Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет относно части за нова конфигурация

Featured Replies

Здравейте нужен ми е съвет кои части да избера за нова конфигурация, цели се възможно най ниския бюджет!

CPU: AMD RYZEN 5 2600X 

GPU: GTX 1660 SUPER

HDD: Kingston A2000 500GB M.2

Case: Според мен като бюджетни варианти DeepCool D-SHIELD V2 или DeepCool Case E-ATX E-ESHIELD (според мен E-Shield е по-добре), какво мислите, ако смятате че има по добър вариант на същите пари или по-евтино покажете.

RAM: Според мен 3000MHz 8gb, може ли да дадете варианти

PSU: Колко вата са нужни? Нека да не бъде повече от бронз.

Дъно: Какво ще препоръчате, според ме е добре да има м.2 по 2 и 4 слота за рам, ASROCK B450M STEEL LEGEND - какво мислите  за това?

Вентилатори: ще предложите ли няколко бюджетни  вентилатора според мен 4 са достатъчни?

Ако смятате че има по добри варианти(за бюджета) за това което давам, моля споделете.

Благодаря предварително! :)

За кой бюджет?

Наличен монитор? Параметри?

Предназначение на системата?

Налични компоненти?

Пазаруване на употребявани компоненти?

Ето като за минимален бюджет - количка (може да се търси и обновената версия на R5 1600), ти говориш за 8GB памет, но най-добре е да си вземаш 2х8GB 3000/3200 най-изгодната за парите си и като казах пари може би трябва да се провери ако вземеш различни компоненти от различни търговци дали няма да излезе още по-евтино, но това си има и недостатъци!

• Автор
преди 9 минути, plamen_petrov_80 написа:

За кой бюджет?

Наличен монитор? Параметри?

Предназначение на системата?

Налични компоненти?

Пазаруване на употребявани компоненти?

Бюджет няма, търсим най-евтиното което ще върши работа, реално ми е нужна препоръка за дъно и тези за които не съм сигурен.

Монитор ще се взима в последствие.

Гейминг на 1080р

Само нови компоненти без втора ръка.

Няма налични компоненти

Edit: монитор не търсим това исках да кажа.

За това когато има противоречие в желанията даваш препоръка за главните изисквания най-евтино и гейминг 1080p.

• Автор
преди 14 минути, Joss Bomon написа:

И защо трябва да е 2600X, като за тази карта и новия 1600 AF е достатъчен ?

p.s С Roujin  сме писали едновременно...

ще ми  го линкнеш ли 1600af

edit: писахме едновременно видях

Добре а по добре ли е тези 1660 супер да са с два вентилатора?

Аз не съм убеден че в Никем е новия по-скоро обратното. Както и във Варио всъщност.

В Жар се предлагат и двата а и лесно се разбира по-кода (новия е с F стария с E). В Скай също го предлагат.

Новият -- https://www.jarcomputers.com/AMD-Ryzen-5-1600-32GHz-AM4-YD1600BBAFBOX_prod_CPUPAMDYD1600BBAFBOX.html?ref=prod

Старият - https://www.jarcomputers.com/AMD-Ryzen-5-1600-32GHz-AM4-YD1600BBAEBOX_prod_CPUPAMDYD1600BBAEBOX.html?ref=prod

преди 2 минути, Swiftypoppin написа:

ще ми  го линкнеш ли 1600af

В предложението на Roujin е даден въпросния процесор, но за Никем трябва да се пита точно коя версия е наличната им.

преди 16 минути, Swiftypoppin написа:

Добре а по добре ли е тези 1660 супер да са с два вентилатора?

По-добре е, но и цената отива нагоре.

При положение че говорим за евтино в случая не е по-добре тъй като парите ще са повече а картата ще си е добре и в двата случая.

Ако говорим за допълнителна инвестиция логиката диктува да се осигури на първо място по-добро охлаждане на процесора а не на видеокартата поради ред причини.

п.с. Между другото 1650 Super е достатъчна. Няма игра която да не можеш да играеш на нормални настройки.  

Разбира се ако имаш пари за харчене е друг въпрос но реално прескачаш 1660 и отиваш на още по-скъпата Super а това си е сериозен преразход.

5 години гаранция и два вентилатора (+ 74 лв. оскъпяване) - https://www.vario.bg/zotac-gaming-geforce-gtx-1660-twin-fan-zt-t16600k-10m

Super е още + 50 лв. за евтин модел тоест стават + 120 лв. от необходимото за изискванията.

Разликата между 1660С и 1650С не е никак малка -> https://game-debate.com/gpu/index.php?gid=4832&gid2=4722&compare=Nvidia GeForce GTX 1650 Super 4GB-vs-Nvidia GeForce GTX 1660 Super 6GB

По-добър охладител на процесора винаги може да се добави /срещу 55лв./, докато по-добрата карта е предимство и не подлежи на такъв лек ъпгрейд.

На всички ни е ясно че има по-добри видеокарти въпроса беше в изискванията а те са нещо максимално евтино което да върши работа за 1080p.

R5 1600 + 1650 Super + 2x8GB са напълно достатъчни да се играят игрите на нормални настройки както и GIGABYTE B450M DS3H е логичния избор.

Коментират се процесори (2600X), видеокарти (1660 SUPER) и дънна (STEEL LEGEND) който противоречат на изискването.
Между другото и тази рам която си му сложил е 65 лв. отгоре за нещо на 3200MHz. Разбирам да е до 10 лв. разликата но това е прекалено.
Като се събере разликата в парите от всичките тези неща става страшно.

п.с. SSD-тата също са с повишена цена и не бих купувал нищо докато не се нормализира освен ако не е на старата. 

Например за 38 лв. отгоре се взима двойно по-голямо - https://www.vario.bg/crucial-bx500-960gb-ct960bx500ssd1

Ако се бърза и предвид колко пари са налети в дъна и т.н. по-добре да вземе това SSD и някакъв охладител.

Нека си търси най-ниски цени, няма проблем, но конфигурация не се сменя всеки ден и особено за игри да реже от видео, при неопределен бюджет е неоправдано.

Не одобрявам да се наливат пари в по-скъпа кутия и  SATA SSD /а не PCI-E/ заради обема му. Да взима по-евтиното дъно, както и паметите, но да си остане с 1660 Super.

преди 54 минути, Joss Bomon написа:

Не одобрявам да се наливат пари в по-скъпа кутия и  SATA SSD /а не PCI-E/ заради обема му. 

Защо? Вярно търси се евтино но кутията е нещо което може да се ползва вечно и единственото видимо тоест трябва да и се обърне малко внимание във всеки аспект не само като охлаждане.

Колкото до sata бих се съгласил понеже nvme са на същата цена но с по-голяма гаранция и скорост тоест няма логика да се купува sata за съвременна машина.

Но при положение че за 38 лв. мога да удвоя обема с още 500GB не виждам логиката. Ако разсъждаваме като теб трябва да плати двойно за R5 3600 и не трябва да взима 1600. 

Всъщност при процесора поне ще има някаква разлика в игрите докато при SSD-то няма да усети никаква освен негативна заради по-малкия обем.

Edit; Реално и ограничената гаранция (360TB) се изравнява заради двойния обем на BX500. 

• Автор

Не съм се изразил правилно и вината е моя

преди 4 часа, Swiftypoppin написа:

Здравейте нужен ми е съвет кои части да избера за нова конфигурация, цели се възможно най ниския бюджет!

CPU: AMD RYZEN 5 2600X 

GPU: GTX 1660 SUPER

HDD: Kingston A2000 500GB M.2

Следните компоненти ще са във системата, защото машината се прави с цел след няколко години само да се смени видеото и да не се налага смяна на други компоненти. Това е и причината да няма HDD, защото само ще се вземе впоследствие още едно SSD. 

Въпросите ми бяха относно другите части, за които не знам какво да избера. Цели се най-нисък бюджет спрямо частите които са избрани.

Според мен deepcool кутията е добре има място за 5 вентилатора, все ще има въздух.  И т.н.т за другите части

Това няма значение вече съм ориентиран г/д какво ще представлява системата. Благодаря на отзовалите се! :)

За въздушен поток са необходими два вентилатора от повече няма да видиш файда даже ще стане мазало ако има някакви и ти купиш някакви други.

Тоест си купуваш читава кутия с два вентилатора и не правиш нищо друго.

Друг е въпроса ако имаш много сериозни изисквания за вентилаторите в такъв случай си взимаш кутия без никакви вентилатори https://megamag.bg/258016/deepcool-kutiya-case-atx-matrexx-55-mesh

И си купуваш два вентилатора според изискванията. Ако много ти се харчат пари може и повече разбира се все пак внимателно ги избирай.

Дъно с 4 слота и b450 чипсет за 125 лв. - https://shop.sky.bg/KOMPJUTARNI-KOMPONENTI/Danni-platki-za-AMD/B450M-DS3H-AMD-B450-DDR4-3200OC266624002133-MHz-DVI-HDMI-M2-Socket-USB-31-AM4?sort=p.price&order=ASC

SSD-то освен необосновано скъпо няма да е достатъчно като големина щом ще е за основно първите години.

Както казах за 38 лв. се взимат още 500GB не е нужно да даваш още 160 лв. за второ със същата големина.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.