Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Погасителна давност при запазена наследствена част

Featured Replies

Здравейте!

Съществува ли давностен срок за получаване в натура запазена част от наследство?

Тази запазена част веднага ли става моя собственост след смъртта на родителите ми?

Приела съм наследството с вписване.

Трябва ли да се доказва изрично при иск с правно основание чл.108 от ЗС, че съм собственик като законен наследник със запазена наследствена част (с предходно съдебно решение) или е достатъчно пред сезирания с иск по чл.108 ЗС съд да се представят нотариални актове на собствеността на родителите ми и удостоверения за наследници?

Благодаря!

преди 44 минути, Елена Асенова написа:

Здравейте!

Съществува ли давностен срок за получаване в натура запазена част от наследство?

Тази запазена част веднага ли става моя собственост след смъртта на родителите ми?

Приела съм наследството с вписване.

Трябва ли да се доказва изрично при иск с правно основание чл.108 от ЗС, че съм собственик като законен наследник със запазена наследствена част (с предходно съдебно решение) или е достатъчно пред сезирания с иск по чл.108 ЗС съд да се представят нотариални актове на собствеността на родителите ми и удостоверения за наследници?

Благодаря!

Не поставяте правилно въпросите!

Въпроса за запазената част се поставя само и единствено тогава, когато наследодателите (в случая вероятно вашите родители) са се разпоредили с наследството си чрез дарение (приживе) или завещание с оглед на смъртта им в полза на лице, което не е наследник по закон със запазена част. Тогава се поставя този въпрос за да се изясни какъв е размера на запазената част на наследниците по закон със запазена част, от която те са били лишени чрез дарствени или завещателни разпореждания. Ако вие сте низходящ - дете, внук и т.н. и родителите ви не са се разпоредили приживе с имуществото си чрез дарение или с оглед на смъртта им чрез завещание, то вие сте получили цялото им наследство в качеството си на наследник по закон и просто въпроса за запазената част не стои.

Наследниците със запазена част, от която са лишени възстановяват правата си чрез иск в съдебен процес, а не по право. Запазената част не се възстановява в натура, а се изчисляват стойности и паричен еквивален.

Не знам каква е връзката със посочения от вас ревандикационен иск по чл. 108 от ЗС. При него става въпрос за владение, а не за собственост, още по малко с наследтсво.

Въпросите са доста сложни и представляват "трудната" част от вещното право. Няма как да ви ги обяснявам тук.

Съветвам Ви да се обърнете към компетентен юрист (адвокат).

ПП: Съществува срок в който чрез иск трябва да заявите пред съда претенцията си за възстановяване на запазената част  И този срок не е давностен, а ПРЕКЛУЗИВЕН, т.е преклудира самото правото да търсите възстановяване. И този срок е 5 год. от смъртта на наследодателя. 

Не ми е позната такава фигура " приемане на наследство с вписване":no-no:

Съществува приемане на наследство "по опис" Не знам дали това имате впредвид!

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

• Автор

Благодаря!

Прав сте - родителите ми дарили на брат ми цялото си недвижимо имущество. Той от своя страна го дарява на двете си деца докато родителите ми са живи. Една година по-късно умира майка ми, а след още 10 години и баща ми. След него, 5 години по-късно умира и брат ми. Децата му продават имота на човек, който не е от наследниците.

Аз разбирам за даренията след смъртта на брат ми.

С брат ми не сме правили делба. 

Приех наследството и заявленията за приемане на наследство бяха вписани в службата по вписванията.

Предявила съм 2 иска - за делба и по чл.108 ЗС.

Предвид това, че няма давностен срок за приемане на наследство, за делба, както и че всеки може да иска своя наследствен дял в натура - чл.69 от ЗНасл :

Чл. 69. (1) Наследникът може да поиска винаги делба, макар да има противно разпореждане от наследодателя.

(2) Всеки наследник може да иска своя дял в натура, доколкото това е възможно. Неравенството на дяловете се изравнява с пари. Имотите, които не могат да се поделят удобно, се изнасят на публична продан.„

както и чл.17 от Конституцията, попитах кога ставам собственик на моята запазена част.

Четох, че по отношение на абсолютното право няма погасителна давност, че тя е приложима само при облигационното право.

Не съм юрист, а и нямам средства за правна помощ от адвокат - инвалид съм със 74% инвалидност...

Затова питам... чета... пак питам... :)  ... чета съдебна практика... 

Намерих и едно съдебно решение, в което по повод началото на погасителната давност за възстановяване на запазена част при дарение и завещание е различно - съображенията били, че завещанието е тайно и сънаследникът не би могъл да знае за това докато не се обяви... (или нещо такова), а при даренията актовете се вписвали и не били тайни, всеки можел да провери  в службите по вписванията в съда какво се случва с наследството. Та, мнението на съдебния състав беше, че никъде в законодателството ни няма такава презумпция наследниците да са длъжни да следят в службите по вписванията какви сделки се извършват с наследствени имоти... 

Много ми е интересно,след като Конституцията, която има пряко и непосредствено действие (и е с предимство пред законите, които й противоречат), ми гарантира наследството и собствеността, ЗНасл също - чл.чл. 5, 28, ..., как ще си получа наследството и обективирам собствеността си по наследство, ако за това абсолютно право се прилага погасителната давност при облигационните отношения?

След смъртта на родителите ми аз съм техен наследник, т.е. имам право на част от тяхното имущество, с което НЕ са се разпоредили  възмездно приживе.

Те по закон нямат право да се разпоредят с цялото си имущество с безвъзмездно разпореждане.

А аз искам своята част в натура. Не искам да ми заплащат и изравняват... Искам в натура - за това няма давност, а и в моя случай е възможно да се обособи моята част.

???

Благодаря!

Току що прочетох:

„ Началният момент на преклузивните срокове се поставя с възникването на субективното право.                                                                                                                                                                             До изтичането/настъпването на преклузивния срок последното може да бъде надлежно упражнено.“

Моето субективно право на собственост по наследство не настъпва ли в момента, в който аз съм приела наследството?

Та на въпроса за иска по чл.108 от ЗС - за да докажа, че съм собственик на част от имота, трябва ли да имам съдебно решение за установяване на собственост или сезираният с този иск съд го установява въз основа на удостоверение за наследници, нотариален акт на имота на родителите ми и нотариалния акт, с който се обективира сделката по покупко-продажбата на този имот след смъртта на родителите ми.

Редактирано от Елена Асенова
допълване (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.