Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблеми при направа на Dual Boot с USB

Featured Replies

Здравйте, опитвам се да преинсталирам Windows-а и Linux ОС-то на компютъра ми. До сега винаги съм ползвал дискове, и сега се мъча да го направя през флашка и винаги ми излизат някакви проблеми.

Така първият път използвах инстромента от сайта на Microsoft да направя флашката bootable с Windows 10 инсталация. Всичко точно инсталирах Windows update-нах го и върви. След това си тегля iso-то на Linux и ползвам Rufus да пренаправя флашката bootable  с Линукс ОС-то. Избрах опцията да създаде partition-а като MBR. Всичко точно, тръгна си и си инсталирах Linux ОС-то.

Рестартирам компютъра избирам от GRUB  да ме вкара в Windows и бам, изписва ми, че има някакъв проблем с bootloader-a и така пак почвам на ново.

Тоя път реших да изтегля Windows 10 iso-то и да го запиша на флашката с Rufus, вместо да използвам инструмента на Майкрософт. И така тегля ISO-то записвам го като MBR и всичко точно тръгва. Влизам в инсталацията на Windows трия всички partition и си създавам на ново. Инсталирам Windows тръгва си, всичко точно. Пак правя флашката с ISO-то на Linux пак MBR тръгва всичко точно, ама тоя път направо ми дава някакви фатални грешки, докато се инсталира Linux-a и се чудя какво правя грешно ?

Така принципно имам 240ГБ ССД и 1ТБ ХДД и ето как правя аз нещата принципно структурата с partitionите ми е следната:

SSD:

• NTFS partition PRIMARY 170GB там слагам Windows ОС.
  • ext4 partition PRIMARY 28GB за /
  • ext4 partition PRIMARY 28GB за /home
  • ext4 partition PRIMARY 10GB за /var

Общо 4 primary partition-a.

HDD:

• 1x NTFS partition PRIMARY 700GB за Windows 10 
  • 1x ext4 partition PRIMARY 275 GB принципно това място го mountvam за линукс-а и го ползвам за storage.
  • 1x swap memory PRIMARY 25GB слап за линукса.

начина по който го правя е следният:

1. Инсталирам Windows 10 и от инсталатора форматирам и трия всички partition-и и си създавам, 1 NTFS PRIMARY partition 170GB  на SSD-то и още 1 NTFS PRIMARY partition 700GB на HDD-то. Избирам Windows 10 да се инсталира на partition-a на SSD-то.
  2. Пускам да се инсталира Linux-а от инсталатора на линукса правя следните партитион-и на SSD-to:  ext4 PRIMARY 28GB за /, ext4 PRIMARY 28GB за /home и ext4 PRIMARY 10GB за /var на HDD-то създвам следните partition-и: ext4 275GB PRIMARY без mountpoint и 25GB SWAP. и цъкам да си се инсталира.

По същият начин го правих и с дисковете и нямах никакви проблеми. Не знам къде бъркам.

Имам следните въпроси:

1. При boot опциите на BIOS-a имам 2 опции за USB-то: UEFI: USB Kingston и USB Kingston, защо имам 2 boot опции за флашката и коя да избера ?
  2. Като правя флашката bootable в Rufus програмата имам опцията да създаде partition-a на USB-то във MBR или GPT формат, кой от тия два формата е по-добрият вариант ? Аз до сега винаги избирам MBR, защото винаги съм си го карал на MBR.
  3. Windows 10 инсталера винаги си прави системните дялове на HDD-то, има ли няква начин да му задавам да ги праваи на SSD-то.

ПС: Линукс дистрибуцията, която слагам е Elementary OS 5.0 Juno

Добре човек. Що като заредиш Линукса след като го инсталираш втори, не пробваш да удариш едно

sudo update-grub

и да рестартираш, да видиш дали не е помогнало да е видим Уйна.

Проблема не ти е във флашките. Проблема е, че последните версии на Windows се омазват по някаква причина, след като до тях инсталираш Linux. Търси из Интернета как се оправя, а не преинсталирай постоянно.

преди 9 часа, NerdyBurdy написа:

1. При boot опциите на BIOS-a имам 2 опции за USB-то: UEFI: USB Kingston и USB Kingston, защо имам 2 boot опции за флашката и коя да избера ?

Ами пробвай - единия път ще ти зареди груб-менюто вместо познатия тапет с 10 секундното изчакване и май при инсталация ще ти инсталира grub-efi. Идеята е да може да се инсталира и на такива машини ( с uefi). Ако имаш такова двойно меню - то биоса ти го има и това като опция, и ти си го променил на "обикновен режим" ( и аз така съм направил). Ако не се поддържа - имаш "единично меню" за флашката.

преди 13 часа, NerdyBurdy написа:

SSD:

• NTFS partition PRIMARY 170GB там слагам Windows ОС.
  • ext4 partition PRIMARY 28GB за /
  • ext4 partition PRIMARY 28GB за /home
  • ext4 partition PRIMARY 10GB за /var

Общо 4 primary partition-a.

HDD:

• 1x NTFS partition PRIMARY 700GB за Windows 10 
  • 1x ext4 partition PRIMARY 275 GB принципно това място го mountvam за линукс-а и го ползвам за storage.
  • 1x swap memory PRIMARY 25GB слап за линукса.

десетката си резервира 550мб, основен дял (PRIMARY)
интересно къде е отишъл

• Автор

Най-накрая всичко всякаш върви вече. И двете ОС на флашката ги записах в GPT формат, като от BIOS-a избрах и двата пъти да зареди UEFI:USB...

Единствено пак имаше проблем, че като избера от GRUB да се зареди Windows 10 и автоматично в BIOS-a boot ordera се сменяше на първо място да е Windows bootloader. Оправих тоя проблем с ето тази команда в CMD на Windows 10

bcdedit /set "{bootmgr}" path \EFI\ubuntu\grubx64.efi

преди 5 минути, ,.. написа:

десетката си резервира 550мб, основен дял (PRIMARY)
интересно къде е отишъл

Просто не съм написал за тия дялове, които Windows си ги слага автоматично, само съм написал аз каква структура си правя, иначе винаги си създаваше дяловете при инсталацията.

преди 7 минути, NerdyBurdy написа:

Просто не съм написал за тия дялове, които Windows си ги слага автоматично

трябва да се имат предвид, когато харда ти е MBR
тъй де, заради ограничението от 4 дяла
важното в случая е че си се оправил 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.