Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за конфигурация предимно за видео обработка?

Featured Replies

Здравейте, може би има доста подобни теми, но все пак всеки иска персонализирано мнение спрямо обстоятелствата си, затова ме извинете, че създавам нова тема по този върпос.

Лятото по всяка вероятност ще се насоча към покупка на нова конфигурация за видео обработка, понеже това е професията ми в момента и работя на стар геймърски лаптоп Асус Рог от 2015-та, който просто не е достатъчно добър за гладък работен процес.  Има доста време до тогава, но може би някои от вас са наясно какви продукти може да излязат на пазара до тогава и може да си струва да се изчака още малко или пък да се побърза с покупката.
Искам да ви помоля за съвети и може би примерни части за конфигурацията, както и за добър, но не твърде скъп 144hz монитор. Не ми трябва 4К в момента, тъй като обработвам видеа за социалните мрежи в момента, които не го поддържат. (Изключваме Youtube).
Бюджет - около 3,500 лв, като може да е малко повече или по-малко. За предпочитане е да е от един магазин/доставчик, тъй като ще бъде закупен на лизинг. 

Относно игри, би било добре ако може да подкарва нови заглавия като Cyberpunk спокойно на твърди 60fps, но не е приоритет. 
Благодаря предварително!

Като дойде момента, тогава си пусни тема. След 5-6 месеца може много неща да се случат/променят. Иначе някой Ryzen от полседното поколение с 12 ядра и видеокарта вече според цените, оставащия бюджет и наличностите през лятото, например RTX 3070/3080.

• 3 месеца по-късно...
  • Автор

Здравейте отново, времето за покупки наближи, а ситуацията с видеокартите май не се е променила. Нахвърлил съм някакви компоненти, които мисля за подходящи, но ще помоля за по-експертно мнение. Ето ги и тях:

Intel Core i7-10700K 8-Core 3.8GHz LGA1200, избор на Процесори от онлайн магазини с евтини цени и оферти
ASUS ROG STRIX B450-F GAMING Asus Дънни платки Цени, оферти и мнения, списък с магазини
Samsung 860 EVO 2.5 1TB SATA3 MZ-76E1T0B SSD хард дискове Цени, оферти и мнения, списък с магазини, евтино Samsung 860 EVO 2.5 1TB SATA3 MZ-76E1T0B
Seagate BarraCuda 3.5 2TB 7200rpm 256MB SATA3 (ST2000DM008) Вътрешен хард диск - цени, оферти, магазини, сравнение на цени 
NZXT H510i (CA-H510I) (Кутии за PC) - Цени

Монитор:
BenQ ZOWIE XL2411P Монитори - Цени, BenQ ZOWIE XL2411P оферти

За РАМ-та - минимум 16гб, а желателно 32. Просто не съм сигурен за модел и каква скорост. 
За видеокартата виждам, че в момента има налични RTX 2060 OC 6GB и GTX 1660 Super 6GB на почти еднаква цена, като мисля да заложа на RTX 2060, a при необходимост на по-късен етап винаги мога да я сменя.
За хардовете идеята е да използвам ССД-то за уиндоуса, както и за видео монтажа, а баракудата да е само за съхраняване на данни - филми, снимки, игри и тн.
Не съм сигурен, че дъното е подходящо. Ако не е, моля дайте съвети за други модели, както и за охладител/и и захранване.

А и като цяло ако мислите че има по-добри варианти в този момент на пазара за бюджет около 3,500 лв всякакви съвети са добре дошли. Благодаря!

Ориентирай се към заключен и без графика но 10 ядрен разликата в цената ще е около 50 лв.

Intel® Core™ i9-10900F 20M Cache, up to 5.20 GHz BOX • 142625 ⋙ Цена | Plasico IT Superstore

Intel® Product Specification Comparison

п.с. И си приготви стотина лева за охладител независимо какво ще вземеш.

Примерен - Scythe Mugen 5 PCGH-Edition SCMG-5PCGH от Vario.bg

Достатъчно компактен е и проблеми няма да има и с по-малка кутия.

Има го и изцяло в черно ако е важно но излиза по-скъпо.

Edit; Памет - Crucial Ballistix schwarz DIMM Kit 32GB, DDR4-3600 ab € 177,89 (2021) | Preisvergleich geizhals.eu EU

Това SSD го смени с нещо читаво. Самсунг не са изгодни отделно това е sata и ако помня правилно е qlc.

Edit2; Не знам ще падат ли цените на видеокартите но електрониката ще и се дигат цените.

• Автор

Много благодаря за времето и съветите. Ще се вслушам в тях. 

Само за ССД-то не разбрах какво трябва да търся. Опитах се да прочета в интернет за различните видове, но само се обърках :D 

За дъното сега видях, че това, което съм посочил, не пасва за интелски процесори, та мисля да го заменя с това, въпреки че е малко по-скъпо:

ASUS PRIME Z490-P Asus Дънни платки Цени, оферти и мнения, списък с магазини

Гледаш за NVMe и да не е QLC а TLC. И сравняваш цени може да потърсиш и ревюта.

Примерно - ADATA Falcon 1TB AFALCON-1T-C от Vario.bg

За дъната може и B560 чипсет те са актуалните но са с леко завишени цени.

Примерно - MSI B560M Pro-VDH 7D18-002R от Vario.bg

B560M PRO-VDH (msi.com)

преди 1 минута, Roujin Z написа:

За дъната може и B550 чипсет те са актуалните но са с леко завишени цени.

Сигурно имаш предвид В560

• Автор
преди 50 минути, Roujin Z написа:

Примерно - ADATA Falcon 1TB AFALCON-1T-C от Vario.bg

За дъната може и B560 чипсет те са актуалните но са с леко завишени цени.

Примерно - MSI B560M Pro-VDH 7D18-002R от Vario.bg

B560M PRO-VDH (msi.com)

Благодаря! Добавих ССД-то към списъка.

Открих и това дъно, което предлага и WIFI, и блутут на не много по-голяма цена, става ли за алтернатива на MSI-ката? 
ASUS TUF GAMING B560M-PLUS WIFI Asus Дънни платки Цени, оферти и мнения, списък с магазини

Същото MSI има такъв вариант (избери DETAIL в менюто) - Specification B560M PRO-VDH WIFI | MSI Global

Не знам какви са плюсовете и минусите на двете но MSI вървеше около 280 лв. преди да се изчерпа.

MSI B560M Pro-VDH WIFI 7D18-001R от Vario.bg

п.с. На нормална цена го откривам тук но не знам налично ли е.

MSI B560M PRO-VDH WIFI Socket 1200 DDR4 up to 128GB 6xUSB 2.0 4xUSB 3.2 | skytechno.bg

• Автор
преди 3 минути, Roujin Z написа:

Същото MSI има такъв вариант (избери DETAIL в менюто) - Specification B560M PRO-VDH WIFI | MSI Global

Не знам какви са плюсовете и минусите на двете но MSI вървеше около 280 лв. преди да се изчерпа.

MSI B560M Pro-VDH WIFI 7D18-001R от Vario.bg

Да да, досетих се и потърсих на MSI, но в момента не го намирам на БГ пазар налично, а не ми се поръчва от чужбина. Пак ще проверя като стане време да поръчвам. 
Мерси много за помощта :)

Intel’s Upcoming 65W Core i9 10900F Reportedly Consumes 224W Power at Max Load

Разглеждам в момента също конфигурациите за видео-обработка (тъй като ще правя билд)

Останах шокиран като видях че въпросния процесор е доста енерго-ресурсоемък, освен че е горещ (предполагам се дължи на старият 14 nm процес):

Затова веднага го задрасках от листата и преминах към Ryzen.

Ryzen 5000 CPUs for Video Editing? (And How to Get One)

Тези RTX 2060 къде ги гледаш, на какви цени и сигурен ли си, че има наличности? Не очаквай тази година, че може и другата, наличностите и цените на видеокартите да се подобрят, дори може и по-зле да стане.

• Автор
на 7.05.2021 г. в 23:36, Raze написа:

Тези RTX 2060 къде ги гледаш, на какви цени и сигурен ли си, че има наличности? Не очаквай тази година, че може и другата, наличностите и цените на видеокартите да се подобрят, дори може и по-зле да стане.

https://www.pro-bg.com/product/Videocard/GIGABYTE GVN2060OC6GD 20 VGA GIGABYTE GeForce RTX 2060 OC rev 20 6G GDkupeteotPROBG_262350.html
Тук намерих, бяха пуснали 4 бройки мисля, сега е май 1. Не съм говорил с хората, за да потвърдя обаче. Може и да няма след няколко дни като започна да поръчвам, така че ще видим тогава какво ще има налично. Наясно ми е, че скоро няма да се оправи положението с картите, но не мога да чакам и ще се нагодя според наличностите, а пък в бъдеще ще сменям ако трябва.

на 7.05.2021 г. в 23:20, Mr. ?? написа:

Intel’s Upcoming 65W Core i9 10900F Reportedly Consumes 224W Power at Max Load

Разглеждам в момента също конфигурациите за видео-обработка (тъй като ще правя билд)

Останах шокиран като видях че въпросния процесор е доста енерго-ресурсоемък, освен че е горещ (предполагам се дължи на старият 14 nm процес):

Затова веднага го задрасках от листата и преминах към Ryzen.

Ryzen 5000 CPUs for Video Editing? (And How to Get One)

Да, мислех да разгледам и райзените и да разуча дали не би било по-добре. Raze беше препоръчал Ryzen първоначално. 

Като ще даваш 1300+ лева за видеокарта, която струва и струваше около 600 лева, по-добре добави още малко и си вземи RTX 3060 - в продавалник има доста оферти за около 1500-1600 с гаранция:

Rtx 3060 - OLX.bg

Друг вариант е да дебнеш по онлайн магазините - появяват се понякога бройки на по-нормални цени от новото поколение. Също и в началото на другия месец излизат RTX 3070 TI/3080 TI, въпреки че цените им ще са сигурно доста високи. Ако имаш познати в чужбина, можеш да говориш да потърсят по локалните сайтове оферти и евентуално да ти купят карта и да ти я пратят.

• Автор
преди 31 минути, Raze написа:

Като ще даваш 1300+ лева за видеокарта, която струва и струваше около 600 лева, по-добре добави още малко и си вземи RTX 3060 - в продавалник има доста оферти за около 1500-1600 с гаранция:

Rtx 3060 - OLX.bg

Друг вариант е да дебнеш по онлайн магазините - появяват се понякога бройки на по-нормални цени от новото поколение. Също и в началото на другия месец излизат RTX 3070 TI/3080 TI, въпреки че цените им ще са сигурно доста високи. Ако имаш познати в чужбина, можеш да говориш да потърсят по локалните сайтове оферти и евентуално да ти купят карта и да ти я пратят.

Да, но в момента има само варианта с 12гб, дето май не е много по-добър от 2060 до колкото съм чел сравнения и ревюта. А дали би си струвало да заложа на 2080 Super, която излиза налична в Plasico за 2019лв (и в OLX нови за около 1,8-1.9) като направя компромис за някои други части например кутията (няко за 100тина лв, вместо 200), 16 рам вместо 32 и тн, за да остана горе-долу в бюджета? 

RTX 3060 е малко по-добра от 2060 Super, обикновената 2060 изостава доста. За над 2000 лв. може да си намериш и RTX 3070, която е на нивото на 2080 TI.

spacer.png

преди 3 часа, Scoodj написа:

https://www.pro-bg.com/product/Videocard/GIGABYTE GVN2060OC6GD 20 VGA GIGABYTE GeForce RTX 2060 OC rev 20 6G GDkupeteotPROBG_262350.html
Тук намерих, бяха пуснали 4 бройки мисля, сега е май 1. Не съм говорил с хората, за да потвърдя обаче. Може и да няма след няколко дни като започна да поръчвам, така че ще видим тогава какво ще има налично. Наясно ми е, че скоро няма да се оправи положението с картите, но не мога да чакам и ще се нагодя според наличностите, а пък в бъдеще ще сменям ако трябва.

Да, мислех да разгледам и райзените и да разуча дали не би било по-добре. Raze беше препоръчал Ryzen първоначално. 

Ако работиш на Adobe Premire, (Adobe Lightroom/Photoshop), Intel-a вече не са топ процесорите, като производителност.

Имаха преднина преди, но с излизането на AMD 5000 series и ъпдейта на Adobe всичко се промени.

Adobe Premiere Pro: 11th Gen Intel Core vs AMD Ryzen 5000 Series

П.П. Насочил съм се към 5800X, за сега + Dark Rock 4.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.