Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изфалшивиха ли пропан-бутана?

Featured Replies

Готвя на газ, бутилка с пропан-бутан. 

Около два месеца карах на електричество, но ето днес ми докараха поръчаната вчера бутилка. 

Цената се е вдигнала от 21 лева на 30.

Но имам чувството, че газта в новата бутилка е 3 пъти по-малко калорийна, то ест че са ми пробутали природна газ, метан. 

Някой да има подобни подозрения? 

Ако ше е така, спокойно ще си мина на ток. 

преди 15 минути, Nagov написа:

Готвя на газ, бутилка с пропан-бутан. 

Около два месеца карах на електричество, но ето днес ми докараха поръчаната вчера бутилка. 

Цената се е вдигнала от 21 лева на 30.

Но имам чувството, че газта в новата бутилка е 3 пъти по-малко калорийна, то ест че са ми пробутали природна газ, метан. 

Някой да има подобни подозрения? 

Ако ше е така, спокойно ще си мина на ток. 

Как ще втечниш метан в бутилка за пропан-бутан, бе  :) Разликата в наляганията е близо 10 пъти..... И как точно измери "калоричността" в домашни условия? А цената.... ами тя си следва пазара на петролните продукти......

Какво искаш да кажеш 3 пъти по-малко калорична? Да не се окаже, че котлонът е задръстен или повреден?

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 27 минути, NewRedDragon написа:

И как точно измери "калоричността" в домашни условия

С всяка нова бутилка прави измерване на времето за кипване на литър вода...😎
Съдовете за метан и пропан-бутан са драстично разлини! Никой доставчик няма да си позвопли да "сипе" метан в съд за пропан-бутан!

газ за готвене - само готова запечатана бутилка !

само сменяш през няколко месеца ...

Според мен, "проблема" на автора е тук:

Цитат

Около два месеца карах на електричество, но ето днес ми докараха поръчаната вчера бутилка

Самите "горелки" са с много фини отвори, а в битовата газ (пропан-бутан) има примеси (примерно "ароматизатора"), които реално не горят. Получават се нагари в дюзите и съответно пада и дебита на тези дюзи. Играчка си е, но се чистят с много тънка стоманена тел и после на копресора с около 2 бара....

От много време ползвам всякакви газови уреди в караваната, вкл. и хладилник.....

Да вмъкна - пропан-бутанът е смес от двата газа, но в разлчини съотношения, има и зимен/летен газ. Може дори да бъде само пропан или само бутан, т.е. няма как да е с еднаква калоричност. Разликите обаче не са големи!

преди 8 минути, nickolaycho написа:

И за кой ли път уточнявам - ГАЗ И ГЪЗ са от мъжки род!!!

Ко? Нье! 
Газ е джендър - и двата рода са верни според ситуацията:
С мръсна газ се изнесе.
Газът се беше събрал в подземието.

преди 3 часа, JKirilov написа:

Да вмъкна - пропан-бутанът е смес от двата газа, но в разлчини съотношения, има и зимен/летен газ. Може дори да бъде само пропан или само бутан, т.е. няма как да е с еднаква калоричност. Разликите обаче не са големи!

И задължително ароматизатор. Добавка в случай на теч, да се усети, иначе случайна искра и човека го няма. Не случайно датчиците за: дим, метан, CH4, пропан-бутан, CO2, CO, озон са толкова специфични и солени като цена.

преди 7 часа, Bubbles написа:

Ако са ти продавали на килограм е метан, в момента метана е по-скъп от газта.

И двете неща - метан и пропан-бутан са газове!
Разликата е, че метана е получен по естествен път. Това е най-простият наситен въглеводород - CH4
А пропан-бутан е смес от пропан C3H8 и бутан C4H10, която се получава при рафинирането на нефт или природен газ. Различните пропорции дават различно качество!
Преди време - пропан-бутана беше евтин, щото го приемаха за отпадък.

преди 2 минути, jhoro написа:

И двете неща - метан и пропан-бутан са газове!
Разликата е, че метана е получен по естествен път. Това е най-простият наситен въглеводород - CH4
А пропан-бутан е смес от пропан C3H8 и бутан C4H10, която се получава при рафинирането на нефт или природен газ. Различните пропорции дават различно качество!
Преди време - пропан-бутана беше евтин, щото го приемаха за отпадък.

Ок де, аз от газ не разбирам, но знам че метана се продава на килограм а не на литър и към момента е по скъп от пропан-бутана.

преди 1 минута, Bubbles написа:

Ок де, аз от газ не разбирам, но знам че метана се продава на килограм а не на литър и към момента е по скъп от пропан-бутана.

За това не спорим. Цената зависи от много неща. Метана е предпочитан и защото е по-екологичен от пропан-бутана. Но пък е по-чалко калоричен!

А за автора да добавя:
Има два вида пропан-бутан - зимна смес (60–65% пропан и 40–35% бутан) и лятна смес (35–40% пропан и 65–60% бутан).

• Автор

Здравейте всички и мерси за input-а то ест за вкарването! :D

преди 20 часа, NewRedDragon написа:

Как ще втечниш метан в бутилка за пропан-бутан, бе  :) Разликата в наляганията е близо 10 пъти..... И как точно измери "калоричността" в домашни условия?

Тук си прав, май съм се поизложил с хипотезата с метана. В такъв случай преиначавам въпроса на по-общ, възможно ли е нещо да фалшифицират така, че да ми продават по-евтино и нискокалорийно гориво на цената на пропан-бутана?

преди 20 часа, Bubbles написа:

Ако са ти продавали на килограм е метан, в момента метана е по-скъп от газта.

Не помня, но май условията за търговия с пропан-бутан са наистина на килограм.

преди 20 часа, Емил Костов написа:

Какво искаш да кажеш 3 пъти по-малко калорична? Да не се окаже, че котлонът е задръстен или повреден?

Много важно "вкарване!" Наистина, докато ползвах електрическите котлони на същата печка, 2х2 газови и ел., залях печката с вода при варене на месо в тенджера, която изкипя и водата отиде в ямичките с дюзите. почистих ги и подсуших внимателно и старателно, но не пипах или прочиствах дюзите, надявах се, че няма нужда.

преди 19 часа, цър-вул написа:

С всяка нова бутилка прави измерване на времето за кипване на литър вода...😎

Общо взето нещо такова е, само че не меря времето с инструмент, просто имам достатъчно опит и тук се изказах "по чувство".

преди 19 часа, NewRedDragon написа:

Според мен, "проблема" на автора е тук:

Самите "горелки" са с много фини отвори, а в битовата газ (пропан-бутан) има примеси (примерно "ароматизатора"), които реално не горят. Получават се нагари в дюзите и съответно пада и дебита на тези дюзи. Играчка си е, но се чистят с много тънка стоманена тел и после на копресора с около 2 бара....

От много време ползвам всякакви газови уреди в караваната, вкл. и хладилник.....

Да знам, даже в комплекта на печката имаше комплект инструментчета за разглобяване и прочистване на дюзите, и даже допълнителни дюзи имаше с различен отвор от готово инсталираните, но кой знае къде е сега.

За протокола, на око размера на пламъка, или факела, или короната на двете горелки със запалена газ на максимум, ми изглежда същия.

Днес пържих мекици и всичко ми изглеждаше О и Кей. Вчерашното беше нагряване навода в най-голямата ми тенджера, нея ползвам по-рядко и чувството ми за време може силно да ме е излъгало.

До тук всичко е добре, но ако наистина продължавам да се съмнявам във фалшименто, ще споделя тук.

Благодаря на всички участвали!

Зареждам газ в голяма бутилка за битови цели.
В града има на 3 места за пълнене.
На две от тях тиганите ловят една чернилка и съм забелязал, че  водата завира по-бавно.
На третата няма тия проблеми. а и като сменя пълна за празна пак няма тия нагари.

Навремето един познат бензинджия ми каза,  че всяка бензиностанция си определя съотношението пропан бутан и така го поръчва.

На колата съм забелязал огромни промени в работата на двигателя и разхода на различни газ станции.

На лукойл е ДО ДОЛУ. Разхода ми е около 10 на сто, а на Петрол е 7.5

преди 3 минути, neroni написа:

Навремето един познат бензинджия ми каза,  че всяка бензиностанция си определя съотношението пропан бутан и така го поръчва.

Да бе - производство по поръчка! А един мармот ...

Виж какво пише за Пропан-бутан

Цитат

В зависимост от предназначението си втечнените въглеводородни газове се произвеждат в три марки:
А – като автомобилно гориво,
Б – за комунално-битови нужди,
В – за промишлени цели.
Основните разлики между тях са във:
1. въглеводородния състав: пропани и пропилени, бутани и бутилени, други ненаситени въглеводороди (алкени, алкини, диени);
2. съдържанието на сероводород (за тип А и Б – 2,5 g/100 m3, за тип В – 10 g/100 m3);
3. налягания и т. н.
Пламъкът на стандартния газ трябва да е син, а не жълто-оранжев.

преди 3 часа, Nagov написа:

Здравейте всички и мерси за input-а то ест за вкарването! :D

Тук си прав, май съм се поизложил с хипотезата с метана. В такъв случай преиначавам въпроса на по-общ, възможно ли е нещо да фалшифицират така, че да ми продават по-евтино и нискокалорийно гориво на цената на пропан-бутана?

Не помня, но май условията за търговия с пропан-бутан са наистина на килограм.

Много важно "вкарване!" Наистина, докато ползвах електрическите котлони на същата печка, 2х2 газови и ел., залях печката с вода при варене на месо в тенджера, която изкипя и водата отиде в ямичките с дюзите. почистих ги и подсуших внимателно и старателно, но не пипах или прочиствах дюзите, надявах се, че няма нужда.

Общо взето нещо такова е, само че не меря времето с инструмент, просто имам достатъчно опит и тук се изказах "по чувство".

Да знам, даже в комплекта на печката имаше комплект инструментчета за разглобяване и прочистване на дюзите, и даже допълнителни дюзи имаше с различен отвор от готово инсталираните, но кой знае къде е сега.

За протокола, на око размера на пламъка, или факела, или короната на двете горелки със запалена газ на максимум, ми изглежда същия.

Днес пържих мекици и всичко ми изглеждаше О и Кей. Вчерашното беше нагряване навода в най-голямата ми тенджера, нея ползвам по-рядко и чувството ми за време може силно да ме е излъгало.

До тук всичко е добре, но ако наистина продължавам да се съмнявам във фалшименто, ще споделя тук.

Благодаря на всички участвали!

Със сигурност трябва да се увериш, че дюзите не са запушени.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 2 часа, jhoro написа:

Да бе - производство по поръчка! А един мармот ...

Виж какво пише за Пропан-бутан

На какво се дължи тогава различното качество по бензиностанциите ?

В рафинерията по поръчка се смесват пропана и бутана. И понеже едниният е много по-евтин  там правят шмекерията.

Към настоящия момент в Р България няма институция, която да упражнява контрол на качеството на втечнените газове (LPG).

https://www.damtn.government.bg/faq/osashtestvyava-li-damtn-kontrol-na-kachestvo-na-propan-butan/

преди 2 минути, neroni написа:

На какво се дължи тогава различното качество по бензиностанциите ?

Няма фрапиращи разлики по различните газстанции. Разбира се, стандарта е сравнително "широк" и има минимлни разлики на пропан-бутана от различните рафинерии. Когато става дума  пропан-бутан, като автомобилно гориво, то се налага и да се правят различни настройки на работата на двигателя, според вида на горивната система. Научете се да работите с ECU на колите си и си правете съответните настройки, според горивото

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.