Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

стопих дисплей порта на дъното на домашния макбук

Featured Replies

здравейте,

поствам темата тук, в общия форум, защото няма как да я профилирам аудио, видео, дъно …, тъй като всичките са замесени.

случи се нещо изключително неприятно. описвам ситуацията и се надявам някой да ми помогне със съвет.

предисторията: ние сме много малко нпо, занимаваме се с организиране на изложби, събития на открито, един фестивал … като по прзниците решихме да се оборудваме с малко нова техника - няколко активни колони, стативи за тях, един нов биймър.

ситуацията: на домашния макбук (про 2009 - ползваме го като домашен+телевизор, общо взето) тестваме биймъра - чисто нов, сега разопакован ACER P1350WB (https://www.pazaruvaj.com/proektori-c88/acer/p1350wb-p397464551/) с преходник mini displayport към hdmi - работи някакво време.

0-02-05-1c3fcdb6c8dcb9474cbdcecb66aeb6533671887e0221121be3d9db9857952950_1dde4b002eb.thumb.jpg.b44a41c4500473ca82a9c44b80a4830b.jpg

съответно решаваме да вържем една от колоните (https://www.sweetwater.com/store/detail/Thump15A--mackie-thump15a-1300w-15-inch-powered-speaker) с този 3.5 стререо към големите моно директно в комбинирания вход:

mackie15a-otzad.thumb.jpg.1c8fbff36daaff6d74378202a9a1a157.jpg

на изключен пауър бутон и на трите потенциометъра на мин в момента, в който включих жакчето в компютъра и стана спойка. биймърът си работеше, мака спря от защита, колоната не забелязах, защото бях изумен. изключих всичко, включих ги поотделно. всичко работеше. малко по-късно осъзнах, че връзката ми към монитора (понеже обикновено ползвам по-голям външен) не работи. рестартирах няколко пъти. после отворих капака:

0-02-05-cb8fe378bf3cfd73e0f47af3a6177d2d93bbc0ad707b2d35c46ee0b1be2efb1f_1dde4b3bdf3.thumb.jpg.e7170b1f13fe9802e7594e9756878e52.jpg

всичко, свързано с дисплей порта е стопено.

за тези от вас, които не знаят как са буксите - първата (на снимката, от ляво на дясно) е стереото изход, втората е микрофон вход, после е mini displayport и после две usb-та.

не знам какво да мисля. ако има хора, разбиращи от ток и електроника, моля ви споделете мнение. колоните са нови, биймъра е нов,  компютъра е с оригинално зарядно. няма да го ремонтирам, разбира се, защото то е като при всеки макбук - всьо на дъното, но искам да предотвратя такива случаи и да идентифицирам източника на проблема най-вече.

знам, че много хора също ще хейтят и ще злорадстват, благодаря!

Нито ще те хейтвам, нито ще злорадствам. Дъното е за смяна. Разбирай ме както искаш. Сега дали е рентабилно това е друг въпрос. Дано не си убил и колоните с усилвателя.

Лаптопът не е заземен. Обаче проекторът е заземен. И заземява шасито на лаптопа през щита на HDMI/DisplayPort адаптера.
Достатъчно е колоната да е имала някакъв потенциал спрямо земя и да започне да се изравнява през лаптопа към проектора.

• Автор
преди 4 минути, Безимен написа:

Лаптопът не е заземен. Обаче проекторът е заземен. И заземява шасито на лаптопа през щита на HDMI/DisplayPort адаптера.
Достатъчно е колоната да е имала някакъв потенциал спрямо земя и да започне да се изравнява през лаптопа към проектора. 

здравей, благодаря ти! аз също чета сега и май всичко е до заземяването.

това мога ли да го измеря някак? т.е. контактите? ако например сме на събитие и за да предотвратя такова нещо мога ли да пусна мултицет или нещо, което да ми покаже заземяване дали има или не?

преди 23 минути, tripatimeri написа:

това мога ли да го измеря някак? т.е. контактите? ако например сме на събитие и за да предотвратя такова нещо мога ли да пусна мултицет или нещо, което да ми покаже заземяване дали има или не?

Има начин. Включваш всичката техника в разклонител, на който му е отрязан заземителния проводник.Но без заземяване по принцип е опасно.
И включваш всичката техника на един разклонител и една фаза.

• Автор
преди 2 минути, Безимен написа:

Има начин. Включваш всичката техника в разклонител, на който му е отрязан заземителния проводник.Но без заземяване по принцип е опасно.
И включваш всичката техника на един разклонител и една фаза.

значи общо взето или действам на едно заземяване, само със заземяване, или действам без, на един източник на ток. ужас.

иначе мисля, че и аз стигнах до отговора. на български му викат фазови разлики, на английски ground loops:
http://www.torin.bg/new/phase.htm

преди 5 часа, Безимен написа:

Включваш всичката техника в разклонител, на който му е отрязан заземителния проводник.Но без заземяване по принцип е опасно.

Шегуваш ли се? Някой да остане на място! Заземяването не е направено по каприз на някой!  :) Ако единия контакт е бил офазен  нормално да стане тоя качамак! Лаптопа го е отнесъл!

преди 6 часа, tripatimeri написа:

Задължително трябва да проверяваш контакта с който подхранваш апаратурата! Както ти казаха, включваш всичко в един разклонител за който си сигурен, че е здрав! 

Контакта в който ще го включиш го проверяваш с фазомер. Първо пипаш с фазомера заземителните пластини! В никакъв случай не трябва да свети. Ако свети, бягай от този контакт, офазен е.

После пак с фазомера намираш дупката на контакта която е фазата - фазомера свети! Взимаш мултицет. Включваш го на 500V променливо напрежение, и пъхаш единия край на мултицета в дупката на контакта с фазата, а другия край допираш до една заземителна пластина на контакта. Трябва да ти покаже между 220 и 230 V. Ако е така, контакта е ОК. Ако нищо не ти покаже или някакво малко напрежение, не е препоръчително да ползваш тоя контакт- не е заземен! 

Когато ходите някъде проверяваш задължително контакта който ползвате! Иначе виждаш какво става! В България има много "майстори" дето не само не заземяват контактите, но някой ги офазяват даже! В никакъв случай не ползвайте контакти незаземени или самоделно направени удължители без да са проверени от хора които разбират - елтехници! Може да пострадате вие или да убиете някой при липса на заземяване.

Я твоя случай, или сте попаднали на офазен контак или поне не заземен или проектора е имал проблем, утечка от мрежата или нещо подобно!

В никакъв случай не ползвай не заземени апаратури!

Най-сигурната проверка за изправност на контакт е проверка с волтметър между двата отвора на контакта и занулителната пластина - показание, различно от нула и около 220V трябва да има само между едната линия и зануляване, но трябва да го има! Ако няма показание, значи този контакт е без зануляване. И втората комбинация за мерене трябва да е с нулево показание.
И както беше написано по-горе - цялото оборудване захранено от един контакт. Дано консумацията на апаратурата да не е повече от 16А/~3500W.

преди 17 минути, DarkEdge написа:

. Дано консумацията на апаратурата да не е повече от 16А/~3500W.

Ако бушона е с жички както правеше дядо ми...кви 16 ампера те гонят! :lol6:

Пуши контакт, кабел, обаче работи!:lol6:

преди 3 минути, barbuncela написа:

Ако бушона е с жички

Ник'ви не ме гонят - говорим за това кое как трябва да е! 
Не, че не съм виждал и с гвоздей.

Вземи си разклонител с вградена защита, но не от 10 лева, примерно като този:

https://www.jmt.bg/apc-pmf83vt-gr-pid12924

https://www.jmt.bg/razkloniteli-i-zashiti.html

Като видиш точно кокло ти е консумацията на цялата техника и дали ще може да я захрани нормално. Най-добре е UPS, ако имаш как да го разнасяш и него.

преди 12 часа, barbuncela написа:

Шегуваш ли се? Някой да остане на място! Заземяването не е направено по каприз на някой

Не, не се шегувам. Изравняват се потенциали по заземяването на проектора през DisplayPort/шасито на лаптопа/говорителя.
Това се случва когато нещо не е както трябва. В случая лаптопът е незаземен. Колоната също. А пък на проектора заземяването не му е толкова важно.
Навремето съм виждал същата беля, ама с VGA порт.

преди 12 часа, barbuncela написа:

В никакъв случай не ползвай не заземени апаратури!

Когато имаш TN-C и се съмняваш в нулевия проводник, по-добре е да не зануляваш нищо.

Не, не се шегувам. Изравняват се потенциали по заземяването на проектора през DisplayPort/шасито на лаптопа/говорителя.
Това се случва когато нещо не е както трябва. В случая лаптопът е незаземен. Колоната също. А пък на проектора заземяването не му е толкова важно.
Навремето съм виждал същата беля, ама с VGA порт.

Когато имаш TN-C и се съмняваш в нулевия проводник, по-добре е да не зануляваш нищо.

Недей да поучаваш барбунцела, че сега ще дойде фазомера да ти оправи офазените контакти (каквото и да значи това).

А също и някоя

преди 17 часа, barbuncela написа:

утечка от мрежата или нещо подобно!

:)

Но заземяваш корпус!

преди 6 часа, baitexpo написа:

Недей да поучаваш барбунцела, че сега ще дойде фазомера да ти оправи офазените контакти (каквото и да значи това).

Не знаеш какво е офазен контакт!? Ами слушай тогава!

Офазен контакт е тогава когато на заземителните пластини на контакта има фаза, а не нула. При старите монофазни ел. инсталации които на времето са се правили с два проводника и витлови предпазители. Има ги още на много места в България! Стари сгради, блокове, къщи! За да се осигури защита на ел. устройството при двупроводните ел. инсталации в контактите се прави мост, между нулевия проводник и заземителните пластини на контакта.

5a3d67613330a939.png

2. Заземителни пластини! На контакт и щепсел тип "Шуко"

В България има много "майстори"  и "специалисти" които правят моста не между нулевия проводник и заземителните пластини, а между фазовия и заземителните пластини. 

Ако разбираш малко, може да си представиш евентуални последици от такова свързване! Това е офазен контакт! Трипроводните линии, и дефектно токови защити в монофазните ел. инсталации   ка т средство за защита от токов удар за хората, са сравнително , новост за доста българи, а доста даже не знаят за какво става дума!

Това се нарича офазен контакт!  Бях ли достатъчно ясна?  :)

преди 7 часа, DarkEdge написа:

Но заземяваш корпус!

Дарк, двупроводна инсталация с PEN. Нулата е заземена. Но директно и отделно заземяване няма.

преди 9 часа, DarkEdge написа:

Когато имаш TN-C

преди 2 часа, Безимен написа:

Дарк, двупроводна инсталация с PEN

Пак ме тикаш да съм зъл...

преди 1 час, DarkEdge написа:

Пак ме тикаш да съм зъл...

Честно казано, ще бъда дързък и откровен. Колкото искаш бъди зъл, това си е за теб. TN-C е система, където НУЛА и ЗАЩИТЕН проводник са обединени.
Нулата е многократно заземена. Ако не си сигурен в нулата, по-добре не използвай защитно зануляване, да не те изпере тока от корпуса директно. Нещо от казаното дотук не разбра ли, какво? Нищо не заземяваш чрез свързване на корпуса му към нулата(която е заземена) освен ако не си сигурен, в изправността и целостта на нулевия проводник. Иначе вместо да защитиш, убиваш.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.