Премини към съдържанието
Vayu.Ap

Проблем с Aspire M3-581T след почистване.

Препоръчан отговор


Здравейте, 

След ъпдейт на windows 10 Cumulative Update KB4034674 Windows 10 v1703 и след като отворих лаптопа и го почистих, най-вече вентилатора (тук уточнявам, че не съм сигурен след кое от двете точно са се появили проблемите), при включване обратно Wi-fi (Atheros AR5B97) не се включва и индикаторът за батерията не светеше и тя не се зареждаше. При махане на зарядния кабел, лаптопът директно изключваше. Реших че е някакъв проблем с биоса, отворих го пак, премахнах батерията (тя е вградена в корпуса) и Wi-fi адаптора, включих го да работи без тях. След изключване и махане на зарядния кабел, задържах бутона за старт 30-40 сек., да източи остатъчен заряд. После върнах батерия и Wi-fi-то и при старт, батерията се беше оправила, индикатора свети и може да се ползва лаптопа само на батерия, но  Wi-fi-то стои изключено. Пише че работи правилно,  но на местоположение дава PCI bus 7, device 0, function 0. При Windows диагностика, пише : Проблем открит, изключена радиовръзка ( хардуерен ключ), използвайте превключвателя отпред или отстрани ( на този модел не намирам никакъв хардуерен превключвател по корпуса), или използвайте функционални клавиши ( Ако е Fn+F3, на F3 ми е показано Wi-fi-то), с тях нищо не става. Като опитам от менюто да включа wi-fito, показва за секунди, че го включва и никакви връзки не намира, и после пак го дава изключено. Пробвах и с най-новият драйвър, който намерих 10.0.0.318, няма промяна. Единственото което се сещам е да върна преди ъпдейта системата, да видя ще се оправи ли, но мисля че и след ъпдейта имаше Wi-fi.  

Редактирано от Vayu.Ap (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не знам как си почистваш лаптопа, но той трябва да се разглоби, внимателно да се разкачат кабелите. След това се почиства от прах, ако се налага се слага термопаста отново и сътоветно слотовете се пръскат с контактен спрей. 

Като за начало лаптопа трябва да се отоври отново и да се проверят всички кабели ( особено тези на wi-fi модула) дали са сложени правилно и не са повредени.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравей, атероса е на слот в дъното, двете кабелчета за антените не съм ги местил, и не съм премахвал дъното, те минават под него и до него. Не съм почисвал изцяло, не съм полагал термо-паста, не мисля че е необходимо, температурите бяха нормални, отворих го защото се чуваше как вентилатора се тормози. Оказа се че понеже ползвателката е страстна пушачка, по него се бяха полепили влакна от някаква завивка сигурно. Премахнах ги, продухах вентилатора и само от горната страна съм продухал прахта. Това е!  Затова и не разкачих нищо от дъното. Ако евентуално една от двете антени е повредена, няма ли поне да включи модула? Нямам контактрен спрей, но ще купя да опитам за слота на атероса. 

Редактирано от Vayu.Ap (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 15 минути, Vayu.Ap написа:

Здравей, атероса е на слот в дъното, двете кабелчета за антените не съм ги местил, и не съм премахвал дъното, те минават под него и до него. Не съм почисвал изцяло, не съм полагал термо-паста, не мисля че е необходимо, температурите бяха нормални, отворих го защото се чуваше как вентилатора се тормози. Оказа се че понеже ползвателката е страстна пушачка, по него се бяха полепили влакна от някаква завивка сигурно. Премахнах ги, продухах вентилатора и само от горната страна съм продухал прахта. Това е!  Затова и не разкачих нищо от дъното. Ако евентуално една от двете антени е повредена, няма ли поне да включи модула? Нямам контактрен спрей, но ще купя да опитам за слота на атероса. 

Със сигурност пепелта е попила навсякъде в този лаптопа. Отиди си вземи почистващ спрей и напръскай слотла на рам паметите и на безжичната карта и внимателно провери кабелите. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добре, благодаря ще го направя. Можеш ли да ми препоръчаш някой такъв и трябва ли да изключа батерията преди да го ползвам. Или мога само да почистя модула с него, а не слота.   Има по  клавиатурата нагар  и на лентовия й кабел, явно понеже е много тънък напича доста клавиатурата, оттам има друг проблем, някои от бутоните спират да работят нормално, точно там където най-напича, съмнявам се че лентовия кабел вече е позаминал, но сега след това почисване, го прави доста по-рядно. Но wi-fi слота е от долната страна. 

Редактирано от Vayu.Ap (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А LAN кабелът включен ли е? Изключи го и виж ще тръгне ли wifi.
Провери и в BIOS в секция Integrated Peripherials какви настройки има зададени.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не включен, но при  Lan има интернет, обмислям също евентуално ъпгрейд на биоса, защото има малко по-нов на сайта им, евентуално на ново да разпознае периферията, ако това е точната терминология. Но и контактен спрей също. 

Редактирано от Vayu.Ap (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А в BIOS настройките?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 25 минути, Vayu.Ap написа:

Добре, благодаря ще го направя. Можеш ли да ми препоръчаш някой такъв и трябва ли да изключа батерията преди да го ползвам. Или мога само да почистя модула с него, а не слота.   Има по  клавиатурата нагар  и на лентовия й кабел, явно понеже е много тънък напича доста клавиатурата, оттам има друг проблем, някои от бутоните спират да работят нормално, точно там където най-напича, съмнявам се че лентовия кабел вече е позаминал, но сега след това почисване, го прави доста по-рядно. Но wi-fi слота е от долната страна. 

Макар че спрея не е електропроводим е препоръчително батерията да се извади. Пръска се слота и съответно пластинките на безжичния модул, които контактуват с тези в слота. Това може да го направиш и с РАМ памета и с процесора ( ако се налага). 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 38 минути, ExaFlop написа:

А в BIOS настройките?

В Биос нямам секция Integrated Peripherials, има Wake on Lan disabled в Main. 

Сега говорих със сервиза им на Acer, специално за батерията един от болтовете под хард диска затварял някаква верига за батерията според човека, но  се оказа един от болтовете за капака отдолу на wi-fi-to и рам паметта, тествах го точно един от тези болтове, ако не е завъртян не работи батерията.  Иначе за модула и те не са сигурни какъв е проблема. Но за контактен спрей и флашване на биос са съгласни, че са добър вариант. 

Редактирано от Vayu.Ap (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 43 минути, Vayu.Ap написа:

В Биос нямам секция Integrated Peripherials, има Wake on Lan disabled в Main. 

Сега говорих със сервиза им на Acer, специално за батерията един от болтовете под хард диска затварял някаква верига за батерията според човека, но  се оказа един от болтовете за капака отдолу на wi-fi-to и рам паметта, тествах го точно един от тези болтове, ако не е завъртян не работи батерията.  Иначе за модула и те не са сигурни какъв е проблема. Но за контактен спрей и флашване на биос са съгласни, че са добър вариант. 

Флашване на биос въобще не прави. Той няма да ти реши проблема. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 10 минути, Емил Костов написа:

Флашване на биос въобще не прави. Той няма да ти реши проблема. 

Е да и аз препочитам да не го правя, ще пробвам контактния спрей и не знам ако пробвам за тест да сложа wi-fi  на другия pci, където в момента има 20 gb mini ssd, което така и така не се ползва, но няма да паснат болтовете там. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, Vayu.Ap написа:

Е да и аз препочитам да не го правя, ще пробвам контактния спрей и не знам ако пробвам за тест да сложа wi-fi  на другия pci, където в момента има 20 gb mini ssd, което така и така не се ползва, но няма да паснат болтовете там. 

Е щом след разглобяване или след преинсталация не ти се вижда безжичния модул флашването на биос е безмислена процедура. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 11 минути, Емил Костов написа:

Е щом след разглобяване или след преинсталация не ти се вижда безжичния модул флашването на биос е безмислена процедура. 

Не съм го преинсталирал, защото е надграден от оригинален windows 7 до windows 10, само съм направил кумулативен ъпдейт, който не знам дали той е виновен за проблема или последващото чистене, просто го забелязах чак след двете процедури.  

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Провери дали ти е инсталиран LaunchManager. Хубаво е да свалиш последната версия от сайта на acer. С него би трябвало да можеш вече с функционалните клавиши да разрешиш wifi картата. Не един лаптоп ми е правил подобни мизерии. Гледам, че официалната поддръжка на този лаптоп е до Win 8.1 така, че не е много сигурно как ще работи с тези нови ъпдейти на 10-ката. По-скоро е възможно да имаш проблеми.

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мисля че не е инсталиран, ще го пробвам директно предложението ти ей сега, даже дали аз не го деисталирах. Дано се окажеш прав.  

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 48 минути, StefanG написа:

Провери дали ти е инсталиран LaunchManager. Хубаво е да свалиш последната версия от сайта на acer. С него би трябвало да можеш вече с функционалните клавиши да разрешиш wifi картата. Не един лаптоп ми е правил подобни мизерии. Гледам, че официалната поддръжка на този лаптоп е до Win 8.1 така, че не е много сигурно как ще работи с тези нови ъпдейти на 10-ката. По-скоро е възможно да имаш проблеми.

Tочно този Lauch Manager се оказа проблема, бил съм го забранил при бутване, а може и след ъпдейта само да е станало, но по-скоро съм аз, защото спрях няколко програми на Acer и сигурно и това съм спрял. Без тази програма модулът стои изключен, а Fn+F3 не работи, с пускането й, модулът директно се включи с комбинацията от клавиши. Благодаря ти много, не съм и очаквал, че такава програма до такава степен може да повлияе, нямаше и да се сетя. Живи и здрави бъдете и отново благодаря за помоща. Лек ден и успешна работа! 

Решение:  проблемът с батерията е болт отдолу на кутията (един от 3те на капака за слотовете рам и pci), който затваря веригата за батерията, а за проблема с wi-fi то е този Dritek Lauch Manager, който трябва да се стартира при бутване. 

  • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 часа, ExaFlop написа:

А в BIOS настройките?

ExaFlop, имаш ли представа след като на SATA controller в BIOS имам само AHCI като опция, мога ли въобще да ползвам този 20гб mssd, който е в лаптопа, с IRST или Intel Smart Response. Chipseta e HM77, motherboard MA50_HX, bios Insyde Corp. V1.08, Intel® Core™ i3-2367M Processor? Извинявам се , че продължавам темата с такава отметка, но евентуално, ако реша да преисталирам, че нещо не работи нормално системата след този ъпдейт windows 10 Cumulative Update KB4034674. 

Редактирано от Vayu.Ap (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не би трябвало да има проблем.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.