Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет при покупка на PC

Featured Replies

Evarna колкото и да ги очерниш, все ще им е малко.

• Автор
преди 4 часа, Inno написа:

Сега не е момента за покупки. Най-добре изчакай поне месец-два. Освен карти на Nvidia интел ще пуснат и рефреш на Coffee Lake заедно със нови дъна ''Z390'' чипсет, който ще са това което трябваше да бъде Z370, който се оказа преименуван Z270. Раздвижване на цени не мисля, че ще има особено във ценовия клас 150-200$, но пък е възможно интел да ни изненадат със процесори със запоени капачки, за първи от над 7 години в масовия сегмент.

Не пазарувай от E-varna. Дано да не звуча като сякаш искам да очерня марката им, но доста негативни мнения има относно фирмата им.

Що се отнася до конфигурацията на Plasico - не е толкова зле, особено със безплатната доставка, но можеш със цени към днешна дата да сглобиш същата конфигурация за около 2050 лева: цък + захранване и кутия. Компонентите не мисля че са добре подбрани и балансирани - кутията е на почти 6 години, а захранването макар и да не е обявено какво е съм убеден че е Lite Power, което не знам какво представлява отвътре, но на тази цена е твърде съмнително да е нещо дори близко до качествено. Вероятността да са сложили Smart Pro RGB (около 180 лева), Paris (около 200 лева) или Toughpower Grand RGB (около 220) е почти нулева. Не е ясно и какво точно е дъното, възможно е да е малко по-скъпото H310M-HDV/М.2 или H310M-G/M.2, но малко вероятно. Картата или е със Founders Edition охладителя на Nvidia или е някоя евтина карта от партньорите им, каквато е въпросния Palit/Gainward Dual. Силно се съмнявам да са сложили и по-скъп твърд диск или два модула памет. Глупостите който са написали за Thermal Grizzly Conductonaut пастата са нелепи. Никога не слагай паста тип ''течен метал'' върху капачката на процесор, защото след известно време изобщо няма да прочетеш нищо върху нея, тоест може да останеш без гаранция. Иначе е безопасно, защото капачката е медна със никелово покритие, а не алуминиева, но е напълно безсмислено нанасянето върху нея. Единственото приложение на подобен тип пасти е директно върху кристала, под капачката в случая. Подобен тип интервенция (махането на капачката) се налича ''delid'', но естествено интел, иронично не я подкрепят, дори върху отключените им процесори, тоест гаранцията ти отпада, освен ако не се погрижиш да запечаташ обратно капачката, без да оставиш следи, което не е трудно.

Същите минуси има и конфигурацията от Ardes, която е доста по-зле като съотношение цена/производителност  - цък.

Сглобяването ти е най-малкия проблем. Ще ти трябва охладител за i7 8700 или ако избереш 8-ядрения модел без хипертрединг, което е лоша идея ако питаш мен. Боксовия охладител може и да издържи i7 8700 във по-леките игри, но ще те остави без слух - приготви поне 40-50 лева за кула със четири топлинни тръби ако искаш тишина - вариант 1 и вариант 2. Ако говорим за някаква по-натоварваща работа, която използва всички ядра/нишки просто забрави - цък. Изобщо няма да работи на високи честоти. Същото важи и за дъната - цък. Ако мислиш да ползваш машината за нещо по-различно от игри в даден момент - насочи се към дъно със по-добре реализирана захранваща схема със пасивно охлаждане - Asrock B360/M Pro4.

Бих направил някой промени върху конфигурацията на Lpool - i5 8500 е абсолютно безсмислен за игри, същото важи и за i5 8600 в предвид цената му. Спестяваш 43 лева купувайки i5 8400, а на практика не губиш нищо -  цък. Цената му в същия магазин преди около седмица беше 359 лева, но явно търговците следват принципа ''търсене-предлагане''. Памет със Samsung D-die чипове за 330-340 лева също няма място за такава конфигурация и би имала някакъв смисъл само ако решиш да вземеш добро Z370 дъно за клок на памет и естествено смяташ да оувърклокваш. На фона на хищническите цени няма нужда да поддържаш картела, цените през 2016 бяха буквално 100-120% по-ниски. Вземаш това, което е със Hynix A/M чипове, във Варио е 285 лева. Ако случайно вземеш Z370 ще може без проблеми да я клокнеш до 3000 или дори 3200MHz със повишаване на напрежението разбира се, но златната среда ще е по-скоро 3000. Не знам на какво е способен този D-die, но със Samsung E-die ще може да постигнеш малко по-високи честоти и по-стегнати тайминги от Hynix A/M, но в крайна сметка ще платиш около 20% повече, но със сигурност няма да получиш 20% повече производителност. Захранването също може да го намериш по-евтино - цък. Силно ме съмнява Vario да го предлагат със 10 години гаранция, но ако е обратното тези 15 лева повече си заслужават. Не ти трябва M.2 версията на Crucial MX500, защото грее доста, за разлика от Sata модела.

Благодаря за подробните разяснения и на всички които се включиха  да ми помогнат да ми се  изяснят нещата  . Иначе  нямам никакво намерение да овърклоквам  .Ще приема съветът ти да изчакам още месец два най много и след това ще действам с конфигурацията на Lpool заедно с твоите предложения за промени . 

Не разбрах защо? Дори да решиш да чакаш новите видеокарти това не е причина да стоиш без компютър (щом ще е Интел ще имаш вгр. графика).

Очевидно нито 8 ядрен ще се купува нито Z390 дъно не че е необходимо тоест какво точно ще чакаш?

Така или иначе нов Интел преди 2020 г. едва ли ще видим. 

п.с. Единствено ако ще купуваш АМД (по-смисления вариант) липсата на графика е някакво основание да изчакаш.

Не че не можеш да купиш за 20 лв. някаква втора ръка видеокарта да вади картина докато си чакаш новите видеокарти.

Между другото приготви си много пари понеже говорим за висок клас и първоначално цените ще са раздути повече и от сега.

Бюджета от 2400лв е напълно достатъчен за i7 8700 и GTX 1070 ако ще се купува към днешна дата на не особено привлекателните тукашни цени. 8-ядрения/8 нишков i7 9700 ще замества i7 8700, тоест цената му трябва да е същата. Ако се окаже че всички процесори ще са със запоени капачки, а не само 8-ядрените кристали, за мен само заради това ще си заслужава 2/3 месеца чакане. Ако слуховете се окажат верни и само 8-ядрените ще са запоени ще е жалко.

Смисълa да изчака е най-вече заради GTX 2070/2080 или както ще се наричат. Да не забравяме че когато излезе GTX 1080 можеше да се намери GTX 980TI за 450$ и дори по-малко. Такива оферти обзалагам се е имало и във Европа. Едва ли подобно нещо ще се случи и на прага на 2070/2080 или поне понижението няма да е толкова агресивно. Ако се случи мисля че на всеки му е ясно че покупката на 1080TI за 450 евро има доста повече смисъл отколкото 15% по-бързата GTX 2080 (съмнява ме да е повече) за 699 евро, така както GTX1080 нямаше смисъл за 699$ на фона на нереферентни 980Ti за 450$, освен в очите на потребителите, който винаги са в очакване на ''новото'' и ''по-добро'', чийто избор очевидно е силно продиктуван от маркетинга на Nvidia. Нямаш си на идея колко от въпросните хора в момента си продават GTX1080Ti картите в очакване на GTX 2080.

преди 12 часа, Inno написа:

Сега не е момента за покупки. Най-добре изчакай поне месец-два. Освен карти на Nvidia интел ще пуснат и рефреш на Coffee Lake

Защо не му кажеш, че краят на август ще излезнат титан и 2080 за който няма как да се класира с този бюджет.После краят на септември 2070 с която най-вероятно ще взлезне, ама ще трябва да се реже от останалите компоненти.Идва и края на октомври и 2060 за която ще се красира но ще бъде по-слаба от 1070Ti която съм му предложил да я вземе сега на тази цена.И в крайна сметка да не стане чакането голямото прецакване.

За новите процесори на интел, който ще бъдат със запоена капачка да не се окаже че ще ги чака до дълбоката зима на 2020г.

Почнах и аз да предполагам.Направо не мога да повярвам.

преди 12 часа, Inno написа:

Бих направил някой промени върху конфигурацията на Lpool - i5 8500 е абсолютно безсмислен за игри, същото важи и за i5 8600 в предвид цената му. Спестяваш 43 лева купувайки i5 8400, а на практика не губиш нищо -  цък. Цената му в същия магазин преди около седмица беше 359 лева, но явно търговците следват принципа ''търсене-предлагане''. Памет със Samsung D-die чипове за 330-340 лева също няма място за такава конфигурация и би имала някакъв смисъл само ако решиш да вземеш добро Z370 дъно за клок на памет и естествено смяташ да оувърклокваш. На фона на хищническите цени няма нужда да поддържаш картела, цените през 2016 бяха буквално 100-120% по-ниски. Вземаш това, което е със Hynix A/M чипове, във Варио е 285 лева. Ако случайно вземеш Z370 ще може без проблеми да я клокнеш до 3000 или дори 3200MHz със повишаване на напрежението разбира се, но златната среда ще е по-скоро 3000. Не знам на какво е способен този D-die, но със Samsung E-die ще може да постигнеш малко по-високи честоти и по-стегнати тайминги от Hynix A/M, но в крайна сметка ще платиш около 20% повече, но със сигурност няма да получиш 20% повече производителност. Захранването също може да го намериш по-евтино - цък. Силно ме съмнява Vario да го предлагат със 10 години гаранция, но ако е обратното тези 15 лева повече си заслужават. Не ти трябва M.2 версията на Crucial MX500, защото грее доста, за разлика от Sata модела.

1. Съобразил съм се, че човека иска конфигурацията да му е от едно място.

2. Бях набрал конфигурацията и в двата сайта, Варио и Пласико (като знам че във втория, някой неща са по-евтини).Конфигурацията която съм дал горе едно към едно, само че с друга рам (https://plasico.bg/adata-xpg-gammix-d10-2x8gb-ddr4-3000mhz-ax4u300038g16-dbg-58083.html).Във Варио цената беше около 1440/5лв. и в Пласико към 1430лв.Предпочетох да му линковете на човека от Варио, макар и да излизаше с малко по-скъпо, защото захранването е с пълна гаранция(аз знам че е с 10 години, а ти си предполагаш, не само за него, а и за доста други неща който пишеш, не само в тази тема, а и в много други.В никакъв случай, не казвам че съм се докосвал до всичко което предлагам, но поне не се правя на капацитет като теб), а не 5 години към тях и 5 към производителя както е в Пласико.И като видях че ще му давам линковете от Варио, предпочетох да сменя рам паметите с други.

3. Разликата в цената на 8400 и 8500 във Варио когато му давах линка беше по-малка от 24лв. и затова сложих 8500.

4."Ако вземеш Z370"  подтикваш го да вземе такова дъно за заключен процесор и евтината памет и да я клоква.Човече, ти сериозен ли си? Момчето е написал че не му се отдава, а ти го караш да клоква.Да не си хванал някой летен вирус.

Бях чел и в друга тема където пишеш за същата памет как ходи без проблем до 3200.Това гарантираш ли го или пак предполагаш.

преди 3 часа, Inno написа:

Да не забравяме че когато излезе GTX 1080 можеше да се намери GTX 980TI за 450$ и дори по-малко. Такива оферти обзалагам се е имало и във Европа. 

Преди време си сънувал много хубав сън и ти се искало да се сбъдне, но греда.GTX 980Ti нова под 1250/1300лв. не падна нито тук нито в Европа.

преди 3 часа, Inno написа:

Ако се случи мисля че на всеки му е ясно че покупката на 1080TI за 450 евро

Продължаваме с предположенията и мокрите сънища.

Не желая да ми отговаряш.Запази отговора за себе си.

П.П. Много ми интересно защо ти прекратиха достъпа до HW*G форума.Чакай, сетих се, много голям всезнайко си.Което не е лошо.Но да си налагаш мнението във всяка една тема от прочетеното в нета, и от това че си хвърлял на боб и да си мислиш че си в по-по-най идва малко too much.На това може да ми отговориш на лични ако искаш, но не държа.

преди 10 часа, Lpool написа:

Защо не му кажеш, че краят на август ще излезнат титан и 2080 за който няма как да се класира с този бюджет.После краят на септември 2070 с която най-вероятно ще взлезне, ама ще трябва да се реже от останалите компоненти.Идва и края на октомври и 2060 за която ще се красира но ще бъде по-слаба от 1070Ti която съм му предложил да я вземе сега на тази цена.И в крайна сметка да не стане чакането голямото прецакване.

За новите процесори на интел, който ще бъдат със запоена капачка да не се окаже че ще ги чака до дълбоката зима на 2020г.

Почнах и аз да предполагам.Направо не мога да повярвам.

Защото все още няма никаква официална информация. ''Информацията'' със която ти боравиш е просто под формата на слухове и нищо официално потвърдено, но изненадващо говориш със изключителна увереност, но в същото време пък твърдиш че аз съм предполагащия. Явно си решил да споделиш вътрешна информация от ''кухнята'' на Nvidia ?

Запоените капачки при интел процесорите също са само слухове. Дали той ще реши да ги чака е негово решение. Аз го посъветвах да изчака заради появата на новите карти, която ще раздвижи крайноклиентските цени и тези на втора ръка пазара. Никъде не съм препоръчвал да купува GTX 2070 или каквато и да била нова карта, точно обратното, макар и да не съм го посочил ясно.

Целия ти пост е предположения, но ги излагаш така сякаш са факти.

1. Съобразил съм се, че човека иска конфигурацията да му е от едно място.

2. Бях набрал конфигурацията и в двата сайта, Варио и Пласико (като знам че във втория, някой неща са по-евтини).Конфигурацията която съм дал горе едно към едно, само че с друга рам (https://plasico.bg/adata-xpg-gammix-d10-2x8gb-ddr4-3000mhz-ax4u300038g16-dbg-58083.html).Във Варио цената беше около 1440/5лв. и в Пласико към 1430лв.Предпочетох да му линковете на човека от Варио, макар и да излизаше с малко по-скъпо, защото захранването е с пълна гаранция(аз знам че е с 10 години, а ти си предполагаш, не само за него, а и за доста други неща който пишеш, не само в тази тема, а и в много други.В никакъв случай, не казвам че съм се докосвал до всичко което предлагам, но поне не се правя на капацитет като теб), а не 5 години към тях и 5 към производителя както е в Пласико.И като видях че ще му давам линковете от Варио, предпочетох да сменя рам паметите с други.

3. Разликата в цената на 8400 и 8500 във Варио когато му давах линка беше по-малка от 24лв. и затова сложих 8500.

4."Ако вземеш Z370"  подтикваш го да вземе такова дъно за заключен процесор и евтината памет и да я клоква.Човече, ти сериозен ли си? Момчето е написал че не му се отдава, а ти го караш да клоква.Да не си хванал някой летен вирус.

Бях чел и в друга тема където пишеш за същата памет как ходи без проблем до 3200.Това гарантираш ли го или пак предполагаш. 

Това че ти си приел коментара ми със негативен уклон е изцяло твой проблем. Нямам нищо против твоето предложение, просто споделих как може да спести 90 лева от процесор и памет.

Не съм запознат със гаранционните условия на Seasonic, но и никъде не съм подхвърлял имагинерни факти и предположения. Пише че гаранцията е 10 години като никъде не е споменато дали всичките са от ритейлъра или само половината са от него. Дано да не се окаже че Варио го предлагат със 5 години, а останалите са от Seasonic, така както е навсякъде другаде.

Отново твой проблем че приемаш държанието ми за такова на ''капацитет''. Аз изобщо не се самоопределям като такъв.

Никого във нищо не подтиквам. Просто споделих фактите, отново не четеш внимателно. Ако трябва да заемам ясна позиция мисля, че твоето предложение за памет не е оправдано и разумно, в предвид избора на дъно, което не позволява честоти над 2667MHz за i5/i7 процесори. Написал съм го.

Може би визираш тази тема, която бях споделил във една друга тема. И нищо не предполагам за паметта, отново не четеш внимателно.

Преди време си сънувал много хубав сън и ти се искало да се сбъдне, но греда.GTX 980Ti нова под 1250/1300лв. не падна нито тук нито в Европа.

Може би е със жълто съдържание, както от ''твърдите'' факти, който излагаш. И грешиш за това че цената не е падала драстично във Европа и дори за тукашните цени - цък, цък.  Мисля че е очевидно че става въпрос за изчистване на количества.

Продължаваме с предположенията и мокрите сънища.

Не желая да ми отговаряш.Запази отговора за себе си.

П.П. Много ми интересно защо ти прекратиха достъпа до HW*G форума.Чакай, сетих се, много голям всезнайко си.Което не е лошо.Но да си налагаш мнението във всяка една тема от прочетеното в нета, и от това че си хвърлял на боб и да си мислиш че си в по-по-най идва малко too much.На това може да ми отговориш на лични ако искаш, но не държа.

Предложението си съм го споделил. Мокри сънища от моя страна няма в темата.

Нямам и намерение да го правя. По-скоро ти поговори със себе си.

Извън темата:

Защото за жалост попаднах на модератор, който не е имал особено добър ден, може би същото е и накрало да напишеш и твоя коментар. Всичко стана заради проста обява. Така или иначе анормалното поведението на въпросния администратор е по-скоро практика, отколкото изключение и не съм сигурен дали лошия ден е виновника.

преди 2 часа, Inno написа:

Защото за жалост попаднах на модератор, който не е имал особено добър ден, може би същото е и накрало да напишеш и твоя коментар. Всичко стана заради проста обява. Така или иначе анормалното поведението на въпросния администратор е по-скоро практика, отколкото изключение и не съм сигурен дали лошия ден е виновника.

На този човек по всичко изглежда, че ЕГН- то му тежи вече - последните година, две, такива абсурдни картони и банани раздава, заедно с още един двама, че дори сред агитката им взеха да се усещат, че нещо не е наред. Даже с някои от по- свестните модератори се караха на няколко пъти. Като цяло за него с пълна сила важи приказката: дай на селяндура власт и му гледай сеира. Язък му знанията.

п.п. лично аз съм заявил - докато той е там, аз няма да стъпя повече в форума. (това по повод подета кампания да ме върнат обратно)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.