Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Някой ползвал ли е новия drag & drop плъгин за WP - gutenberg

Featured Replies

Здравейте! Скоро чух, че WP ще си правят редактора за страници и постове с drag and drop функционалнот (нещо подобно на wix - нормално, по-лесно за повечето non tech savvy люде). 

За сега още в нещо като бета версия и го има под-формата на плъг-ин. 
Ето: https://wordpress.org/gutenberg/

Някой ползвал ли го е вече? Какво ви е мнението? 

Аз го пробвах - харесва ми идеята за drag and drop фукнционалност, но честно казано доста неща липсват, както например няма от къде да си смениш шрифта (или поне аз не го намерих).

• 3 месеца по-късно...

Аз го позлвах, но не ми хареса. Има много проблеми и е недомислен. Освне липсата на шрифтове се появяват и бъгове, изчезват възможностите за добавяне на допълнения от плъгини и т.н. Купища бъгове... Абсолютно не ми харесва, иначе като идея и визия е хубаво. Аз съветвам да не се употребява за момента това допълнение, докато не си го оправят. Освен това се случва проблем, ако сайта позлва Cloudflare, и става мазало.  Да не говорим че доста от плъгините, които дори нямат връзка с него се така да се каже ''карат''. Само на един сайт го изпробвах, но не мисля да го пробвам другаде за сега.

• 3 седмици по-късно...

Gutenberg ще е основният текстови редактор в новия ъпдейт на Wordpress, който идва съвсем съвсем скоро (за сега на 27 ноември, ако не го отложат). След ъпдейта Gutenberg ще е редактора по подразбиране. Ако админа иска да си ползва стария редактор, ще трябва да го качи като плъгин. Поне за сега ще го поддържат, но идеята е да се премине на Gutenberg. Възможно е да има несъвместимост с теми, плъгини (за Cloudflare нямам наблюдение, но ще тествам), въпреки, че от Wordpress от одавна информират за тази промяна и всеки разработчик (поне на популярните плъгини) вече е съвместим с него. Лично на мен не ми допада... И на по-голямата част от потребителите, май...

Ако ви се чете повече по темата: https://mysuper.site/какво-ново-в-wordpress-5-0-как-да-се-приготвим-за-gutenberg/

преди 4 часа, mysupersite написа:

Gutenberg ще е основният текстови редактор в новия ъпдейт на Wordpress, който идва съвсем съвсем скоро (за сега на 27 ноември, ако не го отложат). След ъпдейта Gutenberg ще е редактора по подразбиране. Ако админа иска да си ползва стария редактор, ще трябва да го качи като плъгин. Поне за сега ще го поддържат, но идеята е да се премине на Gutenberg. Възможно е да има несъвместимост с теми, плъгини (за Cloudflare нямам наблюдение, но ще тествам), въпреки, че от Wordpress от одавна информират за тази промяна и всеки разработчик (поне на популярните плъгини) вече е съвместим с него. Лично на мен не ми допада... И на по-голямата част от потребителите, май...

Ако ви се чете повече по темата: https://mysuper.site/какво-ново-в-wordpress-5-0-как-да-се-приготвим-за-gutenberg/

Има проблем с клоудфлеър. След активирането му не мога да пиша статии освен в text mode.... Дано не сбъркат да го приложат тоя гад, аз ще си искам класическия вид.

преди 4 часа, Da Web - Seo Web ТЪПАНАР! написа:

Дано не сбъркат да го приложат тоя гад, аз ще си искам класическия вид.

Със сигурност ще го приложат, това е официалното съобщение от WordPress. Т.е. ще трябва да инсталираш класическия редактор като плъгин, за да го ползваш. :( И аз съм леко фрустрирана от факта...

Elementor е засега може би най-добрия плъгин, който дава възможност с Wordpress да се правят чудеса. 

Както всичко ново не се приема добре, но със сигурност е стъпка напред от класическия редактор.

преди 4 часа, gerry88 написа:

Както всичко ново не се приема добре, но със сигурност е стъпка напред от класическия редактор.

Не знам, някой да се е оплаквал от както уърдпрес съществува за стария редактор...... 

на 23.11.2018 г. в 17:22, Da Web - Seo Web ТЪПАНАР! написа:

Не знам, някой да се е оплаквал от както уърдпрес съществува за стария редактор...... 

Почти 2019 година сме и е напълно нормално да се подобрява всичко. Този редактор е на 10 години, а 10 години в уеб пространството е много време. Със сигурност Gutenberg е стъпка напред и не може нещата да стоят същите както са били преди 10 години, колкото и да сме свикнали с тях…

на 29.11.2018 г. в 10:45, gerry88 написа:

Почти 2019 година сме и е напълно нормално да се подобрява всичко. Този редактор е на 10 години, а 10 години в уеб пространството е много време. Със сигурност Gutenberg е стъпка напред и не може нещата да стоят същите както са били преди 10 години, колкото и да сме свикнали с тях…

Какво толкова има да се подобрява в редактор на текст ?! Който трябва за съвсем прости неща ?! Или редактора вече се превръща и в сайт мейкър ?! Всъщност, може.... ИМа неща в тоя свят, които могат да не се променят.... Да не подхващам друга тема. КАкто и да е, на мен лично само визуално ми допада, за момента е много проблемен, като си го оправят тогава ще видим.

Офтопик: П.П> Технологичния напредък на земята в момента я води към упадък.... Look around t osee it, but look deeply!

• 1 месец по-късно...

Пробвах го и не ми хареса, сложих плъгина classic editor на всички мои сайтове и съм ОК

И аз съм на този принцип :) Даже като инсталирам нов WordPress го правя с отметката за класическия редактор. Въпреки това превеждах един материал за това как се използва Gutenberg и има някои удобни неща, които наистина досега ги постигахме само с допълнителен плъгин. За хората, които тепърва сега ще прохождат с WordPress и директно започнат с Gutenberg може би ще е удобно. За съжаление, обаче, за мен е уникално не-удобно. И не толкова заради самия редактор, а защото любимата ми дясна колона няма нищо общо с преди и това е доста фрустриращо. Иначе ето материала:

https://mysuper.site/gutenberg-наръчник/ 

Но и аз, като Da Web - Seo Web ТЪПАНАР! се чудя защо трябваше изобщо да го променят. Да си бяха оставили Gutenberg на добавка - за който иска само. Аз на моите клиенти не мога да им обясня понякога как с класическия да работят, как се очаква да им обясня как да работят с Gutenberg?!

Ако някой тепърва прохожда с Wordpress най- лесно е да си инсталира Astra Theme с опцията Astra sites и Elementor.  Така може да се направи доста приличен сайт почти без никакви умения. Gutenberg няма да се наложи. Другите PB плъгини започнаха доста да се модифицират и да стават гъвкави. Създателите на WP ще трябва доста да се потрудят, за да стигнат нивото на тези PB.

• 2 седмици по-късно...

Според мен Gutenberg е перфектен точно за начинаещи потребители на Wordpress. Интуитивен, опростен, функцията drag&drop улеснява допълнително стилизирането.
Да не забравяме, че Gutenberg си има и добрите страни - отваряли ли сте двата редактора през смартфон? Ако ви се наложи да направите бърза корекция в текст от сайта ви, докато сте в движение, ще разберете че Gutenberg e много по добър в този случай. Освен това, alignment-a на различните елементи в страницата е максимално улеснен.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.