Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тойота Авенсис 2.0 d4d 116к.с 2005г.

miti159753

Препоръчан отговор

Ако колата е обслужена с масло Castrol 5w30 а аз съм долял 300грама Castrol 5w40 проблем ли е за мотора ? Човека от който я купих ми каза след 5000-6000км  си смени маслото, да ама на връщане от друг град (на 300км разстояние, че ходих да сменявам талоните , т.е минах с нея около 650-700км с масло под минимума ) като видях че е под минимума долях ...млад шофьор съм на една седмица още не съм навътре в материята, моля за съвет най вероятно маслото си е за смяна още сега, но все пак кажете дали не е проблем  това доливане

преди 22 минути, miti159753 написа:

Ако колата е обслужена с масло Castrol 5w30 а аз съм долял 300грама Castrol 5w40 проблем ли е за мотора ? Човека от който я купих ми каза след 5000-6000км  си смени маслото, да ама на връщане от друг град (на 300км разстояние, че ходих да сменявам талоните , т.е минах с нея около 650-700км с масло под минимума ) като видях че е под минимума долях ...млад шофьор съм на една седмица още не съм навътре в материята, моля за съвет най вероятно маслото си е за смяна още сега, но все пак кажете дали не е проблем  това доливане

да допълня че сега е точно на минимума...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, ostavime написа:

Е смени го де, какво чакаш? Да скапеш двигателя ли? 

и все пак защо не се вдигна между 2те резки с тия 300 грама, ще го сменя разбира се.. както казах доверих се на това което ми каза да го сменя след 5000км ...и когато го проверих видях че е под минимума.... и някаква идея дали има проблем че съм долял 5w40 докато е с 5w30 това ме интересува най-вече

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нищо няма да стане, че си сипал различно масло. А не се вдига, защото си сипал малко. Просто отиди и си смени маслото. Налей колкото трябва и го следи. 

След време ще покаже дали си купил читав двигател. Дано. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По принцип и двата вида масла са синтетични и реално няма проблем, ако беше долял 15в/40 вече щеше да е тъпо. Никой ли не ти е казвал, че когато се купи автомобил 2-ра ръка се прави поне минимално обслужване като се сменя поне масло и филтри ако не си на 100% сигурен, че е сменяно?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, chasovnik написа:

По принцип и двата вида масла са синтетични и реално няма проблем, ако беше долял 15в/40 вече щеше да е тъпо. Никой ли не ти е казвал, че когато се купи автомобил 2-ра ръка се прави поне минимално обслужване като се сменя поне масло и филтри ако не си на 100% сигурен, че е сменяно?

увери ме че го е сменил преди 10 000хил. каза сменяй го след 5000хил. иначе го питах не ми е проблем да дам 200лв ли колко е за смяна така и така съм дал 6000лева...не ме разбирайте че ми е за една смяна на масло долих още малко като чели вече е по добре сега ще прикача снимки 

viber_image_2020-10-29_09-12-38.jpg

viber_image_2020-10-29_09-12-39.jpg

и сега след 30сек когато е стояла пръчката.....

viber_image_2020-10-29_09-13-35.jpg

viber_image_2020-10-29_09-13-36.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В зависимост от шофирането на автомобила според мен е и интервала за смяна на маслото - при по-често градско би следвало да се сменя до 10К км, ако е предимно извънградско и 15К км ще са ОК. Все пак в градски условия двигателят работи и по светофарите, но реално не отчита километри и превърнато в моточасове може да излезе, че си над интервала от 15К. Автомобил за 6 000 лв. не е първа младост и то дизел D-4D. Спести си мъките и си снижи интервала на 10 000км, но за сметка на спокойствието. На някой марки автомобили вече им дават и до 25К км интервал за смяна, но това според мен е несериозно. Все още не е измислено супер якото масло, което да не губи свойства и след 20К км.

За меренето - спираш автомобила на равно място, изчакваш 10-15 мин да се отече маслото и мериш. Като гледам е по средата, така че не е проблем. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Направи си тест - при загрят двигател извади пръчката и капни една капка от нея на  хартийка. От тези за бележки. Изчакваш да изсъхне 24 чака и дай какво се вижда. В общия случай трябва да има по-тъмно петно в средата и по-светло наоколо.

Не е проблем да смесваш масла. Маслата се сменят на моточасове, а не километри.

150 - минерално
250 - полусинтетика

Синтетика:
250 - API SJ / SL
300 - 350 - API SM / SN
350 - 400 - PAO
400 - 450 - Ester

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Филипов написа:

Направи си тест - при загрят двигател извади пръчката и капни една капка от нея на  хартийка. От тези за бележки. Изчакваш да изсъхне 24 чака и дай какво се вижда. В общия случай трябва да има по-тъмно петно в средата и по-светло наоколо.

Не е проблем да смесваш масла. Маслата се сменят на моточасове, а не километри.

150 - минерално
250 - полусинтетика

Синтетика:
250 - API SJ / SL
300 - 350 - API SM / SN
350 - 400 - PAO
400 - 450 - Ester

Как да ги сметна тия моточаса приятелю

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Води си записки. Някои автомобили ги показват и през менюто.

Примерно за 100 моточаса можеш да изминеш 3000 - 4000 км в градските задръствания, 8000 по шосе или над 10000 по магистрала.

Направи си теста както писах пък да видим.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...