Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Някой може ли да ми помогне да направя база от данни за поддържане на офертите на доставчици за материали за изработвате на произведения на изкуството(глина,бронз,гранит).

Базата да може да извежда справки за стока доставена от различни фирми и цени,като справката е подредена по-възходящ ред на цените,стоки доставени от една фирма с цени,средни цени,максимални и минимални цени и др.,както и да покаже името и адреса на фирмата,която й предложила най-изгодна средна цена.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, Talip Ismailov написа:

Някой може ли да ми помогне да направя база от данни за поддържане на офертите на доставчици за материали за изработвате на произведения на изкуството(глина,бронз,гранит).

Базата да може да извежда справки за стока доставена от различни фирми и цени,като справката е подредена по-възходящ ред на цените,стоки доставени от една фирма с цени,средни цени,максимални и минимални цени и др.,както и да покаже името и адреса на фирмата,която й предложила най-изгодна средна цена.

Всичко това е работа на приложния сървър, който ползва базата. А не на самата база. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ц,

Работата на базата данни (релационната) е да съхранява данни и да извежда информация базирана на тия данни. Демек

Цитат

да извежда справки за стока доставена от различни фирми и цени,като справката е подредена по-възходящ ред на цените,стоки доставени от една фирма с цени,средни цени,максимални и минимални цени и др.,както и да покаже името и адреса на фирмата,която й предложила най-изгодна средна цена.

е точно работа на базата данни.

Работата на приложението е да предостави удобен интерфейс между базата данни и потребителя.

Но така или иначе, подобен въпрос е лишен от смисъл, тъй като е прекалено комплексен за да може да се "помогне" във форумна тема.

Редактирано от mr mcwolf (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

 • Горещи теми в момента

 • Подобни теми

  • от Стилиян Велинов
   Здравейте,
    
   Студент последна година съм и заданието за дипломната ми работа е "Софтуер за фитнес клуб". Правя го на C#, използвайки Windows Forms и Visual Studio 2012. Започнах да правя нещо и стигнах до създаването на релациите в базата данни и връзките между тях. Първо трябва да си направя качествено БД за да продължа нататък. Използвам вградената в студиото СУБД. А сега същинската част:
    
   До момента съм замислил със сигурност да ги има следните таблици: Клиенти, Служители, Абонаменти, Продукти, Доставки, Доставчици, Заплати, Работни графици, Оборудване. Мисля, че ми трябват още 2 таблици - една за приходи и разходи, която за момента съм я кръстил Баланс, и една за провеждане на тренировки между конкретни инструктор и клиент.
    
   Идва ред на атрибутите на релациите:
   за Клиенти - Id, FirstName, LastName, SubFrom, SubTo, SubType, AddedAt, NumberRenewings, Email и PhoneNumber. На български те са съответно - идентификационен номер, име, фамилия, абонамент от(дата), абонамент до(дата), тип абонамент, добавен на(регистрация на клиенти в БД - дата), брой подновявания(на абонамента), ел. поща и телефон. Може би е добро и един атрубут инструктор - дали ползва или не (true/false). за Служители - Id, FirstName, LastName, FirstWorkDayDate, MonthSalary. На български съответно - първите 3 са ясни, дата на постъпване и месечна заплата. Идеята тези две таблици да са отделени една от друга е: първо, че във всяка от тях има специфична информация, която не е нужна в другата таблица - т.е. ще има доста полета с NULL стойност; второ, че така ще си улесня заявките. В самото приложение, оттам и в базата данни, мисля да има 3 роли за служител - шеф, който има достъп до всичко, инструктор, който може да си провери графика, с кои клиенти работи и т.н., и касиер, който да регистрира нови клиенти, подновява абонаменти и т.н. за Продукти - Id, Name, Amount, Barcode, Group, LastDeliveryDate, FutureDeliveryDate. От английски се подразбира, но все пак - идентификационен номер, име на продукт, количество, баркод, група (аминокиселини, протеини и пр.), дата на последна доставка и дата на бъдеща доставка. за Абонаменти - Id, Name, Price, Duration(months). Съответно - идентификационен номер, име, цена, продължителност(в месеци). за Доставки - Id, Provier, Date, Price, Amount. Идентификационен номер, доставчик, дата, цена, количество. Идеята е в тази таблица да присъстват всички доставки - т.е., очаква се да  има много редове за 1 продукт, но идеята все пак е пълен отчет. Може би тук е мястото, където да имам атрибути - доставна цена и продажна цена. Останалите таблици не съм ги разписал толкова подробно, но идеята като цяло е:
   В Доставчици да пазя ид на доставчик, име на фирмата доставчик, адрес, телефон за връзка, e-mail и подобни. В Работни графици да пазя ид, ид на служител, смяна, работно време, дата и т.н. За всеки ден тук ще се пази кой кога е на работа В Баланс - да има ежедневен отчет за приходи и разходи - ид, дата, вид на операция (приход или разход), не се сещам за други полета, но със сигурност трябват. В Оборудване - ид, име (например дъмбел 5 кг.), брой, дата на доставка, брой ремонти, срок на годност, дата на бъдеща смяна, цена при закупуване. Нещо подобно. В Заплати - за всеки месец ще съхраняваме информация кой служител каква заплата е взел - ид, ид на служител, месец и година, пари, още нещо? Пълен отчет. Във все още безименната таблица, в която да се опише тренировката между клиент и инструктор - ид-та и на двамата, дата на провеждане, начален час, краен час, цена (може би). Тук помагайте. Първични ключове във всички таблици е полето Id.
   Като цяло май това са таблиците за момента. И ако кажем че за тях имам идея, то за връзките между тях ще имам нужда от помощ. 
   Със сигурност трябва да има връзка между Служители и Заплати. Id на служител в таблицата за Заплати, тоест Id на служител ни е вторичен ключ в Заплати. Трябва да има връзка и между Клиенти и Служители - да можем да проверим за всеки клиент дали ползва инструктор, и ако да - кой? И обратно - инструктор да може да види кои са му клиенти. Т.е., излиза че и в двете таблици, трябва да има вторичен ключ от другата таблица. Отделно в таблицата за тренировка, трябва да ги има отново Id-тата на клиент и инструктор - може би реално тази таблица е връзката между Служители и Клиенти. Осъзнавам, че се получава излишък на информация, но целта ми е: първо, да мога лесно/директно да проверя на даден клиент кой му е инструктор например, и второ - ако правя заявка да е по-лесна. В Доставки трябва да има Id на продукт от таблица Продукти, т.е. е вторичен ключ. Доставчици и Доставки също трябва да имат връзка помежду си. Id на доставчик в Доставки.
    
   Ще се радвам някой да прочете разсъжденията ми и да сподели съвет - как да променя релациите, атрубутите или връзките между тях. Ще бъде бонус ако се отзове и някой с опит в програмирането на C# и по-специално вградената СУБД в Visual Studio.
    
   Предварително благодаря! Поздрави!
  • от JusttRelaxx
   Здравейте!
    
   От много скоро се сблъсках със същината на базите данни - а именно писането на чист код. 
    
   За упражнение ползвам следната база данни: 
   https://www.dropbox.com/s/w6w3np1320rkfo0/Chinook_Sqlite_AutoIncrementPKs.sqlite
   Run-ва се с SQLITE Manager аддон за Мозила Файърфокс. 
    
   А ето ги и задачите, с които не можах да се справя: 
    
        
   1.   Напишете заявка, която връща всички песни, които си е купил клиент с имена Mark Philips
   2.   Напишете заявка, която връща playlist-ът с най-много песни.
   3.   Напишете заявка, която връща жанрът с най-много песни във всики playlists.
    
   Би било чудесно, ако някой успее да ми съдейства.  
    
   Благодаря предварително!  
 • Дарение

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.