Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мобилните телефони при шофиране - по-вредни от алкохола

Featured Replies

Dа се забрани изцяло употребата на GSM-и от водачите на превозни средства, предлагат американски учени

Шофьорите, които говорят по мобилен телефон, докато карат - дори и да използват hands-free, са опасни колкото и водачите, които са се седнали зад волана, доволно "почерпени", сочат резултатите от скорошно проучване в САЩ.

Ако законодателите искат да въведат наистина строги мерки с цел да се справят с отвличането на вниманието по време на шофиране, трябва да забранят изцяло употребата на мобилни телефони от водача на превозното средство, смята Франк Дрюз, преподавател по психология в университета на Юта.

Учените използвали автомобилен симулатор, на който тествали реакциите на 40 шофьори доброволци, разделени в четири групи.

Първите карали, без да бъдат смущавани от нищо; вторите трябвало да говорят по мобилния си телефон; третите също използвали своя GSM, но със hands-free.

На водачите от четвъртата група преди да започне експериментът била дадена водка с портокалов сок, като количеството алкохол в кръвта им е било около 0,8 промила. Толкова приблизително е максимално позволеното от американското законодателство. За сравнение у нас нормата е 0,5 промила.

Трима от участниците ударили движещата се отпред кола. И при това те не са били от групата на почерпените, а именно от групата на тези, които говорят по телефона.

Независимо от употребата или не на hands-free, водачите, които използвали своя GSM, карали като цяло по-бавно, но това не означава и по-внимателно - реагирали със закъснение на опасности по време на движение, натискали спирачките с 9% по-бавно, а в същото време скоростта им през цялото време на експеримента била доста променлива.

Употребилите алкохол карали най-бавно от всички останали, но пък за сметка на това начинът им на шофиране бил най-агресивен.

Да говориш по телефона си, докато караш, е точно толкова, или дори още по-опасно, от това да седнеш зад волана пил, казва Дрюз, който припомня, че 40% от тежките катастрофи в САЩ са причинени от шофьори, които са употребили алкохол.

Както много хора, които карат, след като са обърнали няколко чашки, така и тези, които не могат да се разделят с телефона си, дори и когато им се налага да шофират, заявяват, че това съвсем не им се отразява, посочва още ученият.

http://news.netinfo.bg/

Вярно си е-сам съм забелязал,че като говоря по телефона си не реагирам адекватно по пътя.... sad.gif

Лошото е,че постоянно ми се налага да говоря докато пътувам sad.gif

На водачите от четвъртата група преди да започне експериментът била дадена водка с портокалов сок, като количеството алкохол в кръвта им е било около 0,8 промила. Толкова приблизително е максимално позволеното от американското законодателство. За сравнение у нас нормата е 0,5 промила.

http://news.netinfo.bg/

Да но за сметка на това във България повече хора си позволяват да сядат зад волана почерпени, и лошото е че не се задоволяват само с по едно. angry.gif

А по темата:подкрепям идеята да се вземат мерки за говоренето по GSM в колата.Вниманието се раздвоява и има голяма възможност за катастрофа,не дай се Боже. :)

И аз съм "ЗА" това ограничение. Или поне да спират, ако имат възможност някъде по пътя и да говорят, или ако нямат такава възможнот - просто да не вдигат :)

Вярно си е-сам съм забелязал,че като говоря по телефона си не реагирам адекватно по пътя.... sad.gif

Лошото е,че постоянно ми се налага да говоря докато пътувам sad.gif

Хората са измислили handsfree , аз като го сложа и ми е все едно дали карам и говоря по него, или само карам :yanim:

Аз съм твърдо ПРОТИВ това защото на някои хора работата им е зад волана!И к'во да не използват GSM-ите си!А и без това има устройстава за Свободни Ръце

Редактирано от Bomberman™ (преглед на промените)

• Автор

Естествено че не трябва да го използваш. Проблемът е ще се сетим когато е вече късно. Ако това ще намали ПТПтата, аз съм твърдо ЗА дори за хендс фрийтата.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.