Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

AHCI режим при SSD диск

Featured Replies

Здравейте отново! 

Наскоро бях пуснал тема за нов SSD до 256 GB. Та пристигна ми дискчето. Всичко ок с преинсталацията, но преди инсталирането заредих фабричните настройки на BIOS и всъщност инсталацията протече в режим IDE. Чета,  че AHCI режимът ускорява SSD -та. Ако го задам в BIOS дали ще се получи някакъв проблем било то с SSD или пък с другите ми два HDD. Някой, който се е оправял с това да помогне ако обича. Мерси!

• Автор

Така де пише си че този режим оперира по-бързо от IDE. Поне аз така го разбирам

преди 38 минути, ivaylo71 написа:

Така де пише си че този режим оперира по-бързо от IDE. Поне аз така го разбирам

Между оперира по-добре и ускорява или забавя има разлика. коментирах те просто за да се изкажеш по-точно. Ако SSD примерно работи на по-ниска скорост този режим няма да го ускори. Нали така ;)

преди 1 час, ivaylo71 написа:

Ако го задам в BIOS дали ще се получи някакъв проблем било то с SSD или пък с другите ми два HDD

Ще има проблем със зареждането на ОС, защото драйверите за двата режима са различни. Или трябва да добавиш драйвери или да преинсталираш.

преди 1 час, ivaylo71 написа:

Здравейте отново! 

Наскоро бях пуснал тема за нов SSD до 256 GB. Та пристигна ми дискчето. Всичко ок с преинсталацията, но преди инсталирането заредих фабричните настройки на BIOS и всъщност инсталацията протече в режим IDE. Чета,  че AHCI режимът ускорява SSD -та. Ако го задам в BIOS дали ще се получи някакъв проблем било то с SSD или пък с другите ми два HDD. Някой, който се е оправял с това да помогне ако обича. Мерси!

В този случай ако смениш режима от BIOS от IDE на AHCI няма да стартира компютъра по разбираеми причини. За да се спестиш нова преинсталация трябва единствено да промениш някои стойности в регистрите и си готов. Работа точно за 30 секунди.

• Автор

https://wf.mail.ru/forums/showthread.php?t=276852

Пичове-ето това ми помогна. Изпълних указанията и след превключване в режим AHCI вече не набива грешка и след рестарта инициализира всички дискове като им зареди драйверите.

Евала на братушките.

Сега обаче долу при безопасното премахване на хардуера ги има всички дискове. Това малко ме притеснява. Ако някой изключи без да иска някой от дисковете какво ще стане. :no-no:

Редактирано от ivaylo71 (преглед на промените)

преди 39 минути, ivaylo71 написа:

Ако някой изключи без да иска някой от дисковете какво ще стане. :no-no:

Нищо фатално няма да стане. уиндоуса няма да ти разреши да изключиш системния диск, а другите в най-лошия случай ще се появят отново след рестарт.

• Автор

Дали да не пробвам та да знам какво си ме чака ако някой изключи някой диск.

Точно така стана-изключи се и след рестарт пак си се появи.

Точно така стана-изключи се и след рестарт пак си се появи.

А има ли начин да ги махна от тази услуга за безопасно изключване?

преди 2 часа, ivaylo71 написа:

Влез в BIOS и на всеки диск, който те интересува премахни функцията ''Hot Plug''.

• Автор

Разгледах BIOS-няма такава функция за дисковете.

преди 36 минути, ivaylo71 написа:

Разгледах BIOS-няма такава функция за дисковете.

Тоест отиваш на ''integrated peripherals'' и не ги намираш?

• Автор

Няма интегрирани периферни устройства. Просто има конфигурация на дисковите устройства. Дъното ми е Asrock P67 Pro3 -BIOS 1.9. Гледам че има по-нов ма хич не ми се префлашва че ще направч некой сакатлък.

Редактирано от ivaylo71 (преглед на промените)

преди 11 часа, ivaylo71 написа:

Има начин и той е като инсталираш драйвер за сата контролера:

Intel Rapid Storage Technology driver 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.