Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

8600k какъв е оптималния волтаж на процесора за клок на 4.8

Featured Replies

Здравейте . Конфигурацията ми я виждате в подписа . В задачата се пита , какъв е оптималния волтаж на процесора за клок на 4.8 . Струва ми се че или охлаждането ми е супер умряло или нещо се случва с процесора . играя най-тежките игри на 144 херцов монитор и процесора е на 70 макс 75 градуса а охлаждането върти на 100 % . Знам че като температура това е г/д добре , но ми се струва на мен доста . 

Разрешен от pepy86

Почиствал ли си скоро охлаждането? Пробва ли да смениш термопастата? Ръчно ако зададеш по-ниски обороти какво се случва с температурите?

• Автор
преди 1 минута, Raze написа:

Почиствал ли си скоро охлаждането? Пробва ли да смениш термопастата? Ръчно ако зададеш по-ниски обороти какво се случва с температурите?

Охлаждането е на около 6 месеца и видимо е чисто , термо пастат я смени преди 1 месец с някаква гризли и няма ефект . Страх ме е да наглася оборотите на 50% например и да включа игра , да не стане беля . 

Нищо няма да стане, евентуално ако процесора вдигне над максималната температура, ще смъкне честотата. Ръчно не можеш ли да правиш крива на оборотите или да настроиш охлаждането на някакъв по-тих режим?

• Автор
преди 2 минути, Raze написа:

Нищо няма да стане, евентуално ако процесора вдигне над максималната температура, ще смъкне честотата. Ръчно не можеш ли да правиш крива на оборотите или да настроиш охлаждането на някакъв по-тих режим?

Мога от БИОС-а , но какъв ще е ефекта ? Какво да гледам ? 

от цялата работа не разбрах при какъв волтаж ти работи процерсора на 4.8Гхц ? Как си го клокнал ? С фиксиран волтаж , офсет , ауто настройки?  Това е важно да се спомене.  Отделно всяка бройка е различна . Няма точни стойности на волтажа за конкретна честота. Някои процесори могат да искат 1.35V за 4.8Гхц , други бройки могат да са стабилни и под 1.25V . Разликата в температурата между двата примера , които ти дадох ще е доста голяма . Отделно фактор остава и дъвката под капачката .  8-мо поколение /и не само те/ си плачат за делид още с излизането им от завода. 

Сподели , ако обичаш как точно си клокнал процесора. Пусни Hwinfo и го минизирай за 15-20мин по време на гейминг . След това погледни до какъв волтаж ти пуска дъното . Може да използваш и Riva tuner за мониторинг  по време на самата игра . При всички случаи трябва да споделиш повече подровности , за да ти се отговори адекватно . 

• Автор
преди 3 часа, pepy86 написа:

от цялата работа не разбрах при какъв волтаж ти работи процерсора на 4.8Гхц ? Как си го клокнал ? С фиксиран волтаж , офсет , ауто настройки?  Това е важно да се спомене.  Отделно всяка бройка е различна . Няма точни стойности на волтажа за конкретна честота. Някои процесори могат да искат 1.35V за 4.8Гхц , други бройки могат да са стабилни и под 1.25V . Разликата в температурата между двата примера , които ти дадох ще е доста голяма . Отделно фактор остава и дъвката под капачката .  8-мо поколение /и не само те/ си плачат за делид още с излизането им от завода. 

Сподели , ако обичаш как точно си клокнал процесора. Пусни Hwinfo и го минизирай за 15-20мин по време на гейминг . След това погледни до какъв волтаж ти пуска дъното . Може да използваш и Riva tuner за мониторинг  по време на самата игра . При всички случаи трябва да споделиш повече подровности , за да ти се отговори адекватно . 

В момента съм го оставил на авто волтаж като преди това беше на 1.35 . По време на стрес тест с AIDA ми дава че му пуска 1.27 . Сега ще пусна РИва тунера и ще го следя в игра какъв волтаж ми пуска .

С цел застраховка, дъното ти може да пуска да по-високи волтажи и поради тази причина да виждаш по-високи моментни стоиности .  Съвета ми е да зададеш фиксиран волтаж да кажем 1.25V на процесора и да започнеш тестове за стабилност. /Тази Айда няма да ти свърши особена работа в случая./ На Prime95 ако не си делиднал процесора , варианта ти за тест е без AVX. Пробвай като за начало  също така с Blender Benchmark 1.0 beta 2 , Cinebech R20, R23/пълния тест/. Ако минеш успешно всички тестове , пусни му Prime95 с avx.  Ако достигнат температурите над 90 градуса го спирай. Обикновено там доста бързо ти изкарва грешка при нестабилност . Ако случайно преминеш тестовете успешно на 1.25v , свали една стъпка на долу /1.24/. И така продължаваш докато не напипаш минималното напрежение при което процесора е стабилен  при фиксиран волтаж.   От тук вече започваш тестовете и настройки за 24/7 . С офсет или adaptive voltage . Не си спомям твоето дъно какви опции позволяваше за настройки . Отделно трябва да настроиш и load line calibration /LLC/ Тази настройка играе важна роля , за да осигури по-голяма стабилност при овърклок и да компенсира колебанията на високо и ниско напрежение . С други думи , идеята на офсета и adaptive настройките е , напрежението да пада на Iddle /когато процесора не е под товар/ .  Не е нещо сложно , но трябва малко повече заигравка и загуба на време.  Ако не смяташ , че ще се справиш, по-добре не се захващай.  Настроиш ли  обаче процесора стабилен на минимален за него волтаж при въпросната честота , която гониш , ще имаш много солидно подобрение в температурите .  

Относно волтажите , до 1.4V /пиково/  се смята за безопасно . Познавах хора , които и до 1,45V не се страхуват да държат процесорите си /като нямат проблеми вече с години/ , но аз лично не съм подобен екстремен клокър и не смятам , че е оправдано.  Даже за мен лично , каквото докарам до 1.35-1.37 като стабилност , на това и залагам :)  за 24/7 /леко се застраховам/ .  Пак казвам , тук говоря за пикови /моментни/ стойности , не за фиксиранни волтажи !  

Поздравления за това че си го делиднал. За 8-мо поколение си е буквално неизбежно .  Въпреки това , всичко написано по-горе от мен за волтажите и настройките при клок си важи с пълна сила дори в момента след делида. Не забравяй , че прекомерния волтаж , далеч по-бързо може да убие процесора , от колкото високата температура /която в случая при теб не беше чак толкова притеснителна/ . 

• Автор
преди 23 часа, pepy86 написа:

Поздравления за това че си го делиднал. За 8-мо поколение си е буквално неизбежно .  Въпреки това , всичко написано по-горе от мен за волтажите и настройките при клок си важи с пълна сила дори в момента след делида. Не забравяй , че прекомерния волтаж , далеч по-бързо може да убие процесора , от колкото високата температура /която в случая при теб не беше чак толкова притеснителна/ . 

Благодаря ти че си активен в моята тема . Проечтох няколко пъти написаното от теб по-горе , всичко добре , но когато настройвам волтажа ръчно , в idle волтажа е същия както когато и играя , а ако е на авто , волтажа си спада , това не знам как да го направя от ръчните настройки , за това предпочитам да е на ауто . 

Явно не си ме разбрал какво съм написал. Ръчния волтаж се задава само за да установиш при какъв волтаж е стабилен процесора ти на определна честота. Там няма колебания между ниско и високо напрежение . При ауто настройки в определени моменти дъното ти пуска безумно високи волтажи /макар и за кратко/ с цел застараховка .  Писах го и в предните постове , ще го кажа отново. Ръчните волтажи не са за 24/7 употреба. Те се задават с цел да опделиш кoлко е възможно най ниския волтаж , на който процесора е стабилен за клок 5Гхц да речем. Ако установиш , че при ръчен волтаж е стабилен на 5Гхц с 1,35V , следващата стъпка е отново да влезеш в Биос само че ползваш адаптив или офсет настройките за 24/7 /вместо manual/ . Като в случая вече знаеш какво ограничение в напрежението да зададеш  /демек , в моя пример - 1.35V/. Трябва да зададеш такъв  офсет , че да не ти минава под товар 1.35-1.36V процесора.  При адаптив повечето дънни платки директно позволяват да зададеш ограничение от 1.35V като към него често има опция за допълнителен офсет (+ 0.015V  да кажем , отново за лека застраховка) Отделно трябва да настроиш и load line calibration /LLC/ , за да не се получи някое ядро да те дъни през определено време при твърде нисък волтаж на iddle  . 

Нещата пак казвам не са сложни , но ако не си ги разбрал те съветвам подробно да прочетеш някой guide /ръководство/ . 

А какъв е проблемът да се ползва ръчно зададен волтаж за 24/7 както някои се изразяват? Сетих се - никакъв, но тези някои никога не са учили и не са разбирали нещата, които са необходими, за да пишат тук.

П.П. Раян, сетни си процесорчето на колкото държи (5.0, 5.1, 5.2) на ръчно зададен волтаж, а ако имаш някакви други въпроси ми пиши на лично съобщение, защото тук адекватни отговори няма да получиш. А въпроси ще имаш, тъй като се променят и други параметри освен LLC (за което трябва да се знае апропо какво да избереш). Или чети гайдове и дерзай.:lol6:

Така и не направи Калин някакъв подбор за тези раздели, но вече не ме учудва това, защото разбрах с какви хора си имам работа.

Поздрави.

• Решение
преди 15 часа, Jorge написа:

А какъв е проблемът да се ползва ръчно зададен волтаж за 24/7 както някои се изразяват? Сетих се - никакъв, но тези някои никога не са учили и не са разбирали нещата, които са необходими, за да пишат тук.

Верно ли си толкова зле , та не знаеш какъв е проблема да се ползва даден процесор на фиксирани волтажи ? 

преди 15 часа, Jorge написа:

, а ако имаш някакви други въпроси ми пиши на лично съобщение, защото тук адекватни отговори няма да получиш.

Умолявам автора на темата , да НЕ допуска подобна грешка. Всеки един ''психопат'', който предложи да се ползва даден процесор на фиксиран волтаж за 24/7 при клок от 5-5.1-5.2Ггхц, мисля че достатъчно красноречиво говори какъв опит и познания има . Това освен , че е безумно  , само по себе си показва до колко зле е хардуерния раздел тук , особено след включванията на подобни некомпетентни членове на форума .  Ако автора е също  ОК да си ползва проца на 5-5.1-5.2гхц при ~1,4V за 24/7 , при положение че реално едва в 5-10% от времето ще има нужда от подобни стойности , тогава нека така да бъде .  :emoji_smiley-23:

Мале , какви хардуерни-гуру специалисти има тук .  Смеха е маХ !

на 23.06.2021 г. в 12:46, pepy86 написа:

Верно ли си толкова зле , та не знаеш какъв е проблема да се ползва даден процесор на фиксирани волтажи ? 

Умолявам автора на темата , да НЕ допуска подобна грешка. Всеки един ''психопат'', който предложи да се ползва даден процесор на фиксиран волтаж за 24/7 при клок от 5-5.1-5.2Ггхц, мисля че достатъчно красноречиво говори какъв опит и познания има . Това освен , че е безумно  , само по себе си показва до колко зле е хардуерния раздел тук , особено след включванията на подобни некомпетентни членове на форума .  Ако автора е също  ОК да си ползва проца на 5-5.1-5.2гхц при ~1,4V за 24/7 , при положение че реално едва в 5-10% от времето ще има нужда от подобни стойности , тогава нека така да бъде .  :emoji_smiley-23:

Мале , какви хардуерни-гуру специалисти има тук .  Смеха е маХ !

Youre Funny The Nanny GIF by Cameo

• 3 месеца по-късно...

Струва ми се е от "овърклокинга" и човешкия фактор. 

Чудно ми е, че има хора, които мислят, че печелят много от овърклокинг💛🙂

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.