Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Катастрофа със служебен автомобил

Featured Replies

Здравейте, преди време претърпях ПТП със служебния автмобил- излязох от пътя, без да се удраря в други МПС-та. Сега моят работодател твърди, че трябва да поема щетите по ремнта - 1500лв. Длъжен ли е да изиксва това от мен. Също така при ПТП-то не е викана полиция, така че няма документи, глоби и т.н.

преди 7 минути, k120 написа:

Длъжен ли е да изиксва това от мен.  

Чак пък да е длъжен - не е. Но има право да иска да му възстановиш щетите, които си нанесъл на служебния автомобил, по предвидените в закона начини.

Как успя да причиниш щети за 1500 лв, без да се удариш в друг автомобил?

• Автор

Автомобила излезе от пътя и има много изкривени ламрини и греди. Някой части трябва да бъдат сменени освен това майсторът иска 900лв за работа.

Прочети внимателно тази тема:

https://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=42122

Най-добре се посъветвай с адвокат.

Цитат

Ако това МПС е служебно, то за всяко негово ползване е нужно да има пътен лист и предварително да се проверява от механик. Нужно е и да има книга за разход на гориво, съгласно нормативните документи (т. е. - доказателство от страна на работодателя, че е употребено служебно гориво, а не - лично и др. подобни). Освен това е нужно да има надлежната заповед на работодателя, чрез която възлага на работника изпълнението на служебни задължения по строго регламентиран начин чрез съответното МПС; съответно - доклад и т. н. (при условие, че работникът не изпълнява служебни задължения, като шофьор на това МПС, вписани в длъжностната характеристика). Трябва да се проведе и предварителен инструктаж за безопасност, приемо-предавателен протокол на МПС-то (ако не се води работникът като негово МОЛ) и какво ли не още.
Има и други хватки, но дотук Ви стига.
Изискайте всички тези документи от работодателя и свят ще му се завие, като лееееко може да вметнете, че ще попитате съответните институции (с други думи, казвате: "Шефе, хайде да забравим случая!").
Напишете ТУК какво съдържат ВСИЧКИ гореизброени от мен документи и ТОГАВА ще коментираме пак.

преди 11 минути, Raze написа:

Прочети внимателно тази тема:

https://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=42122

Най-добре се посъветвай с адвокат.

Като не е викана полиция, мисля че е изгорял автора на темата!

Ти май не четеш! Точно обратното - ако шефа му няма нужните документи, че колата я е карал автора, няма как да докаже, че то я е повредил, особено ако я карат тази кола и други хора или имат достъп до нея.

• Автор

РАзбрахме се с работодателя 50/50 и аз напуснах, трябваше да дава едни пари, разликата от това което остава след удържаните 750лв и вече цяла седмица ми увърта...

Ако не ти е платил заплатата по фиш, направо отивай в инспекция по труда. И каква файда да пишеш тема, след като вече си платил?

преди 46 минути, Raze написа:

Ти май не четеш! Точно обратното - ако шефа му няма нужните документи, че колата я е карал автора, няма как да докаже, че то я е повредил, особено ако я карат тази кола и други хора или имат достъп до нея.

Чета!Като няма документ от КАТ, как ще се докаже кога е настъпило ПТП-о и кой е бил на волана?Като няма такива доказателства, шефа може да прави каквото си иска!

преди 1 час, k120 написа:

Здравейте, преди време претърпях ПТП със служебния автмобил- излязох от пътя, без да се удраря в други МПС-та. Сега моят работодател твърди, че трябва да поема щетите по ремнта - 1500лв. Длъжен ли е да изиксва това от мен. Също така при ПТП-то не е викана полиция, така че няма документи, глоби и т.н.

Преди да се качваш на служебни автомобили се интересувай дали имат каско. Иначе който е карал трябва да плаща.

преди 2 часа, k120 написа:

РАзбрахме се с работодателя 50/50 и аз напуснах, трябваше да дава едни пари, разликата от това което остава след удържаните 750лв и вече цяла седмица ми увърта...

Ако дадеш на някой да ползва твоята кола, а той я потроши, пак ли ще искаш да си делите разходите по ремонта?

преди 5 часа, k120 написа:

Също така при ПТП-то не е викана полиция, така че няма документи, глоби и т.н.

В правото си е! Да бяхте викнали вид регистрация на ПТП-то.

Кратко: Горите!

Съжалявам, но всяка вреда на чужда собственост се поема от някой. В случая явно сте Вие. Дали с умисъл или не е без значение в случая, но умишлено не сте информирали нито КАТ, нито застраховател. Това е ПТП, а в него има вид вина. Тя трябва да се поеме от някой.

Дърпате се от отговорност за 1500 лв., защо, а?!

преди 14 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Дали с умисъл или не е без значение в случая, но умишлено не сте информирали нито КАТ, нито застраховател. Това е ПТП, а в него има вид вина. Тя трябва да се поеме от някой.

Я да те проверя - знаеш ли в кои случаи при ПТП не се вика КАТ?

Аз затова питах в началото как точно е потрошена колата. Не получих смислен отговор. 

преди 5 минути, RudeBoy написа:

Аз затова питах в началото как точно е потрошена колата. Не получих смислен отговор. 

Два са случаите, но да та питам, на застрахователя кой звъни, а?! А, застрахователя какво изисква, а?!

Не очаквам смислен отговор от автора. Загазил е.

Нормално, какво искаш? Ти си пишеш нещо, да не очакваш да те съжалявам на доверие? Щот си много хубав? Откъде да знам дали си карал пиян, дрогиран, с превишена скорост, несъобразено с пътните условия? Ако автомобилът имаше КАСКО много вероятно на застрахователя му трябва писмено потвърждение от КАТ за тези неща преди да плати.

По чие разпореждане и на база на какви документи си управлявал служебен автомобил? По-горе ти написаха. Механик или който отговаря за това подписал ли е че автомобилът е технически изправен и може да пътува?

В резюме ако има КАСКО застрахователят може да плати вместо теб. Иначе всеки трябва да отговаря за причинените щети, особено ако е виновно. Като минимум предполагам несъобразена и превишена скорост. Или си се заблеял с телефона. Далеч по-невероятно е техническа неизправност по управлението. Но авко беше така, щеше да го пишеш.

• Автор

Няма документите от по-горе. Като цяло ситуацията е: оказва се, че чистачките бяха захванати със свински опашки (колегата го бил направил). При обилен снеговалеж чистачките замръзнаха и просто отказаха да чистят прозореца. При което аз опитвам да отбия автомобила без да предизвикам ПТП с останалите участници - около 5-6 автомобила, в следсвтие на което заради намалената, близо до никаква, видимост аз излизам от пътя. Не търся съжаление, ако търсех, щях да започна с фактите които изфредих сега. Благодаря на тези които наистина помогнаха.

преди 10 часа, k120 написа:

При обилен снеговалеж чистачките замръзнаха и просто отказаха да чистят прозореца.

???

Моля!

Единствения факт който виждам е движение с несъобразена скорост спрямо пътните условия.

Най-малкото е трябвало да позвъните на прекия Ви началник и да попитате какво да правите при това ПТП.

Не може да гадаем какво сте извършели и защо не сте или сте информирали фирмата за която сте работели.

От описаното от Вас личи, че сте неопитен. Някой Ви е "прецакал", към тогавашния момент. В тоя случай няма правна основа, а някаква лична. Едва ли някой от тук може да Ви помогне правно или лично даже.  

Има ред други неща свързани с вътрешния ред във въпросната фирма в която сте работили. Вие само твърдите, че се смятате за невинен по отношение на ПТП-то, но то е свързано с вашето умение да шофирате. До колко е проведена инструкция за безопасност не се вижда. Някой инструктирал ли Ви е преди да поемете на път. Проведохте ли действия да видите до колко автомобила е подготвен за зимни условия и ред други неща има. Най-малкото .... загряхте ли пространството на кабината, купето на автомобила, за да не замръзнат въпросните чистачки по време на път, което някак си противоречи на нещо и поражда ред други съмнения за достоверност на Вашите твърдения за случилото се ПТП ...

Не знам каква конкретна помощ очаквате от тук по отношение на правата си, при положение, че не е ясно дали сте изпълнели правилно неща свързани с управляване на фирмен автомобил. Не може да бъдем съдници на шефа Ви тук. Не сме съпричастни към Вас, нито към шефа Ви. Просто можем да Ви помогнем да осъзнаете случилото се и в бъдеще да Ви е за урок.

Прощавайте, винаги има първи път. Да се надяваме, че в бъдеще не ще допускате вече определени грешки управлявайки служебен автомобил.

Въпреки несгодата Ви, Ви пожелавам успех!  

Доста свободни съчинения.

Нужно е и да има книга за разход на гориво, съгласно нормативните документи (т. е. - доказателство от страна на работодателя, че е употребено служебно гориво, а не - лично и др. подобни). Освен това е нужно да има надлежната заповед на работодателя, чрез която възлага на работника изпълнението на служебни задължения по строго регламентиран начин чрез съответното МПС; съответно - доклад и т. н. (при условие, че работникът не изпълнява служебни задължения, като шофьор на това МПС, вписани в длъжностната характеристика). Трябва да се проведе и предварителен инструктаж за безопасност, приемо-предавателен протокол на МПС-то (ако не се води работникът като негово МОЛ) и какво ли не още.

Ако бе е МОЛ и в ДХ не пише „водач” - работника/служителя изобщо няма право да управлява МПС-то.
Също трябва да се докаже, че МПС е полвано за служебни, а не за лични нужди.
Как успя да причиниш щети за 1500 лв, без да се удариш в друг автомобил?

Зависи от автомобила. Каро знам, че на някои - само една лампа за фар е няколкостотин лева …

Ако няма необходимото - не може да,се докаже, че е имало МПС. Че е имало ПТП.
Може МПС да е било паркирано и друг да го е ударил. Може дърво, стълб или … стена да са паднали отгоре.
Чета!Като няма документ от КАТ, как ще се докаже кога е настъпило ПТП-о и кой е бил на волана?Като няма такива доказателства, шефа може да прави каквото си иска.

То пък, като дойдат полицаите - как ще докажат, кой е бил зад волана? Ако всички са извън автомобила?

А ти знаеш ли?
Полиция не се вика, когато няма пострадали хора. Двустранните протоколи не се рагистрират в КАТ. А такова нещо, като „едностранен протокол” няма!
преди 1 час, jhoro написа:

А ти знаеш ли?
Полиция не се вика, когато няма пострадали хора. 

Ами да, jhoro, знам. Описано е в закона. Не е достатъчно да няма пострадали хора. Трябва също така да няма разпилени опасни товари, водачът да не е шофирал пиян, и това, заради което питах - да няма нанесени материални щети на други автомобили, сгради и обекти. Една мантинела да изкривиш - нанасяш материални щети на държавно или общинско имущество, и викаш КАТ. 

Аз съм се занасял по заледен път със 70 км/ч. Да, неразумна скорост беше, признавам си. Излязох от платното, заорах в пръстта. Нанесени щети на колата, или на нещо друго - никакви! Затова ми беше интересно - колко по-неразумно е карал тоя, че да потроши колата, и ремонтът да е 1500 лв! И не става дума за фар, а за "изкривени ламарини и греди". Тоест - трябва да се е ударил в нещо.

А ти си ми интересен. Явно имаш доста знания. Защо изчакваш една тема да приключи, за да влезеш в нея, и да ги покажеш?... 

преди 2 часа, jhoro написа:

Двустранните протоколи не се рагистрират в КАТ

Не е точно така. Зависи от застрахователя. Има такива, които изискват КАТ да бъдат информирани, т.е. прави се вид регистрация по телефона. Зависи и колко големи са материалните щети и т.н.

За двата случая: Интелигентен човек сам ще се сети.

Казуса тук е, някой е направил материални щети на собственост на друг. За да може да се оневини, т.е. докаже, че служителя не е виновен, се изисква вид разследване, което да докаже невинността на служителя и в тоя случай ремонта да не е за негова сметка. 

Защо изчакваш една тема да приключи, за да влезеш в нея, и да ги покажеш?... 

Нищо не изчаквам - просто сега (тази сутрин) влизам и виждам темата.
Последните дни почти не съм ползвал интернет. Работа!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.