Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем при инсталирането на Tilix 1.0.1

Featured Replies

От доста време се запалих много да пробвам Linux.Та снощи си изтеглих Tilix 1.0.1, каво по хубаво за начинаещия от Linux на Български. Изтеглената папка е с Tilix_101.iso разширение, свалих си я на CD, имах един празен хард и се опитах да инсталирам на него. Нагласих си от Biosa настройките да буутва от CD'то, но нищо не стана! :) Тръгва да ми чете от диска и ми изписва че не може да намери драйвери(забравих точно какви бяха). До сега не съм инсталирал Linux и се питам дали не се инсталира по различен начин от Win'на. Ако някой може да ми обясни как мога да си инсталирам Linux'а ще съм му много благодарен sad.gif

Проблема ми е доло горе като в следващата тема на форума. NTLDR! точно този драйвер не може да го намери. Но до колкото ми е ясно той е за Win, защо се появява при мен като искам да инсталирам Linux?

NTLDR -това не е драйвер .. NT loader

Просто диска от който буташ не пали и тогава се опитва да буутне от харда ,а там няма MBR и ти дава този ерор

Редактирано от wowgeleto (преглед на промените)

Странен проблем.Тиликс е LiveCD.Бутваш от диска,операционата система се зарежда в рам памета и чак след това от иконката инсталирай се инсталира.С LiveCD-то можех да работиш и без хард диск.Сигурен ли си че бутва от CD-то?Както си описъл проблема по-скоро бутва от хард диск-а(щом ти исписва че липсва NTLDR).Аз имах същият проблем с Тиликс 1.0.1.Оказа се скапано iso.Свалих си го на ново и всичко се оправи.Пробвай да стартираш твоя диск на друг компютър.

• Автор

Сигурен съм че тръгва да чете от диска, Tilix 1.0.1'а го свалих на диска както си е с разширението .ISO. Taka трябва да е нали?

Направи хеш на диска за да си сигурен ,че всичко е наред.,ако се окаже ,че проблема е в бота, бутни от една дискета и започни инсталацията

• Автор

А може ли да е от дистрибуцията, да не може да тръгне от това? wowgeleto извинявай за тъпия въпрос но какво значи да направя хеш на диска?

Сигурен съм че тръгва да чете от диска, Tilix 1.0.1'а го свалих на диска както си е с разширението .ISO. Taka трябва да е нали?

В неро отиваш на recorder -> burn image и избираш исото

• Автор

Аз го свалих като Data Disk, може ли да е проблема в това?

Аз го свалих като Data Disk, може ли да е проблема в това?

Със сигурност е в това защото тогава буут сектора сер губи и пц то не го разпознава като буутващо устройство. Направи следното влез в нерото и намере Burn image to cd и така си го запиши и после трябва да трагне да буутва

• Автор

Дано да е от това? Мерси много за помоща! Като съм почнал да ви питам и за друго. Имам и ТВ тунер на компа, под Линукс как мога да му инсталирам драйвери? За звука и за видеото долу горе разбрах как става номера.Тв Тунера е Pixel View TV Pro Ultra

Редактирано от musi1980 (преглед на промените)

Дано да е от това? Мерси много за помоща! Като съм почнал да ви питам и за друго. Имам и ТВ тунер на компа, под Линукс как мога да му инсталирам драйвери? За звука и за видеото долу горе разбрах как става номера.Тв Тунера е Pixel View TV Pro Ultra

Тиликс ще ти разпознае сам TV тунера.Има си и вградена програмка за гледане на телевизия.

• Автор

Мерси много за помоща. Веднага като изляза от работа ще пробвам дали ще стане. Утре ще ви кажа какъв е резултата.

• Автор

Най-после успях да го инсталирам biggrin.gif . Но тогава възникнаха други проблеми!Иначе наистина е нещо по различно от Win.

1) Не ми разпозна CR RW'то (по точно като сложа диск изкарва ми на десктопа, че има диск обаче при опит да го отворя ми дава грешка)

2) Същото става и при опит да стартирам ТВ тунера

Имам още много въпроси но за сега ако може да ми помогнете за тези много ще се радвам!

Решение за CD-RW-то има тук..За да можеш да го прочетеш ти е необходима регистрация.Успех

Здравей!

Ако все още не си успял да монтираш CD ROM опитай това:

1. отваряш файл fstab като root ( има няколко начина: a) десен бутон върху файла -> действие -> редактиране като root

b) в полето за изпълнение на програми пишеш kdesu kate - отваря се редактора и си намираш файла fstab) - файла се намира в /etc

2. намери реда:

/dev/cdrom/cdrom iso 9660 defaults, ro, users, noexec, noauto 00

и го редактирай така:

/dev/hdd /cdrom iso 9660 defaults, ro, users, noexec, noauto 00

аз така си реших този проблем, ако това може да се нарече така.

Успех!

Това ще проработи при положение, че cdrw-to е secondary slave.

IDE block devices:

primary master - /dev/hda

primary slave - /dev/hdb

secondary master - /dev/hdc

secondary slave - /dev/hdd

Един от тези случаи е твоя. А като разбереш кой е (в БИОС-а пише примерно) можеш вместо да редактираш fstab в една конзола като root да напишеш тва:

unlink /dev/cdrom;ln -s /dev/hdX /dev/cdrom

където /dev/hdX е устройството.

И двата варианта вършат работа. Успех.

• Автор

CD-RW устройството ми е на secondary master. Този варианнт не бях го виждал. Във форумите на Linux има много решения но нищо не стан. При първа възможност ще пробвам това което сте ми писали

blablabla e абсолютно прав, дано не съм те подвел.

От значение е къде е закачено устройството - въобще не съобразих това.

В твоя случай е /dev/hdc.

Редактирано от Counter (преглед на промените)

• Автор

Наистина много ми помогнахте.

Само смених:

/dev/cdrom /cdrom iso 9660 defaults, ro, users, noexec, noauto 00

на:

/dev/hdc /cdrom iso 9660 defaults, ro, users, noexec, noauto 00

и наистина се оправи работата.

А дали ще е нахално да ви питам и за ТВ тунера как мога да го оправя? В сайта на Prolink не можах да намеря драйвери за Linux защото той май определено не го разпознава

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.