Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отказ от право на собственост

Featured Replies

Здравейте,

Интересува ме процедурата по отказ от собственост - става дума за недвижим имот. Закупих такъв след сключване на брак с пари придобити от родителите ми - съпругата ми иска да се откаже от собствеността си и да остане иЗцяло моя собственост . 

при нотариус даваш му 1 % от собствеността в пари и пред него се изповядвате какво искате 

Няма такъв термин "отказ от собственост". Има прехвърляне, дарение, продажба. 

След като сте съпрузи, най-лесно и евтино става чрез дарение. Съпругата ти ти дарява своята част от имота, и ставаш едноличен собственик. Сделката се прави пред нотариус. 

Ето ти подробности .

преди 12 часа, ivanparno написа:

- съпругата ми иска да се откаже от собствеността си и да остане иЗцяло моя собственост . 

Tя па на мене ми каза, че не иска да се отказва а ти се опитваш да я прекараш.

• Автор
преди 4 часа, Белгиеца написа:

Tя па на мене ми каза, че не иска да се отказва а ти се опитваш да я прекараш.

И ти ли познаваш жена ми? Много станахте

преди 4 часа, RudeBoy написа:

Няма такъв термин "отказ от собственост". Има прехвърляне, дарение, продажба.
След като сте съпрузи, най-лесно и евтино става чрез дарение. Съпругата ти ти дарява своята част от имота, и ставаш едноличен собственик. Сделката се прави пред нотариус.

Съгласен, но има и още нещо. Питащия е казал

преди 16 часа, ivanparno написа:

Закупих такъв след сключване на брак с пари придобити от родителите ми ...

Доказването на този факт е достатъчно, въпросния имот да бъде

Цитат

Лично имущество

Чл. 22. (1) Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил.

Преобразуване на лично имущество

Чл. 23. (1) Лични са вещните права, придобити по време на брака изцяло с лично имущество.
(2) Когато вещните права са придобити отчасти с лично имущество по ал. 1, лично притежание на съпруга е съответна част от придобитото, освен ако тази част е незначителна.

Никой не може да „дарява“ нещо, което не е негово!

Jhoro, пак търсиш за какво да се заядеш, за да почнеш да разтягаш локуми :mad: Нито ти, нито аз сме чели нотариалния акт, не знаем чия собственост е. Има въпрос в темата - отговорил съм. От мен толкова, не се хаби да влизаш в спорове.

преди 6 часа, RudeBoy написа:

Jhoro, пак търсиш за какво да се заядеш, за да почнеш да разтягаш локуми :mad: Нито ти, нито аз сме чели нотариалния акт, не знаем чия собственост е. Има въпрос в темата - отговорил съм. От мен толкова, не се хаби да влизаш в спорове.

Споко пич - нищо друго не съм чел, освен първия пост!
Не се заяждам, нито правя „екстензия на захаро-амилозния гел“ - само давам на питащия някои насоки.
И нищо не знам - само коментирам!

Пп. При двама (или повече) съсобственици - НА не е един, а по един за всеки съсобственик! Няма общ НА за всички съсобственици!

След като имота е закупен по време на брака той става СИО без значение дали в акта за собственост е записано само едно от имената на съпрузите или фигурират и двамата. Да, нотариалните актове се издават по един за всеки участник в продажбата при тяхно изрично желание, но са с идентично съдържание и не може да се говори за различни НА. В този смисъл НА е един. 

Варианта по време на брака имот да принадлежи, да е собственост, само на единия от съпрузите (освен дарението, което е атакуемо в съда след кончината на дарителя) е сключване на брачен договор, в който това да бъде уговорено. 

Не е възможно единия съпруг да дари своята част на другия съпруг защото всичко, което придобива единия автоматично става собственост и на другия. Това е и смисъла на СИО. Дарявайки на него тя дарява на себе си. 

преди 3 минути, emmi написа:

Не е възможно единия съпруг да дари своята част на другия съпруг защото всичко

ако частта натрупа дълг кой го плаща

преди 1 минута, Генадий написа:

ако частта натрупа дълг кой го плаща

Недвижим имот не натрупва дългове. 

Формулирай си правилно въпроса

преди 1 минута, emmi написа:

Недвижим имот не натрупва дългове. 

Формулирай си правилно въпроса

вие не сте виждали недвижим имот

натрупват дългове 

преди 36 минути, Генадий написа:

натрупват дългове 

Въпросът е? 

преди 50 минути, Генадий написа:

натрупват дългове 

ти натрупваш дълг от неплащане на данъци
от къде го измисли това, имот да натрупва дълг...баси

Темата е...

Как да прецакаме партньора!

Занимавал съм се с много недвижими имоти. Не ми се струва редно да обяснявам 

преди 47 минути, andrianivanov написа:

Занимавал съм се с много недвижими имоти. Не ми се струва редно да обяснявам 

:mad: 

И като не обясняваш нищо - к'ва ни е файдата, че си се занимавал?...

преди 4 часа, emmi написа:

След като имота е закупен по време на брака той става СИО без значение дали в акта за собственост е записано само едно от имената на съпрузите или фигурират и двамата. Да, нотариалните актове се издават по един за всеки участник в продажбата при тяхно изрично желание, но са с идентично съдържание и не може да се говори за различни НА. В този смисъл НА е един. 

Варианта по време на брака имот да принадлежи, да е собственост, само на единия от съпрузите (освен дарението, което е атакуемо в съда след кончината на дарителя) е сключване на брачен договор, в който това да бъде уговорено. 

Не е възможно единия съпруг да дари своята част на другия съпруг защото всичко, което придобива единия автоматично става собственост и на другия. Това е и смисъла на СИО. Дарявайки на него тя дарява на себе си. 

Да бе - вярвай си!!! Ти ...  за „Семеен кодекс“ чувала ли си?

В момента със съпругата ми сме съсобственици на жилище (плюс още двама).  От преди брака притежавах 1/3, която част си е изцяло моя. След сключването на брака ми беше прехвърлена още 1/3, която се радели между двама ни. Родителите ми имаха общо 1/3 или по 1/6 за всеки. Разпределението беше:

• Моя част 1/3 + 1/6 = 2/6 + 1/6 = 3/6 или 1/2 идеални части
  • На съпругата ми 1/6 идеални части.
  • Майка ми 1/6 идеални части.
  • Баща ми 1/6 идеални части.

Наскоро - по наследство от баща ми - по 1/18 получихме аз, сестра ми и майка ни.
В момента разпределението е:

• Моя част 9/18 + 1/18 = 10/18 идеални части.
  • Съпруга 3/18 идеални части.
  • Майка 3/18 + 1/18 = 4/18 идеални части.
  • Сестра  1/18 идеални части.

И всичко описано е документирано, и върху тези дялове се изчисляват МДТ!

преди 22 минути, jhoro написа:

Да бе - вярвай си!!! Ти ...  за „Семеен кодекс“ чувала ли си?

В момента със съпругата ми сме съсобственици на жилище (плюс още двама).  От преди брака притежавах 1/3, която част си е изцяло моя. След сключването на брака ми беше прехвърлена още 1/3, която се радели между двама ни. Родителите ми имаха общо 1/3 или по 1/6 за всеки. Разпределението беше:

• Моя част 1/3 + 1/6 = 2/6 + 1/6 = 3/6 или 1/2 идеални части
  • На съпругата ми 1/6 идеални части.
  • Майка ми 1/6 идеални части.
  • Баща ми 1/6 идеални части.

Наскоро - по наследство от баща ми - по 1/18 получихме аз, сестра ми и майка ни.
В момента разпределението е:

• Моя част 9/18 + 1/18 = 10/18 идеални части.
  • Съпруга 3/18 идеални части.
  • Майка 3/18 + 1/18 = 4/18 идеални части.
  • Сестра  1/18 идеални части.

И всичко описано е документирано, и върху тези дялове се изчисляват МДТ!

точно така

всичко купено след брака е СИО при липса на брачен договор затова жена ти е придобила половината от 1/3-та която сте придобили след брака

даже нещо повече - всичко прехвърлено срещу издръжка и гледане без размяна на пари пак става СИО

чети пак кодекса

иначе много правилно си го изчислил - така е

ВЪПРОС ЗА ОТЛИЧНИЦИ ПО-ПРАВО!

Къде са децата 
ако родителите се починат в брака за къщата?
Нали същите... Не се ялови?
Какво се случва
ако мъжа умре, а преди това детето му След това брата на мъжа Претендира за къщата, защото е строена от баща му, Но нямат Наследници. Деца?
Жена му трева ли да е яде, че е била омъжена за брат му и родила и има др доведен син, който наследява брат си?
Къде идва правото При тази ситуация?
Финала
Брата на мъжа с наследници печели дело за наследство, защото с жена си са без наследници!
Пример:
..., че живеем в ненормална държава! Я да видим това ще се случи в чужбина?

нормална си е държавата излезна на разходка

и не мога да се прибера  през 10 метра ме спират просяци да ми искат пари 

и все се заканвам да ги питам защо точно  на мен искат ама в този момент блокирам и не се сещам

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.