Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Имат ли право A1, да откажат замяната на техен рутер с личен?

Featured Replies

Проблема е следния:
Не съм доволен от рутера който предоставят A1 (някакъв модел от smartcom). Искам да сложа собствен, но връзката да минава директно през новият, вместо както те твърдят че трябвало през тяхното устройство и от него ако съм искал допълнителни устройства.
Понеже съм ползвал и интернет и тв пакет нямало как да се замени рутера, защото тв приемника им бил вече настроен за техния си рутер. 
Някой ако може да ме светне - типа на връзката, която използват за конфигурация на рутера не е ли PPPoE и цялата замяна няма ли да се получи за няколко минути, стига да ми предоставят име и парола за конфигурация вместо да се разправям по телефона с оператора 2 часа...?
Някой запознат ли е дали в условията им за ползване имат правото да откажат това искане в този случай, защото подобно нещо не можах да намеря?

Разрешен от Емил Костов

Няма да ти дадат достъп до настройките на рутера - съвсем логично - той не твой. Ако си на FTTH, може да ги помолиш да направят бридж на някой LAN порт и там да си закачиш твой рутер. Обикновено на техните устройства на различните портове се менаджират различчни VLAN за интернет и тв. Предполагам, положението при FTTB е същото

• Автор
преди 1 минута, NewRedDragon написа:

Няма да ти дадат достъп до настройките на рутера - съвсем логично - той не твой. Ако си на FTTH, може да ги помолиш да направят бридж на някой LAN порт и там да си закачиш твой рутер. Обикновено на техните устройства на различните портове се менаджират различчни VLAN за интернет и тв. Предполагам, положението при FTTB е същото

Достъп до техният рутер въобще не желая, а искам да им го върна. Искам да закача единствено собствен рутер с директна връзка. Настройките, които имат на тяхното устройство, какъв е проблема да ги препишат към новия рутер за няколко минути. 

преди 2 минути, waxabe9290 написа:

Достъп до техният рутер въобще не желая, а искам да им го върна. Искам да закача единствено собствен рутер с директна връзка. Настройките, които имат на тяхното устройство, какъв е проблема да ги препишат към новия рутер за няколко минути. 

Проблема е, че А1 си следят услугата, чрез софтуера на техните устройства, плюс още доста неща - като например за какъв пакет ТВ си плащаш...... Освен това, имаш отделни VLAN за STB-то. Преди време не отказваха да ти пуснат публичното IP на даден порт.

Какъв е точния модел на тяхното устройство? Сигурен ли си, че е рутер или някакво комбо ONT. Пък, ако си на DOCSIS (наследството от близалките) - съвсем друга бира става...

• Автор
преди 4 минути, NewRedDragon написа:

Проблема е, че А1 си следят услугата, чрез софтуера на техните устройства, плюс още доста неща - като например за какъв пакет ТВ си плащаш...... Освен това, имаш отделни VLAN за STB-то. Преди време не отказваха да ти пуснат публичното IP на даден порт.

Какъв е точния модел на тяхното устройство? Сигурен ли си, че е рутер или някакво комбо ONT. Пък, ако си на DOCSIS (наследството от близалките) - съвсем друга бира става...

Smartcom P/N sam-4g1g-tt-ww-a1 S/N DEA30C80 а за тв - KAONMEDIA KSTB5019
При първият разговор с оператор, казаха че може да се регистрира новото устройство в системата и пак да си следят глупостите. Това беше и една от причината да закупя нов рутер. Следващата седмица ми казват, че нямало начин при положение, че ползвам и ТВ пакет.

преди 8 минути, waxabe9290 написа:

Smartcom P/N sam-4g1g-tt-ww-a1 S/N DEA30C80 а за тв - KAONMEDIA KSTB5019
При първият разговор с оператор, казаха че може да се регистрира новото устройство в системата и пак да си следят глупостите. Това беше и една от причината да закупя нов рутер. Следващата седмица ми казват, че нямало начин при положение, че ползвам и ТВ пакет.

Да така е! Тези рутери си ги менажират те (вероятно през ASC). Закачаш твоя рутер зад техния. От тук ги молиш или да ти направят бридж - ако се съгласят, че ти кажат на кой порт да свържеш WAN на твоя рутер. Ако ти откажат, ги молиш да сложат твоя рутер в DMZ като му резервират IP по MAC.

Ако и това откажат - остава да си караш с двоен NAT и заповечето неща, ще трябва да им се обаждаш

Преди известно време(бяха още,със старата фирма),имах същият проблем.Първи разговор,по телефона.Втори разговор,с една "мека китка"...И ми писна-20 минути псуване,затвориха ми и след десетина минути,ми се обади една,много любезна мацка.Инсталираха ми рутера дистанционно но,ми промениха юзер и парола.Трети разговор-пак псуване и вече,всичко е наред.

До колкото разбра, вече категорично отказват споменатите методи за частни абонати. Ако проблема е в лошото WiFi покритие - слагаш си едно свястно АР и спираш радиото на техния "рутер"

преди 1 час, NewRedDragon написа:

Няма да ти дадат достъп до настройките на рутера - съвсем логично - той не твой.

Няма да споря за ментела, но Виваком винаги са ми давали достъп, било е достатъчно само да помоля и обясня накратко за какво ми е паролата, та предполагам с правилния подход ще може и при ментел.

А иначе авторе защо си хабиш нервите да се разправяш?
Естествено че ще ти кажат че телевизията е настроена за техния рутер...
Ама как? Никой няма да ти каже защото не е вярно.

Вържи си рутера, смени му МАК адреса с този на техния рутер, вържи си тв-то и каквото ти трябва и да правят като вятъра тъпаците.
Единствено трябва да знаеш рутер за каква връзка ти трябва, това е.

преди 46 минути, Coco1 написа:

И при мен първо е тяхното устройство и след това е моя рутер.

И къде е смисъла на това? Така пак нямаш достъп до настройките на интерента, а да не дава Господ да ти дотрябват, ще трябва да се молиш на ментелците да благоволят да свършат нещо.

преди 8 минути, Bubbles написа:

Ама как? Никой няма да ти каже защото не е вярно.

Вържи си рутера, смени му МАК адреса с този на техния рутер, вържи си тв-то и каквото ти трябва и да правят като вятъра тъпаците.
Единствено трябва да знаеш рутер за каква връзка ти трябва, това е

Никога няма да се получи това - нито нет, нито тв ще има. STB ще каже - "няма връзка с мрежата на оператора"

преди 10 минути, Bubbles написа:

И къде е смисъла на това? Така пак нямаш достъп до настройките на интерента, а да не дава Господ да ти дотрябват, ще трябва да се молиш на ментелците да благоволят да свършат нещо.

Смисълае, крайния потребител да не бута нищо по граничния рутер. В LAN, ако иска и пет рутера да слага....

преди 6 минути, NewRedDragon написа:

Никога няма да се получи това - нито нет, нито тв ще има. STB ще каже - "няма връзка с мрежата на оператора"

Не съм съгласен, освен ако няма някакви промени в последните 5-6 години в доставянето на услугите, това съм го правил и работило, единствено се налагаше да давам достъп на поддръжката на Виваком при нужда но това буквално ще да е било 2 или 3 пъти за всичкото време през което съм ползвал услугата.

Нещо повече, след като заминах, баща ми решил да спре интернета и да остане само телевизията защото той си има мобилен интернет пък и не ползва компютър и взел че върнал моя рутер.😋

преди 21 минути, Bubbles написа:

Не съм съгласен, освен ако няма някакви промени в последните 5-6 години в доставянето на услугите, това съм го правил и работило, единствено се налагаше да давам достъп на поддръжката на Виваком при нужда но това буквално ще да е било 2 или 3 пъти за всичкото време през което съм ползвал услугата.

Нещо повече, след като заминах, баща ми решил да спре интернета и да остане само телевизията защото той си има мобилен интернет пък и не ползва компютър и взел че върнал моя рутер.😋

Промените са много. При А1 и виваком, решенията са различни (при виваком, има вариант с чисто ONT и суич - зависи от района, де), при А1, ако ползваш и IPTV, не можеш да игнорираш тяхното устройство - освен, ако не се навият да ти съдействат. Не ми се влиза в конкретни технически подробности....

• Решение
преди 22 часа, waxabe9290 написа:

Проблемът е че не може да се направи рутирането за телевизията. Няма как да работи и да се менажира. Затова ти и отказват смяната му. Освен това в договора имаш ред, където се казва, че услугата се гарантира с оборудването, което предоставя доставчикът. 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

вземи си един смотан суич от десет лева, вкарай в него кабела на интернеДа и кабела за ТВ. Ако телевизията тръгне в тази конфигурация закачаш към суича своя рутер и им се обаждаш да ти засичат МАК адреса( правиш се на луд). 

преди 2 минути, rostislaf написа:

вземи си един смотан суич от десет лева, вкарай в него кабела на интернеДа и кабела за ТВ. Ако телевизията тръгне в тази конфигурация закачаш към суича своя рутер и им се обаждаш да ти засичат МАК адреса( правиш се на луд). 

Това важи за Виваком, но не значи че е приложимо за А1. Така че не давай подобни съвети ако обичаш. И престанете с тия глупости правиш се на луд, защото е трагично, а не смешно! Нищо лично към теб!

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 13 часа, Емил Костов написа:

Това важи за Виваком, но не значи че е приложимо за А1. Така че не давай подобни съвети ако обичаш. И престанете с тия глупости правиш се на луд, защото е трагично, а не смешно! Нищо лично към теб!

Палячо, при мен е точно тази конфигурация та не плещи глупости.

• Автор
преди 1 час, rostislaf написа:

Палячо, при мен е точно тази конфигурация та не плещи глупости.

Какъв модел switch използваш?

TL-SF1008D е в момента, но всякакъв прост суич ще ти свърши работа за пробата

• 1 година по-късно...

Според новата директива от EU - ДИРЕКТИВА (ЕС) 2019/770 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 20 май 2019 година за някои аспекти на договорите за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019L0770&from=SL

Би трябвало от 1 Януари 2022 - всички който искат да имат право на личен рутер и право на отказ на у-во на оператора. Важи за целия Европейски СъюЗ! 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.