Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разделяне между наследници на гора попадаща в Натура 2000

Featured Replies

И двамата ми родители се водят наследници на гори попадащи в натура 2000. Когато са се опитали да си оправят наследствата са им казали, че такава гора не може да се разделя на по-малки квадратури и да си сменя собствеността. В резулта на това са си разделили само недвижими имоти и обработваеми земи. Въпроса ми е не би ли трябвало ако тези гори не могат да станат наша собственост поне да може да ги продадем на държавата/министерсво/горско стопанство? Как така ако имаш гора в тази натура се оказва, че отива в небитието?

По закон нямаш право да продаваш/отдаваш под наем земи попадащи в зоната Натура 2000.

Цитат
  • Какви компенсации ще получа за това, че земите и горите ми попадат в Натура 2000?

По „Програма за развитие на селските райони (2014-2020г.)”, мярка 12 Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите е предвидено всички земеделски стопани, чийто земи попадат в обхвата на мрежата Натура 2000 могат доброволно да се включат в тази мярка и да получат съответните компенсации.

Мярката 12  се състои от три основни под-мерки.

Подмярка 12.1. Компесаторни плащания за земеделски площи в Натура 2000.

Подмярка 12.2. Компесаторни плащания за гори в Натура 2000.

Подмярка 12.3. Компесаторни плащания за земеделска площ в речен басейн с план за управление.

https://www.moew.government.bg/bg/priroda/natura-2000/natura-2000-v-bulgariya/naj-chesto-zadavani-vuprosi/

Каква е целта на занятието? Колко декара е и какви дървета са там? Ако искате да добивате дърва и да продавате има ред - ще ти го кажа. Няма смисъл да раздробявате, за всеки парцел ще трябват отделни докъменти и разходи. 

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Целта на занятието е:
Майка ми и двама нейни първи братовчеди са наследници на земя от дядо ми и чичо ми. Нямат обаче нотариални актове на тяхно име. В поземлената комисия им казали че земята попада във въпросната натура и не може да си сменя собствеността и да се дели на парчета. В дадения по-горе линк въобще не пише такива неща. Тази гора е едно от много малкото неща останали от бедния селски живот на дядо ми като наследство и ми се струва нелогично просто да отиде в неясно състояние и собственост заради някакви натури, които съдейки по линка горе се тълкуват неадекватно във въпросната поземлена комисия.

Нотариален акт от дядо ти има ли?
Изобщо някакъв нотариален акт има ли?
Земя от Натура 2000 няма как да разделиш а и не виждам смисъла при положение че там нито може да строиш, нито да сечеш нито да отглеждаш земеделски култури. Може би последното е възможно при определени условия, но в гора какво точно ще гледаш не знам. В този смисъл нема смисъл, тя гората и така и иначе си е ваша(Ако имате сътветните документи).

Решение от поземлената комисия със съответни скици има ли? Ако да - значи сте собственици (наследници).  И може да се сече, но не на голо. Примерно до 25%., но за някои видове може и повече. Раазликата е че се прави горскостопанска програма, която се одобрява и обнародва от РИОСВ.  280 лв за хартии. Отделно пери на лесовъд за изготвянето и.  Във всички случаи има  само 15 лв за разрешително от съответното РДГ.

Попитах за колко декара и каква гора, но никой не казва. В никакъв случай не я (про)давай на разни мургави субекти (мангусти). 

преди 4 часа, Филипов написа:

Решение от поземлената комисия със съответни скици има ли? Ако да - значи сте собственици (наследници).  И може да се сече, но не на голо. Примерно до 25%., но за някои видове може и повече. Раазликата е че се прави горскостопанска програма, която се одобрява и обнародва от РИОСВ.  280 лв за хартии. Отделно пери на лесовъд за изготвянето и.  Във всички случаи има  само 15 лв за разрешително от съответното РДГ.

Попитах за колко декара и каква гора, но никой не казва. В никакъв случай не я (про)давай на разни мургави субекти (мангусти). 

Има скица.  Баща ми, чичо ми и техни двама първи вече починали братовчеди са наследници на общ дядо на около 20 декара гора. Като цяло проблема ми е че поколение след поколение броя на наследниците се увеличава, както и липсата на контакти с тях. До колкото разбирам има начин да "купя" няколко дяла на мои втори братовчеди, деца на вече починалите първи братовчеди на баща ми. Проблема е че ... няма контакти с тях. Иска ми се някак си тази гора да стане притежание на по-малко на брой хора тъй като в момента е почти засилена към небитието. Братовчеди които никога не съм виждал и чиито имена съм чувал 2-3-5 пъти през живота си.

Без тяхно присъствие и подписи няма как да стане. Поне при нотариус. Можеш да "обработваш" и без тяхно знание и съгласие. И има врътка с давностно владение от поне 10 години, знае я всеки нотариус. Но е атакуема в съд. Някога.

И откога е скицата? Защото може и да е много стара и да не е с новите кадастрални номера.

1994-та което предполагам я прави твърде стара.

Актуалните скици се издават от "Служба по геодезия, картография и кадастър" в съответната община и в тях има координати на точките по координатна система БГС2005. И идентификационен номер от вида xxxxx.yy.zzz  Вероятно имаш решение на поземлена комисия. Ако е оправено трябва да имаш маркировка с 2 бели линии съгласно закона за горите. Може и да са ползвали друг цвят, какъвто спрей са имали например син. Може и да е правена преди 20+ години, дано да е останала и да има трайни граници че иначе те  чака и приключение с GPS и маркиране на граници. И това трябва да се направи задължително преди всичко.

Направи справка с  ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ГОРИТЕ и чл. 34 от него:

Чл. 34. (1) Границите на гори и земи от горския фонд - собственост на отделни лица, се обозначават трайно с две ивици боя върху стоящи дървета, дървени или бетонни стълбове. Ивиците боя са широки по 3 см с разстояние между тях, равно на широчината им, поставени от вътрешната страна на имота.

(2) Цветът на боята, с която се ограничават горите, които не са от държавния горски фонд, е:

1. бял, когато горите и земите са собственост на физически лица, на училища, читалища и на други юридически лица;

2. червен, когато горите и земите са собственост на религиозни организации;

3. жълт, когато горите и земите са собственост на общините.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 89 от 2008 г.) На видими места под двете ивици боя, върху площадка от бяла боя се изписват буквата "К" и последните четири цифри от кадастралния номер на имота по картата на възстановената собственост или номера на поземления имот по кадастралната карта.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 101 от 2003 г.) Средствата за обозначаване границите на имотите на терена са за сметка на техните собственици.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 2008 г.) Средствата за първоначално ограничаване на терена при възстановяване на собствеността са за сметка на общинските служби по земеделие, а за по-нататъшното поддържане - за сметка на собственика.

(6) (Нова - ДВ, бр. 76 от 2010 г.) Забранява се унищожаването, повреждането или преместването на трайни знаци за обозначаване на границите на горските имоти.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.