Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на университет и специалност

Featured Replies

След като се чудех какво да правя с бъдещето си, и поработих малко по морето, лампичката ми светна.. Та след няколко месеца завършвам и се почна едно мъдрене къде в ИТ сферата да копая след като се зароди този мой интерес.. Та ходих и на уроци по програмиране преди няколко месеца и на кражок по информатика се бях записал когато бях в по-долните класове за да видя кое ме интересува повече..

Но сега когато опитах от всичко по малко мисля, че се насочвам към хардуер и то по-точно микро електроника за да мога да се реализирам и да работя в сервиз за смартфони или компютри. А интереса към кибер сигурността остана въпреки, че и там се изисква програмиране, по-точно писане на скриптове и т.н.. Но мисля това да остане като хоби и евентуално допълнително препечелване от BB.

Та ако има някой завършил технически университет където и да е било София, Пловдив или Варна, да сподели.. Четох из форуми, че катедрите в София и Варна са сходни и сравними по оборудване и изнасяне на лекций. Други казват, че в София ги спуквали от учене а в Пловдив било страхотно.. Защото ако отидеш в технически университет учиш и друго, не само това с което ще се занимаваш, във СофтУни се опитаха да разчупят това и успяха само дето държавата не им дава да издават дипломи официално и след като си приключил образувание там друг университет ти издава дипломата, но все пак от там излизат доста добри софтуерни специалисти.

ТУ Пловдив, специалност "Електроника" или "Компютърни системи и технологии". И двете са в един поток. Първите 2 семестъра се учи едно и също. После са почват специализирани предмети. Но по принцип София си е София (разбирай както искаш, от ядене до доставчик на интернет) и там има всичко. Варна немога да коментирам, но не виждам защо да се предпочете пред София/Пловдив, освен ако не си от региона.

Като завършиш бакалавър се ориентираш за магистър на запад и така.

преди 23 минути, Mr.n0b0dy написа:

А интереса към кибер сигурността

Това го учиш междувременно за себе си.

PS: Имам познати и от Габрово ТУ-то, ако те радва градчето е готино тоже.

Други казват, че в София ги спуквали от учене а в Пловдив било страхотно

Не(за ТУ тата само). Първите 2 семестъра са тежки винаги (и заради самата обстановка).

във СофтУни се опитаха да разчупят това и успяха само дето държавата не им дава да издават дипломи официално

За това не знам. Ма КСТ или Електроника в ТУ-то е всичко което някога ще ти трябва като инженер.

Редактирано от Julius Decimus (преглед на промените)

преди 1 час, Mr.n0b0dy написа:

След като се чудех какво да правя с бъдещето си, и поработих малко по морето, лампичката ми светна.. Та след няколко месеца завършвам и се почна едно мъдрене къде в ИТ сферата да копая след като се зароди този мой интерес.. Та ходих и на уроци по програмиране преди няколко месеца и на кражок по информатика се бях записал когато бях в по-долните класове за да видя кое ме интересува повече..

Но сега когато опитах от всичко по малко мисля, че се насочвам към хардуер и то по-точно микро електроника за да мога да се реализирам и да работя в сервиз за смартфони или компютри. А интереса към кибер сигурността остана въпреки, че и там се изисква програмиране, по-точно писане на скриптове и т.н.. Но мисля това да остане като хоби и евентуално допълнително препечелване от BB.

Та ако има някой завършил технически университет където и да е било София, Пловдив или Варна, да сподели.. Четох из форуми, че катедрите в София и Варна са сходни и сравними по оборудване и изнасяне на лекций. Други казват, че в София ги спуквали от учене а в Пловдив било страхотно.. Защото ако отидеш в технически университет учиш и друго, не само това с което ще се занимаваш, във СофтУни се опитаха да разчупят това и успяха само дето държавата не им дава да издават дипломи официално и след като си приключил образувание там друг университет ти издава дипломата, но все пак от там излизат доста добри софтуерни специалисти.

Сервизен техник на умни телефончета или лаптопчета взима мизерна заплата. Забрави това твое увлечение. За учене - ТУ София. Но ме притеснява друго - неграмотен си. А това ми подсказва една недобра основа. СофтУни...хм. Някой леко те е подвел за изходящите единици.:D

...за да мога да се реализирам и да работя в сервиз за смартфони или компютри.

И с това смяташ, че ще изкарваш добри пари и ще храниш семейство? Ако това и е мечтата в живота - недей учи висше. Като една колежка, която навремето ми отговори какво ще прави като завърши висшето - "Ще продава телефони във Виваком"

във СофтУни се опитаха да разчупят това и успяха само дето държавата не им дава да издават дипломи официално и след като си приключил образувание там друг университет ти издава дипломата, но все пак от там излизат доста добри софтуерни специалисти.

СофтУни- смешка! Университетите са акредитирани и има система с кредити в ЕС, която се спазва от всички.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 4 минути, simtech написа:

И с това смяташ, че ще изкарваш добри пари и ще храниш семейство? Ако това и е мечтата в живота - недей учи висше. Като една колежка, която навремето ми отговори какво ще прави като завърши висшето - "Ще продава телефони във Виваком"

Обясни по-подробно от твоя жизнен опит! Как си учил правилното според теб и как си го закъсал.

• Автор

Е чак пък мечта.. Но зависи и къде търсиш работа аз съм виждал обяви за работа със заплати към 1500лв за ремонт на лаптопи и монитори.. Но сега тука не говоря за деца и семейство..

Без да съм с coding background и такива мога да те посъветвам, ако имаш способностите и търпение за IT сигурност, не се замисляй. Постоянно пищят, че има липса на кадри (то май по принцип в цялата IT индустрия) и талант. Сигурно ще ти отнеме време, но без работа няма да останеш. Другото е облака и IoT. Но това са сфери, които предполагам да се насочиш след завършване на университет... Като каза СофтУни... един приятел кара курс микроконтролери и му е супер забавно, дали са му някакво raspberry си кодва, материали... Предполагам, че може да те насочи един такъв курс да видиш дали ще ти е интересно.

П.С. Това в сервиза може го работиш и без университет.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

• Автор

Да така е, но това може би съм си го мислел като временно за трупане на опит а след това да опитам нещо на по-високо ниво..

преди 1 час, _Alex&Vanko_ написа:

Обясни по-подробно от твоя жизнен опит! Как си учил правилното според теб и как си го закъсал.

Много си ...., бате...С теб няма какво да разговарям. Ти си една изгубена душа...

Е чак пък мечта.. Но зависи и къде търсиш работа аз съм виждал обяви за работа със заплати към 1500лв за ремонт на лаптопи и монитори...

Сега си мислиш, че това са много пари...

преди 37 минути, Методи Дамянов написа:

Без да съм с coding background ...

Точно това - не си. Имаш ли си идея колко време е необходимо, за да станеш senior programmer на един конкретен език? И това, че не си в среда като запада, където е доста улеснено за учащите и трябва да се бориш всеки ден за едното парче хляб. Дали ти остава време да ставаш експерт по програмиране между 2 часовите смени като касиер в Кауфланд, където ще работиш, ако не си senior programmer?
А имаш ли психическото търпение да бичиш цял ден на компютъра?

Ъъъъ, не, че те разбрах, ама... Момчето пита, аз споделям наблюденията си.

https://securityintelligence.com/news/cybersecurity-talent-shortage-zero-unemployment-no-unicorns/

http://readwrite.com/2014/06/27/internet-of-things-developers-jobs-opportunity/

Ние с теб сме дрти, не мечтаем, дай на човека свобода. Щом пита, вероятно си има някаква идея. А и да няма, кво го риташ по кокалчетата, още от сега. Не видях да е питал как да стане senior. Той все пак си е junior още (нали знаеш, че това е шега?).

преди 18 минути, Методи Дамянов написа:

Ние с теб сме дрти, не мечтаем...

Дали?

• Автор

Ее ся не се фърлам да ставам програмист в наса и да ъпдейтвам фърмуера на хъбъл..

Амаа все пак се опитвам да си съставя някаква схема колкото и мътна да е, то все пак трябва да избия в нещо и от едното и от другото да вкуся дали ще е в сервиз за лаптопи за година-две а после нещо повече не знам.. Но това за ИТ сигурността в България важи само като работа от вкъщи и то като вторична, поне на мен така ми звучи защото тук колкото и плачевна да е защитата на някой сайтове и да има фирма за тестване то тя ще фалира, и ако все пак ги е грижа а сигурността или се наемат еднолични лица или плащат на freelance-ри за BugBounty.

преди 15 минути, Mr.n0b0dy написа:

Ее ся не се фърлам да ставам програмист в наса и да ъпдейтвам фърмуера на хъбъл..

За 1000лв и хоро ще играеш, не само софтуера на Хъбъл ще ъпдейтваш.
3/4 от работодателите в  България са боклуци с интелект на пиле, които могат само да си експлоатират работниците.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.