Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Маслен радиатор Tesy CB3014E01R прегрява

Featured Replies

Здравейте, реших да сменя старият ми радиатор Теси, който беше с 12 ребра и въобще не топлеше и затова взех по-голям който е с 14 ребра. Но проблемът с него е точно обратният - на максимална степен 3KW нагрява прекалено много до 105-110 градуса и нито термостата, нито защитата изключват. Термостата изключва само когато е в положение 1/4 от максималното положение при температура в помещението е 24 градуса, с площ 17 кв. м. и много мебели, които фактически отнемат от свободния обем в стаята. А този радиатор е предназначен за отопление на много по-голяма площ. Старият ми радиатор загряваше до 90 градуса на максимална степен 2,5KW при която изключваше защитата и малко по-късно и термостата, а при този нито едното. Нормално ли е това и има ли опасност да се спука и да изтече маслото? Има ли някакъв дефект и каква трябва да е нормалната температура на ребрата? Нека ако има потребители ползващи маслени радиатори споделят как работят техните.

Това направили го: "Превключвателя и терморегулатора трябва да бъдат включени на максимум докато се достигне желаната стайна температура. Сега завъртете терморегулатора обратно, докато изгаснат червените индикаторна лампа. След това терморегулатора може да остане в тази позиция. Веднага щом стайната температура спадне, терморегулатора се включва автоматично, докато отново се достигне нагласената температура. По този начин стайната температура остава постоянна с минимален разход на енергия. Ако искате да предотвратите падането на температурите в помещението под 0°C, поставете терморегулатора на минимум и включете двата бутона на ключа"

Аз нали това казах, чее термостата в максимално положение не изключва, трябва да го намаля малко на 1/4 от максималното положение, малко над средното, не знам дали 1/4 се пада, но сравнено със стрелката на часовник, положението отговаря на "без 15 минути", т.е. стрелката на термостата е в хоризонтално положение. Температурата мога да я поддържам като намаля термостата, но се притеснявам да не го забравя някой ден на макс и радиатора да избухне. Ако има някакъв дефект, имам още време да го върна в магазина.

Нека потребители от опит с такива отоплителни уреди споделят как е при тях за да не развиваме теории за  "Ламския сняг". Аз затова пуснах темата, а не да ми се показват инструкции по експлоатация, за тази цел мога просто да си прочета книжката. Свързах се със сервизния център, но от там техника, много не му се обясняваше и искаше да закарам радиатора при него, и че те не приемали продукти, продавани от Емаг. А аз точно това искам да си спестя хамалогията да го разнасям насам-натам и накрая да се окаже че е наред и тотално разбит от транспортирането му.

преди 2 часа, peppone1 написа:

до 105-110 градуса

Това са недопустими температури, при които маслото започва да се овъглява и има опасност от взрив. Друг е въпросът с какво ги измери? Моето мнение е, че терморегулаторът ти е или повреден, или разрегулиран в голяма степен. Почти невъзможно е в домашни условия да го провериш и настроиш, най-добре да рекламираш радиатора (до като не е станала беля)

• 2 седмици по-късно...

Това ти ли го реши че е недопустимо или говориш от опит с маслени радиатори? Или просто имаш опит с автомобилно масло? Защото видях в магазините че термостатите маслените радиатори регулират температурата до 120 градуса. И някой технически необразован може да те послуша и да върне здрав радиатор и да го смени с друг боклук и накрая кой ще понесе отговорността - естествено невежият клиент, защото кумшията на по салатка и табла му казал така. Явно във форумите не може да се разчита на чуждият опит и затова всеки трябва да си събере свой и винаги да се оправя сам - поединично.

А сега като измерих температурата на ребрата, но този път в самите бразди, температурата там достига до 130 градуса. На по-малкият ми радиатор защитата изключваше при 95 градуса, но той пък въобще не топлеше, затова я смених с такава на 110 градуса, също и терморегулатора от 55 му сложих такъв на 70 градуса и пак не достига пълната си мощност. Не знам какво масло са наляли вътре, но предполагам че температурата на радиатора е ограничена заради вентилатора който е поместен вътре и е с пластмасова кутия. Той заема близо половината свободното пространство от корпуса където е разположен терморегулатора и буквално пречи на конвекцията, запушвайки долната половина от корпуса, при което терморегулатора отчита нереална повишена температура. Така че никога не си купувайте маслен радиатор, комбиниран с духалка, ще имате по половината от всяко - половин радиатор и половин духалка, топлещи наполовина.

• 2 седмици по-късно...

Нормално е, когато не може да достигне темперетурата в стаята зададена от термостата да не изключва. Термостата не се вълнува от темперетурата на корпуса на радиатора,  а от тази в помещението. Добре знаеш, че термостатите в тези радиатори са механични, а те от своя страна са с голяма латенция. 

Напротив, терморегулатора следи точно температурата на корпуса или на маслото в масления радиатор.И според мен в конкретния случай или е неизправен или не е добре поставен.

Единствено при духалките се следи температурата на въздуха.

Термостатът е въздушен и няма пряк допир с корпуса. И според теб колко е нормалната температура на корпуса? Ако е 95 градуса като на предният ми боклук, то тази температура се достига на минимална мощност. То какво ще топли тогава? Иначе за 3KW е нормално да загрее до 130 градуса, а и самите терморегулатори със сонди гледам че регулират до 120 градуса. Нали като се намали температурата ще се намали и мощността? И за затова си взех голям за да го пускам на средна степен и да топли достатъчно без да загрява много. Иначе си е опасно по-малък радиатор да го надуеш до дупка.

Не съм замервал колко градуса е на корпуса, не ми е било нужно да го правя. Като се намали темперетурата от термостата не се намалява мощността, просто изключва при по - ниска темперетура.

Термостата на радиатора не е същия като този на бойлера на пример. 

преди 16 часа, M.Николов написа:

Напротив, терморегулатора следи точно температурата на корпуса или на маслото в масления радиатор.И според мен в конкретния случай или е неизправен или не е добре поставен.

Единствено при духалките се следи температурата на въздуха.

В конкретния случай става въпрос за такъв термостат

преди 57 минути, AAUUXX написа:

Не съм замервал колко градуса е на корпуса, не ми е било нужно да го правя. Като се намали темперетурата от термостата не се намалява мощността, просто изключва при по - ниска темперетура.

Термостата на радиатора не е същия като този на бойлера на пример. 

Ами замери я, опасно е ако е висока и пожари са ставали от изляло се горящо масло. Дори и за най-малката стая е препоръчително да си вземете най-големият радиатор, пускайки го на минимална степен и за максимално дълъг живот и безопастност. Докато пък малък радиатор не може да го ползваш в голямо помещение, а и разликата в цената е незначителна. И мощността се намаля при намаляване на температурата, че как иначе, това да не е перипетуум мобиле?

Ако твоят е Теси, термостатът ще е такъв:

trm70r-500x500.JPG

преди 2 минути, peppone1 написа:

Ами замери я, опасно е ако е висока и пожари са ставали от изляло се горящо масло. Дори и за най-малката стая е препоръчително да си вземете най-големият радиатор, пускайки го на минимална степен и за максимално дълъг живот и безопастност. Докато пък малък радиатор не може да го ползваш в голямо помещение, а и разликата в цената е незначителна. И мощността се намаля при намаляване на температурата, че как иначе, това да не е перипетуум мобиле?

Не мога да го замеря сега, защото се отоплявам с климатици, радиаторите са ми резерва. Мойте са с 12 ребра 2500W. Термостата не намалява или увеличава мощността, той включва и излкючва при определена темперетура, начин за промяна на мощността е само от ключовете степен I и II. 

преди 8 минути, peppone1 написа:

Ако твоят е Теси, термостатът ще е такъв:

trm70r-500x500.JPG

Да, такъв е без сонда, по- горе дадох за пример такъв. 

Не са променя моментната мощност, но отдадената топлинна се намалява, което е в краен резултат е едно и също дали ще я намалиш от термостата или от копчето. Вторият случай е по-добър относно инсталацията, а и термостатите се повреждат от много щракане. Аз съм си решил проблема с външен стаен електронен термостат.

преди 6 минути, peppone1 написа:

Не са променя моментната мощност, но отдадената топлинна се намалява, което е в краен резултат е едно и също дали ще я намалиш от термостата или от копчето. Вторият случай е по-добър относно инсталацията, а и термостатите се повреждат от много щракане. Аз съм си решил проблема с външен стаен електронен термостат.

Не е добра идея да са два термостата, ако ползваш външен свали този който е на радиатора. Макар че тези в този тип радиатори са си достатъчно добри не знам защо им намираш кусури. 

преди 2 минути, megatone написа:

Защо се мъчиш с тези радиатори, а не си купиш конвекторна печка? Загрява бързо и топли по-добре.

В някой случай радиатора е по- икономичен от конвектора. 

Какво значи два термостата, аз вграденият на радиатора въобще не го ползвам? И защо да го свалям като просто мога да го усиля до край, ти пожар ли искаш да направиш като така махаш термостати, ами ако прегрее този радиатор по някаква причина, стайният няма да има време да го засече? Това е най-глупавият съвет, дано не го правиш и при бойлерите че там става страшно, виждал съм и такива изпълнения. Не разбирам той с какво пречи. И точно тези термостати в радиаторите са най-лоши, едно че са пластмасови, контактите след време нагарят и може да се подпалят. И релетата при електронните нагарят и при аудиосистемите също. Затова предпочитам да е външно, хем ще отчита стайната температура, а не вътре в кутията и няма да щрака през 5 мин. и икономията ще е по-голяма.

Не съм ползвал никога два термостата на каквото и да е, такъв е съвета на консултантите които продават външни термостати, затова го казвам. Ако външния не е дигитален то по нищо не се различава от вградения такъв. Не съм видял до сега нагоряло реле на усилвател, но тва е друга тема. Не може да прегрее радиатора защото нагревателите имат биметални пластини които са защита точно то това. 

Кои са тези консултанти че да ги наругая? Как така някой ще те съветва да развалиш печката си за да използваш неговият термостат? Какво общо има външният термостат с този в печката? Никой не такара да използваш два термостата, ти позваш само този който си настроил,те няма да щракат и двата.Ти не разчитай само на защитите, един дядка така разчитал на термостата в бойлера си и премахнал защитата. На някои конвектори повредените защитни термостати и аз ги премахвам, защото повече пречат, нагарят и няма какво да предпазват, дори при евентуално покриване или преобръщане ще се задейства терморегулатора, а повечето имат и махало против обръщане. Но при духалките и др. опасни уреди, трябва да има задължително защита.

Всички релета си имат определен цикъл на включване-изключване, дори и без да се товарят, механизмът им се поврежда, пъпките се износват. В някои модели на Панасоник, дори ги поставят на захранването, и то в силовата верига на усилвателя, преди филтровите кондензатори, където пусковият ток е най-голям и релето трябва да е доста мощно, което е голямо безумие, но явно са го направили поради монтажни приоритети.

преди 3 минути, peppone1 написа:

Кои са тези консултанти че да ги наругая? Как така някой ще те съветва да развалиш печката си за да използваш неговият термостат? 

Пешо и Джони накарай им се  :D

Не си рязбрал отново, казват че не трябва да са два термостата, а ти дали ще слагаш външен или не си е твоя работа. И какъв е проблема да свалиш вградения при положение, че ще ползваш външен дигитален. 

Проблемът е че слушаш глупаци като Пешо и Джони.Те поради каква причина ти казаха че трябва да махнеш вграденият? Има огромна разлика в това кой ще ползваш - вграденият ти засича температурата в кутията, която стига до 70 градуса, която разлика после много бързо се променя и този термостат просто поддържа температурата на самият радиатор, като прави незначителна икономия. Докато стайният отчита тази в помещението и ако то е добре изолирано и не се отваря често вратата, той може да ти изключи отоплението понякога дори и за час, а това е голяма икономия, докато вграденият изстива за 5 мин. А на старият ми радиатор дори бях запушил дупките отгоре на кутията с тиксо за да забавя времето на изстиване, но с това се намали и работната температура на целият радиатор, после си взех таймер с който на всеки час да прави малки почивки, но нямаше достатъчно програми за 24 часа.

Винаги е по-добре стайният термостат, на всички конвектори, вграденият им засича температурата в тялото, освен на електронните, сондата я монтират на дъното, което е най-добре. но всички други са с въздушни термостати, поставени в средата на кутията, затворени отгоре с пластмасов капак. Те и затова толкова ток гълтат. на електронният може да си нагласиш и хистерезиса на температурата, специално на моят не може, въпреки че в магазина пише че може и така се излъгах.

res_44be79a0130864069cde090f17198aa8_450

Явно потребителя не търси помощ, а търси поле за изява на липсата си на знания.И понеже има опасност някой да се подведе по грешните му съвети, темата се заключва!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.