Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


След като купих 32" LG от една друга тема, старият Самсунг преместих в друга стая и чак сега забелязах, че има леко тъмно петно в горният край, когато има нещо светло. 
Разглобих го, оказаха се два изгорели свето диода от едната лента, т.е. 1/4 от подсветката би трябвало да не свети или ако диодите не са съвсем прекъснали да свети слабо, странно, че ефектът беше едвам забележим, само на светъл фон.
Две ленти са, лява и дясна, всяка захранена по отделно. 
Всяка лента има 44 СД по дължината си, но 2 x 22 последователни, свързани/захранени паралелно. 
Мога да си купя комплект ленти, но ще е много дълга доставката, едва ли в БГ някъде ги има на склад. (ако някой знае, нека каже)
https://www.aliexpress.com/item/4000930591110.html

И така, всяка лента би трябвало да се захранва от генератор на ток, диодите да са около 3V всеки, което значи напрежението ще е около 60V, но не то е важното. Токът??
Докато си доставя нови ленти, искам да заменя изгорелите CD временно.
Диодите естествено не са стандартни (около 4.8/2.8мм), но могат да се подберат приблизителни, примерно от Комет. (има ли други подобни магазини?)
 Въпросите ми са:
- От какъв порядък би могъл да е тока през всеки CD приблизително, порядъка- 20-50-100 мА или повече, защото лентите са залепени на алуминиеви подложки и вероятно греят? Знам, че при всеки телевизор е различно, едва ли всеки го е мерил, но едва ли разликата е 10 пъти... Отчитам, че токът се дели на две, заради двата стълба от по 22 диода, но принципно- какъв е порядъкът на токът нормално през единичен диод, за да не сложа някой, който скоро ще изгори, т.е. да е около 3V и допустим максимален ток?
За проба сложих на мястото на изгорелите ( с жички) някакви, които светят по-жълто, за това искам да търся други...
Пуснах ток около 18мА и оригиналните държат 2,67v, а сменените два по 2.77V, за това предполагам, че оригиналните би трябвало да са 3 волтови при по-голям ток.
- В кой спектър на бялото светят нормално- студен, нормален, топъл или вероятно за всеки телевизор е различно? Моите при този малък ток ми се виждат синкави, вероятно е студено бяло. В края на крайщата ще е на око...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, JKirilov написа:

Сметките ти не са в съответствие със закона на Ом. ;)

ОК, кажи кое не е вярно, ще го коригирам. Дал съм достатъчно данни...

Най важен ми е токът...

 

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

ОК. Виждам че не си съвсем бос, ще ти обясня, но обещаваш, че ще го научиш for good!

В един форум по този въпрос стигнахме до бой, но там всички са с претенции, а закона на Ом... ;)

Първо, свтодиодът като един полупроводников прибор не за някакво напрежение (V), а е за работен ток - оптимален, максимален, минимален. За напрежение се говори само като Обратно напрежение и то е много, много ниско, трябва да се внимава.

От как има LCD подсветка обаче се произвеждат групи от по няколко светодиода и вграден резистор/и, без който не става. Нещо като мини интегрална схема - макси на размери в сравнение с чипче, но с малко елементи. Теоретично се нарича примерно сборка. Когато започнах да ровя навремето по този въпрос, намерих групичка от 3 LED и резистор, после от 4 LED и резистор, и т.н. Ти казваш, че са 22 - ОК. Иде обаче едно противоречие - ако са наистина свързани последователно дори и един LED да изгори - ще изгасне цялата лента. Т.е. има нещо гнило. вероятно има 22 резистора някъде. Но общата идея е, че трябва да сложиш подходящ диод със същите характеристики, най-вече вътрешно съпротивление в права посока и цветна температура (мери се в Келвини - К).

Най-лесно е, като се намери схемата на този ТВ и се види моделът LED. По-късно ще пробвам да потърся.

Но ако искаш перфекционизъм - нова цяла лента, тъкмо ще имаш вече 20 резервни LED-чета! ;)

Сега виждам, че не си дал модела на ТВ? Виж го и потърси Service manual/Schematic!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

JKirilov 

Моделът е в заглавието. Схема не знам от къде да намеря и не знам дали от нея ще се разбере нещо за тока, който ме интересува. Не видях нищо грешно в моето описание, всичко това го знам, законът на чичо Ом също... :)

Щом споменавам, че вероятно се захранват от генератор/стабилизатор на ток, значи съм наясно, че токът е важен (за това и питам за него), че работят/управляват с ток, а напрежението просто се мери. Едва ли имат вграден резистор, защото при експериментите, когато променям тока, напрежението на всеки диод е почти постоянно, т.е. в права посока всеки диод/свето диод си е стабилизатор на напрежение. Ако имаше вградени резистори, напрежението щеше да мърда с промяна на тока. При експериментите на токоизправител с ограничен ток, напрежението на диод беше около 2.7V при около 18мА, за това казвам, че напрежението общо е около 60V. Започват да светят от около 10мА, на 18 си е доста ярко, но не знам на телевизора с какъв ток са и не съм виждал на отворен, на око  колко ярко е... Дори не знам регулирането на яркостта дали е с промяна на тока или с ШИМ..., но това няма значение.

Противоречие в описанието на лентите няма, ще обясня по друг начин:

Една редичка от 22 последователни диода, след нея още една такава и стават 44. Началата на двете редички (катоди) и крайщата им (аноди) са свързани съответно с -/+ на куплунга, което е означено. Така стават две редички от по 22, свързани паралелно. Изгорелите два бяха само от едната редичка, за това другата си светеше. Двата не светеха, но може би не са били напълно прекъснати, защото при повишаване на тока, останалите в тая редичка започваха да мъждеят слабо...  


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не пипай където не ти е мястото, ще счупиш матрицата! Лентите се сменят комплект, вече са светили няколко години и диодите са се опекли.

Затваряй и гледай докато прекъсне. А тези сигурно са окъсили. Дотогава сигурно ще допйдат ако поръчаш от китайците. Или се обърни към сервиз. Тези телевизори не са най-подходящото учебно пособие. 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Очакването ми не се оправда - в сервизното няма нищо за отделните диоди, явно всяка лента се води за цялостен прибор и не подлежи на ремонт.

Нова или както си е...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 23 минути, JKirilov написа:

Очакването ми не се оправда - в сервизното няма нищо за отделните диоди, явно всяка лента се води за цялостен прибор и не подлежи на ремонт.

Нова или както си е...

То  е ясно, че не се ремонтира, лошото е, че за този модел не се предлага и от Самсунг, ще трябва от Алиекспрес или Амазон...

Никой не каза диодите все пак за кой да е телевизор, дали са  0.5 или 1.0 W (3V)...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вече написах какво да правиш. Лентите се заменят по оригинално означение или по тип на панела, а най-добре по двете. Какво пише на хартиения етикет отзад на коритото?

Едно от възможните: https://ksp-electronics.com/search?keywords=ltj320hn01

Та се сменя комплект и телевизорът става като нов. Може да се сменят и отделни диоди, но предимно в краен случай, не може да се даде гаранция на ремонта че както са опечени следващия път може да прекъсне следващия и ремонта става вътрешен. А това може да стане след седмица или месец.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря за линка, не знам как си го намерил, от къде това ltj320hn01. Аз въвеждах телевизора и самата лента и намерих само в Алиекспрес. В Самсунг ми казаха, че за този модел не се предлага...

Изглеждат същите, дължина, брой диоди също, означението почти същото, моят модел го има в описанието им. Понеже надписа на лентата е много ситен, може и да не са го разчели съвсем правилно, но няма значение. Моята е: 2011SV532_456K_H1_1CH PV LEFT44

Там пише, че има налични, в голямото заглавие пише 4 парчета, в другото едно , а на снимките са комплект лява и дясна.

В понеделник ще се обадя да питам за подробности и ще взема.

1Sams 32.jpg

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 14 часа, Kibik написа:

от къде това ltj320hn01

Вероятно това

преди 19 часа, Филипов написа:

пише на хартиения етикет отзад на коритото

Ама ти не го пишеш. А трябва, защото производителите слагат матрици / дисплеи от различни производители. И това го пише на този етикет.

преди 14 часа, Kibik написа:

не знам как си го намерил

Все пак това ми е работата.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Филипов

Знам, че са различни матрици/подсветки, за това изпратих табелата, която е в предишният ми пост на Самсунг и отговорът беше, че не предлагат подсветка за този модел.

При мен на хартиеният етикет няма ltj320hn01, а панелът е LD320BGB-A1, за това питах от къде го взе...

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 2 седмици по-късно...

Намерих нова св. диодна стълбица, смених я, но не му било писано да живее...
Дисплея сдаде, свети бяло. 
Ще купувам нов, може би 40" TLC, а този ще се продава за/на части без дисплея, всичко друго е изправно...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване