Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Схема на трилентов пасивен еквалайзер

Featured Replies

Здравейте, успях да намеря само две схеми на такъв пасивен еквалайзер, докато всички други са само за двулентови тонкоректори, което не е задоволително да намаляме само басите и високите честоти, без да коригираме средните. А на мен ми трябва точно обратното, да понижа само средните, а ниските и високите да бъдат константа. Недостатъка на тази схема е че единият потенциометър регулира едновременно високите и ниските честоти и за да е в нулево положение, той трябва да е точно балансиран. Искам схемата да я опростя така че да остане само един регулатор за средните честоти.

eq-f16.gif

Ето ти нещо от мен, ако по сериозно ти се занимава

circuito.jpg

Снимка001.jpg

Снимка002.jpg

Снимка003.jpg

Снимка008.jpg

contraste.pdf

pa7000.pdf

trazos.pdf

Както казах търся пасивен тонкоректор, максимално опростен, с такива сложни професионални схеми не ми се занимава. Трябва ми коректор само с един регулатор, който да коригира средните честоти, високите и ниските са полезни и не е нужно да се потискат. Добре е също да могат да се потиснат и ниските честоти, за да могат да изпъкнат високите, което е необходимо, и въпреки това не е сторено в старите радио приемници и касетофони, дори напротив, тонкоректора им потиска високите честоти, които и без това са недостатъчни.

Намерих и доста прост активен трилентов еквалайзер в старите радио касетофони Хитачи, само с един усилвателен елемент, без интегрална схема, но искам да избегна захранването, така че и това не ми върши работа. Сглобих първата схема, но нещо не се получи, най-вероятно защото входното съпротивление на усилвателя е малко, тъй като двата входа са свързани паралелно за работа в мостов режим, но и самостоятелно пак не стана, все пак до сега не съм срещал такъв трилентов еквалайзер и кой знае дали е възможно да се осъществи.

Намерих една схема за подем на високите честоти, но и тя както горните схеми е грешна. Потенциометъра Volume всъщност няма да намаля силата на звука, а ще потиска ниските и средни честоти, а ще изпъкнат високите.

Tweed.jpg

Тази схема е грешна.

И така след дълги опити установих че принципа на действие на пасивният и активният еквалайзер е един и същ и схемата от активен еквалайзер успешно може да се приложи и за пасивен, с тази разлика че дясното рамо, което отива към изхода на усилвателният елемент трябва да се свърже към маса. И след модификацията от моя страна схемата трябва да изглежда така. Недостатък на този тип пасивно свързване е че обхватът на регулиране е стеснен, особено във високите честоти, както има и загуби в силата на звука, но важното е че върши работа.

9228135V.gif

Знаех си аз, че интернет е пустиня от информация. Ето и една фабрична схема на двулентов тонкоректор с превключвател за суб бас от радио касетофон Хитачи:

9228158Q.jpg

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.