Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвети работа и програма, за рисунки с канава

Featured Replies

Здравейте, хорица. 

Надявам се да не бъда нападната или осмивана, затова че не съм запозната в бранша, а пускам тема за елементарни въпроси. 

Рисувам върху големи листа хартия, предимно с въглени. Но открих програмки, с които после мога да доукрасявам рисунките си и дотолкова се вдъхнових, че бих искала някои от нещата, които нарисувам да ги занеса за принт рисунка с канава, и да си ги окача на стените в дома ми. 

От тук идват и въпросите ми. 

След като си завърша рисунката върху хартия, и й направя снимка, (задължително с фотоапарат)  с коя програма най-добре ще бъде обработена, така че да не й разваля качеството. И размерите какви трябва да бъдат? Като цяло ме вълнува това как трябва да процедирам, за да не съсипя качеството на снимката. И да е годна рисунката ми за такава картина. Досега съм правила снимки на рисунките ми само с тел. Със сигурност не стават за печат. И са с малко пиксели. Изобщо цялата тая работа с пиксели, формати, качество ми е непонятна. Затова искам практични съвети от специалисти :) 

Много благодаря предварително

Това със "снимането" е несериозно. "Оригинала" трябва да се сканира на качествен скенер. Тъй като размера на оригинала при вас явно е голям (колко?), ще се наложи да се сканира на части, които после да се "сглобят".

Що се отнася до размерите и резолюциите: Геометричния размер зависи от възможностите на принтера, на който ще се печата (печатаемото поле). При почти всички принтери за текстил, за качествен печат, файла трябва да е с резолюция min 150 dpi, при M=1:1 - това трябва да се съобрази още при самото сканиране. Резолюции над 300 dpi са излишни,

Ако оригиналите са цветни, файла трябва да бъде в CMYK цветово пространство, като сте му направили предварително съответните корекции. Ако подадете RGB файл, не се знае, как ще го интерпретира съответния RIP.

Що се отнася за софтуера - аз лично признавам само Adobe Photoshop Аdobe Lightroom за работа с растерна графика

• Автор

Благодря за отговора. Но след като сканирам, после как ще обработвам с програмата? 

А за направа картината на канава всички сайтове, които предлагат това искат да им се изпрати готова снимката? Тоест пак трябва да е снимка..

Сега видях, че в сайта са поддали какви размери трябва да са, за да стане.

Само ако може това със сканирането да ми обясниш

Каква е тази "супер програма" с която "обработваш снимка"?

Няма такова понятие "снимка" в дигиталния печат! Има файл (векторен или растерен) със съответните параметри - геометричен размер, резолюция, цветово пространство и т.н. Скенера също прави файл от оригинала (хартиения). Проблема е, че обикновено скенерите са с формат А4 и ако оригинала е по голям, трябва да се сканира на няколко части (файла, със съответното застъпване) и после във Photoshop-a  да се "сглоби" в едно! Лично аз го правя това с маски и градиентно преливане, но има и други начини.

Естествено има и инженерни, голямо форматни скенери, но те обиклновено с B/W (grayscale) и не вършат работа за пълноцветни изображения

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.