Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Виртуално работно пространство


Препоръчан отговор

Здравейте,

Пише ви Юлиян от Амстердам. Извинявам се предварително ако има подобна тема, поогледах - не видях.

Живея и работя в Холандия, собственик съм на малка фирма за проектиране и производство на алуминиева строителни елементи

(прозорци, врати, слайд- системи и т.н.). 

От дълго време желая едно технологическо подобрение, но така и не успявам да напредна защото "не знам какво търся."

Преди около 9-10 години когато дойдох в Холандия, започнах работа в един call- center който обслужваше немски клиенти на телекомпанията Телеком. 

Когато влизахме в компютрите си, всичко стандартно, имаше само едно приложение на десктопа Т-ком-нещо-си-там и като се логнехме с потребителско име и парола там ни отнасяше във някакъв виртуален десктоп. 

Нищо особенно, стандартен десктоп с разни приложения нужни за изпълняване на ежедневните ни работни процеси, както и Интернет Експлорър, Оутлуук и т.н.

Накратко, искам същото. 

Искам служителите като си отворят компютрите, да няма никакви приложения и най-важното никакви фирменни данни и документи относно проекти а да има само шорткът към приложение в което да се логват, след като се логнат на това приложение да влизат в нов уиндоус десктоп който вече да съдържа АутоКад, Макйрософт Тиймс, М Офис и т.н.

 

Не съм се обръщал към АйТи специалисти от окръга все още, защото както казах по- горе не знам какво точно търся. 

Ще съм благодарен, ако има специалисти които да ме светнат какво търся, това посредством сървъри ли се прави, нужен ли е хардуер или има клауд решения и т.н.

Интересно ми е също е и какъв е ценовият диапазон за подобни разработки, защото не планирам да изхарча повече от 15-20 хил. за този лукс.

 

Поздрави,

 

Юлиян

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не разбирам какъв е смисълът и ползата от това нещо. Какво печелите, ако просто не си работите на компютъра, а във някаква виртуална среда?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, hbuchtev написа:

Здравей Юлиян92 , най-елементарно е да си вдигнеш един домейн контролер на някой сървър и да си настроиш правата на потребителите.

Прочети за активна директория и права и ще се справиш.

Линк не мога да ти пусна, защото тук го трият.

Елементарно казваш ... той не е IT, но колко му е да си вдигне хей така едно домейн контролерче ...

Кой линк се трие, към информацията как да си настрои активна директория и правата на потребителите или ...?

Всяко едно усложняване води до по-голям риск ако занемарите работата или я направите посредствено да увиснете в даден момент.

Ако целта ти е служителите да не изнасят служебна информация ... тази битка трудно ще я спечелиш.

Трябва ясно да знаеш за какво искаш да го направиш всичко това. Какви са + и -, колко ще струва сега и колко ще гълта всеки месец, какви са рисковете и т.н.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, hbuchtev написа:

Ами този линк

е в противоречие с т.2.10 от Правилата на форума! Ти чете ли ги като създава акаунт?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Отговор към RudeBoy: Колко е смислено и колко не е въпрос на гледна точка, нали затова първо се информираме да съберем прос енд конс на идеята, за да видим дали си струва инвестицията.

 

Отговор към hbuchtev: Наистина нямам идея за какво говориш, но може да се уреди специалисти в Амстердам достатъчно, въпросът е какво ще постигна ако направя това което казваш ?

 

Зададох този въпрос защото исках да се информирам повече какви са възможните решения за виртуален десктоп. 

Едни от основните двигатели задвижващи желанието ми за подобен проект са на първо място удобният достъп, когато примерно даден работник е настинал и не идва на работа за да не зарази другите, но иска да си свърши задачите отвкъщи. А и с тази корона, тук сме в Локдаун началото на Декември до 19 Януари и е възможно да се удължи, та човек се замисля за ползата на такива разработки.

 

Още една от главните причини поради които се интересувам от подобно решение е че на 25 отваряме нов клон в Гронинген, а към лятото планирам още един в Германия - замислете се как ще е по- удобно да се управляват всичките потребителски данни, файлове, проекти, документи и така нататък.

Ако всичко е в една система ще е МНОГО по- лесно за мен, така като не съм назначавал IT специалисти, а може би просто трябва да назнача един който да се грижи за всичката тази Администрация ?

 

Не съществуват ли някакви такива клауд решения?

 

Поздрави, 

 

Юлиян

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

сещам се едно време в компютърните клубове имаше програма и от сървъра се пускаха компютрите за определено време според това кой за колко си плати

и като седне някой човек има достъп само до шорткътите на десктопа

естествено това се заобикаляше с  интернет експлорър  и се влизаше на диск Ц или през някоя програма като уинамп за  просвирване на мп3

 

другото което се сещам  може да се направи акаунт  потребителски и на потребителите от секюрити да им се отменят права  за достъп

 

 

има и опция за отдалечен достъп 

но съм бос с някакви програмки

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много пишем ама никой не чете ...

Да започнем с AutoCAD - във виртуален десктоп ...

През какъв протокол изобщо ще се достига до този ресурс.

Колко добре ще работи изобщо - това е чертане, а не екселска таблица? С какъв лиценз го имаш сега и дали няма да се наложи да вземаш нов?

Интернет свързаност:

- на сървъра

- на всеки един потребител в своя дом

Резервираност на сървъра, помещение за сървъра, климатизация, UPS, admin ...

Едно е да има общо място за самите файлове, съвсем друго е да летят приложения - тук всеки ще има клонинг на виртуална машина или всички ще имат един сървър с единни приложения и когато се счупи приложението няма да работи за всички - така ли?

Не е ли по-добре да си имат служабна поща, платен/собствен/нает файлов масив някъде, защо да е само един - уж голям бизнес, служебни лаптопи и когато някой се наложи да отсъства да се мисли конкретно за дадената ситуация.

Изобщо не е ясно с какво се разполага сега, какъв е броя на потребителите, как изобщо е мислено да се отвори нов клон на 25-ти ...

Едно може да ти е ясно - тук точен и правилен отговор няма как да намериш - това е български форум, ние сме си тук, ти си си там ... сещай се.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 35 минути, Юлиян92 написа:

Отговор към RudeBoy: Колко е смислено и колко не е въпрос на гледна точка, нали затова първо се информираме да съберем прос енд конс на идеята, за да видим дали си струва инвестицията.

Не, това не е отговор на въпроса ми. Очаквах конкретни неща, а не философски разсъждения.

Засега идеята да изградя виртуална среда на отдалечена от мен машина, в която да трябва да вляза, за да ползвам Internet Explorer, ми се струва разхищение на ресурси и излишно усложняване. По-смислено ми се струва обща база данни - задания, проекти, разработки, информация, която да е достъпна през Интернет с контролиран достъп. А всеки компютър да си има собствен софтуер. В зависимост от конкретните условия може да има и по-добри решения. Примерно във фирмата, в която работя, цялата дейност се върши през браузър. Който и да е. Всеки служител си има акаунт, и с него може да работи в базата данни. Примерно в момента мога да се логна, както си седя в къщи, и да видя какви задачи ме очакват за понеделник сутринта. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Отговор до plamen_petrov_80 : От отговора ти разбирам че тежки програми като АутоКад и тем подобни много усложняват нещата.

Говорим за 27 потребителя, 28 ако смятате и мен. 

Към момента за оптимизация на работните си процеси използваме Asana, Google Workspace за вътрешна комуникация и съхраняване на файловете и добрият стар Microsoft 365 за обработка на документи, както и Тиймс за разговори с клиенти,

и като гледам как реагирате на самата идея, май така ще си остане. 

 

Отговор към RudeBoy: Звучи интересно, а тази онлайн база данни под формата на някакъв CRM ли е или как вършите нещата ?

Имате ли Dashboard-ове примерно ?

Файловете/ документите които обработвате, ако обработвате такива, сваляш/ създаваш - редактираш - качваш или редактираш онлайн ?

 

Поздрави,

 

Юлиян

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Вероятно става въпрос за тънки клиенти, които ползват ресурса на някакъв сървър. Има всякакъв вид реализации , като тази на microsoft multipoint server или споделени виртуални машини и т.н

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, Юлиян92 написа:

Отговор до plamen_petrov_80 : От отговора ти разбирам че тежки програми като АутоКад и тем подобни много усложняват нещата.

Говорим за 27 потребителя, 28 ако смятате и мен. 

Правилно разбираш. 

Всяка виртуална машина се разполага върху физическа такава, и ползва ресурсите ѝ. За да осигуриш теоретичната възможност 28 потребителя едновременно да работят на АутоКад във виртуална среда, трябва да има достатъчно мощен компютър, който да поеме такава задача. Мисля, че по-добре е тя да бъде разпределена на отделни машини. Така или иначе всеки един от тези хора си има някакъв компютър, нали? Достатъчно е на централния да се държи информацията, която е нужно да е достъпна за всички. 

И не ми задавай такива въпроси. Аз не съм специалист, а обикновен потребител, на ниво служител. Нямам идея какво е CRM и за какво се ползват Dashboard-ове. 

Според мен - наеми си специалист. Запознай го със същността и спецификата на задачата, и му поискай решение. Естествено, срещу заплащане. Защото ми се струва, че май искаш случайни хора във форума да ти кажат как да си организираш бизнеса, без да им дадеш никаква информация. Е, няма как да стане.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

вероятно, автора на темата иска да ползва един централен компютър и една камара терминали
след логване трябва да имат достъп до ресурси, а не до програми
с тоя ковид, дъщеря ми си работи от вкъщи, ама си има инсталирани една камара инженерни приложения
и през нета само се споделят файлове с централния компютър
 

преди 13 часа, RudeBoy написа:

Не разбирам какъв е смисълът и ползата от това нещо. Какво печелите, ако просто не си работите на компютъра, а във някаква виртуална среда?

не е виртуална, а е реална машина
виртуално е само работното място
спомням си, едно време под DOS, терминалите нямаха ОС, дори нямаха хардове

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 30 минути, дpъндю написа:

спомням си, едно време под DOS, терминалите нямаха ОС, дори нямаха хардове

74f3dd7d01e8642f6119a674fb47ec84.jpg

Това беше по времето, когато Правец-8С струваше 1500 лв ... Сега ситуацията е друга. Всеки може да разполага с достатъчно мощен и евтин компютър, на който да си върши работата. Изпълнения, каквито имаше едно време в компютърните клубове, сега са безсмислени.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, RudeBoy написа:

Изпълнения, каквито имаше едно време в компютърните клубове, сега са безсмислени.

вярно е
и с дискета осъществяваше връзка с централния компютър, който му зареждаше програма в паметта
днес си нямам си на идея, как ще зареди целия аутокад в паметта на всеки потребител
:no-no:
това което иска той е невъзможно според мен
 аутокад ,няма как да се ползва едновременно от няколко потребителя 

 

Редактирано от дpъндю (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, дpъндю написа:

вярно е
и с дискета осъществяваше връзка с централния компютър, който му зареждаше програма в паметта
днес си нямам си на идея, как ще зареди целия аутокад в паметта на всеки потребител
:no-no:
това което иска той е невъзможно според мен
няма как да се ползва едновременно от няколко потребителя аутокад 

 

Много правилно!

Може, може, правил съм го и то не само с AutoCAD, но ... според мен е далече от оптималното, има много условности и ще е мъка с лицензите. Риска всички да останат без работеща система също е много голям, отделно при падане на свързаност - работата ти спира също. Трябва да си много голам, да имаш отдел който се грижи за всичко и нещата да са направени наистина с пари и мисъл, а не просто аз имам отдалечено работно място.

Най-глупавия вариант - всеки си има служебен компютър, когато не е в офиса му се дава отдалечен достъп - по един или друг начин - с всичките + и - на това.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 37 минути, дpъндю написа:

това което иска той е невъзможно според мен
няма как да се ползва едновременно от няколко потребителя аутокад

https://knowledge.autodesk.com/customer-service/network-license-administration/get-ready-network-license/choose-license-server-model

преди 13 часа, цър-вул написа:

Казва се VPS - наема se.

https://gallery.autodesk.com/projects/what-is-vps

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

я
ти да видиш
имало сървърна версия на програмите
верно съм много дрът...баси

пп
https://www.autodesk.com/products/autocad-web-app/overview?plc=ACDIST&term=1-YEAR&support=ADVANCED&quantity=1

 

преди 15 часа, Юлиян92 написа:

От дълго време желая едно технологическо подобрение, но така и не успявам да напредна защото "не знам какво търся."

Цър-вул ти даде решение

Редактирано от дpъндю (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, RudeBoy написа:

Правилно разбираш. 

Всяка виртуална машина се разполага върху физическа такава, и ползва ресурсите ѝ. За да осигуриш теоретичната възможност 28 потребителя едновременно да работят на АутоКад във виртуална среда, трябва да има достатъчно мощен компютър, който да поеме такава задача. Мисля, че по-добре е тя да бъде разпределена на отделни машини. Така или иначе всеки един от тези хора си има някакъв компютър, нали? Достатъчно е на централния да се държи информацията, която е нужно да е достъпна за всички. 

И не ми задавай такива въпроси. Аз не съм специалист, а обикновен потребител, на ниво служител. Нямам идея какво е CRM и за какво се ползват Dashboard-ове. 

Според мен - наеми си специалист. Запознай го със същността и спецификата на задачата, и му поискай решение. Естествено, срещу заплащане. Защото ми се струва, че май искаш случайни хора във форума да ти кажат как да си организираш бизнеса, без да им дадеш никаква информация. Е, няма как да стане.

Още от вчера ме раздразни с негативните си и типично ганьовски изказвания, като не си специалист защо изобщо изказваш мнение ?

След като не знаеш какво е Customer- Relationship- Management или просто нормален Dashboard с хубав UX, още повече се чудя защо изобщо изказваш мнение ? 

 

Пуснах темата за да събера мнения дали е възможно това което описах горе, не за да искам мнения дали да го правя или не, аз тези решения ги взимам сам, не след съвети от хора с аватари от форуми ;)

 

Благодаря за огромната оказана помощ, най- вече от твоя страна RudeBoy, с този коментар считайте дискусията за приключена.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 часа, Юлиян92 написа:

а може би просто трябва да назнача един който да се грижи за всичката тази Администрация ?

Мисля че това е най-доброто решение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Юлиян92 написа:

Още от вчера ме раздразни с негативните си и типично ганьовски изказвания, като не си специалист защо изобщо изказваш мнение ?

Брат, ганьовец си ти, че търсиш някой безплатно да ти организира бизнеса. 

След като ти трябва специалист - какво търсиш във форум?... Тук сме произволни хора, с измислени никове и аватари :) . Не сме приемани във форума след изпит за специалисти, не сме се заклели да помагаме на всеки, пишем каквото намерим за добре. 

"Дискусията приключена" - е това е добро решение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 51 минути, RudeBoy написа:

ганьовец си ти

Тцъ, ганьовецът си ти! Ама и кой да чете..

преди 20 часа, Юлиян92 написа:

Не съм се обръщал към АйТи специалисти от окръга все още, защото както казах по- горе не знам какво точно търся

Ще съм благодарен, ако има специалисти които да ме светнат какво търся, това посредством сървъри ли се прави, нужен ли е хардуер или има клауд решения и т.н.

Да виждаш някъде да пише "на аванта" или някой да ми го направи безплатно?
Ех, коолко е лесно да имитираш величие... Е, не си!
И кога авторът ти стана брат? Селчо!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, RudeBoy написа:

Брат, ганьовец си ти, че търсиш някой безплатно да ти организира бизнеса. 

След като ти трябва специалист - какво търсиш във форум?... Тук сме произволни хора, с измислени никове и аватари :) . Не сме приемани във форума след изпит за специалисти, не сме се заклели да помагаме на всеки, пишем каквото намерим за добре. 

"Дискусията приключена" - е това е добро решение.

Търся някой безплатно да ми организира бизнеса ? Нещо по- смешно не успя ли да скалъпиш "братчед".

Поисках разяснения за нещо в което като цяло съм слаб - Информационните технологии. За бизнес, съвети от общи работници не ми трябват ;)

Заради такива завистливи, ограничени селяндури като тебе (заради това че ви дават да гласувате) почти всички които стават за нещо

(без богати татковци и рода у парламента) емигрирахме !

 

Много ти здраве приятел, пожелавам ти още дълги години да си хейтиш :P

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Сподели

×
×
  • Добави ново...