Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Опитвам се да направя програма, в която има текстово поле и един бутон. При въвеждане на числото 20 да изкача msg box, с някакъв текст, а ако не се въведе нищо или друго число да излиза друг msgbox, който да показва грешка! Работил съм с Visual Basic, и знам че би трябвало да се използва IF, но тук имам проблем с това!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

преди 38 минути, nikeman написа:

 

Опитвам се да направя програма, в която има текстово поле и един бутон. При въвеждане на числото 20 да изкача msg box, с някакъв текст, а ако не се въведе нищо или друго число да излиза друг msgbox, който да показва грешка! Работил съм с Visual Basic, и знам че би трябвало да се използва IF, но тук имам проблем с това!

 

Тоест ако натиснеш бутона и полето е празно да показва съобщение за грешка?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Еми не съм се занимавал с Java, но сега като погледнах документацията би трябвало да имаш onclick евент за бутона и си правиш променлива от тип стринг примерно и трябва да е равно на JTextField обекта.getText(); и след това if(променливата.isEmpty()){

JOptionPane.showMessageDialog();

с подходящите параметри.

}

Редактирано от frozener (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Намерих отговора, трябва да използвам equal вместо математическите знаци, тъй като това е текст, но като цяло този език май ще го зарежа, доста труден ми идва!


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
package textfield;

import java.awt.*;
import javax.swing.*;
import java.awt.event.*;

class Action implements ActionListener
{
    Textfield obj;  
    Action(Textfield obj)
    {
       this.obj = obj;
    }
    public void actionPerformed(ActionEvent e) 
    {  
        if(e.getSource() == obj.tf)  
        {
            String text;
            text = obj.tf.getText();
            if (text.equals("20"))
            {
                JOptionPane.showMessageDialog(null, "Ашколсун", "Information", JOptionPane.INFORMATION_MESSAGE);
            }
            else
            {
                JOptionPane.showMessageDialog(null, "Пезевенк", "Information", JOptionPane.INFORMATION_MESSAGE);
            }
        } 

    }  
}
public class Textfield 
{
    JFrame f;
    JTextField tf;
    Textfield()
    {
        f = new JFrame();
        tf = new JTextField();
        f.add(tf);
        f.setBounds(300, 200, 600, 400);
        tf.setBounds(100, 100, 50, 25);
        Action action = new Action(this);
        tf.addActionListener(action);
        f.setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
        f.setLayout(null);
        f.setVisible(true);
    }
    public static void main(String[] args) 
    {
        new Textfield();
    }
    
}

 

преди 13 минути, nikeman написа:

Намерих отговора, трябва да използвам equal вместо математическите знаци, тъй като това е текст, но като цяло този език май ще го зарежа, доста труден ми идва!

equals метода, щото == сравнява референциите, сиреч пойнтърите, ако преведем на С

Или, ако два низа са еднакви, но не са един и същ низ, == ще даде фалсе, тъй като двете сравнявани референции (пойнтъра) сочат на различни места в паметта

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, nikeman написа:

Намерих отговора, трябва да използвам equal вместо математическите знаци, тъй като това е текст, но като цяло този език май ще го зарежа, доста труден ми идва!

Integer.parseInt("20");

Така можеш да кастваш към int.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, nikeman написа:

но като цяло този език май ще го зарежа, доста труден ми идва!

Ами разгледайте този език като ученик съм писал и беше добре.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, hristonev написа:

Ами разгледайте този език като ученик съм писал и беше добре.

Не, моля те, недей...

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 19 часа, pix3l написа:

Integer.parseInt("20");

Така можеш да кастваш към int.

Да. Ама то няма смисъл да каства, сравнява със стринг "20" и готово.

 

преди 18 часа, pix3l написа:

Не, моля те, недей...

Всичко може да се напише на сегашния бейсик. Сякви стекове, опашки, дървета, графи. Графични и интернет приложения.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 минути, Реджеп Иведик написа:

Да. Ама то няма смисъл да каства, сравнява със стринг "20" и готово.

 

Всичко може да се напише на сегашния бейсик. Сякви стекове, опашки, дървета, графи. Графични и интернет приложения.

Споменах кастването просто за информация, в случай, че автора не зареже Java.

Иначе за бейсик... може и да може, но струва ли си?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, pix3l написа:

Иначе за бейсик... може и да може, но струва ли си?

Не знам. 

Общо взето, ако научи един език като хората, после другите много лесно се учат. Само да прави аналогия. Хипа е хип, стека е стек, указателите са указатели, стойностите са стойности.

Има разлики, ама това са нюанси.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, Реджеп Иведик написа:

Не знам. 

Общо взето, ако научи един език като хората, после другите много лесно се учат. Само да прави аналогия. Хипа е хип, стека е стек, указателите са указатели, стойностите са стойности.

Има разлики, ама това са нюанси.

Е, да, но не е ли по-добре да е нещо C-like? Все пак всички модерни езици ползват синтаксиса на C.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Момчета, спорите за това какво да учи друг :) не мислите ли, че само си чешете езика. И да имах предвид бейсика за 8-ци дето най - голямото разклонение беше gosub и goto. Това, че ако даден човек излезе с изявление като по - горното, то от него надали ще стане програмист, докато не си промени възгледите. Програмирането си е непрестанно учене, не е да подпираш стола в някое министерство. Ама и от такива хора има нужда. Не подценявам никоя работа да е ясно и това :emoji_smiley-12:.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, pix3l написа:

Е, да, но не е ли по-добре да е нещо C-like? Все пак всички модерни езици ползват синтаксиса на C.

Синтаксиса на С е съвършен. А Денис Ричи е най великия от великите. 

Но, чисто философски погледнато С не е модерен език.

С е чехословашкия мат в областта на създаването на езици за програмиране. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
току-що, Реджеп Иведик написа:

Синтаксиса на С е съвършен. А Денис Ричи е най великия от великите. 

Но, чисто философски погледнато С не е модерен език.

С е чехословашкия мат в областта на създаването на езици за програмиране. 

Аз за това казах C-like :D

Дали ще е C++, Java, C# или някой друг модерен - няма значение, въпросът е да не е език от каменната ера.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 минути, hristonev написа:

не е да подпираш стола в някое министерство

Абе, те да ме назначат мене да подпирам стола в някое министерство, пък ти ме подценявай или ме надценявай. Аз едва ли ще забелязвам разни изкарващи си с пот на челото хляба специалисти.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 22 минути, Реджеп Иведик написа:

Абе, те да ме назначат мене да подпирам стола в някое министерство, пък ти ме подценявай или ме надценявай. Аз едва ли ще забелязвам разни изкарващи си с пот на челото хляба специалисти.

Знаеш ли коя беше най - отвратителната работа, която съм работил.

Едно лято в автомивка обаче без коли :) по - цял ден подпирах стола обаче на края на деня бях по - уморен от това да бъркам бетон. Именно за това казах, че не подценявам никоя работа и не гледам на хората в канчето. Работа за един айляшка, за друг е убийствена.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
току-що, hristonev написа:

Знаеш ли коя беше най - отвратителната работа, която съм работил.

Едно лято в автомивка обаче без коли :) по - цял ден подпирах стола обаче на края на деня бях по - уморен от това да бъркам бетон. Именно за това казах, че не подценявам никоя работа и не гледам на хората в канчето. Работа за един айляшка, за друг е убийствена.

Аз пък не мога на бюро. Затуй и не станах програмист. Ся само се заяждам тука. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход


×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.