Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покупко-Продажба на апартамент?

Featured Replies

Добър вечер момчета, майка ми е решила да продаде апартамента на родителите си, днес излезнаха купувачи за въпросния апартамент. Но тъй като нито те, нито ние сме запознати с процедурите за продажба, някой били обяснил какви са стъпките. Само при нотариус ли се ходи, или...? Майка ми е единствен наследник на имота, апартамента е в друг град,в който живеят родителите ми. Някой били казал, приблизително какви пари излиза продажбата при нотариус-а? С една дума, ако може да ни обясните, всички процедури които трябва се спазят?

Надявай се кака Еми да види темата и да даде обективно мнение. Иначе ние като продавахме апартамента, си взехме брокер, който естествено взе солидна комисионна, но пък подготви документите и през нотариуса минахме за 10 минути, колкото да се ударят подписи от всички страни. Ако имаш вариант, питай и самия нотариус, при който ще става прехвърлянето.

преди 10 часа, Малкия стар войник написа:

Добър вечер момчета, майка ми е решила да продаде апартамента на родителите си, днес излезнаха купувачи за въпросния апартамент. Но тъй като нито те, нито ние сме запознати с процедурите за продажба, някой били обяснил какви са стъпките. Само при нотариус ли се ходи, или...? Майка ми е единствен наследник на имота, апартамента е в друг град,в който живеят родителите ми. Някой били казал, приблизително какви пари излиза продажбата при нотариус-а? С една дума, ако може да ни обясните, всички процедури които трябва се спазят?

Така
обяснявам

За да се изповяда една сделка за покупко-продажба на имот продавачът е необходимо да представи следните документи:

документ за собственост

удостоверение за наследници  - във вашия случай за да се удостовери че майката е единствен наследник на продавания имот

данъчна оценка  на имота 

кадастрална схема и ако има и земя към имота кадастрална скица

АКО купувачите купуват имота с кредит от банка банката изиска удостоверение за липса на данъчни задължения и проверка за тежести. Но това е само ако имота се купува с кредит и това са изисквания на банките за да бъде отпуснат кредита.

След като се снабдите с горепосочените документи отивате при нотариус и му ги показвате за да ги прегледа, оставяте му копия за да може да изготви нотариалния акт и насрочвате час за изповядване на сделката. Право на купувача е да посочи нотариус защото купувача плаща нотариалните такси.  Въпреки че в закона тези такси се делят по равно между купувач и продавач, но в повечето населени места практиката е да бъдат поети от купувача.

Тоест, за продажбата на имота ще трябва да се плати данъчната оценка - в Русе е 10лв експресната, и кадастъра - около 40лв.

Друг момент. Продажната цена, посочена в нотариалния акт задължително се превежда по банков път и платежното нареждане се представя на нотариуса. ЧАК СЛЕД това нотариуса внася сделката за вписване в съда.

ако има други въпроси - на линия съм

• Автор

badsector - консултирахме се с брокер, но цената която иска не устройва и двете страни.

emmi - Благодаря ти много, че толкова подробно ни обясни. Проблема е там, че хората искат да платят в брой, без да се занимават с банка. А майка ми, иска да ги преведат по банков път в нейната сметка.

преди 5 часа, Малкия стар войник написа:

badsector - консултирахме се с брокер, но цената която иска не устройва и двете страни.

emmi - Благодаря ти много, че толкова подробно ни обясни. Проблема е там, че хората искат да платят в брой, без да се занимават с банка. А майка ми, иска да ги преведат по банков път в нейната сметка.

няма такъв вариант

парите записани в нотариалния акт ако са над 10 000 лв задължително минават през банка

това е изискване на закона

и какво искат купувачите няма никакво значение

предложете им вариант ТЕ да ги внесат на каса в банка по сметката на майка ти и бордерото да се представи на нотариуса

в интерес на майка ти е цялата сума да е записана в нотариалния акт защото по този начин има доказан произход на парите

нормално е купувачите да искат в акта да е записана сума по-ниска от продажната с цел спестяване на такси

предложете им в акта да се запише по-ниска стойност за покупката и останалата част до пълната стойност да бъде записана като закупуване на обзавеждане

• Автор

Благодаря ти много, ако имаме други въпроси ще се консултираме с теб. Неделя искат, да огледат въпросния имот. Тогава вече, ще започнем процедурите които трябва да се спазят. Може да не можеш, да ми отговориш на този въпрос, но приблизително каква сума взима нотариус-а, защото купувачите не са съгласни те да поемат, цялата сума при нотариуса. Данъчната оценка е 70000 хиляди

Редактирано от Малкия стар войник (преглед на промените)

преди 9 часа, Малкия стар войник написа:

Благодаря ти много, ако имаме други въпроси ще се консултираме с теб. Неделя искат, да огледат въпросния имот. Тогава вече, ще започнем процедурите които трябва да се спазят. Може да не можеш, да ми отговориш на този въпрос, но приблизително каква сума взима нотариус-а, защото купувачите не са съгласни те да поемат, цялата сума при нотариуса. Данъчната оценка е 70000 хиляди

зависи къде е имота

принципно е около 4% от цената, която ще се запише в нотариалния акт

пак казвам, в софия таксите се делят както е по закон

в повечето други места таксите се поемат от купувача

не е зле да се провери при няколко нотариуса колко ще вземе за да изповяда сделката защото сумата може да варира

• 3 седмици по-късно...
  • Автор
на 3.02.2017 г. в 8:55, emmi написа:

зависи къде е имота

принципно е около 4% от цената, която ще се запише в нотариалния акт

пак казвам, в софия таксите се делят както е по закон

в повечето други места таксите се поемат от купувача

не е зле да се провери при няколко нотариуса колко ще вземе за да изповяда сделката защото сумата може да варира

Здрасти отново, днес се разбраха за цената окончателно. Тъй като поискаха капаро наще, хората казаха искали да минат през нотариус за капарото. В последствие, ако се откажат по закон трябвало капарото да им се върне?

преди 57 минути, Малкия стар войник написа:

Здрасти отново, днес се разбраха за цената окончателно. Тъй като поискаха капаро наще, хората казаха искали да минат през нотариус за капарото. В последствие, ако се откажат по закон трябвало капарото да им се върне?

ми, да минават

като им се плащат такси върху материалния интерес

ако поискат тези такси да се делят вашите да не се съгласяват

това е желание на купувачите - като имат пари за харчене да си ги харчат

един предварителен договор за покупко-продажба, подписан от страните е напълно достатъчен

но, когато искат да спестят пари от агенции така се получава

• 2 месеца по-късно...
  • Автор
на 19.02.2017 г. в 13:45, emmi написа:

ми, да минават

като им се плащат такси върху материалния интерес

ако поискат тези такси да се делят вашите да не се съгласяват

това е желание на купувачите - като имат пари за харчене да си ги харчат

един предварителен договор за покупко-продажба, подписан от страните е напълно достатъчен

но, когато искат да спестят пари от агенции така се получава

Здрасти отново Еми, писах ти на лично за няколко въпроса отново.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.