Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно Samba за Linux

Featured Replies

Здравейте , имам едно питане относно самба за линукс , така на едно распбери е инсталирано Raspbian Jessie , инсталирал съм самбата но как да направя следното

Към распберито съм свързал една флашка искам да имам достъп от всеки Windows компютър към директорията на флашката , както и да създам друга директория за споделяне на файлове примерно /home/pi/share/ и там да се хвърлят някакви файлове , към една мрежа са устройствата виждат се но немога да направя това с конфигурирането.  

Редактирано от windows7 (преглед на промените)

Най добре модифицирай fstab, така че флашката да се монтира на едно и също място всеки път. Най добре да е папка в Home за да има юзърът ти пълни права там. После за самбата, аз правя така:

sudo smbpasswd -a <user_name>
sudo nano /etc/samba/smb.conf :
[<folder_name>]
path = /home/<user_name>/<folder_name>
valid users = <user_name>
read only = no

testparm
sudo service smbd restart

<user_name> е съществуващ потребител в системата, най добре да е активният ти потребител, но може да си направиш и отделен само за Samba. "[<folder_name>]" е папката, където си монтирал директорията на флашката. Добавя се накрая на smb.conf . Понякога, да не кажа напоследък винаги, Samba шерва по-подразбиране цялата Home директория на съответният, добавен юзър. Ако направи тая магария и не ти харесва, коментираш всички редове, свързани с ;[homes], включително. Ако искаш още една, шерната директория, просто добавяш още едно "[<folder_name>]" на съществуващадиректория (най добре в Home), накрая на smb.conf и после - testparm (проверяваш) и sudo service smbd restart .

• Автор

Благодаря , ще опитам дано стане ако имам въпроси ще питам :)

Има и още една особеност .. трябва да създадеш SMB user за достъп.
smbpasswd -a username

chmod 755 -R /home/pi/share

Или както е казал колегата отделен юзър за достъпа

Редактирано от techmaniac (преглед на промените)

• Автор

а как да сложа парола ако искам на тези папки 

на 2.11.2017 г. в 1:19, windows7 написа:

а как да сложа парола ако искам на тези папки 

Колегата ти е казал как става това. А иначе примера горе се отнася само и единствено за дадена директория, в случая /home/pi/share...

• 1 месец по-късно...
преди 11 часа, velislavvasilev написа:

Някой може ли да сподели ясно, описателно и стъпка по стъпка как се инсталира и най-вече конфигурира самба на Убунту 16.04 От снощи го човъркам, всичко е ток и жица, само дето новосъздадените папки са Read only. Без значение дали са създадени директно от линукса или от Уиноуса. Пробвах и с юзери, и без - никакъв ефект. Сумати настройки писах и трих от smb.conf Сменях права, ала-бала - пак никакъв ефект. Мрежата е вътрешна и е желателно да е без юзер, че ме мързи да пиша юзер и пасс след всяко включване на компа.

sudo apt-get update

sudo apt-get install samba samba-common attr samba-vfs-modules smbclient \
samba-dsdb-modules smbldap-tools winbind cifs-utils python-crypto-dbg bind9 bind9utils \
ctdb ldb-tools heimdal-clients libnss-winbind libpam-winbind

mkdir /home/<user_name>/<folder_name>

Плюс това, което съм писал горе, за създаване на Samba потребител и конфигуриране на smb.conf -

За влизане без потребители и пароли, има разни опции за guest login, но не съм го правил. Иначе в Windows можеш да си добавиш шеъринга като "Map network drive" и да запаметиш данните за влизане, за да не пита всеки път. Ако ще влизаш от Linux maшина, пак можеш да запаметиш юзърът и паролата и евентуално да си направиш шорткът във файловият менажер. За да не пита за keyring парола (ако се логваш автоматично и не пишеш парола), оставяш я празна.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.