Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Казус с преминаване през кръгово кръстовище?

Featured Replies

След 2 седмици започвам курсовете, прочетох правилника два пъти, но ми е трудно да си представя преминаването през кръгово и точно този казус:

Наближавам кръгово движение, като имам знак, че не съм с предимство. Две ленти, дясната има стрелка САМО за надясно, а лявата стрелка САМО за направо. Искам да изляза от третия изход (наляво) или от втория (направо). Затова предварително се пристроявам в лявата лента, наближавам кръстовището, намалям, изчаквам докато мога да мина, без да отнема предимство, тъй като имам знак, че нямам предимство влизам в кръговото, и хващам вътрешната (лявата лента). Пропускам първия изход, пропускам втория изход и наближавам третия изход, дал съм мигач(десен) малко преди това. И тук не ми е ясно какво се случва, ако в дясната лента постоянно има преминаващи коли ? Мога ли да спра в лявата лента и да ги изчакам ? Или това е нарушение ? И как да действам в подобен случай ?

Много ясно, че ще спреш и ще изчакаш, ти да не искаш цял ден да се въртиш вътре като пумпал, докато издебнеш случай да излезеш? То си е кръгово, не въртележка.

преди 15 минути, Raze написа:

Много ясно, че ще спреш и ще изчакаш, ти да не искаш цял ден да се въртиш вътре като пумпал, докато издебнеш случай да излезеш? То си е кръгово, не въртележка.

не съм шофьор, но не намирам логика в това
според мен, всички влезли в кръга са с предимство пред тези които са вън...ъ-ъ-ъ...тъй де външните требе да изчакват тези дето са влезли в кръговото

След като са навлезли вътре, вече всички сте с еднакво предимство, съответно ако до теб има кола, ще я чакаш. По многолентов път като сменяш лентите с предимство ли си?

https://www.shofior.com/wordpress/преминаване-през-кръгово-кръстовище/

• Автор
преди 1 минута, Raze написа:

След като са навлезли вътре, вече всички сте с еднакво предимство, съответно ако до теб има кола, ще я чакаш. По многолентов път като сменяш лентите с предимство ли си?

Дам, така вече има логика. Благодаря. Дори ако се замисля, в този случай не би трябвало да има коли от дясната ми страна, щом дясната лента е само за надясно, те би трябвало да излизат на същия изход, на който и аз ако са в дясната лента, тоест са влезнали от изхода, през който съм преминал току що и трябва да излезнат на първия. Тоест те ще хванат дясната лента, а аз лявата за излизане. Казусът би се получил, ако още преди да вляза в кръговото, лявата лента е за надясно и за направо, а не както в случая само за надясно. Но тогава пък, аз като неопитен шофьор ще е по-добре да хвана дясната лента, щом и тя ми позволява направо.

еха, те такова виждам за първи път

Принципно да, но ако е с много ленти е хубаво да се оглеждаш, а и винаги може да има някой объркал лентите. У нас не знам дали има кръгови с повече от 2 ленти, но в англия като бях имаше много такива.

Този въпрос е много спорен. Подобни кръгови рядко има. Обикновено дясната лента е направо и надясно, а лявата е или направо и наляво или само наляво.
Въпроса е ако продължиш направо да излизаш, а имаш наляво и направо и надясно и направо, в коя лента трябва да си...
Има отговор по принцип и отговор практически. За съжаление принципите рядко работят когато трябва да се справяш с малоумници.
Ако едната е само наляво, трябва да се престроиш в другата лента. Но обикновено никой няма да те пусне, при натоварено кръстовище ще ти свирят и ще се пробват да те изблъскат даже.
Преди да влезеш в кръстовището си избирай лента, ще си спестиш много стрес. И тогава обаче няма гаранция, че някой дебил от най-лявата лента няма да се опита да те засече в дясната и да те удари.
Кръговите станаха такава анархия последно време, че предпочитам или да са много широки или да минавам през светофари когато имам възможност.

преди 1 час, Raze написа:

И когато едната е направо и надясно, а другата наляво и направо, много си мислят че когато си най-отдясно ще излизаш на непосредствено следващ изход и директно те засичат от най-лявата лента.
Нищо че дясната е направо и надясно.

преди 1 час, Raze написа:

Много ясно, че ще спреш и ще изчакаш

И ще те изблъскат с колата ти. Или ще те смачкат. В най-добрия случай ще изскочат на кръговото да ти блъскат защо спираш и им пречиш да минат. Щото нали са важни.
Пробвай да караш в голям град като София. Пълна анархия.. Между другото в Шумен са същите тъпаци на пътя. В Ришкия проход някакъв с регистрация Н ме засече и после набива спирачки пред мен да се прави на интересен.А светофарите в 10 часа ви ги спират и настава пълна анархия. На двата дълги булеварда се изсилват като състезатели и всеки ляв или десен завой по тях да влезеш или да излезеш е като теглене на лотарията.
Не знаеш дали няма да ти е последния завой в живота. Значи на пътя видиш ли СА, СВ, СО и Н, имай едно наум. Само със СТ пред мен съм спокоен. Те просто карат бавно и са безобидни обикновено.

Даваш си мигач и се престрояваш когато може, до тогава чакаш! На булеварда да не е по-различно? А и все пак си в кръгово, там не е магистрала.

Ехеее това кръгово е супер измислено и направено, ама тук такива едва ли ще видим някога. То и да искаш няма как да сбъркаш!

преди 3 минути, Raze написа:

ама тук такива едва ли ще видим някога

Принципа си е същия, независимо от броя ленти и изпълнение. Важното е правилата да се спазват, и тогава няма да има казуси.

преди 11 часа, ,.. написа:

според мен, всички влезли в кръга са с предимство пред тези които са вън...ъ-ъ-ъ...тъй де външните требе да изчакват тези дето са влезли в кръговото

Не си прав. В България има поне 2 кръгови, при които влезлите вътре в кръговото не са с предимство. Едното не в Гоце Делчев. Пътя от Банско за границата с Гърция е главен път и при преминаване на кръговото е с предимство. Влезлите вътре в кръговото изчакват тези, намиращи се на главния път. Има си и знаци, та трябва да се гледат. Ето: "https://www.google.bg/maps/@41.5755333,23.7463375,3a,45y,280.07h,96.64t/data=!3m6!1e1!3m4!1sZRc66ETFyaAsTGDZhVbUww!2e0!7i13312!8i6656?hl=bg"

преди 5 часа, A.com написа:

Не си прав. В България има поне 2 кръгови, при които влезлите вътре в кръговото не са с предимство. Едното не в Гоце Делчев. Пътя от Банско за границата с Гърция е главен път и при преминаване на кръговото е с предимство. Влезлите вътре в кръговото изчакват тези, намиращи се на главния път. Има си и знаци, та трябва да се гледат. Ето: "https://www.google.bg/maps/@41.5755333,23.7463375,3a,45y,280.07h,96.64t/data=!3m6!1e1!3m4!1sZRc66ETFyaAsTGDZhVbUww!2e0!7i13312!8i6656?hl=bg"

интересно кръстовище със знаци от ляво
на това, ако е натоварено движението, непрекъснато ще влизат и няма да има излизане...баси, дядовата ръкавичка дето ще стане...големо задръстване без изход
тея от общината са нещо сбъркани

image.png.1dd275a6f4959c700ff5387c0a102e27.png

image.png.4afe2f0564aa2762c25f5c39608ffabd.png

• 2 седмици по-късно...
на 7.08.2019 г. в 12:41, Raze написа:

Даваш си мигач и се престрояваш когато може, до тогава чакаш! На булеварда да не е по-различно? А и все пак си в кръгово, там не е магистрала.

Когато ти летят с 300 и карат като идиоти, ти си чакаш, мислиш си че няма никой, не виждаш никой в огледалото и докато тръгнеш вече някой кретен се е размазал в колата ти.
Където акъл дори за пиле няма, правила не спасяват.

Тука гледам вече разделят лентите на кръговите с бурдюри за да няма такива  казуси ,особенно по време на движение.

на 22.08.2019 г. в 16:34, Raze написа:

Баси това кръгово, да се кара с 300? Този пост е за бисерите отвсякъде :D

Дайтона Спийдуей баце... :D

• 4 месеца по-късно...

Според мен по темата кръгово движение всеки шофьор има какво ново да научи. В правилника за движение по пътищата информацията е твърде оскъдна и крайно остаряла. Не знам коя година е създаван, но тази част има крещяща нужда от подновяване имайки предвид новите условия и непрекъснатото изграждане на РАЗЛИЧНИ видове кръгово. За пример давам 2 кръгови кръстовища в София: това на 4ти километър и това на телевизионната кула. Разликата е в маркировката. На 4ти километър има кръгове с непресечена линия. Тогава, ако си във вътрешна лента и искаш да се изнесеш, изчакваш преминаващите от дясно. Но какво ще кажете за кръговото на телевизионната кула? То е от така наречения тип "раундабаут" с ветрилообразна форма. Там маркировката е напълно различна. Ако си във вътрешния кръг и искаш например да излезеш на изхода към Пейо Яворов посока Румънското посолство, трябва ли да изчакаш този от дясно, особено ако току що се включва в кръговото откъм Драган Цанков (Руско посолство)? Тогава автомобилът от вътрешната лента не сменя платното си, според маркировката той има право в същото платно да продължи в кръговото или да излезе от него, повтарям без да напуска платното си. Докато този, който идва от дясно трябва да пресече непресечената линия, тоест напуска платно. Тогава той има ли предимство? Интересно ми е какво мислят професионалистите. Прилагам статия и схема на 2та вида кръгово.https://bgurban.com/кръгово-движение/ 

То хубаво статия, ала на снимката не виждам маркировка? (не съм от София не съм сигурен, че се сещам за кои кръстовища иде реч, пък и да се сетя със сигурност не знам какво им е състоянието в момента)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.