Премини към съдържанието
nikeman

Питане за текстово поле

    Препоръчан отговор


    Опитвам се да направя програма, в която има текстово поле и един бутон. При въвеждане на числото 20 да изкача msg box, с някакъв текст, а ако не се въведе нищо или друго число да излиза друг msgbox, който да показва грешка! Работил съм с Visual Basic, и знам че би трябвало да се използва IF, но тук имам проблем с това!

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    преди 38 минути, nikeman написа:

     

    Опитвам се да направя програма, в която има текстово поле и един бутон. При въвеждане на числото 20 да изкача msg box, с някакъв текст, а ако не се въведе нищо или друго число да излиза друг msgbox, който да показва грешка! Работил съм с Visual Basic, и знам че би трябвало да се използва IF, но тук имам проблем с това!

     

    Тоест ако натиснеш бутона и полето е празно да показва съобщение за грешка?

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Еми не съм се занимавал с Java, но сега като погледнах документацията би трябвало да имаш onclick евент за бутона и си правиш променлива от тип стринг примерно и трябва да е равно на JTextField обекта.getText(); и след това if(променливата.isEmpty()){

    JOptionPane.showMessageDialog();

    с подходящите параметри.

    }

    Редактирано от frozener (преглед на промените)

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Намерих отговора, трябва да използвам equal вместо математическите знаци, тъй като това е текст, но като цяло този език май ще го зарежа, доста труден ми идва!


    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    package textfield;
    
    import java.awt.*;
    import javax.swing.*;
    import java.awt.event.*;
    
    class Action implements ActionListener
    {
        Textfield obj;  
        Action(Textfield obj)
        {
           this.obj = obj;
        }
        public void actionPerformed(ActionEvent e) 
        {  
            if(e.getSource() == obj.tf)  
            {
                String text;
                text = obj.tf.getText();
                if (text.equals("20"))
                {
                    JOptionPane.showMessageDialog(null, "Ашколсун", "Information", JOptionPane.INFORMATION_MESSAGE);
                }
                else
                {
                    JOptionPane.showMessageDialog(null, "Пезевенк", "Information", JOptionPane.INFORMATION_MESSAGE);
                }
            } 
    
        }  
    }
    public class Textfield 
    {
        JFrame f;
        JTextField tf;
        Textfield()
        {
            f = new JFrame();
            tf = new JTextField();
            f.add(tf);
            f.setBounds(300, 200, 600, 400);
            tf.setBounds(100, 100, 50, 25);
            Action action = new Action(this);
            tf.addActionListener(action);
            f.setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
            f.setLayout(null);
            f.setVisible(true);
        }
        public static void main(String[] args) 
        {
            new Textfield();
        }
        
    }

     

    преди 13 минути, nikeman написа:

    Намерих отговора, трябва да използвам equal вместо математическите знаци, тъй като това е текст, но като цяло този език май ще го зарежа, доста труден ми идва!

    equals метода, щото == сравнява референциите, сиреч пойнтърите, ако преведем на С

    Или, ако два низа са еднакви, но не са един и същ низ, == ще даде фалсе, тъй като двете сравнявани референции (пойнтъра) сочат на различни места в паметта

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 1 час, nikeman написа:

    Намерих отговора, трябва да използвам equal вместо математическите знаци, тъй като това е текст, но като цяло този език май ще го зарежа, доста труден ми идва!

    Integer.parseInt("20");

    Така можеш да кастваш към int.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 2 часа, nikeman написа:

    но като цяло този език май ще го зарежа, доста труден ми идва!

    Ами разгледайте този език като ученик съм писал и беше добре.

    • Харесва ми 1

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 1 минута, hristonev написа:

    Ами разгледайте този език като ученик съм писал и беше добре.

    Не, моля те, недей...

    • Харесва ми 2

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 19 часа, pix3l написа:

    Integer.parseInt("20");

    Така можеш да кастваш към int.

    Да. Ама то няма смисъл да каства, сравнява със стринг "20" и готово.

     

    преди 18 часа, pix3l написа:

    Не, моля те, недей...

    Всичко може да се напише на сегашния бейсик. Сякви стекове, опашки, дървета, графи. Графични и интернет приложения.

    • Харесва ми 1

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 3 минути, Реджеп Иведик написа:

    Да. Ама то няма смисъл да каства, сравнява със стринг "20" и готово.

     

    Всичко може да се напише на сегашния бейсик. Сякви стекове, опашки, дървета, графи. Графични и интернет приложения.

    Споменах кастването просто за информация, в случай, че автора не зареже Java.

    Иначе за бейсик... може и да може, но струва ли си?

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 2 минути, pix3l написа:

    Иначе за бейсик... може и да може, но струва ли си?

    Не знам. 

    Общо взето, ако научи един език като хората, после другите много лесно се учат. Само да прави аналогия. Хипа е хип, стека е стек, указателите са указатели, стойностите са стойности.

    Има разлики, ама това са нюанси.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 1 минута, Реджеп Иведик написа:

    Не знам. 

    Общо взето, ако научи един език като хората, после другите много лесно се учат. Само да прави аналогия. Хипа е хип, стека е стек, указателите са указатели, стойностите са стойности.

    Има разлики, ама това са нюанси.

    Е, да, но не е ли по-добре да е нещо C-like? Все пак всички модерни езици ползват синтаксиса на C.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Момчета, спорите за това какво да учи друг :) не мислите ли, че само си чешете езика. И да имах предвид бейсика за 8-ци дето най - голямото разклонение беше gosub и goto. Това, че ако даден човек излезе с изявление като по - горното, то от него надали ще стане програмист, докато не си промени възгледите. Програмирането си е непрестанно учене, не е да подпираш стола в някое министерство. Ама и от такива хора има нужда. Не подценявам никоя работа да е ясно и това :emoji_smiley-12:.

    • Харесва ми 1

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 6 минути, pix3l написа:

    Е, да, но не е ли по-добре да е нещо C-like? Все пак всички модерни езици ползват синтаксиса на C.

    Синтаксиса на С е съвършен. А Денис Ричи е най великия от великите. 

    Но, чисто философски погледнато С не е модерен език.

    С е чехословашкия мат в областта на създаването на езици за програмиране. 

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    току-що, Реджеп Иведик написа:

    Синтаксиса на С е съвършен. А Денис Ричи е най великия от великите. 

    Но, чисто философски погледнато С не е модерен език.

    С е чехословашкия мат в областта на създаването на езици за програмиране. 

    Аз за това казах C-like :D

    Дали ще е C++, Java, C# или някой друг модерен - няма значение, въпросът е да не е език от каменната ера.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 3 минути, hristonev написа:

    не е да подпираш стола в някое министерство

    Абе, те да ме назначат мене да подпирам стола в някое министерство, пък ти ме подценявай или ме надценявай. Аз едва ли ще забелязвам разни изкарващи си с пот на челото хляба специалисти.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    преди 22 минути, Реджеп Иведик написа:

    Абе, те да ме назначат мене да подпирам стола в някое министерство, пък ти ме подценявай или ме надценявай. Аз едва ли ще забелязвам разни изкарващи си с пот на челото хляба специалисти.

    Знаеш ли коя беше най - отвратителната работа, която съм работил.

    Едно лято в автомивка обаче без коли :) по - цял ден подпирах стола обаче на края на деня бях по - уморен от това да бъркам бетон. Именно за това казах, че не подценявам никоя работа и не гледам на хората в канчето. Работа за един айляшка, за друг е убийствена.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове
    току-що, hristonev написа:

    Знаеш ли коя беше най - отвратителната работа, която съм работил.

    Едно лято в автомивка обаче без коли :) по - цял ден подпирах стола обаче на края на деня бях по - уморен от това да бъркам бетон. Именно за това казах, че не подценявам никоя работа и не гледам на хората в канчето. Работа за един айляшка, за друг е убийствена.

    Аз пък не мога на бюро. Затуй и не станах програмист. Ся само се заяждам тука. 

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

    Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

    Регистрирайте се

    Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

    Нова регистрация

    Вход

    Имате регистрация? Влезте от тук.

    Вход


    ×

    Информация

    Този сайт използва бисквитки (cookies), за най-доброто потребителско изживяване. С използването му, вие приемате нашите Условия за ползване.