Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Колко време Skandisk проверява?

Featured Replies

Със семпрон 2.4, рам 512,хард 80гб

компютъра ми изпълняваше Skandisk за броени минути преди.

Сега това го прави за часове.

Един път го чаках 6 часа, а токущо вече 2 часа е на 5 %.

По принцип не изпълнявам често Skandisk,

но при отваряне на една папка процесора забива на 100%,

а от рамта веднага бягат /според таск менажера/

някъде около 240мб за експлорера.

Чистих там с каквото сметнах и реших да пусна и един Skandisk.

Та ако някой има впечатление , да сподели.

Със семпрон 2.4, рам 512,хард 80гб

компютъра ми изпълняваше Skandisk за броени минути преди.

Сега това го прави за часове.

Един път го чаках 6 часа, а токущо вече 2 часа е на 5 %.

По принцип не изпълнявам често Skandisk,

но при отваряне на една папка процесора забива на 100%,

а от рамта веднага бягат /според таск менажера/

някъде около 240мб за експлорера.

Чистих там с каквото сметнах и реших да пусна и един Skandisk.

Та ако някой има впечатление , да сподели.

Според мен има проблем с хардиска ти. Скандиска най-много 30 минути ама трябва да имаш адски много файлове за да се забави толкова.

Провери си в Биоса - Хардиска да ти е мастер а оптиката слейв. Освен това виж дали можеш да ги сложиш да бъдат на два отделни канала, т.е. с два различни кабела /за това ще трябва да махнеш страничния капак на компютъра/. Тогава оптиката може да бъде и мастер, но да е закачена на втория кабел.

Ако и това не помогне виж си производителя на хардиска и потърси на официалния им сайт средство за тестване на диск. Всички водещи фирми като seagate, hitachi, maxtor имат.

Успех !

Редактирано от virgo (преглед на промените)

• Автор

Благодаря за съвета,virgo.

Вярно е че имам много файлове,може би само 20гб са софтуер.

Дори като ги записвам с нерото дава за някои, че не ги чете.

Но редовно ползвам Diskeeper.

Хардът е Самсунг и е на мастер на отделен канал.

А записвачката е LG DVD също на мастер на другия канал.

Провери да не е включена опцията за проверка за лоши сектори (check for bad sectors). Тогава се проверява всеки клъстер от повърхността на диска и затова може да отнема толкова време. А също така, ако има някаква грешка или повреда на самия хард диск също може да ти бави толкова, поради това, че не може да преодолее проблема!

• Автор
Провери да не е включена опцията за проверка за лоши сектори (check for bad sectors). ...

Да наистина съм включил и тая проверка.

И все пак нормално ли толкова време да проверява.

Или това говори за проблеми с харда?

Аз направих една проверка с HD Tune.

Озадачи ме бавната скорост, която излезе за трансфер -3мб/с.

Ако не бъркам преди беше над 30мб/с, дори и повече май .

Аз направих една проверка с HD Tune.
Така и така го имаш, отвори раздела Info и виж долу вдясно какви режими показва. Виж дали режима Active отговаря на режима Supported.

Пф, определено нещо не е както трябва. 3mb/s е супер малко. Tова минималната достигната скорост ли е или средната скорост за целия тест ?

Aко е средната лошо ...

Редактирано от myd (преглед на промените)

• Автор
Пф, определено нещо не е както трябва. 3mb/s е супер малко. Tова минималната достигната скорост ли е или средната скорост за целия тест ?

Aко е средната лошо ...

За съжаление е средната скорост от теста

/минималната и максималната имат разлика 1мб/с /.

И какво значи това и оправя ли се?

За съжаление е средната скорост от теста

/минималната и максималната имат разлика 1мб/с /.

И какво значи това и оправя ли се?

Най-доброто нещо, което можеш да направиш преди да предприемеш закупуване на каквото и да е, защото явно нещо не е както трябва, е да помолиш някой твой познат да ти даде хардиск. Закачи си го иналирай едно ХР и прехвърли файлове на него и си поиграй малко с тестовата програма. Ако има разлика тогава си купи нов хардиск. Всичко останало са си предположения. Но ако хардиска ти работи с по малка скорост означава според мен че има механичен проблем и може в някой момент да те остави. АРХИВИРАЙ СИ ДАННИТЕ НА ДИСКОВЕ!

Успех!

• Автор

Значи няма начин тази скорост да съм я намалил

по някакъв начин случайно?

Значи няма начин тази скорост да съм я намалил по някакъв начин случайно?
Ако си пипал настройките в BIOS на дъното, може да си променил режимите на работа на диска... Можеш да ги провериш, диска трябва да е настроен на DMA или UDMA режим.

Добавено: Същите режими се настройват и от Device Manager в Windows, в настройките на ATA или SATA контролерите.

Редактирано от panevdd (преглед на промените)

• Автор
Така и така го имаш, отвори раздела Info и виж долу вдясно какви режими показва. Виж дали режима Active отговаря на режима Supported.

Значи от гореказното проблема почна да се разнищва.

В смисъл... очертаха се други проблеми.

След поредица смени на кабели,други хардове,установих:

1.Кабелите ми са добре.

2.Когато харда ми е закачен на 1-вия IDE изход от дъното ми ASROCK K7S41,

то Active е ultra 2 /ATA 30, a Supported e ultra 5 ATA/100, със среден трансфер 3.4мб/с.

3.А когато го закача на 2-ия IDE изход от дъното ми,

то Active е ultra 5 /ATA 100 и Supported e ultra 5/ ATA 100 с добър трансфер от 50мб/с.

Та защо сега двата канала са различават по трансфер неразбрах?

Какво ли му е станало на дъното?

П.П Тъй като темата взе друг характер,ако някой сметне че вече не е за тоя раздел, да я премести.Благодаря.

Сещам се за четири възможности:

1. Повреден IDE слот на дъното - буксата на кабела не прави добра връзка и затова върви в по-бавния режим.

2. "Кабелите ми са добре." Може и да не са.

Първо, провери дали и двата ти кабела са 80 жилни (80 pin|. За IDE устройствата кабелите могат да бъдат 40 и 80 жилни. Първите обикновено се ползват за CD устройствата, те осигуряват режим на работа на устройството до UDMA 2. Вторите осигуряват режим до UDMA 6.

Второ, може единият ти кабел да е прегънат някъде; напоследък много често попадам на евтини кабели, които след няколко усуквания престават да работят... имал съм случай 80 жилен кабел да работи в UDMA 2, само защото е бил прегънат при монтажа или впоследствие.

Трето, много е възможно буксата на самия кабел да е развалена и също да не прави контакт с всичките 80 pin-а (ако са толкова).

3. Неправилно свързване на устройствата. Правилото е следното: когато устройството е на върха (в края) на кабела, трябва да е настроено в режим "Master"; когато е в средата - в режим "Slave". Режимите се настройват от джъмперите на устройствата, обикновено има упътване на самото устройство.

Кажи какъв е модела на хард диска, може да се намери информация за джъмперите; кажи и колко IDE устройства имаш и ще ти кажа как точно да ги свържеш. Но 90% съм сигурен, че проблема е в кабелите...

4. Кажи и дали си пипал нещо в BIOS на дъното, там също има настройки на режимите.

Дори харда да работи в DMA 2 режим скоростта му трябва да достига до 33mb/s, защото именно това е ограничението. Значи проблема не е в режима на работа, ами както е казал panevdd, има проблем с IDE канала на дъното или с IDE кабела му.

Като гледам, на другия IDE канал нямаш проблеми с харда, така че се съсредоточи върху проблемния и неговия кабел :yanim:

• Автор

1. Май най вероятно.

2.Ми мисля че кабелите са добре,

защото когато преместя кабела от единия в другия IDE куплунг,

то скоростта на трансфер веднага се оправя.

Направих много опити и резултата бе един и същ.

Затова не допускам кабела да я прегънат и буксата да не прави добра връзка.

Иначе кабела е 80 pin- ов, доставиха го заедно с дъното.

3.Свързал съм устройствата по следния начин:

-на единия IDE куплунг Самсунг 80гб SP0802N на мастер

-на другия LG DVD-RW на мастер и LG CD на слейв.

4.В Биоса съм пипал само сега след появаване на проблема.

/включих смарт режима/

Дори харда да работи в DMA 2 режим скоростта му трябва да достига до 33mb/s, защото именно това е ограничението. Значи проблема не е в режима на работа, ами както е казал panevdd, има проблем с IDE канала на дъното или с IDE кабела му.

Като гледам, на другия IDE канал нямаш проблеми с харда, така че се съсредоточи върху проблемния и неговия кабел :yanim:

Не знам наистина защо в DMA 2 режим скоростта не достига 33mb/s.

Но аз пробвах и като разменях кабелите.

П.П. Много благодаря за съдействието,panevdd !

Редактирано от EXPI (преглед на промените)

Сега прочетох упътването за дъното ти; виж в раздела с настройките на устройствата дали са активирани режимите LBA Mode, Block Mode, Fast Programmed I/O Modes, 32 Bit Transfer Mode и Ultra DMA Mode; ако са на Auto, опитай да ги настроиш ръчно да са активни... не съм сигурен, но може да помогне.

Опитай да преместиш хард диска на втория IDE куплунг, а двете CD устройства - на първия. Ако тръгне така - добре, ако не - остава варианта да носиш дъното на сервиз, може просто да се е разпоил IDE куплунга и ако има възможност - да се презапои.

Редактирано от panevdd (преглед на промените)

• Автор

32 Bit Transfer Mode и Ultra DMA Mode са на Auto.

Аз дори опитах да настроя ръчно Ultra DMA Mode на 5. но бе същия резултат.

Останалите ще ги проверя.

А за идеята:

...

Опитай да преместиш хард диска на втория IDE куплунг, а двете CD устройства - на първия.

...

Да така пробвах и върви.

Но полезно ли е бутващия диск да е на 2-ия IDE слот?

Няма значение на първи или втори, важното е, да е настроен на Master и да е самичък (да няма вързано slave устройство към същия канал).

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.