Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лаптопа ми замръзва и пръщи, дали е хардуерен проблем, мнения?

Featured Replies

Лаптопа ми е леново G-50-80 Купен през 2017 началото, от един месец насам, има случаи лаптопа ми замръзва, без видима причина, нито е натоварен, нито прави нещо, без значение дали съм в ютъб, фейсбук или така си стои кротко на десктопа, просто змръзва и се чува как пръщи, тоест пърррр, и трябва да извадя батерията и да я сложа на ново и така тръгва. Като замръзне, нищо не може да се направи и натисне, всичко си стои замръзнало на екрана, случва ми се рядко, последните три седмици ми се случи 3-4 пъти, като последния беше преди малко. Бих искал да пусна тема тук, че не ми се ходи по сервизи, ако мога нещо да направя аз, да ме съветвате да тествам нещо или ако е смяна на хард и сам мога, вашите мнения?

преди 15 минути, Reckitjesok написа:

Лаптопа ми е леново G-50-80 Купен през 2017 началото, от един месец насам, има случаи лаптопа ми замръзва, без видима причина, нито е натоварен, нито прави нещо, без значение дали съм в ютъб, фейсбук или така си стои кротко на десктопа, просто змръзва и се чува как пръщи, тоест пърррр, и трябва да извадя батерията и да я сложа на ново и така тръгва. Като замръзне, нищо не може да се направи и натисне, всичко си стои замръзнало на екрана, случва ми се рядко, последните три седмици ми се случи 3-4 пъти, като последния беше преди малко. Бих искал да пусна тема тук, че не ми се ходи по сервизи, ако мога нещо да направя аз, да ме съветвате да тествам нещо или ако е смяна на хард и сам мога, вашите мнения?

Като за начало трябва да се провери хард диска за грешки. Когато работи инсталирай програмата HD Tunes и покажи какво показва Health Status 

Преди да предприемете коригирането на проблема, ще бъде полезно да определите какво би могло да го причини. Сред най-честите причини за замръзване на лаптопи, нетбуци и някои други мобилни устройства повечето експерти разграничават:

Липса на RAM ресурси.

Устройство за прегряване.

Зловреден софтуер.

Проблеми с твърдия диск.

Прекомерен брой "инхибиторни" записи в регистъра.

Липса на ресурси на процесора.

Претоварена с програми "startup" система.

Фрагментация на твърдотелно устройство, неговото препълване с файлове

Покажи в event viewer/windows logs/system какви грешки има, най-добре качи лог-а някъде - google drive или подобно място и дай връзката. Другия път може да не вадиш батерията, просто задръж бутона за включване 5-10 секунди, докато се изключи.

• Автор
преди 8 минути, Raze написа:

Покажи в event viewer/windows logs/system какви грешки има, най-добре качи лог-а някъде - google drive или подобно място и дай връзката. Другия път може да не вадиш батерията, просто задръж бутона за включване 5-10 секунди, докато се изключи.

Къде е това уиндоус логс?

преди 33 минути, Емил Костов написа:

Като за начало трябва да се провери хард диска за грешки. Когато работи инсталирай програмата HD Tunes и покажи какво показва Health Status 

Ще дръпна програмата, колко време трябва да я оставя да работи за да засече?

преди 32 минути, нушо написа:

Преди да предприемете коригирането на проблема, ще бъде полезно да определите какво би могло да го причини. Сред най-честите причини за замръзване на лаптопи, нетбуци и някои други мобилни устройства повечето експерти разграничават:

Липса на RAM ресурси.

Устройство за прегряване.

Зловреден софтуер.

Проблеми с твърдия диск.

Прекомерен брой "инхибиторни" записи в регистъра.

Липса на ресурси на процесора.

Претоварена с програми "startup" система.

Фрагментация на твърдотелно устройство, неговото препълване с файлове

Нямам представа какво би могло да го причини, работи си съвсем нормално и няма натоварващи процеси, уж всичко си е топ, последния тест съм го правил преди месеци и всичко беше ок и съм го показал тук в една тема, ма не мога да я намеря!

преди 1 минута, Reckitjesok написа:

Къде е това уиндоус логс?

Ще дръпна програмата, колко време трябва да я оставя да работи за да засече?

What Is the Windows Event Viewer, and How Can I Use It? (howtogeek.com)

Качи екранна снимка от програмата, където се вижда това:

spacer.png

Програмата веднага показва състоянието на диска. Не е нужно да я чакаш.

• Автор
преди 41 минути, Raze написа:

spacer.png

преди 41 минути, Емил Костов написа:

Благодаря, налага ми се да изляза и по късно ще дръпна програмата ще я отворя и ще кача снимка да покажа.

• Автор
преди 21 часа, Емил Костов написа:

Untitled2222.png

11111.png

преди 15 часа, JKirilov написа:

Колко често са тези случаи? И не си чупи нарочно диска!

Писал съм по горе, по един път на седмица казано

преди 21 часа, Raze написа:

spacer.png

Untitled3333444.png

• Автор
преди 6 минути, Raze написа:

Диска е добре. Лошото е, че пак не става ясно от какво е проблема. Лог-а къде е?

Лог?

А други причини мнения съвети, това замръзване едва ли ще е без причина

От папка C:\Windows\System32\winevt\Logs копирай на десктопа файловете
Application
Hardware
System
Създай архив с тези файлове и го качи на https://dox.abv.bg/
Копирай генерирания линк и го постави тук.

преди 23 часа, Raze написа:

преди 1 час, Reckitjesok написа:

Лог?

преди 5 часа, Reckitjesok написа:

Aaа, това е 'Ковидът по процесорите', описал си 100%-вите му типични симптоми. Хванал те е, кофти късмет.
Обхваща всички съвременни процесори от 5-6 години насам, както и всички бъдещи със същата архитектура, не се лекува, а 'ваксинациите' срещу хардуерни уязвимости драстично влошават положението.
Боря се с него вече 3 години с що-годе приемлив успех. Нищо няма да намериш по логове, както не намерихме хиляди други късметлии.
Ако си с Уиндоус и си потърпевш си по-скоро обречен, с Линукс имаш някакви минимални шансове за безпроблемно ползване без замръзвания, ако бойкотираш натресените лавини от идиотски пачове за процесорни уязвимости.  В последно време даже и това не ми помага и съм принуден да ползвам стари ядра, в които  бедствието фрийз липсва.

не слагай пиртаския windows l0( 😉 )IO

на 21.06.2021 г. в 10:06, Емил Костов написа:

после можеш да провериш:

рам

видео

процесор

дъно

охлаждане

😉 и да стигнеш до някъде 

преди 30 минути, TheJollyRoger написа:

не слагай пиртаския windows l0( 😉 )IO

после можеш да провериш:

рам

видео

процесор

дъно

охлаждане

😉 и да стигнеш до някъде 

Нищо от това не трябва да се прави!

Виж сега, съвременният хардуер е на много високо ниво, преди също беше, но тук пишат само пъпчиви пубери и няма как да помнят.

Докато ОС са пълна помия и ги ползваме колкото можем, и кълнем. Затова трябва много да се чете за ъпдейтите и на 1000 един-два трябва да се сложат, драйверите - също, само в краен случай! А хардуера само се почиства 1-2 пъти в годината, ако е силно запрашено и по-често.

Но ОС трябва да се почиства редовно (аз на 3-4 дни) и да се донастройва непрекъснато. Обаче както в рекламата - то трябва и акъл...

Това нон-стоп вадене-слагане на RAM и разните карти, вадене на батерийката и безкрайното тестване и бенч на дисковете и системата просто съсипва всичко. Плюс че не се прави правилно, примерно при включен компютър... ;)

Затова една флашка с Убунту. При по-сериозен проблем за половин час разбираш кой е виновен. Мислех да го препоръчам за пореден път и на автора на темата, но при него проблемът е изключително нарядко и ще го хванат нервите.

• Автор
преди 11 часа, JKirilov написа:

Виж сега, съвременният хардуер е на много високо ниво, преди също беше, но тук пишат само пъпчиви пубери и няма как да помнят.

Докато ОС са пълна помия и ги ползваме колкото можем, и кълнем. Затова трябва много да се чете за ъпдейтите и на 1000 един-два трябва да се сложат, драйверите - също, само в краен случай! А хардуера само се почиства 1-2 пъти в годината, ако е силно запрашено и по-често.

Но ОС трябва да се почиства редовно (аз на 3-4 дни) и да се донастройва непрекъснато. Обаче както в рекламата - то трябва и акъл...

Това нон-стоп вадене-слагане на RAM и разните карти, вадене на батерийката и безкрайното тестване и бенч на дисковете и системата просто съсипва всичко. Плюс че не се прави правилно, примерно при включен компютър... ;)

Затова една флашка с Убунту. При по-сериозен проблем за половин час разбираш кой е виновен. Мислех да го препоръчам за пореден път и на автора на темата, но при него проблемът е изключително нарядко и ще го хванат нервите.

Повече инфо? Какво е това и как се прави с флашката?  Чувал съм преди от познати странични хора при бавни компютри, правил си нещо с флашката и хвърчал, за какво говорят, дали е същото?

преди 5 часа, Reckitjesok написа:

Повече инфо? Какво е това и как се прави с флашката?  Чувал съм преди от познати странични хора при бавни компютри, правил си нещо с флашката и хвърчал, за какво говорят, дали е същото?

Не! Става дума за зареждане на съвсем друга безопасна ОС, без да се ползва тази на компютъра. От нея можеш да гледаш снимки, клипчета, да слушаш музика, а има и браузър естествено, можеш да влезеш в мрежата и да си цъкаш. Ако всичко работи нормално, имаш гаранция за целия хардуер и вече търсиш как да си ремонтираш Уиндоуса...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.