Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

смяна на гооворители на касетофон

Featured Replies

имам panasonic rx-ft510 и го ползвам на работа с кабел за телефон

на доста години е и говорителите вече гъгнат грозно и искам да ги сменя

предполагам че ще се справя със замяната сам - но не съм го отварял още и незнам нито колко инча са нито колко вата

https://www.radiomuseum.org/r/panasonic_panasonic_stereo_radio_cassette_recorder_rx_ft.html

https://www.hifiengine.com/manual_library/panasonic/rx-ft510.shtml

това е точният модел  IMAG0150.jpg

моля някой да ми помогне с търсенето или направо с линкове за закупуването им !

Screenshot-2019-11-18-Panasonic-RX-FT510

благодаря ви предварително !!!

Говорителите им мисля бяха на 2.7 ома до 3 ако не се лъжа. Ако не можеш да намериш качествени говорители, най-добре си потърси оригинални такива от друг такъв касетофон или подобен, разликите в говорителите им са нищожни.

Оригинални говорители няма от къде да се купят нови, свалят се тези и се ремонтират, потърси хора които се занимават с това из аудио форумите. 

• Автор

да - но бих желал да закупя  нови !

току-що, AAUUXX написа:

Оригинални говорители няма от къде да се купят нови

а подобни заместители ?

преди 6 минути, Петроff написа:

а подобни заместители ?

Трудно ще намериш с точно същия корпус и магнит за да се съберат в кутията дори да са един размер като диаметър. От донорски касетофон също е опция да вземеш, но ще излезе по - скъпо от това да се ремонтират сегашните говорители. Попитай из аудио форумите, но мисля че няма да е повче от 10-20лв като цена, след което ще са като нови. 

преди 1 минута, ivan_pop написа:

Питай в този форум.

В този може да попадне на peppone той го играе майстор с пренавиване на говорители :D

В bgaudioclub ще намери на 100% кой да ги ремонтира. 

https://bgaudioclub.org/

Във форума също имаме колега, който дълги години се занимава с ремонта на всевъзможни говорители. Можеш да му пратиш лично съобщени, макар че е активен в техническите подфоруми. Никът му е   "Крумов". Оригинални едва ли ще намериш за замяна. Пожелавам ти успех, но и ще погледна какво представляват говорителите в касетофона и ако сметна за правилно, ще ти напиша.

Добавено:

Можеш да ги подмениш и с други модели но трябва предварително преди купуването на нови да знаеш габаритите и на двата модела, за да се съберат в кутията на касетофона. Високочестотните  дори не и същият модел се продават сегиз тогиз из радиомагазините на страната. Желателно е да провериш в  ""Ëlimex""

rx_ft510_2253807.jpg

• Автор
преди 4 минути, hristo58 написа:

Снимай говорителите и дай някакви размери.Имам доста говорители ,ама все пак размери....

утре на работа ще го отворя е ще снимам и ще измеря

вечерта ще пиша тук !

Колев60

търся ""Ëlimex"" през гугъл нищо не излиза ?

В elimex няма да намери такива говорители! 

Единствено намерих тези високоговорители които са близки по размер, но дали ще станат в кутията не мога да кажа, хубаво е да се измерят оригиналните и тогава да се мисли . 

https://hit-electronics.com/вг-45-t12p27a6-panasonic-19323-19323

преди 5 часа, AAUUXX написа:

В elimex няма да намери такива говорители! 

Единствено намерих тези високоговорители които са близки по размер, но дали ще станат в кутията не мога да кажа, хубаво е да се измерят оригиналните и тогава да се мисли . 

https://hit-electronics.com/вг-45-t12p27a6-panasonic-19323-19323

Тези няма да вършат работа, защото са с много тясна честотна лента ориентирана към НЧ област. Трябват поне още 10 kHz още към средно-високочестотната област.

За ремонт няма кой да се заеме с тези говорителчета, защото стойността на ремонта ще надхвърли в пъти себестойността им.

Има такива се продават нещо като този http://elimex.bg/product/84903/sp-yd103a-3-6om-2w.html   само трябва да се подбере поне да е 5 вата.

преди 1 час, AGD написа:

Тези няма да вършат работа, защото са с много тясна честотна лента ориентирана към НЧ област. Трябват поне още 10 kHz още към средно-високочестотната област.

За ремонт няма кой да се заеме с тези говорителчета, защото стойността на ремонта ще надхвърли в пъти себестойността им.

Има такива се продават нещо като този http://elimex.bg/product/84903/sp-yd103a-3-6om-2w.html   само трябва да се подбере поне да е 5 вата.

Малко са снижили честотната лента, такива са говорителите в колоните на panasonic ak22 и по спецификация са до 5kHz нагоре поема високия в двулентова тонколона. Най - добре да си намери същите говорители с каквито и да е други да ги замени няма да е същото звучене. Ремонта нама да надхвърли 20лв, а за 20лв няма начин да купи читави говорители. 

Във викиват намерих някакви говорители 4"

https://vikiwat.com/product/25033/niskochestoten-visokogovoritel-pl-0425-30w-8-4.html

• Автор

IMAG0154.jpg

IMAG0155.jpg

това са въпросните говорители

ширина на диагонал открай докрай - 11 см

дебелина 3,5см

размера е ясен - но омовете и ватовете не са ми ясни ???

ако има нещо по добро и по мощно - стига да пасне и да се чува хубаво - давайте го !

благодаря ви предварително !

на 18.11.2019 г. в 18:53, AAUUXX написа:

В този може да попадне на peppone той го играе майстор с пренавиване на говорители :D

Аз имам горчив опит с ремонта на говорители.На моята кола, която след 3-4 месеца става на 20 години се прецека НЧ говорител в предна дясна врата.Те там са 3 говоритела на различни ленти/честоти.Проблема беше, че се беше разлепил магнита и шпулата на говоритела опираше в магнита.Занесох говоритела за ремонт на един местен майстор.Взе ми 35 лв. за ремонта и говоритела работеше добре около 2 седмици.След това пак се прецака.Поръчах си оригинален говорител и вече повече от 2 години нямам оплаквания!

Тотал: 105лв.

Говорителите са 2.7 ома  към 4-6 вата.

Тъй като е почти невъзможно да се намери стандартен говорител с такова съпротивление може без проблем да се използват 4 омови говорители с мощност около 5 вата. Изходната мощност на касетофона е 2 х 4 вата при товар 2.7 ома, така че трябва да се търси говорител, които на първо място ще пасне по размер и да е широколентов с честотна лента от 70-100 Hz до към 12-16 kHz. За силата на звука най-важно е говорителчетата да са с по-висока чувствителност над 90 db.

преди 28 минути, ivan_pop написа:

Аз имам горчив опит с ремонта на говорители.На моята кола, която след 3-4 месеца става на 20 години се прецека НЧ говорител в предна дясна врата.Те там са 3 говоритела на различни ленти/честоти.Проблема беше, че се беше разлепил магнита и шпулата на говоритела опираше в магнита.Занесох говоритела за ремонт на един местен майстор.Взе ми 35 лв. за ремонта и говоритела работеше добре около 2 седмици.След това пак се прецака.Поръчах си оригинален говорител и вече повече от 2 години нямам оплаквания!

Тотал: 105лв.

Не е бил достатъчно добре залепен магнита след ремонта и блъскането на вратата също е не малък фактор за да се разлепи, при говорителите за дома няма такъв проблем защото не са изложени на екстремни условия на ползване и е изключително рядко да се разлепи магнит 

преди 17 минути, hristo58 написа:

Току що премерих моите и се оказа,че са 12 см 4 ом 8вт.

Големи са, няма да се съберат, аз в ebay виждах подобни 4" говорители, ще потърся по - късно и ако все още ги има ще постна линк към тях. 

• 3 седмици по-късно...

Ремонта на какъвто и да е говорител, ако е извършен кадърно, може да възстанови говорителя, почти напълно.Моля, не ми пишете "на лично", блокирано е.Явно админ е сметнал някое изречение за реклама, а тук е забранена.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.