Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разяснение за кредитна карта

Featured Replies

Здравейте, извинявам се за глупавата тема, но ще се наложи някой компетентен да ми обясни (като на идиот) как точно стоят нещата с кредитните карти.
Примерно - харесал съм си карта към една банка, която при теглене от банкомат слага 18% лихва, 3 лева за теглене и 1,5% от изтеглената сума. 
Имам кредитен лимит от 500 лева, тегля 150 лева от банкомат, след това до определено число трябва да върна 150лв. + 18% лихва върху сумата + 1,5% такса, кажи речи общо 182.25. Ако е така ме устройва перфектно, но някой ми обясняваше, че лихвите се начислявали на ден и тем подобни, което ми накара да попитам тук. Толкова елементарно ли е, колкото си мисля (връщаш само това което си похарчил + съответната лихва от 18% върху сумата) или е една идея по засукано. Също така ме интересува, ако съм си покрил всички задължения към картата и пожелая да я прекратя, мога ли да го направя без да плащам неустойки? Другото което искам да попитам е ако си оставя картата без да пипам парите от нея, тогава плащам само годишната такса за поддръжка или? Извинявам се за досадния, дълъг пост и многото въпроси :) 

преди 9 минути, vladi_829 написа:

Здравейте, извинявам се за глупавата тема, но ще се наложи някой компетентен да ми обясни (като на идиот) как точно стоят нещата с кредитните карти.
Примерно - харесал съм си карта към една банка, която при теглене от банкомат слага 18% лихва, 3 лева за теглене и 1,5% от изтеглената сума. 
Имам кредитен лимит от 500 лева, тегля 150 лева от банкомат, след това до определено число трябва да върна 150лв. + 18% лихва върху сумата + 1,5% такса, кажи речи общо 182.25. Ако е така ме устройва перфектно, но някой ми обясняваше, че лихвите се начислявали на ден и тем подобни, което ми накара да попитам тук. Толкова елементарно ли е, колкото си мисля (връщаш само това което си похарчил + съответната лихва от 18% върху сумата) или е една идея по засукано. Също така ме интересува, ако съм си покрил всички задължения към картата и пожелая да я прекратя, мога ли да го направя без да плащам неустойки? Другото което искам да попитам е ако си оставя картата без да пипам парите от нея, тогава плащам само годишната такса за поддръжка или? Извинявам се за досадния, дълъг пост и многото въпроси :) 

Извинете ме но какъв е смисъла да ползвате кредитна карта за теглене от банкомат. За тази цел има дебитни (с овердрафт). Мисля че лихвите са годишни. Но по-добре питайте в банката. И ако не я пипате - да, плащате само таксата

Чакай сега, никой не е казал,че ако изтеглиш 150 лв. до определена дата трябва да върнеш точно толкова. Имаш минимална вноска всеки месец, при мен на карти от по 1000 лв лимит изхарчен напълно вноската ми е 50- 60 на месец, зависи от банката . Тоест, дължиш всеки месец минимална вноска. Сега ако дръпнеш 200 лв и искаш да ги възстановиш твоя работа никой не те спира.Лихвите са годишни. На мен на месец от 50 - 60 лв минимална ми зимат около 10-12 лв. останалите може да ги ползваш отново,. Каквото вкараш може пак да го ползваш. 

преди 4 минути, miazmatik написа:

Чакай сега, никой не е казал,че ако изтеглиш 150 лв. до определена дата трябва да върнеш точно толкова. Имаш минимална вноска всеки месец, при мен на карти от по 1000 лв лимит изхарчен напълно вноската ми е 50- 60 на месец, зависи от банката . Тоест, дължиш всеки месец минимална вноска. Сега ако дръпнеш 200 лв и искаш да ги възстановиш твоя работа никой не те спира.Лихвите са годишни. На мен на месец от 50 - 60 лв минимална ми зимат около 10-12 лв. останалите може да ги ползваш отново,. Каквото вкараш може пак да го ползваш. 

Така неизплащайки цялата сума се набутваш защото тече лихва. Иначе има гратисен период в който ако покриеш задълженията не дължиш никаква лихва

Измамниците от Бяла Карта, нали така? Хареса си ги тях?

• Автор
преди 7 минути, simtech написа:

Измамниците от Бяла Карта, нали така? Хареса си ги тях?

Не! Доколкото знам те съм към една много известна небанкова институция, а с такива не се занимавам. 

преди 34 минути, capnemo написа:

Извинете ме но какъв е смисъла да ползвате кредитна карта за теглене от банкомат. За тази цел има дебитни (с овердрафт). Мисля че лихвите са годишни. Но по-добре питайте в банката. И ако не я пипате - да, плащате само таксата

Благодаря Ви за мнението! По принцип съм си пуснал заявка за дебитна карта към същата банка, към която мисля да взема и кредитната. За овърдрафта съм чувал, че е по изгоден, но не съм сигурен дали ще ми отпуснат понеже мой познат ми обясняваше, че трябвало през дебитната карта да са минавали пари, а и да се получава заплатата на нея или нещо такова. Май ще е най-добре да звънна в банката и да ги попитам.. 

Цитат

Имам кредитен лимит от 500 лева, тегля 150 лева от банкомат, след това до определено число трябва да върна 150лв. + 18% лихва върху сумата + 1,5% такса, кажи речи общо 182.25.

Не, трябва да върнете по-малко.
Това е сумата, която дължите на годишна база, защото 18% е лихвата за една година, а като я разделите на 12 ще получите месечната.

Цитат

Също така ме интересува, ако съм си покрил всички задължения към картата и пожелая да я прекратя, мога ли да го направя без да плащам неустойки?

Неустойки няма, но и годишната такса няма да ви бъде върната.
Имайте предвид, че кредитна карта се закрива за около 50 дни, а не става веднага.

Цитат

ако си оставя картата без да пипам парите от нея, тогава плащам само годишната такса за поддръжка или?

Точно така - само таквата си дърпат веднъж годишно от картата автоматично и нея трябва да си погасите.
Нищо друго не дължите.

• Автор
преди 4 минути, algor написа:

Не, трябва да върнете по-малко.
Това е сумата, която дължите на годишна база, защото 18% е лихвата за една година, а като я разделите на 12 ще получите месечната.

Неустойки няма, но и годишната такса няма да ви бъде върната.
Имайте предвид, че кредитна карта се закрива за около 50 дни, а не става веднага.

Точно така - само таквата си дърпат веднъж годишно от картата автоматично и нея трябва да си погасите.
Нищо друго не дължите.

Хм, интересно. Според мен това е доста приемливо, не знам защо досега чувам все негативни неща за тези кредитни карти, според мен са по-добър вариант за "спешен случай" от бързите кредити... Явно е въпрос на лично предпочитание. Благодаря Ви много за подробното обяснение! :) 

преди 7 минути, vladi_829 написа:

Хм, интересно. Според мен това е доста приемливо, не знам защо досега чувам все негативни неща за тези кредитни карти, според мен са по-добър вариант за "спешен случай" от бързите кредити... Явно е въпрос на лично предпочитание. Благодаря Ви много за подробното обяснение! :) 

Аз лично имам един принцип от години, но не знам при вас може ли да се приложи: теглене от банкомат само от дебитна карта, а с кредитната се пазарува в интернет, физически магазини и навсякъде, където имат постерминал.

Така радходите са сведени до минимум.

• Автор
преди 11 минути, algor написа:

Аз лично имам един принцип от години, но не знам при вас може ли да се приложи: теглене от банкомат само от дебитна карта, а с кредитната се пазарува в интернет, физически магазини и навсякъде, където имат постерминал.

Така радходите са сведени до минимум.

Аз си мислех, дали не е възможно по някакъв начин парите да се прехвърлят онлайн до дебитната ми карта (през paypall или някоя подобна онлайн платформа) и така да се избягват лихвите и таксите от теглене с кредитната? 

преди 19 минути, vladi_829 написа:

Аз си мислех, дали не е възможно по някакъв начин парите да се прехвърлят онлайн до дебитната ми карта (през paypall или някоя подобна онлайн платформа) и така да се избягват лихвите и таксите от теглене с кредитната? 

Не, няма как да стане това.

• Автор
преди 3 минути, algor написа:

Не, няма как да стане това.

Жалко. Просто ще я ползвам 100% само и единствено за теглене на кеш и ми се искаше някак си да избегна лихвите, но ще трябва да се примиря с тях. Благодаря отново на всички за мненията! 

На всички тези въпроси, които сте задали, ще получите отговор във договора, който ще подпишете преди да ви издадат картата.Може да отидете в кредитната институция и да поискате бланковия им договор. Там пише всичко. Ако има ситен шрифт, обърнете му особено внимание.:)

Освен това имайте впредвид, че посочената годишна лихва от 18% вероятно е плаваща и е обвързана със световния и европейски либор (публикува се на сайта на световната банка, съответно на европейската). Едва ли промяната ще е драстична за една година, но все пак го имайте впредвид.

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.