Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тойота Авенсис 2.0 d4d 116к.с 2005г.

Featured Replies

Ако колата е обслужена с масло Castrol 5w30 а аз съм долял 300грама Castrol 5w40 проблем ли е за мотора ? Човека от който я купих ми каза след 5000-6000км  си смени маслото, да ама на връщане от друг град (на 300км разстояние, че ходих да сменявам талоните , т.е минах с нея около 650-700км с масло под минимума ) като видях че е под минимума долях ...млад шофьор съм на една седмица още не съм навътре в материята, моля за съвет най вероятно маслото си е за смяна още сега, но все пак кажете дали не е проблем  това доливане

преди 22 минути, miti159753 написа:

Ако колата е обслужена с масло Castrol 5w30 а аз съм долял 300грама Castrol 5w40 проблем ли е за мотора ? Човека от който я купих ми каза след 5000-6000км  си смени маслото, да ама на връщане от друг град (на 300км разстояние, че ходих да сменявам талоните , т.е минах с нея около 650-700км с масло под минимума ) като видях че е под минимума долях ...млад шофьор съм на една седмица още не съм навътре в материята, моля за съвет най вероятно маслото си е за смяна още сега, но все пак кажете дали не е проблем  това доливане

да допълня че сега е точно на минимума...

• Автор
преди 1 минута, ostavime написа:

Е смени го де, какво чакаш? Да скапеш двигателя ли? 

и все пак защо не се вдигна между 2те резки с тия 300 грама, ще го сменя разбира се.. както казах доверих се на това което ми каза да го сменя след 5000км ...и когато го проверих видях че е под минимума.... и някаква идея дали има проблем че съм долял 5w40 докато е с 5w30 това ме интересува най-вече

Нищо няма да стане, че си сипал различно масло. А не се вдига, защото си сипал малко. Просто отиди и си смени маслото. Налей колкото трябва и го следи. 

След време ще покаже дали си купил читав двигател. Дано. 

По принцип и двата вида масла са синтетични и реално няма проблем, ако беше долял 15в/40 вече щеше да е тъпо. Никой ли не ти е казвал, че когато се купи автомобил 2-ра ръка се прави поне минимално обслужване като се сменя поне масло и филтри ако не си на 100% сигурен, че е сменяно?

• Автор
преди 10 минути, chasovnik написа:

По принцип и двата вида масла са синтетични и реално няма проблем, ако беше долял 15в/40 вече щеше да е тъпо. Никой ли не ти е казвал, че когато се купи автомобил 2-ра ръка се прави поне минимално обслужване като се сменя поне масло и филтри ако не си на 100% сигурен, че е сменяно?

увери ме че го е сменил преди 10 000хил. каза сменяй го след 5000хил. иначе го питах не ми е проблем да дам 200лв ли колко е за смяна така и така съм дал 6000лева...не ме разбирайте че ми е за една смяна на масло долих още малко като чели вече е по добре сега ще прикача снимки 

viber_image_2020-10-29_09-12-38.jpg

viber_image_2020-10-29_09-12-39.jpg

и сега след 30сек когато е стояла пръчката.....

viber_image_2020-10-29_09-13-35.jpg

viber_image_2020-10-29_09-13-36.jpg

В зависимост от шофирането на автомобила според мен е и интервала за смяна на маслото - при по-често градско би следвало да се сменя до 10К км, ако е предимно извънградско и 15К км ще са ОК. Все пак в градски условия двигателят работи и по светофарите, но реално не отчита километри и превърнато в моточасове може да излезе, че си над интервала от 15К. Автомобил за 6 000 лв. не е първа младост и то дизел D-4D. Спести си мъките и си снижи интервала на 10 000км, но за сметка на спокойствието. На някой марки автомобили вече им дават и до 25К км интервал за смяна, но това според мен е несериозно. Все още не е измислено супер якото масло, което да не губи свойства и след 20К км.

За меренето - спираш автомобила на равно място, изчакваш 10-15 мин да се отече маслото и мериш. Като гледам е по средата, така че не е проблем. 

Направи си тест - при загрят двигател извади пръчката и капни една капка от нея на  хартийка. От тези за бележки. Изчакваш да изсъхне 24 чака и дай какво се вижда. В общия случай трябва да има по-тъмно петно в средата и по-светло наоколо.

Не е проблем да смесваш масла. Маслата се сменят на моточасове, а не километри.

150 - минерално
250 - полусинтетика

Синтетика:
250 - API SJ / SL
300 - 350 - API SM / SN
350 - 400 - PAO
400 - 450 - Ester

• Автор

преди 3 часа, Филипов написа:

Направи си тест - при загрят двигател извади пръчката и капни една капка от нея на  хартийка. От тези за бележки. Изчакваш да изсъхне 24 чака и дай какво се вижда. В общия случай трябва да има по-тъмно петно в средата и по-светло наоколо.

Не е проблем да смесваш масла. Маслата се сменят на моточасове, а не километри.

150 - минерално
250 - полусинтетика

Синтетика:
250 - API SJ / SL
300 - 350 - API SM / SN
350 - 400 - PAO
400 - 450 - Ester

Как да ги сметна тия моточаса приятелю

Води си записки. Някои автомобили ги показват и през менюто.

Примерно за 100 моточаса можеш да изминеш 3000 - 4000 км в градските задръствания, 8000 по шосе или над 10000 по магистрала.

Направи си теста както писах пък да видим.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.