Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ъпгрейд на RAM памет

Featured Replies

Здравейте,

Имам от 2014-та имам следната конфигурация:

4GB DDR3 1600 A-DATA
1TB WD Caviar Blue 7200rpm 64MB SATA3 WD10EZEX
EVGA 430W 80 PLUS 100-W1-0430-KR
CM N300 BLACK /USB3 /NO PSU
GB H81M-S1 / 1150

PALIT GTX750TI STORMX DUAL 2G

I5-4460 /3.2G/6MB/BOX/LGA1150

И понеже РАМ-та ми е 4 ГБ, искам да я ъпгрейдна.

Обаче не мога да реша дали да взема още една плочка с 4ГБ (абсолютно същата като моята) и да станат 2х4 за двуканален режим, или пък да взема направо една с 8ГБ. И разбира се, не съм наясно дали дъното ми ще поддържа единично 8ГБ в крайна сметка. И дали една евентуална плочка от 8ГБ рам, в случай, че е съвместима с дъното, трябва да бъде задължително тип DDR3 и със честота 1600?

Имам вече една препоръка от човек, е компетентен по този въпрос, че е по-добре да взема 4ГБ, и да я добавя към 4-те ГБ дето си имам в момента, че да ползвам двуканалния режим.

Ще се купува веднъж, така че сметнах да пусна една тема да чуя още няколко компетентни мнения по въпроса.

Поздрави!

Колкото повече толкова по-добре без значение от двуканални режими и други глупости.

Задължително трябва да е DDR3 иначе няма как да я вкараш в слота.;)

Честотата както ти харесва но на повече от 1600MHz няма да върви тоест според парите.

Моят лаптоп е с 4 + 8 RAM DDR3 1600 и ми го дава dual channel - пак с 4 серия I7 (в подписа). Така че не би трябвало и при теб да има проблем, дори и да сложиш различни по размер памети. Примерно тази е като твоята по марка и честота, ако искаш им се обади да ти дадат подробности за таймингите:

http://nikem-bg.net/computer-components/8GB-DDR3-1600-A-DATA/

• Автор
преди 13 минути, Roujin Z написа:

Колкото повече толкова по-добре без значение от двуканални режими и други глупости.

Задължително трябва да е DDR3 иначе няма как да я вкараш в слота.;)

Честотата както ти харесва но на повече от 1600MHz няма да върви тоест според парите.

Благодаря за информацията. DDR3 задължително. А относно честотата, разбирам, че може да е и с по-висока честота, обае какво имаш предвид, че ако ще е на повече от 1600MHz няма да върви според парите? Предполагам, че с повече от 1600MHz паметите са доста скъпички?

преди 4 минути, Raze написа:

Моят лаптоп е с 4 + 8 RAM DDR3 1600 и ми го дава dual channel - пак с 4 серия I7 (в подписа). Така че не би трябвало и при теб да има проблем, дори и да сложиш различни по размер памети. Примерно тази е като твоята по марка и честота, ако искаш им се обади да ти дадат подробности за таймингите:

Таман щях да питам и дали ще върви с една плочка от 8ГБ и една с 4ГБ :), тоест с различни по размер. Значи няма да е проблем и тази комбинация с различните размери.

Обаче това за 'таймингите' не го разбирам какво означава ;д

Дъното ти поддържа памет до 1600 MHz, така че дори и по-бърза да сложиш, пак ще върви на толкова, още повече, че и другата ти памет е на такава честота, а паметта принципно върви на една честота. Дори ако сложиш по-бавна памет, може и другата ти плочка да започне да работи на по-ниската честота. Не е фатално, но не е и желателно.

преди 4 минути, trades написа:

Благодаря за информацията. DDR3 задължително. А относно честотата, разбирам, че може да е и с по-висока честота, обае какво имаш предвид, че ако ще е на повече от 1600MHz няма да върви според парите? Предполагам, че с повече от 1600MHz паметите са доста скъпички?

Таман щях да питам и дали ще върви с една плочка от 8ГБ и една с 4ГБ :), тоест с различни по размер. Значи няма да е проблем и тази комбинация с различните размери.

Обаче това за 'таймингите' не го разбирам какво означава ;д

Поръчвай, ако случайно има проблем, имаш 2 седмици при онлайн поръчка да я върнеш.

• Автор
преди 12 минути, Raze написа:

Дъното ти поддържа памет до 1600 MHz, така че дори и по-бърза да сложиш, пак ще върви на толкова, още повече, че и другата ти памет е на такава честота, а паметта принципно върви на една честота. Дори ако сложиш по-бавна памет, може и другата ти плочка да започне да работи на по-ниската честота. Не е фатално, но не е и желателно.

Поръчвай, ако случайно има проблем, имаш 2 седмици при онлайн поръчка да я върнеш.

Аха, значи освен, че трябва задължително да е DDR3, трябва и честотата да е задължително 1600, щом дъното ми поддържа до толкова.

А коя имаш предвид да поръчам, една плочка с 8ГБ ли? :)

Нали ти писах, не четеш ли? Даже и памет съм ти дал. Иначе ако намериш по-изгодна втора употреба и е с тест, още повече ако има и остатъчна гаранция най-добре. Може да провериш в някой близък сервиз какво ще ти предложат.

• Автор
преди 4 минути, Raze написа:

Нали ти писах, не четеш ли? Даже и памет съм ти дал. Иначе ако намериш по-изгодна втора употреба и е с тест, още повече ако има и остатъчна гаранция най-добре. Може да провериш в някой близък сервиз какво ще ти предложат.

Чета, питам все пак ;д

8GB DDR3 1600 A-DATA :) Точно тази гледах и аз по-рано днес.

А като я сложа, от къде би трябвало да разбера дали ще е Dual Channel като я комбинирам със моята от 4ГБ?

А колкото до втората употреба, няма смисъл. По-добре да заложа на чисто нова.

преди 43 минути, trades написа:

Аха, значи освен, че трябва задължително да е DDR3, трябва и честотата да е задължително 1600, щом дъното ми поддържа до толкова.

Не. В случая не е дъното а процесора но не това е важното. Рам различна от DDR3 не можеш да сложиш. С една дума не можеш да я пъхнеш в слота.

Вече ако е DDR3 можеш да я монтираш без значение на какви честоти е. Примерно взимаш на 1866MHz паметта ще си работи но на 1600MHz защото толкова се поддържа.

Втори пример. Взимаш на 1333MHz паметта ще си работи но и другата плочка ще тръгне на толкова.

п.с. DDR3 нова е малко като нов CRT телевизор. В тоя стар компютър не е изгодно да се инвестират пари когато говорим за рам, дъно и процесор освен на старо.

Видеокарта, захранване, хард и кутия може да се ползват и в нова машина но другите части макар и да вършат работа са вече морално остарели да се плащат като нови.

За по-ниската честота зависи и от дъното, може и да я overclock и да я подкара на 1600, но няма гаранция, че ще стане.

• Автор
преди 5 часа, Roujin Z написа:

Не. В случая не е дъното а процесора но не това е важното. Рам различна от DDR3 не можеш да сложиш. С една дума не можеш да я пъхнеш в слота.

Вече ако е DDR3 можеш да я монтираш без значение на какви честоти е. Примерно взимаш на 1866MHz паметта ще си работи но на 1600MHz защото толкова се поддържа.

Втори пример. Взимаш на 1333MHz паметта ще си работи но и другата плочка ще тръгне на толкова.

п.с. DDR3 нова е малко като нов CRT телевизор. В тоя стар компютър не е изгодно да се инвестират пари когато говорим за рам, дъно и процесор освен на старо.

Видеокарта, захранване, хард и кутия може да се ползват и в нова машина но другите части макар и да вършат работа са вече морално остарели да се плащат като нови.

Ясно. Значи трябва да е DDR3 и е желателно да бъде точно 1600MHz.

Да, напълно съм съгласен и със инвестирането. Аз няма да го бутна от гледна точна на ъпгрейдване след като си завърша ъпгрейда на рам-та. Просто от преди така беше планирано, да го купя като за начало с 4ГБ рам, и след това вече да добавя още една плочка, било то 4 или 8. И това ще му бъде ъпгрейда.

преди 6 часа, Raze написа:

Ще гледам да е задължително 1600MHz. Че да си спестя евентуални проблеми и т.н. :D

преди 4 часа, Raze написа:

За по-ниската честота зависи и от дъното, може и да я overclock и да я подкара на 1600, но няма гаранция, че ще стане.

Да, по-добре да го караме на сигурно без да експериментирам. :) Ще взема на 1600Mhz със сигурност.

Относно този dual channel, може ли да попитам, ако взема с 8 ГБ, как мога да разбера дали и на мен ще е dual channel като са различни по размер паметите? И ако се обадя, дали ще могат да ми кажат със сигурност дали ще стане? Говорих днес по-рано с един приятел, той ми каза, че няма как рамовете да са различни по размер и да работят двуканално. Затова питам как ще е възможно да проверя дали работят двуканално.

В крайна сметка, имам 2 избора, едно от тези ще е:

4GB DDR3 1600 A-DATA
8GB DDR3 1600 A-DATA
  • Автор

Сега ще споделя и още нещо, което не споменах в началото.

Честно казано, имам мерак да ъпгрейдвам рам паметта, не само защото минаха няколко години от като съм си купил компютъра, а и защото искам да направя нещо по този въпрос със единствената ми игра на компютъра, NBA 2k18.

Играта я имам от излизането й в Замунда. Като цяло съм спрял да я играя дни след изтеглянето, защото все пак е игра, а и е интересно само в началото да се види само както се казва :D и си стои само да заема памет. В реалността играта си е истината :), най-ми харесва когато стане време за обуване на обувките за игра и тръгване към игрището, което се случва всеки божи ден когато имам време, в продължение на доста години. Обаче онзи ден нещо ми се схвана рамото докато бях на компютъра преди време за заспиване (незнайно как, някакво чудо) и викам лоша работа, 3-4 дни няма да се ходи да се играе, защото на практика няма как, протегна ли си ръката, ме боли рамото и стига до врата болката :D.

Вчера брат ми като на шега купи един USB джойстик, за да пробваме да играем офлайн един срещу друг, аз на клавиатурата, а той със джойстика. Да играем поне на компа тези дни докато се оправи рамото :D. И като видяхме, че става, направихме една-две игри. И си викам ако ще играя някога тази игра от време на време само вечерите, то ще е само ако играем мултиплейър. През деня навън, пък от време на време вечерта някоя игра и на компа да имаме на разположение като ни се играе, а навън е тъмно :D. Просто много състезателни натури хахах.

След това въведение от моя страна, което може би нямаше смисъл ;д, ето го и същинския проблем/неудобство, което може да е причинено от липсата на рам, и заради което не съм решил коя памет от двете да избера:

Мислех, че на Medium ще може да я подкараме мултиплейър, обаче малко засича играта и не върви гладко. Следователно не става този вариант. Само на Low можем да играем двамата и играта да върви гладко. Явно мултиплейъра изисква повече рам ли не знам, защото като играе само един човек срещу компютъра, играта върви и на Medium настройки без да засича. Обаче при мултиплейъра, трябва да го играем на Low.

iUtcBiC.png

Предполагам рам-та е проблема ;д

То пише медиум, ама нали както казах, на медиум само сингъл плейър върви.

А мултиплейър само на ниски настройки може да го играем. И това ми е още една мотивация да ъпгрейдна рам-та.

За 'Bottleneck', което си го обяснявам като 'слабо звено' ;д показва че е Рам паметта. И като цъкнах 'Remove Bottleneck', за да ми препоръча ъпгрейд, ето какво показва.

6RyuaPQ.png

Ама се чудя защо точно 9ГБ, това ме притеснява главно.

Дали защото в препоръчителните изисквания за играта пише 8ГБ, и то просто да слага 1ГБ отгоре и да го препоръчва за ъпгрейд до 9.

Като разбира се, няма как да ги направя точно 9.
Затова се чудя дали да вземам плочка с 4, че да станат 2х4 или направо една с 8ГБ и да я добавя към тази която имам и да станат 4ГБ и 8ГБ (общо 12ГБ).

Ако не беше тази игра, нямаше да имам толкова претенции, и нямаше да го мисля. Щях да си взема една плочка с 4ГБ и това е. Само заради играта се замислям дали да не взема с 8ГБ, за да станат общо 12ГБ.

Определено стават големи игри, дори като играем на ниски настройки :D, и съм склонен да взема плочката с 8 да я комбинирам с моята, ако ще върви по добре играта в сравнение с 2х4, и когато играем, да играем мултиплейър на Medium/High.

Единственото ми притеснение е относно това дали ще има ефект върху производителността ако взема плочка с 8ГБ и станат общо 12ГБ, и дали ще се справя по-добре не само с играта, а и по принцип със всички действия на компютъра, в сравнение с 2х4ГБ.

Просто не знам дали е по-важен баланса (2х4) или числата 4+8, тоест общата памет да е повече. :)

Само знам, че днес трябва да решавам, не ми се чака повече, а по принцип съм доста търпелив. Чакал съм 4 години, което е достатъчно, даже съм прекалил с чакането :). Време му е вече, и искам да поръчвам днес.

Принципно играта не ползва много RAM памет, но windows и разни други неща ако имаш на заден фон ползват, така че само 4 GB е малко. Ако е само заради тази игра, вземи си още 4 GB, ще ти стигнат. Намали настройките на средни, сложи някои детайли на по-ниски и тествай как ще върви най-добре, това ако е на 1080p резолюция. Вече ако искаш повече кадри и детайли, ще трябва и по-мощна видеокарта. Ето ти примерно видео с 6 GB RAM и средни/ниски настройки с видеокарта като твоята и 6 GB RAM - на моменти кадрите падат под 40 и има леко насичане.

Ето и с 4 GB RAM и 750 TI - пак е на средни настройки:

Може би в мулти ползва повече ресурси, но както казах, видеокартата ти е с 2 GB памет и там също имаш ограничение, а в клиповете, както виждаш, на средни настройки е запълнена, ако е на максимум съвсем няма да стига.

А относно Dual channel - и аз уж знам, че не може с различни по големина памети, но виж на лаптопа ми какво дава, кажи и на приятеля си да го види:

http://prikachi.com/images.php?images/270/9357270t.jpg

• Автор

Принципно играта не ползва много RAM памет, но windows и разни други неща ако имаш на заден фон ползват, така че само 4 GB е малко. Ако е само заради тази игра, вземи си още 4 GB, ще ти стигнат. Намали настройките на средни, сложи някои детайли на по-ниски и тествай как ще върви най-добре, това ако е на 1080p резолюция. Вече ако искаш повече кадри и детайли, ще трябва и по-мощна видеокарта. Ето ти примерно видео с 6 GB RAM и средни/ниски настройки с видеокарта като твоята и 6 GB RAM - на моменти кадрите падат под 40 и има леко насичане.

Ето и с 4 GB RAM и 750 TI - пак е на средни настройки:

Може би в мулти ползва повече ресурси, но както казах, видеокартата ти е с 2 GB памет и там също имаш ограничение, а в клиповете, както виждаш, на средни настройки е запълнена, ако е на максимум съвсем няма да стига.

А относно Dual channel - и аз уж знам, че не може с различни по големина памети, но виж на лаптопа ми какво дава, кажи и на приятеля си да го види:

http://prikachi.com/images.php?images/270/9357270t.jpg

Като играем, затварям всичко останало като интернет и т.н. преди да стартираме играта (ако това имаш предвид от неща на заден фон). И да, на 1080p. Благодаря много за клипчетата.

И аз така си мислех, че рам-та като я увелича, че няма да може на High заради самата видеокарта. На Medium ми е преостатъчно да я подкараме на мултиплейър. Така, че според мен е най-правилно да взема тази с 4ГБ:

4GB DDR3 1600 A-DATA

• Автор

Заедно със 4-те ГБ рам искам да си взема и едно външно дисково уствойство. Може ли някакъв съвет относно на каква марка да заложа. Като държа да не е нещо кой знае колко скъпо.

• Автор
преди 5 часа, Raze написа:

А защо външно, а не вътрешно? Какво толкова ще записваш, ще го разнасяш ли?

Ето го заветния ден, в който купих конфигурацията :D

https://i.imgur.com/LUBzxCs.png

Ето я и темата от тогава:

https://www.kaldata.com/forums/topic/232535-компютърна-конфигурация-бюджет-900-лв/

И съответно купих тази конфигурация, която до ден днешен ми служи подобаващо:

http://nikem-bg.net/cart/45925p1r1002735p1r2088p1r49615p1r49905p1r p0r46179p1r51099p1r51435p1rf.html

Ами, когато купих компютъра, не сложихме записвачка, за да вложим всичко в останалите части :D, което разбира се си беше правилното решение, защото извлякохме максимума от всеки вложен лев.

Сега просто реших да си взема едно външно дисково, таман да не се налага да отварям кутии и да монтирам, защото никога не съм го правил (даже до скоро не знаех, че въобще съществуват такива външни/преносими записвачки). И честно казано, ще ми е най-удобно да си взема една такава външна записвачка. Пък и щом е преносима, без проблем ще може да я ползвам на друг компютър при необходимост, което си е голям плюс. (Не че имам втори компютър, но все пак :D). Искам да си купя, защото може да ми потрябва, и да си имам.

И да не забравя, понеже още карам със тоя стар D-SUB - VGA кабел, който свързва монитора със видеокартата :D, на който кабел сигурно отдавна му е минала модата, няма ли да е добре да си купя и един HDMI-HDMI кабел? (същия приятел, за когото стана дума по-горе относно въпроса за dual channel-а, още миналата година беше ме съветвал да си взема HDMI-HDMI, ама аз така и така не си взех)

iS0qtqN.png

Ако можеш да ми препоръчаш някой, нямам идея какъв да взема. Уж ги гледам в емаг и в никем (за емаг нагласям отстрани за Тип конектор 1 и Тип конектор 2 HDMI, предполагам така трябва, и дължина 2 метра) и ми излизат около 30 резултата като сумите са от 4 до 25 лв., има там един за 50 (не знам защо има и такава разлика в сумите, дали всички се ползват за монитори и по какво се различават), обаче точно какъв да бъде, не разбирам какъв ще е най-добре да избера. Няма да откажа и малко помощ по този въпрос :)

• Автор
преди 4 часа, Raze написа:

http://nikem-bg.net/magazin.php?search=CD

Избери си. Кабели има навсякъде, стига и монитора ти да има HDMI.

Да, монитора има място за HDMI.

И да, една от тези записвачки ще купя също. Тази съм си избрал:

LG GP57ES40 DVD RW EXT SLIM

Обаче има ли значение какъв HDMI кабел ще избера? Защото гледам има разлика в цените. Дали това се дължи само на дължината, или пък има нещо, което прави един кабел 'по-хубав' от друг, след като това са само кабели? :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.