Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Психология Задочно

Featured Replies

Здравейте, интересува ме мнението Ви по отношение на изучаване на специалност Психология в задочна форма. Предлагащите го университети са сравнително малко, като в София никъде я няма тази специалност в тази форма на обучение. Интересувам се силно от науката и желанието ми е по-скоро не да получа дипломата, а реално колкото е възможно по-добра информация да получа в краткото време, което предполага изучаването в задочна форма. Идеята ми е да споделите Вашите впечатления за отделните ВУЗ-ове, които предлагат специалността и къде би имало смисъл да се изучава, а евентуално и дали изобщо има смисъл да се изучава в тази форма на обучение. 

Университети, които видях, че предлагат специалността са:
Пловдивски, Великотърновски, Благоевградски, Бургаски свободен и Варненски свободен.

Благодаря Ви!

преди 1 час, DarknessY написа:

...дали изобщо има смисъл да се изучава в тази форма на обучение. 

Според мен няма проблем да учиш задочно.
Голям проблем обаче може да се окаже невладеенето на тъпия английски, защото на него най-много има за четене.
Ако чакаш само от преводи на български от немски, френски, руски и английски да четеш, ще научиш нещо ама както са ти го превели.
Руският ще ти е много полезен, поради наличието на книги на него в Университетската библиотика в София и в съседната Народна библиотека от времето преди 1989г.
За да можеш да четеш критиките на тъпите теории на разни философи от преди тази епоха. Ако искаш да ти е по-лесно да си съставяш мнение на кого да вярваш и на кого да не вярваш.
Ама за какво си намислил да я ползваш после психологията ?
На други хара ли да помагаш или на себе си, защото си го закъсал яко ?

Психология в България се учи и преподава само за диплома - така, че прави си сметка, откъде ще придобиеш реални знания: от наш университет няма да стане.

• Автор
на ‎20‎.‎1‎.‎2018‎ г. в 16:06, Белгиеца написа:

....
Ама за какво си намислил да я ползваш после психологията ?
На други хара ли да помагаш или на себе си, защото си го закъсал яко ?

Реално нямам идея за какво и дали изобщо ще я ползвам. Както споменах в началото наистина много ме влече науката, искам да науча колкото се може повече. От септември до сега съм прочел 2-3 книги(едната е именно на английски) но въпреки, че са написани доста достъпно, което беше и основния ми критерий за избора им, има неща, които ми оставят неизяснени, появяват се въпроси, които нямам с кого да обсъдя. Лошото е, че това започна наскоро(преди година-две), вече не мога да си позволя да отдам 4 години основно на това.
Надявах се някой да излезе с похвала и очарование за някой университет в България, за сега не, но ще изчакам още няколко мнения.

Благодаря Ви за отговорите.

П.С.: Как по принцип Ви звучи тази идея ?

на ‎20‎.‎1‎.‎2018‎ г. в 16:11, velislavvasilev написа:

... Още повече, че можеш да си набавиш заглавия от конспекти и прочее по сайтовете на отделните факултети. Визирам стойностни научни заглавия, а не бля-бля. ...

Това ми беше и на мен идеята първоначално, като евентуално потърся и контакт с някой преподавател, който би ми съдействал при затруднения и на когото бих могъл да задавам въпросите си. Може би това би било решение. Как мислите ?

преди 14 минути, DarknessY написа:

Реално нямам идея за какво и дали изобщо ще я ползвам. 

Лошо, много лошо е да не знаеш за какво ти е, или да не искаш да си признаеш пред нас.
Психологията не е от точните науки, има различни школи с различни теории, които си противоречат едни на други.
Относно преподавателите, ами и те си избират в какво да вярват. Особено когато им липсва критическо мислене и са залитнали по нещо ирационално още преди самите те да са станали студенти. Това ти го гарантирам със 100% сигурност , че е точно така. Констатирал съм го и в софийския университет и тук в Белгия.
А за четене, щом като го можеш на английски, хвани и книгите за психиатрите да ги изчетеш. Като разбереш колко много видове болестни състояния има човешкият мозък, после ще ти е по-лесно да приемеш, че някой много известен тъпанар психолог или философ, просто се е заблуждавал за част от убежденията си.
А ако си набожен или със силно предразположение за ирационални вярвания, благодарение на психологията можеш да си съставиш смесени вярвания взаимствани по малко от една религия и от втора и от трета и т.н.
Ако си атеист с налично добре работещо критично мислене, може да ти послужи психологията за да си пооправиш собственото поведение и да разбираш истинските причини за действията на други хора. Особено е вярно последното за хора на които им липсва неувереност в собствените им способности. 
Би могъл да си развиеш способността да оценяваш другите хора какви са по характер като гледаш по телевизията предавания на неразбираеми за теб езици. Например The Voice of Greece ако изгледаш наличното на сайта им записано видео от целия сезон от 2017г. ще се изумиш накрая колко много си разбрал за характера на всеки един от 4-та съдии, без да разбираш гръцки. Водещият например е леко женчо. Елена Папаризу е доминантна натура, направо мъжкарана на моменти. 
Друг начин да си тренираш мозъка да разбираш с кой си имаш работа е, да гледаш предаванията с разни врачки. Като я разбереш някоя колко ѝ е акъла и леко полеко даже се досещаш какво ще отговаря на следващите клиентки. А ако уцелиш по някоя телевизия някоя голяма майсторка и я следиш известно време, ще можеш и да анализираш отделните ѝ клиенти какви са, въпреки че само ги чуваш по телефона. Преди доста години бях уцелил едни италианци от Неапол по сателитна телевизия и сред тях имаше големи майсторки и един баш майстор Лелло. Ако ги гледаш и анализираш от психологическа гледна точка, без да обръщаш никакво внимание на предсказанията им , ще установиш че са един много подходящ начин за безплатни тренировки по разбиране на себеподобните ни примати.
Пример за предавне което няма да ти свърши почти никаква работа е това на рускинята по BiT , защото тя се прави на даскалица по психология по търговски начин, на който ролята му е да изглежда компетентна, нищо че ѝ се случва да разправя абсолютни глупости, все едно че няма връзка с главния мозък на моменти.
Психологията е около теб, греби с пълни шепи познания и анализирай. Ако ти е забавно да го правиш де.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.