Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Гражданско дело за невърнат заем

Featured Replies

Майка ми е ищец по все още незапочнато гражданско дело за невърнат ѝ заем, в размер на 5500 лв. (заради законовото ограничение, искът е за 5000 лв.), даден на наш роднина (тя не разполага с договор или нотариален документ за заема, подписан от него, въпреки моите препоръки преди да му даде парите, а само с косвени свидетели и аудиозапис с негови признания и заплахи, когато се опитахме да го помолим да подпише договор, след като майка ми разбра, че той няма намерение да ѝ връща парите; липсата на разписка, нотариален или юридически документ с неговия подпис предопределя негативния изход на съдебното дело, но нямаме друг морален изход, тъй като баба ми получи инсулт и почина заради въпросните заплахи от нашия роднина, а след нашата жалба до полицията, той е подписал предупредителен протокол и, по думите на кварталния полицай, е признал за заема). Тя писмено е упълномощила неин адвокат (познат от студентските ѝ години), като му е дала сумата от 220 лв. за държавната такса, както и полагащият му се хонорар. За исковата молба, която той е съставил и внесъл в съда на 16. 03. 2017 г., той все още не е платил таксата от 220 лв., по неясни за нас причини (въпросният адвокат почти никога не си вдига мобилния телефон и рядко е в кантората си). На 03. 04. 2017 г., след справка в Районния съд, аз установих, че държавната такса за исковата молба все още не платена, въпреки че най-вероятно той вече е писмено предизвестен, като чиновничката не можа да ми каже кога изтича едноседмичния срок за погасяването (майка ми не е получавала писмено предизвестие за плащането на таксата). Според вас, след колко дни, ориентировъчно, трябва отново да проверя в съда дали таксата е платена от адвоката, тъй като, както споменах, не мога да се свържа с него? Освен това, кога, приблизително, трябва да е даден ход на молбата, за да се надявам, че изслушването на моите свидетелски показания ще се състои преди м. август (през есента няма да съм в България) и ще съм необходим ли отново на правосъдието, след като веднъж вече съм дал моите показания? В телефонен разговор с адвоката, майка ми е разбрала, че е посочил само трима свидетели (мен, бащата и приятел-съученик на ответника), като преди това се е запознал с нейните писмени свидетелски показания, според които има и още трима, немаловажни и по-безпристрастни свидетели, в качеството им на длъжностни лица, а не на роднини или приятели на ответника и ищцата. Ако бъде даден ход на исковата молба в този ѝ вид (само с трима свидетели) и най-вероятно не бъде постигнато предварително споразумение, тъй като вече добре познавам ответника, възможно ли е преди първото съдебно заседание, след писмена молба на майка ми, да бъдат призовани и другите трима свидетели (въпреки, че адвокатът ѝ явно ги счита за излишни) или, за да участват в делото, те задължително трябва да бъдат упоменати в исковата молба? Тъй като не вярвам съдът да се произнесе в полза на майка ми, всички ли български фирми за събиране на дългове изискват нотариален или юридически документ за съответния заем, подписан от длъжника, а ако има изключение / изключения, към коя такава фирма майка ми могла да се обърне? Предварително благодаря на всички отговорили по темата, защото аз нямам юридическа компетентност.

Пиши ги бегали и за друг път да знаеш.  Има едно телевизионно шоу, подобни сценки се разиграват през предаване. Няма писмен документ, няма преки свидетели (ти и майка ти не сте, аудиозапис не е доказателство). Трябва да са присъствали, а не да им в преразкказано. Щеше да има шанс дори при подписана разписка, макар и не нотариална, документ за банков превод.

Не знам за законово ограничение за 5000 лв. Ще се набутате още поне 1000 за адвокатски и държавна такса. Може и някоя експертизка па платите. То и адвокаета ви не става - откъде го избрахте? Или се опитва да ви спести някои разноски докакто се усетите?

Естествено че фирмите искат документ и немалък процент. Момчетата (основно спортисти) от преди 25 години замениха анцузите с костюми.

• Автор

Здравей! Виждам, че си от Плевен (аз съм от Ловеч). Благодаря ти за отговора и най-вече за информацията, че не съществуват полулегални организации за събиране на вземания, както от началото на демокрацията. Всичко останало, което си написал, много добре го знам, лошото е, че майка ми не беше наясно с тези неща и допусна да се стигне дотук, поставяйки ме пред свършен факт. Адвокатът не съм го избирал аз, а тя (той е неин познат от студентството). Не ме е яд за нейните пари, а за това, че баба ми получи инсулт заради този негодник, затънал в хазартна зависимост, но Бог ще го съди.

• 2 месеца по-късно...

Здравейте! Направи ми впечатление, че сте написали, че длъжникът е признал, че е получил въпросния заем. Трябва да се убедите в това. Другото е по процедура по ГПК. Накратко - завеждате дело, искате от съда да издаде заповед на основание чл. 410 или чл. 417 ГПК, в зависимост с какво разполагате. Съдът констатира, че лицето дължи тези пари, издава заповед, в последствие на база заповедта си издава изпълнителен лист и отивате при ЧСИ. Това накратко.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.