Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за Първа Кола

dtmakm27

Препоръчан отговор

Здравейте, предстои ми покупката на първа кола за неопитен шофьор и търся съвет.

Главно ще се използва за:
1-во междуградски транспорт
2-ро Пътуване в град
3-то Уикенд маршрути в България  

За сега съм се спрял на следните характеристики: 
Скоростна кутия: Ръчно превключване на предавките
Производители: Toyota, Volkswagen, Honda, Mazda
Година на производство: около 2010
Бюджет: 8,000лв. (включително и ремонти)

Имам три въпроса над които се чудя:

1. Кои характеристики са най-важни в мойта ситуация? (икономичност, мощност, управление и тн..)
2. Какво ви е мнението за долупосочените модели?
3. Може ли да препоръчате нещо по-хубаво?

Благодаря и весели празници!

Разгледани Модели: 
Toyota Corolla - https://m.auto.bg/obiavi/avtomobili-dzhipove/toyota/corolla
Honda Accord - https://m.auto.bg/obiavi/avtomobili-dzhipove/honda/accord
Mazda 6 - https://m.auto.bg/obiavi/avtomobili-dzhipove/mazda/6
Toyota Rav4 - https://m.auto.bg/obiavi/avtomobili-dzhipove/toyota/rav4
Honda Civic - https://m.auto.bg/obiavi/avtomobili-dzhipove/honda/civic
Toyota Camry - https://m.mobile.bg/results?pubtype=1&marka=Toyota&model=Camry&currency=лв.&sort=1&nup=0~1
VW Passat - https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=7&f1=0&f2=1&f3=1&f4=VW&f5=Passat&f6=1

струва ли си да гледам неща като: 
Mazda MX-5 - https://www.auto.bg/obiavi/avtomobili-dzhipove/mazda/mx-5

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Щом е за първа кола - Москвич(Осмица/дванадесетица), научиш ли се да го караш, ще можеш да караш всичко пък и така и така немаш пари за свестна кола.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 35 минути, Bubbles написа:

Щом е за първа кола - Москвич(Осмица/дванадесетица), научиш ли се да го караш, ще можеш да караш всичко пък и така и така немаш пари за свестна кола.

А защо не примерно Лада 1200S? Или пък Жигули от времето, когато ги правеха без предпазни колани. По-лесно се караше Москвето...:D

преди 1 час, dtmakm27 написа:

Разгледани Модели: 

Аз бих заложил на Корола. Доста корава кола и със сигурност по-евтина поддръжка от останалите разгледани модели.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 56 минути, Bubbles написа:

ако доживея да карам друга кола след Москвича : ) 

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Мазди, Хонди - братовчеди на Опел от времето на ръждите...

https://selection.renault.bg/view?model=2009ЕАОB10

Ще разгледам, благодаря. Имаш ли идея колко лесни са за поддръжка? 

преди 13 минути, Jorge написа:

А защо не примерно Лада 1200S? Или пък Жигули от времето, когато ги правеха без предпазни колани. По-лесно се караше Москвето...:D

Аз бих заложил на Корола. Доста корава кола и със сигурност по-евтина поддръжка от останалите разгледани модели.

Благодаря!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Спрете се с глупостите!

Човекът много ясно е написал бюджета - 8000 ле. ръчни скорости и е потърсил примерни предложения за разлика от десетките други подобни теми.

От мен уточняващи въпроси - колко километра на година и среден курс? Колко човека и с колко багаж? Някакви специфични изисквания за комфорт?

Вид на гориво и склонен ли си за газ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В ситуация като твоята ...,необходим ти е Голфов клас автомобил , като размери , каросерия хечбек. Защо именно това?- Защото , като размери е в златната среда , която го прави универсален както за града така и извън. Ако автомобилът е по малък и по лек(да кажем Поло) ще усещаш по малка стабилност извън града , при разминаване с тирове и т.н. Ако автомобила е по – голям от Голф(да кажем Пасат)... възможно е да изпиташ дискомфорт при маневриране на тясно пространство , при паркиране и т.н. Научи се първо на Голф и след това си купувай Пасат.

С този режим на каране , за тебе става и дизелов автомобил( все пак има значение , колко често ще я изкарваш извънградско, де).

1 ви въпрос: Икономичността е важна за всеки. Мощността е важна в случай,че имаш извънградско каране по пътища с по една лента за движение в посока.

2 ри въпрос:

Toyota Corolla – подходящ е хечбека E12 ,но е по стара година на производство(02-07) стават бензиновите 1.4 ,16 и дизеловия 1.4d4d. Отличен избор за твоите цели.

Honda Accord-твърде голяма кола за целта. Инак мега здрава.

Mazda 6- твърде голяма кола. Да се гледа за ръжда.

Toyota Rav4- това си е джип. Колкото и да е здрав модела , гумите са по- скъпи , разхода на гориво е по- висок(поради няколко причини).Дизелите имат драми с дюзите. Бензиновите държат много по- висока цена. 10 год РАВ в рамките на посочения бюджет е напълно изключено.

Honda Civic- 8 ма генерация е много привлекателна кола. Като размери е ок. Като форми , не е много ок за начинаещ шофьор. Има ограничена видимост назад, не виждаш къде свършва предницата..Не знам и дали просвета и не беше нисък , те си имат стремеж , колите им да имат леко спортна визия.

Toyota Camry- Голяма кола, извън бюджета.

VW Passat- Голяма кола.

Подходящите за теб коли са VW Golf , Kia Ceed , Toyota Auris.

Golf 6 ти е извън бюджет . Гледай Golf 5 с 1.9 tdi или 2.0 tdi(07-08 год) , Ако искаш на газ , само 1.6 без директно впръскване.

Kia Ceed(06-12) всички двигатели стават.

Toyota Auris(07-12)- избягвай 1.33 бензин и 2.2 dcat 177 коня дизел

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 часа, dtmakm27 написа:

Ще разгледам, благодаря. Имаш ли идея колко лесни са за поддръжка?

Няма да намериш друг автомобил с толкова малък разход на гориво, климатик, антиблокираща система, със сервизна история и регистрирана за 6К лв., и да ти останат пари за първи нужди по нея. За начинаещ шофьор мощен двигател не е за препоръчване. Ако е карана с хубаво гориво и масла, за ремонти няма да се притесняваш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 часа, Филипов написа:

Спрете се с глупостите!

Човекът много ясно е написал бюджета - 8000 ле. ръчни скорости и е потърсил примерни предложения за разлика от десетките други подобни теми.

От мен уточняващи въпроси - колко километра на година и среден курс? Колко човека и с колко багаж? Някакви специфични изисквания за комфорт?

Вид на гориво и склонен ли си за газ?

Препоръчаха ми да не взимам дизел в този цени диапазон 

Километра на година - около 30 хиляди километра

Не съм семеен и нямам претенции за багаж и комфорт 

Цитат

Благодаря, ще имам предвид и Голфове :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, dtmakm27 написа:

Препоръчаха ми да не взимам дизел в този цени диапазон

Вземи някой милионник на газ тогава...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За 30000 км си за газ, освен ако нямаш наистина сериозни съображения Но само от разликата в горивото са 3000 на година. Забравих да питам и за ръст / килограми, защото ако си 2 метра няма да се събереш в малолитражка. И планираш ли да я запишеш на роднина инвалид - има ограничения.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, Филипов написа:

За 30000 км си за газ, освен ако нямаш наистина сериозни съображения Но само от разликата в горивото са 3000 на година. Забравих да питам и за ръст / килограми, защото ако си 2 метра няма да се събереш в малолитражка. И планираш ли да я запишеш на роднина инвалид - има ограничения.

Няма никакви ограничения 1.80м, 75кг съм :)
Мисля че ще се побера във всички азиатски 

Благодаря!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Говорех за ограничения при инвалидна регистрация за кубици и мощност.

Цитат
Чл. 58. (1) Освобождават се от данък превозните средства на:

4. (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) лекият автомобил - собственост на лице с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто, с обем на двигателя до 2000 куб.см и с мощност до 117,64 kW

Цитат
Чл. 10в. (Нов - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2009 г.) Лице с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане се освобождава от заплащане на винетна такса за един лек автомобил - негова собственост или съпружеска имуществена общност, с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 kW (160 к.с.) по ред, определен с наредба на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на труда и социалната политика.
(2) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) При условията на ал. 1 от заплащане на винетна такса се освобождават лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст

Това е от стар мой пост, не съм проверил дали са го актуализирали.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За Акорд-а четох, че им е скъпа поддръжката. Още един глас за голфа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...