Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Забиване на вграденото видео на CPU n3540 под Линукс

Featured Replies

Здравейте! Имам го този проблем още от както го купих този лаптоп - Lenovo G50-30. Имах на него Win 8.1 и различни дистрота Linux - point, няколко Минта, Ubuntu MATE и вграденото видео винаги забиваше по някое време. Ядосах се и сега съм само с Ubuntu MATE 16.4. Понеже имам 3 лаптопа го бях игнорирал за няколко месеца. Днес пак се заиграх с него - проблема остава. През драйвърите на nvidia / забравих, че има и GF 625  M /, през PRIME Profile, превключвах на nvidia и такова забиване не се получи нито веднъж / да чукна на дърво /. Минах през всякакви браузъри, дори Vivaldi. Ефект никакъв. Да уточня - игри въобще не играя само браузване, някой филм, четене и такива дребни работи. Температурите направо са студени - :) повече от 45 гр.не вдигаше и в жегите. Oбнових дори microcoda на CPU - то, тц. Може да си изгледам цял филм, а пък друг път - на 5 - тата  минута. Мога да си карам на нвидия, но ме притеснява да не съм изтеглил късата клечка с тоя процесор. Вече не е в гаранция. А, да споменя, че сменях и захранването, имам и Леново z50-75 с AMD. Там проблеми нямам.

Въпросът ми е има ли нещо, което изпускам и дали е възможно са се получи нещо, някаква помощ от какво може да е? Пак казвам - не е от температурите и понякога кара час - два.

Благодаря предварително! Ето пиша ви сега от него.

Поздрави!

Копирай изхода от

glxinfo | grep -i "vga\|3d"

Какво точно става, замръзва екрана?

• Автор

deke@deke-G50:~$ glxinfo | grep -i "vga\|3d"
    GL_3DFX_texture_compression_FXT1, GL_AMD_conservative_depth, 
    GL_3DFX_texture_compression_FXT1, GL_AMD_conservative_depth, 
    GL_EXT_texture, GL_EXT_texture3D, GL_EXT_texture_array, 
    GL_OES_surfaceless_context, GL_OES_texture_3D, GL_OES_texture_float, 

Да, просто замръзва и никаква реакция, не се рестартира и го правя ръчно.

Обърках, имах предвид изхода от

lspci | grep -i "vga\|3d"

• Автор

deke@deke-G50:~$ lspci | grep -i "vga\|3d"
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Graphics & Display (rev 0e)
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GF117M [GeForce 610M/710M/810M/820M / GT 620M/625M/630M/720M] (rev ff)

Коя видео карта искаш да ползваш? Вградената в Атом-ите е слаба, но енергоспестяваща, въшната е по-добра, но енергоразхождаща. Коя се ползва в момента се вижда с

glxinfo | grep -i opengl

• Автор

Няма значение коя, но просто се озадачавам от това й поведение. Няма никаква причина. Нито я зоря, нито прегрява. В тоя смисъл се чудя дали е читав процесора. Имаш ли някаква идея по въпроса? Поздрави!

Възможно е да е софтуерно. Потърсил ли си дали други хора имат такива проблеми? Софтуерът обновен ли е до последно? Драйверите на интел нямат нужда от допълнителна инсталация. За тоя Geforce може да се инсталира драйвер от nVidia.

Със сигурност е проблем с драйвера на Intel и е софтуерен. Ако си сложил драйверите на нВидия вече няма да се ползва Intel видеото, затова ти показах горната команда.

А те питах, коя карта искаш да ползваш, защото ако искаш Intel–а щях да ти покажа други команди да пробваме друг.

• Автор

Това го правеше и при Уина и при PointLinux, Mint 17.3. 18, Ubuntu Mate, Kali и бог знае колко дистрота минаха за 1,5 години.

Мина ми тая мисъл да махна тия драйвъри, ама да не омацам нещо - спрях.

Всичко е обновено до последно.

Не срещам из мрежата такъв като мен.

преди 17 минути, bvbfan написа:

А те питах, коя карта искаш да ползваш, защото ако искаш Intel–а щях да ти покажа други команди да пробваме друг.

Да пробваме, но утре, че след малко е мача.

Поздрави!

Редактирано от deke (преглед на промените)

Да сте добавяли рам памет?

Тествали ли сте я въобще?

Вградената в процесора видеокарта използва част от рам паметта за видеопамет...

преди 7 минути, krassleto написа:

Да сте добавяли рам памет?

Тествали ли сте я въобще?

Вградената в процесора видеокарта използва част от рам паметта за видеопамет...

Няма как да е от това, Линукс ползва цялата памет и ако нещо не е наред няма да работи нормално като цяло. По принцип имало е проблеми точно с този Атом и Интел драйвера под Линукс. Би трябвало да е оправен в Убунту 16.04, но може и да не е :)

Моля да се обосновеш защо смяташ, че не може да е от рам паметта???

Ще подскажа - къде се определя колко рам да се използва за видеопамет от вградената видеокарта в процесора???

Как и кога се определят адресите на тази памет???

Кога се заделя тази памет и достъпна ли е за ползване от други приложения???

• Автор

Дойде си с паметта, но интересното е , че AIDA64 и Speccy ми " вадят " 2 слота  и мислех да сложа още една плочка 4 GB, и като отворих - греда. Само един слот. Относно използваната памет - не съм вдигал повече от 45 процента от тази несподелената.

В момента е 36,6 % от 3,7 ГБ и 70 МБ странициране от Суапа. А гледам един ХД клип.

Влизал ли си в биос да правиш настройки и какво точно си променял?

Пробвал ли си да върнеш фабрични настройки на биос и да провериш след това дали има проблем?

• Автор
преди 48 минути, krassleto написа:

Влизал ли си в биос да правиш настройки и какво точно си променял?

Пробвал ли си да върнеш фабрични настройки на биос и да провериш след това дали има проблем?

Абсолютно всякакви комбинации пробвах. Дали ще има ефект от флаш? Оставях само вградената. Връщах по дефолт. Нищо.

Според мене имаш някакъв хардуерен проблем, а не е софтуерен...

Дали е с паметта или контролера на паметта няма как да се каже, но щом забива и под Линукс и под Виндовс - не е безобидно.

Ако имаш гаранция - възползвай се да го върнеш (направиш рекламация)...

• Автор

Не е от паметта - смених я и за 30 мин. 2 пъти направи номера. Ще караме на nvidia.

Поздрави и ако се сетите нещо или ви попадне нещо из мрежата - пишете. Аз също ще дерзая.

П.С. Забравих да спомена, че снощи си пуснах едно liveCD Ubuntu MATE и поразцъках и не се случи нищо.

• Автор

Хм! Дали пък това не е решението вече 1.5 часа е наред. Но вдигна честотата на процесора, а температурите са си същите - в момента са 2.60 - 2.67 ГХц и 35 -37 градуса / не съм на климатик /.

Цък и Цък

Най-вероятно това е проблемът. Добре, че има някакво решение, докато поправят този бъг.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.