Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Интернет доставчици

Featured Replies

Привет, сред нас имаме ли служители в родните ни телеком оператори във форума?

Интересуват  ме как протича един техен работен ден,  Как се изпълняват по специфични задачи и  описание на изпълнение на ежедневни задачи и спецификата на работа като цяло, питам за  позиция, техник, но и за други възможни позиции също.

Мотивите ми на интересите са учебни.

Нито в гимназията, нито в бакалавъра ни подготвиха за телекомуникации на ниво техническо изпълнение.

В магистъра пък не е предмет на разглеждане това ниво от тлекомуникациите изтстреляха ни в Cisco Net Академии и Microsoft Aкадемии, което е супер като ниво но смятам че не ми е достатъчно искам и да разбирам и от техническата част.
Честоти, сигнали, нива трасета, телекомуникационни устройства в трасетата, пренасяне на сигнали на големи разстояния, разпределянето на сигнала  към абонати и така нататъка.

Интересува ме реалността практичните неща, учебници лекци  и материали съм чел доста ,

Интересува ме тази професия трудна ли е?
Интересуват ме инфраструктурите и принципа на работа на доставчика на ниво инфраструктура физическа и абстрактна.
Интересуват ме най чести изпълняваните задачи като окабеляване  на нов абонат и трабълшутване на проблеми.
Интересуват ме измервателните уреди с които се работи, как се измерва и какво се измерва, как се окабелява, как се прекарват кабели към абонат в най често срещаните сценарии.

Интересува ме всичко което може да сподели един техник на подобна позиция в тази професия.

Математически формули за изчисляване на сигнали и добрите практики.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Доколкото знам: Очаквай отговор от @Емил Костов ... може и на лично съобщение, предполагам.

Аз съм го работил, преди да стана отговорник и да напусна фирмата.
Общо взето ще опъвате кабел, ще кримпвате букси, ще свързвате евтини суичове и ще настройвате елементарни настройки на рутери сапунерки, за домашни потребители. Всичко по-сложно ще се прави от системния админ или някой по-горе, защото монтажниците общо взето ги вземат от кол и въже - всякакви.
Ще опъвате кабели дали като простор, дали като рейка по тръби между шахти.. Основните работи ще са да проверите кабел, да смените букса, да смените суич, да смените парола на рутер, да смените рутер, да вържете кабел с кабелни връзки(свински опашки) или да го ковете. А, да - може да връзвате и камери, пак с букси или коаксиална и DC захранващи букси. Тук-таме може да припарите до оптика и да смените някоя медия. Който може и е минал курс може и да сплайсва оптични влакна.
Общо взето това не е работа с много перспективи. Щом до сега не си се ориентирал и не знаеш за какво иде реч...
Ако зададеш конкретен въпрос, може и да ти отговоря.
Хаха, сигнали? Добри практики? Моля, моля... Може да ви дадат да сложите по някоя антена, но никой няма да ви каже за френелова зона, зашумяване на ефира, честоти, интерференция и т.н.
Измервателни уреди са мултимер от левчето, LAN тестер и фазомер. За оптиката може да ви дадат някой евтин за затихване да следите.
---
И МНОГО ТА МОЛЯ!! Не се прави на интересен!! Стига с тия чуждици!!! Тробълшутвам, а да те шутна аз искаш ли??
Разрешаване на проблеми не е, ами тробъулшутване!
п.п А, да - служебен лаптоп ще имате. Най-вероятно някой ThinkPad x200 за 200лв. ;)

Е нали трябва човек да почне от някъде.

Защо напусна?
Не ти харесваше работата?
Заплащането?
Началството?

Беше научен или те научиха когато почна?

Какъв измервателен уред използваше, какви величини измерваше, на какви обхвати измерваше.
Предполагам стойности двуцифрени и трицифрени?
Какви преносни среди се изграждат най често и какви се трабълшутват най често.
Предполагам се използват затихващи устройства?
Предполагам там има някакъв входен сигнал, който се затихва умишлено със затихвател преди клиента към който се пуска сигнала за да не заема капацитета на цялата линия и да има още капацитет в резерв за бъдещи други абонати?
Как това се прави и смята, формули?

Когато получиш заявка че на еди си кой адрес имаш  клиент, който желае да му се прекара интернет, какво се прави?
Отива се на адреса, открива се най близкият телекомуникационен шкаф, рак или кутия, или както се нарича, където са наблъскани суичовете и от тях се дърпа utp кабел до клиента?
Какво има в тези шкафове?
Къде се намират?
Предполагам на стълбове, апартаменти, входове, мази, шахти?
Когато клиента е на последният етаж и трябва да му се прекара интернет а най близкият шкаф е в мазето или и по лошо на стълб на улицата или в шахта как се действа?
Какви категории кабели се ползват?
Знам че имат ограничения  в метрите в зависимост от категорията 100, 200, 300 метра, разлика в скоростите.
Усилватели използват ли се, какви? Повторители използват ли се, какви? Суичове слагат ли се с цел повтаряне на сигнала по средата между телекомуникационният шкаф и клиента ако само с един опънат кабел не може да се достави сигнала?
Как се свързват, как се изчисляват?
Каква е  практиката?

Кои видове пачвания се използват и в кои ситуации.

Какви инструменти се ползват, какви стени се дупчат, как се дупчат, от вън до дома на клиента по какъв начин елегантно се прекарва кабелът?

Физически тежка ли е работата?
Психически тежка ли е?

Какви са изискванията?

Как се преминава успешно такова интервю?

Вежнъж съм бил и не го минах.

Виждал съм че го преминават бивши служители в тази област  успешно защото знаят отговорите на въпросите и имат опит и лица без опит в зависимост от нуждите на фирмите.

Как се стартира в тази професия, как се започва.

Трябва ли да се започва от там?

преди 5 минути, Tanner Foost Foust написа:

Беше научен или те научиха когато почна?

Абе, човек. Така се замота. Направо взех да се чудя какво са те учили в тоя университет. Висшето ти да не е туризъм?
Какво дали бях научен, аз бях един от най-квалифицираните в цялата фирма към момента на постъпването.
Напуснах, защото трябваше да си продължа висшето.
Какви затихващи устройства в LAN мрежи, моля?? Това да не е аналогова кабелна телевизия. Там се ползват затихватели.
Какви усилватели на LAN? Един сегмент - между 2 устройства - максимум 100 метра. Като искаш повече - слагаш още един суич. Най-честият сценарий е каскадиране на суичове и правенето на групи от каскади, свързани към оптика.
Мултимер ти трябва да провериш захранването, ако FTP върви със захранващ кабел. Трябва ти да мериш 12,48, 90 и 230V. Зависи какво е пуснато по захранването. Обикновено има преобразуватели (трансфертери) и по мрежата се пускат 90V постоянно, които се свалят с тях на 12, да захраниш суича. На някои места са пуснати 230V променливо и трябва да свържеш директно адаптер с лустер клеми към кабела.
В кутиите/шкафовете има суичове. Пуска се FTP от суич до клиент. Както може да мине кабела и ако клиента няма против. Пробива се, закрепва се със скобички, настройваш рутер или компютър, пробваш интернета и бягаш.
Къде са кутиите? Обикновено отвън до блоковете или на покривите на блоковете, ако е въздушна мрежа - и по стълбове. По-рядко вътре.
Какви пачвания? Връзваш кабела от двете страни по един и същ стандарт. Суичовете имат Auto MDI-X, почти само прави кабели се ползват.
Инструменти - отвертка, фазомер, бормашина, пистолет за монтажно лепило, винтоверт, чук.
Как се прекарва елегантно кабел? Никак. Както може. Ако са искали елегантно - да са си сложили вътрешна инсталация, да е било окабелено. Много ясно, че като няма - ще върви някак по фасадата. Гледаш да е колкото може по-скрит, привързваш го и това е.
------
Значи, използваш сложни и префърцунени думички, но малко си нямаш идея какво говориш.
Ще има разкарване с колата, дупкане на дупки, опъване на кабел и слагане на RJ45 букси общо взето.

преди 31 минути, Tanner Foost Foust написа:

Физически тежка ли е работата?
Психически тежка ли е?
...Какви са изискванията?
...Как се преминава успешно такова интервю?
...Трябва ли да се започва от там?

Аз го работих, защото ми трябваха пари и това намерих най-близо до мястото, където живея.
Успешно преминаваш интервю като знаеш как се работи с мултиметър и как се кримпва кабел.
И да, работата може да е физически тежка. Една макара с 1000 метра кабел си е тежка. Дори и 305 метра кутия не е лека. Нито стълбата е перце. Психически - занимаваш се с всякакви клиенти и общуваш с всякакви хора, включително претенциозни недоклатени малоумници.

В гимназията на нищо не ме учиха, искарвах шестици изпълнявах възложените задачи така както искаха.

В бакалавъра нищо не научих, изкарвах шестици взимах стипендии и изпълнявах възложените конспекти и задачи.

В магистъра ме научиха и ме учат на CISCO мрежи и сървърни операционни системи, научиха ме да взързвам Cisco мрежови устройства, да конфифурирам и да подкарвам протоколи за маршрутизация и сигурност.
Конфигуриране на софтурерни IP телефонни централи.
На IPv4 сегментиране.

Дадоха ми достъп до Microsft академия и Cisco.

Ти какво си мислиш че в Шумен те учат на нещо?

Тук научаваш на работа или както в случая научаваш нещо ако идеш да учиш в друг град както сега правя.

преди 1 минута, Tanner Foost Foust написа:

В гимназията на нищо не ме учиха, изкарвах шестици изпълнявах възложените задачи така както искаха.
В бакалавъра нищо не научих, изкарвах шестици взимах стипендии и изпълнявах възложените конспекти и задачи.

Явно през пръсти си гледал нещата! А бакалавър ни учиха на Cisco конфигурация и машрутизация. VOIP централите - теория и част от практиката и тях сме ги правили, макар да не са ми любимо.
Сегментиране и подмрежи....това го дъвкахме 2 години.
Как си взел шестици ми е интересно, без да разбираш нищо?

току-що, simtech написа:

Явно през пръсти си гледал нещата! А бакалавър ни учиха на Cisco конфигурация и машрутизация. VOIP централите - теория и част от практиката и тях сме ги правили, макар да не са ми любимо.
Сегментиране и подмрежи....това го дъвкахме 2 години.
Как си взел шестици ми е интересно, без да разбираш нищо?

В бакалавъра ми нямаше нищо от това което ти си карал.
Имаше една абстрактна теория и това е.

В магистъра уча всичко което изброи за седмици скоростно за седмици не за години.
Това което всичко изброи съм го учил безсънни нощи буквално за седмици по време на очни.

току-що, Tanner Foost Foust написа:

..по време на очни.

Задочно?

Задочно и онлайн в изброените академии.

Тоест моето качествено образование започва в магистъра и до края ми остават два семестъра.

И не съм гледал през пръсти в бакалавъра, през пръсти се преподава!

Ето ти ютюб канала ми:
https://www.youtube.com/channel/UCgbd2svmPea5foEX7Z_a-YQ

преди 9 минути, Tanner Foost Foust написа:

Задочно и онлайн в изброените академии.

Тоест моето качествено образование започва в магистъра и до края ми остават два семестъра.

Баси пародията.
При мен само бакалавъра беше:
3 висши математики
1 дискретна математика
Анализ и синтез на логически схеми
Анализ и синтез на алгоритми
Програмиране на C++ и между другото на Java
Програмиране на HTML/CSS/JavaScript
Малко програмиране на PHP
Изкуствен интелект
Комуникационна техника
Физика 2 курса
Материалознание
Машинознание
Електротехника
Полупроводникова техника
Цифрова схемотехника
Микропроцесорна техника
Компютърни мрежи(включително конфигуриране на Cisco устройтва)
Информационни системи
Бази данни
Безжични мрежи
Компютърна периферия
Компютърни системи
Техническо чертане и документиране
Мултимедия
Графичен дизайн
Техническа механика
-----
А какво учите вие?!

В бакалавъра почти същото което изброи но само на хартия, реално никаква практика и никакви полезни теоретични неща, които да влязат в употреба.

В момента съм по тази програма:

13625068_1204968939537841_1834529963_n.j

преди 1 минута, Tanner Foost Foust написа:

В бакалавъра почти същото което изброи но само на хартия, реално никаква практика и никакви полезни теоретични неща, които да влязат в употреба. В момента съм по тази програма:

Чакай малко ся, това програма за магистър?
80% от нещата, които имате в магистъра при нас бяха в Бакалавър.
Ти на колко си години, по каква програма учиш, каква специалност?
Работил ли си до сега? А нещо около специалността? Какво работиш, че учиш задочно?

преди 4 минути, simtech написа:

Чакай малко ся, това програма за магистър?
80% от нещата, които имате в магистъра при нас бяха в Бакалавър.
Ти на колко си години, по каква програма учиш, каква специалност?
Работил ли си до сега? А нещо около специалността? Какво работиш, че учиш задочно?

Уча във Военноморско училище информационни и комуникационни технологии в морската индустрия,  изучаваме интензивни Cisco и Операционни системи.

Задочно защото няма редовна форма.

Работил съм като технически сътрудник.

Първите дв семестъра които вуждаш са приравнителни.
 Магистъра  е от трети до пети семестър.
Първи и втори ги карах защото се записах там след бакалавъра.
И трябваше да наваксаме Cisco и операционни системи.

преди 2 минути, Tanner Foost Foust написа:

Уча във Военноморско училище информационни и комуникационни технологии в морската индустрия,  изучаваме интензивни Cisco и Операционни системи. Задочно защото няма редовна форма.
Работил съм като технически сътрудник.

Какво ще рече технически сътрудник? Във Варна нямате ли ТУ?
Какви операционни системи? Операционни системи и компютърни архитектури ми беше трети курс в университета, бакалавър?!
В комуникационната техника беше точно телефония. Бази данни ми беше също трети семестър!?

Не съм от Варна от Шумен съм.

И да има си ТУ Варна.

За мен не беше опционално да вляза там, искаха да карам платено цял бакалавър. 

Технически сътрудник в една фирма.
Работа с офис пакети, работа с документи, работа с протоколи, работа с клиенти по телефона, правене на график с посещение на клиенти за София и Шумен на сервизни техници, изготвяне на доклади и отчети. Проследяване и документиране на извършени дейности.

На 25 съм. автобиография искаш ли?

Не съм от Варна от Шумен съм. И да има си ТУ Варна. За мен не беше опционално да вляза там, искаха да карам платено цял бакалавър. 
Работа с офис пакети, работа с документи, работа с протоколи, работа с клиенти по телефона, правене на график с посещение на клиенти за София и Шумен на сервизни техници, изготвяне на доклади и отчети. Проследяване и документиране на извършени дейности.

Оф, добре, извинявам се. Аз съм учил Компютърни системи и технологии - широк профил със специализация. Нещо ми намирисва на колеж, професионален бакалавър с тия приравнителни семестри. Според мен много неудачно си постъпил с това морското. Информационни технологии в морската индустрия ми звучи като електротехник на рибарски катер.
А това в цялото, което си го дал - какво е? Описание на длъжността?

Постъпил съм правилно според моите виждания.

Ти как би постъпил?

Би плащал по 1000 2000 лв на семестър 4 години?

преди 4 минути, Tanner Foost Foust написа:

Постъпил съм правилно според моите виждания. Ти как би постъпил? Би плащал по 1000 2000 лв на семестър 4 години?

Моля? В ТУ Варна държавна поръчка е 250лв бакалавър. Аз бях се записал първо там. Сега, да не ги знам нещата...
---------
Както и да е, всеки си носи кръста. Както съветите за лаптопа в другата тема, така и тия тук са верни и валидни, които съм ти ги дал. Имам опит и съм работил и с лаптопчета многобройни, ремонтирал съм ги, работил съм и в доставчик. Малко съм ексцентричен, но това е друга бира.
Отрано бях се ориентирал в специалността.
Щом не ги знаеш нещата, отивай кабелджия. Ще ти бъде интересно. В началото..После бързо ще ти писне. Не очаквай големи перспективи за развитие. И ако си схватлив, бързо ще ти омръзне.

Знам за егото ти и ексцентричността.

От къде държавна поръчка, два бакалавъра не можеш държавна.

В ТУ Варна искат по 1000 -1500 ако не греша.

Какво за другата тема, как ще ме убедиш да дам 2000 лв за компютър като мога да си позволя за 800.
;)

Защо мислиш че съм постъпил неудачно?

Получих късно възможност да уча в друг град.

Когато бпх на 20 нянах много избор ;)

И за какви съвети и кръстчета ми пишеш?

Правиш се на интересен и колко по ГОЛЯМ си от мен :D;)

Само в последното ти изречение видях нещо смислено.

Благодаря.

Какво за другата тема, как ще ме убедиш да дам 2000 лв за компютър като мога да си позволя за 800.
Защо мислиш че съм постъпил не удачно? Получих късно възможност да уча в друг град.
Когато бпх на 20 нянах много избор ;)

В Добрич има клон на ТУ-Варна - колеж. С морското си постъпил неудачно, трябвало е да избереш друго, освен ако действително нямаш намерение да се специализираш в морското. Става въпрос първото си образование можеше другаде да го избереш. Както и да е - свършен факт.
А егото и екцентричността - толкова. И все пак за 800лв нов лаптоп няма да си взема. Ще си взема бизнес класа ремаркетиран за тия пари.
За избора - не мога да знам какъв ти е бил той.

Е няма нещо което да не може да се научи ;)
Никога не е късно за нищо.

преди 25 минути, Tanner Foost Foust написа:

И за какви съвети и кръстчета ми пишеш? Правиш се на интересен и колко по ГОЛЯМ си от мен :D
Само в последното ти изречение видях нещо смислено.
Благодаря.

Вай-вай-вай. Аз ако исках да се направя на по-голям, щеше да разбереш.
Беше ми интересно защо има толкова пропуски, поне в моите очи. Оказа се, че специалността не е съвсем като моята.
И да, давам съвети, защото знам - имал съм си работа с дадено нещо.
В университета имах колеги, които бяха дошли от другия край на България. В последните ми мнения не знам дали намери нещо смислено, но мисля че написах поне 3 по-горе, където бях описал всичко от до.
Общо взето, няма да видиш голямо развитие в тая работа. Най-лошото е, че има доста по-малки фирми, където ако стане авария, например опаткат суичовете от индуцирано електричество от някоя близка мълния, работният ден от 8 часа може да стане и 12, докато не вдигнете мрежата долу-горе на крака.
Иначе, зависи от фирмата, но работата има много възможности за скатаване. Където работех аз даваха списък със задачи, адрес и телефонен номер - инсталации или проблеми и тръгваш по списъка.

преди 14 минути, simtech написа:

Вай-вай-вай. Аз ако исках да се направя на по-голям, щеше да разбереш.
Беше ми интересно защо има толкова пропуски, поне в моите очи. Оказа се, че специалността не е съвсем като моята.
И да, давам съвети, защото знам - имал съм си работа с дадено нещо.
В университета имах колеги, които бяха дошли от другия край на България. В последните ми мнения не знам дали намери нещо смислено, но мисля че написах поне 3 по-горе, където бях описал всичко от до.
Общо взето, няма да видиш голямо развитие в тая работа. Най-лошото е, че има доста по-малки фирми, където ако стане авария, например опаткат суичовете от индуцирано електричество от някоя близка мълния, работният ден от 8 часа може да стане и 12, докато не вдигнете мрежата долу-горе на крака.
Иначе, зависи от фирмата, но работата има много възможности за скатаване. Където работех аз даваха списък със задачи, адрес и телефонен номер - инсталации или проблеми и тръгваш по списъка.

Бакалавърът ми е "Комуникационни и информационни системи".
Магистърът знаеш "Комуникационни и информационни технологии в морската индустрия"
Магистърът ми е по специализирано в системно администриране, което по го разбирам но е много по обемисто и е много дълбока материята и там има един момент на избор, който е Микрософт или Линукс, да  избереш  еди от двата пътя с CLI или GUI., карам като луд всеки курс в академиите до които имам достъп.

Аз големи рутери и суичове и Cisco видях в магистъра, в бакалавъра не сме виждали физическа апаратура. 

преди 7 минути, Tanner Foost Foust написа:

...карам като луд всеки курс в академиите до които имам достъп.

Не карай всеки курс. Бъди добър в нещо, времето няма да ти стигне за всичко.
А зад всеки GUI стои CLI. Microsoft и GNU Linux общо взето правят едно и също пък...
При нас Cisco курсове имаше и отделно - за сертификати. Но съм карал само общото Cisco обучение, защото курсовете бяха към 400лв за 3-те основни нива и нямах възможност тогава...
Мен пък повече ме интересува електроника и комуникации. Записах Компютърни системи и технологии, защото е по-търсено.
Имай предвид - учене не е равно на зубрене. Повече дъвчи, по-малко гълтай... Няма смисъл от проформа взети неща. Трябва да се вникне и да разбереш.
Ако искаш, мога да ти пратя книги за мрежите. За етернет и безжични. Тия книги струват доста пари, платени са, но съм се сдобил с PDF-и.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.