Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съответствие на УКВ скалите на руските радиоапарати

Featured Replies

Привет,

интересно ми е на какво съответстват означенията на УКВ скалите на руските, т.е. съветските радиоапарати. Там са някакви малки стойности, 4.1 4.2 4.55 .

Как може да се прецени коя отговаря на западния стандарт 88 - 108 МХц ? Прилагам примерна снимка от един стар ВЕФ .

vef260_skala.jpg

https://bg.wikipedia.org/wiki/Дължина_на_вълната

за по-лесно смятане делиш 300 на метрите и получаваш честотата

пп

този стандарт от твоя пост, преди години се използваше и в България
в момента не знам дали се използва 65-73

Има два стандарта - OIRT и CCIR
Русите ползват OIRT - 65.8 до 74MHz

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

И в Европа понякога се ползват по-ниските честоти, на които вървят понякога копия на станциите, които се чуват над 87..
Едно време бях се заиграл нещо и бяха излезли някои неща.

Отдавна не се използва.

Отделно на това и стереото е несъвместимо - там са на полярна модулация, тук е на пилот-тон. Но май и там са преминали за CCIR стандарта.

преди 3 часа, DarkEdge написа:

Има два стандарта - OIRT и CCIR
Русите ползват OIRT - 65.8 до 74MHz

По-точно стандарта OIRT беше създаден за ограничаване на възможностите за прихващане на глас от свободния свят и проникване на информация. Нали по същата причина тъпата соц. телевизия беше с модифициран звуков канал ( с втора междинна честота 6.5 МХЦ) , за да не може соц. балъкът да чуе какво се говори, ако попадне на някоя западна телевизия. И както винаги подобни тъпотии се израждат в парадокс-всичко живо с ВЕФове слушаше на къси вълни ББС и Свободна Европа. С разлетите обхвати беше много удобно...

преди 2 часа, Филипов написа:

Отдавна не се използва.

Използва се все още в Русия.
Също както се използва и 4Mhz обхвата..Например можеш да хванеш едно китайско радио при добър ефир в тоя обхват.
Приказват по него на руски. Много честоти има, но повечето радиоприемници вече ловят сано 87-108, Поне най-евтините.
На колат си имам приемник, който лови и дълги вълни - на 108Khz можеш да хванеш някакво украинско или молдовско..или румънско..с народна музика и още едно малко по-нагоре. На 1080Khz пъл болтаят едни украинци.
Предимството на OIRT обхвата е фактът, че може да се излъчва на по-дълги разстояния.

преди 1 час, B3M2W0 написа:

По-точно

И кое точно е по-точното? И двата стандарта са създадени от ITU - организация, нямаща нищо ожбщо със соца.

преди 7 минути, Никой написа:

Използва се все още в Русия.
Също както се използва и 4Mhz обхвата..Например можеш да хванеш едно китайско радио при добър ефир в тоя обхват.
Приказват по него на руски. Много честоти има, но повечето радиоприемници вече ловят сано 87-108, Поне най-евтините.
На колат си имам приемник, който лови и дълги вълни - на 108Khz можеш да хванеш някакво украинско или молдовско..или румънско..с народна музика и още едно малко по-нагоре. На 1080Khz пъл болтаят едни украинци.
Предимството на OIRT обхвата е фактът, че може да се излъчва на по-дълги разстояния.

оплеска нещата...ъ-ъ-ъ...тъй де, честотната модулация с амплитудната модулация:no-no:

преди 4 минути, дръндю написа:

оплеска нещата...ъ-ъ-ъ...тъй де, честотната модулация с амплитудната модулация:no-no:

Аз говоря за честоти, не как се излъчва по тях. Защото на някои обхвати има излъчвания с различна модулация.

току-що, Никой написа:

Аз говоря за честоти, не как се излъчва по тях. Защото на някои обхвати има излъчвания с различна модулация.

ами в тая тема става въпрос за стандартите посочени от Ръпчу ве

Няма кво да преливате от пусто в празно - има си стандарти, има си честотно разпределение. Всичко е строго определено.

преди 5 минути, DarkEdge написа:

Няма кво да преливате от пусто в празно - има си стандарти, има си честотно разпределение. Всичко е строго определено.

хъ, чи то има ли тема дет да не сме са отплеснали?!
:giggle1:

На СЕЛЕНА слушам почти непрекъснато програма Христо Ботев и Радио София на УКВ - руски обхват, и то доста качествено!

преди 21 часа, Никой написа:

Аз говоря за честоти, не как се излъчва по тях. Защото на някои обхвати има излъчвания с различна модулация

Що, ние за какво говорим/пишем? За килограми, литри?
Целият честотен диапазон е регламентиран - в кой честотен обхват какво може да се излъчва, с каква модулация, кой може да го използва....Има една международна организация(ITU), която отговаря за нормативната база и следи за реда.
Не можеш да се изпльоскаш на 100MHz и да започнеш да бъжгаш SSTV или TTY, да пуснеш телеметрия.

преди 21 часа, дръндю написа:

хъ, чи то има ли тема дет да не сме са отплеснали?!
:giggle1:

Хъ, чи то дъл не зависи от пишещите - от памперсите им.

преди 21 часа, DarkEdge написа:

И кое точно е по-точното? И двата стандарта са създадени от ITU - организация, нямаща нищо ожбщо със соца.

Очевидно , в торбата с линковете, не е имало нищо подходящо за случая. За това ти пращам малко уикипедия, нея няма как да не рабереш. За повече виж Тук.

222.JPG

223.JPG

преди 54 минути, B3M2W0 написа:

Очевидно , в торбата с линковете, не е имало нищо подходящо за случая. За това ти пращам малко уикипедия, нея няма как да не рабереш. За повече виж Тук.

Злобеенето никога не е било полезно - води до вътрешен дискомфорт. Ако на теб ти трябва преводач за руски/английски - на мен не.
И кой според теб е "раздал" на оня списък по-горе стандарта OIRT?...

преди 1 час, DarkEdge написа:

Не можеш да се изпльоскаш на 100MHz и да започнеш да бъжгаш SSTV или TTY, да пуснеш телеметрия.

Всичко може.
http://www.websdr.org/

преди 50 минути, Никой написа:

Всичко може.
http://www.websdr.org/

Този пост знаеш ли какво ми казва за постващия го - че нииищо не разбира. И явно държи да го направи достояние на света.

преди 36 минути, DarkEdge написа:

Този пост знаеш ли какво ми казва за постващия го - че нииищо не разбира. И явно държи да го направи достояние на света.

Има свободни честоти, на които излъчваш любителски общо взето с каквото ти е кеф и както ти е кеф.
Тая "строга стандартизация" за която говориш всъщност нищо не означава. Националното законодателство определя лицензиите.
От там е въпрос на мнение дали националното законодателство е синхронизирано с международните норми.
На АМплитудна модулация може да се излъчва поне в 3 различни диапазона.
Тръгнах с малко любопитно инфо и се появи веднага почна заяждането.

преди 3 часа, DarkEdge написа:

Хъ, чи то дъл не зависи от пишещите - от памперсите им.

мдааа, тъй е, почнахме да пускаме постове, нямащи отношение по темата

Цитат

Съответствие на УКВ скалите на руските радиоапарати

Spoiler
преди 6 минути, дръндю написа:

мдааа, тъй е, почнахме да пускаме постове, нямащи отношение по темата

• Автор

От 20 отговора на питането ми само първия беше достатъчен, 300 се дели на посочените метри на скалата.

С две думи старите руски приемници са от 65 - 73 МХц, освен ако не са специално произведени и не пише че са от 88-108 МХц .

Благодаря на всички, взели отношение по въпроса ми !

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.