Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Здравейте,искам да ми предложите обектив за портрети(лица,хора) за никон.

Избора е много субективен, но аз примерно бих избирал между тези два обектива:

Sigma 50mm f1.4 DG HSM Art

https://www.dpreview.com/reviews/sigma-50mm-f1-4-dg-hsm

Sigma 85mm f1.4 DG HSM Art

https://www.dpreview.com/products/sigma/lenses/sigma_85_1p4_dg_hsm_a

преди 21 минути, Muadib написа:

Избора е много субективен, но аз примерно бих избирал между тези два обектива:

Sigma 50mm f1.4 DG HSM Art

https://www.dpreview.com/reviews/sigma-50mm-f1-4-dg-hsm

Sigma 85mm f1.4 DG HSM Art

https://www.dpreview.com/products/sigma/lenses/sigma_85_1p4_dg_hsm_a

50mm би бил подходящ за портрети ако е сложен на APS-C камера, иначе идва малко къс. :)

За мераклиите и 150-600 (на 600мм) също би бил добър, стига да има място  :D

преди 33 минути, capnemo написа:

50mm би бил подходящ за портрети ако е сложен на APS-C камера

Предполагам, че точно за такава камера става дума. На APS-C матрица 50 милиметровия ще бъде чудесен портретник!:)

преди 4 часа, 3vi4ka написа:

Здравейте,искам да ми предложите обектив за портрети(лица,хора) за никон.

Купи си един евтин 70 - 300 мм обектив, застани на 2 метра от лицето на сбръчкана бабичка и виж на колко милиметра трябва да го настроиш, така че да влязат в кадър лицето и раменете на бабето.
Ако застанеш на по-малко от 2 метра , носът ще й е издърпан и уголемен напред, а ушите й ще са присвити назад като на помияр.

А обетивите 50 или 85 мм са за снимане на замазан задан план, наречен по японскому - боке.

Ти лицата ли искаш да снимаш или мазало да изкарваш зад тях ?
Ако искаш мазало със сигурност, тогава продавай колата и купувай един Ф1.2 .
Тамън ще спестиш пари, понеже няма да купиш и продадеш на загуба първо един Ф1.8 , а след това няма да купиш и пак продадеш на загуба един Ф1.4 , сещаш ли се ?
Това увлечението по бокето е умопомрачаваща патология ( психично разстройство бе), която може и до развод да те доведе, като почнеш да си харчиш всичките пари за обективи. Като те хване веднъж тази фотографска болест, после не знам колко пари ще ти трябва да похарчиш при клинични психолози да се лекуваш. А най-вероятно и няма да се излекуваш от перверзната зависимост към мътното на заден план. Бокето ще се е превърнало в твоя цел на живота ти, твоят бог ще е станало. Мозъкът ти ще региара при вида на размазан заден план, както реагира мозъкът на алкохолик при вида на бутилка винце. Влечението към снимането на размазано ще е станало непреудолимо за теб. И при минус 20 градуса, ще излизаш навън да си начешаш крастата, да поснимаш бокенце.

Откажи се брате, докато все още го можеш.

Редактирано от Белгиеца (преглед на промените)

преди 9 часа, Белгиеца написа:

Купи си един евтин 70 - 300 мм обектив, застани на 2 метра от лицето на сбръчкана бабичка и виж на колко милиметра трябва да го настроиш, така че да влязат в кадър лицето и раменете на бабето.
Ако застанеш на по-малко от 2 метра , носът ще й е издърпан и уголемен напред, а ушите й ще са присвити назад като на помияр.

А обетивите 50 или 85 мм са за снимане на замазан задан план, наречен по японскому - боке.

Ти лицата ли искаш да снимаш или мазало да изкарваш зад тях ?
Ако искаш мазало със сигурност, тогава продавай колата и купувай един Ф1.2 .
Тамън ще спестиш пари, понеже няма да купиш и продадеш на загуба първо един Ф1.8 , а след това няма да купиш и пак продадеш на загуба един Ф1.4 , сещаш ли се ?
Това увлечението по бокето е умопомрачаваща патология ( психично разстройство бе), която може и до развод да те доведе, като почнеш да си харчиш всичките пари за обективи. Като те хване веднъж тази фотографска болест, после не знам колко пари ще ти трябва да похарчиш при клинични психолози да се лекуваш. А най-вероятно и няма да се излекуваш от перверзната зависимост към мътното на заден план. Бокето ще се е превърнало в твоя цел на живота ти, твоят бог ще е станало. Мозъкът ти ще региара при вида на размазан заден план, както реагира мозъкът на алкохолик при вида на бутилка винце. Влечението към снимането на размазано ще е станало непреудолимо за теб. И при минус 20 градуса, ще излизаш навън да си начешаш крастата, да поснимаш бокенце.

Откажи се брате, докато все още го можеш.

Евала. Аз пък съм отвратен от всякакви обработени снимки. И не говоря за RAW,  а за съвсем умишлена обработка, за да се изкриви действителността. Примерно пембян залез, жълти облаци, червена зурла... Глдам из разни форуми снимки и търся нещо, дето да ми хареса. Ама да ми хареса ей така, като на непрофесионалсит. Няма. И въпреки, че нямам много против и нещо красиво с боке, то пак няма. Нещо тоя свят е изперкал, а фотографията е вече нещо изтъркано.  

преди 2 часа, 3vi4ka написа:

Мисля да взема 2 единия: 50мм 1.8 втория: 70-300мм 

50 мм е къс за снимане на лица.
вземи първо 70-300 мм и ще разбереш сам, колко милиметра ти трябва за портрети.

Имам и 35 мм и 50 мм Ф1.8, ама ги ползвам когато няма силна светлина.

• Автор
преди 18 часа, Белгиеца написа:

50 мм е къс за снимане на лица.
вземи първо 70-300 мм и ще разбереш сам, колко милиметра ти трябва за портрети.

Имам и 35 мм и 50 мм Ф1.8, ама ги ползвам когато няма силна светлина.

70-300 какъв ?

1 - http://magazin.photosynthesis.bg/oferta/obektiv-nikon-af-p-dx-nikkor-70-300mm-f-45-63g-ed.html

2 - http://magazin.photosynthesis.bg/oferta/obektiv-nikon-af-p-dx-nikkor-70-300mm-f-45-63g-ed-vr.html

3 - http://magazin.photosynthesis.bg/oferta/obektiv-nikon-70-300mm-f-45-56g-vr.html

• Автор
преди 5 часа, Year Zero написа:

Ако апарата му е кропка 70-300 не му ли идва малко дълъг...

Апарата е никон д5600

70-300 при тебе ще е 105-450, което ми се струва много дълго. А 50мм 1.8g за портрети при кропки си е перфектно. 

преди 3 минути, Year Zero написа:

70-300 при тебе ще е 105-450, което ми се струва много дълго. А 50мм 1.8g за портрети при кропки си е перфектно. 

Би било дълго ако се снима в студио или малки помещения. Отгоре на всичко 50мм/1.8 при 2 метра разстояние има дълбочина на фокуса 11 сантиметра. Докато 300 мм/5.6 на 5 метра има 6 сантиметра дълбочина на фокуса. Та кое ще направи по-голям :"out of focus"?

на 12/03/2017 в 22:39, 3vi4ka написа:

Nikkor-а не са ли по-добри от Tamron-а ?

За снимане нa лица няма да са по-добри, освен това първите два са по-тъмни , Ф6.3 са на 300 мм.
Ето ти снимка с тамрона

bbokkehto.jpg

на 12/03/2017 в 19:45, Year Zero написа:

70-300 при тебе ще е 105-450,  

даже е късо за снимки отдалече, а знаеш ли кви убави папарашки снимки стават на 300 мм ...

Редактирано от Белгиеца (преглед на промените)

• Автор
преди 19 часа, Белгиеца написа:

За снимане не лица няма да са по-добри, освен това първите два са по-тъмни , Ф6.3 са на 300 мм.
Ето ти снимка с тамрона

bbokkehto.jpg

даже е късо за снимки отдалече, а знаеш ли кви убави папарашки снимки стават на 300 мм ...

В цената има доста голяма разлика

преди 23 часа, Белгиеца написа:

За снимане не лица няма да са по-добри, освен това първите два са по-тъмни , Ф6.3 са на 300 мм.
Ето ти снимка с тамрона

bbokkehto.jpg

За папарашките хич не се замислих. Иначе гледам в павильона има и Tamron AF 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD  . А по ревюта го дават сравнително добър.

Редактирано от Year Zero (преглед на промените)

преди 5 часа, 3vi4ka написа:

В цената има доста голяма разлика

Ето тук

http://www.imaging-resource.com/lenses/tamron/reviews/

има тестове на обективите, ако успееш да ги разбереш правилно графиките на различните бленди ( Ф4, Ф5,6, Ф8 ) и на различните милиметри, ще ти просветне че няма смисъл от харчене на много пари.

преди 1 час, Year Zero написа:

За папарашките хич не се замислих. Иначе гледам в павильона има и Tamron AF 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD  . А по ревюта го дават сравнително добър.

Няма да е добър, имам един 18-200 мм и почти не го ползвам, поради недостатъчно резките му снимки.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.