Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Искам да се специализирам към системната администрация. От коя OS да започна?

Featured Replies

Здравейте, 

Искам да се специализирам към системната администрация. Някой компетентен или човек на тази позиция може ли да ми каже от коя OS да започна - Windows или Linux. Aко може да ми препоръча някакви материали - онлайн книги, курсове и т.н. или guide, който да следвам към системната администрация, защото знам че трудно се намира стаж за тази позиция и всичко е self-motivation и ако може и да ми помогне с избора - например дали да започна с Windows Server 2008 или Windows Server 2016, Hyper-V и други неща, ако е за windows os. Благодаря предварително! 

И аз търся да се специализирам в тази област само че в Юникс / Линукс. Не че имам особени шансове, защото съм момиче. Най-добре научи и двете операционни системи - мога да помогна с Линукс -скоро взех сертификат.  Най-често работата е в смесена среда- и Юникс/Линукс и Уиндоус,  Ще ти трябват и добри познания по хардуер и мрежи, вече е почти изключено да срещнеш компютър, който не е свързан с дадена мрежа. Трябва ти много желание, упоритост, старание - желание да допускаш грешки и да се учиш от тях-  един вид да си чупиш главата със всякакви казуси. Иначе системната администрация е изключително интересна и динамична област - всеки ден научаваш нещо ново. Иначе  според мен бъдещето е в отворения код. Предимство е и да научиш някоя екзотика - Solaris , AIX HP-UX, че и FreeBSD.  И най-важното когато не знаеш нещо не се отказвай - колкото повече навлизаш в този занаят - толкова повече осъзнаваш че нищо не знаеш. Трябва и малко да умееш да програмираш и да автоматизираш обичайни повтарящи се задачи. Добър избор е да наблегнеш на shell scripting , python и perl .

преди 11 часа, HollowDemon написа:

може ли да ми каже от коя OS да започна - Windows или Linux.

Linux , защото болшинството сървъри се базират на него.

Не е пречка успоредно с това да се образовате и с другите ОС-ми.

Принципно съм привърженик на хартиените носители.

Ето един такъв или този. За он-лайн материали може да си потърсите сам.

Успех.

п.п. Винаги се почва с "по-трудното". По този начин се виждат нещата на "ниско ниво".

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.