите на краката долу, ми е тегаво всеки път,  когато дават новини от Перперикон и журналистите, които са успели да се качат там.  Това лято ходихме на Перперикон, остави, че нямаше упътващи табели,  ами не можах да го изкача. :( Жега адска, задъхвам се, краката ме болят........... Не можах да стигна далеч, много е стръмно там. Миналата година бяхме в гр. Шипка, посетихме  храма, но не отидохме на паметника, защото стълбите били много и изкачването било трудно. :(

Защо не се направи нещо по въпроса места като връх Шипка, Перперикон и други места да бъдат  достъпни за хората с увреждания?  не може ли до там да се направят някакви асаньори примерно? Сетих се за тази идея, докато гледах един филм за личния живот на Хитлер, бяха показали, че до Бергхоф се е стигало с асансьор. Не може ли в планински райони да се направят подобни туристически асансьори? Сигурно ще струва пари такова нещо, но мисля, че си заслужават парите.

Според мен идеята им е да са трудно достъпни. Изграждането на асансьор до шипка е ... невъзможно практически и неудобно. Имаше навремето на доста места лифтове, сега раждясват. Добро решение е лифта. По-евтин е от прокопаването на тунели за асаньор или релсови линии за машини които ще катерят наклон и т.н.

преди 5 минути, callpchelp написа:

Според мен идеята им е да са трудно достъпни. Изграждането на асансьор до шипка е ... невъзможно практически и неудобно. Имаше навремето на доста места лифтове, сега раждясват. Добро решение е лифта. По-евтин е от прокопаването на тунели за асаньор или релсови линии за машини които ще катерят наклон и т.н.

лифт може - ама за там не ами за планинските курорти дето е далаверата

от Шипка кво ще си избият за лифта - нищо

Ако беше доходоносно отдавна да е застроено

преди 3 минути, bobi iordanov написа:

може, ама не се сещат

:hush:

преди 33 минути, bobi iordanov написа:

Още са незрели:help::D

мани мани

какви пари могат да се изкарат не само от Шипка - да не изброявам че са толкова много........

Бузлуджа, Царичина, и мавзолей имахме ама един го гръмна много пъти и вече нема мавзолей

Да, да, да, лифт как не, забрави, някои иат фобии от височини. Виждала съм един лифт близо до пещерата "Леденика" - не, мерси, още ми се вие свят от гледката! :nono:

Асансьорът е най - безопасното решение. Може в Шипка да се направи асансьор, който да вози отдолу - нагоре и обратното. Как в Бергхоф още може? То май там още си работи асансьорът.

преди 7 часа, bobi iordanov написа:

То е, ама не веднага и не много. А е и въпрос на държавна политика.

То е смятано ама нещо не им харесва:)

преди 3 часа, ExaFlop написа:

То е, ама не веднага и не много. А е и въпрос на държавна политика.

преди 8 часа, Anne написа:

Да, да, да, лифт как не, забрави, някои иат фобии от височини. Виждала съм един лифт близо до пещерата "Леденика" - не, мерси, още ми се вие свят от гледката! :nono:

Асансьорът е най - безопасното решение. Може в Шипка да се направи асансьор, който да вози отдолу - нагоре и обратното. Как в Бергхоф още може? То май там още си работи асансьорът.

Къде тоя асансьор във Шипка ?! А от руската църква до горе пак е стълби, там къде на поляната асансьор ли?! Може да се направи единствено нещо на релси, като машините за наклон изобщо не са евтини.  Или ще бият тунел до асансьора и после вертикална шахта нагоре към шипка, което си е километър прокопаване и още километър и нещо до горе.... Създадени са за да бъдат такива, каквито са. А в самия паметник на шипка е немислимо. Представи си, че за да се направи това, трябва да се разруши по-голямата част от него, защото просто няма къде да се завре това нещо. Шахтата трябва да е голяма за да се сложат отдолу разни специални неща, спирачки, релси, мотори и куп други. Прекалено тясно е за да се прави асансьор, освен ако не е открит, което директно ще загрози паметника. Сега видях какво е това Бергхор, съвсем нищо общо няма със Шипка. Примерно... А пък за Перперикон.... може би има място за такова чудо, да се качи до горе.

Тези неща не се правят ей така.,.. Бе да вземем да турим навсякъде асансьори. Вярно че е трудно изкачването и т.н.

Е, ето че може.  Не в самия паметник, а до него, на прилично разстояние де.

И да напомня пак - и хората с увреждания имат право да посещават историческите обекти! не трябва да има дискриминация.  Доста ще се печели от това - майки с малки деца,  хора с двигателни затруднения и всякакви увреждания, както и възрастните ще ги използват тези асансьори.  Пък и така се спестява вероятността от припаднали по пътя за Перперикон.:emoji_smiley-06:

Ми тъй де, дето ще се разкарваш до Шипка направо да го натоварят паметника на един TIR и да го докарат в Берковица да го разгледаш

преди 11 часа, Anne написа:

Е, ето че може.  Не в самия паметник, а до него, на прилично разстояние де.

И да напомня пак - и хората с увреждания имат право да посещават историческите обекти! не трябва да има дискриминация.  Доста ще се печели от това - майки с малки деца,  хора с двигателни затруднения и всякакви увреждания, както и възрастните ще ги използват тези асансьори.  Пък и така се спестява вероятността от припаднали по пътя за Перперикон.:emoji_smiley-06:

Имат право, но това не означава, че трябва да се унищожи паметника за да се сложи асансьор. Както казах. Не знам какво ще е усещането да го гледаш отстрани във асансьор... Освен това до горе със какво ще се изкачиш, вече поясних че или трябва да има лифт, защото прокопаването на тунели и т.н. за един асансьор до горе, това си е половината баир да се дупчи. Скъпо скъпо и скъпо, после само ти и още 20 човека в годината ще се сетите да отидете там, а как ще се избият средствата от него идея си нямам. Може би с касичка на входа му...

За лифт съм съгласен, може да се направи с такса и да се изпозлва, много хора биха предпочели панорамната рзходка.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.