Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Компютъра се саморестартира

Featured Replies

От няколко дена имам странен проблем.

Компютърът ми започна да се саморестартира.

По принцип работя под Linux и си помислих, че нещо съм омазал по операционната система. Въпроса е, че имам на друго SSD Windows 10 като secondary за гейминг.
Там също се рестартира (само че по-рядко), което ме навежда на мисълта, че проблема е хардуерен.

Общо взето това, което се случва е, че компютъра без никаква грешка, без да freeze-ва или нещо такова , просто си се рестартира. Изведнъж екрана гасне и почва да load-ва наново. Понякога го прави много бързо след поредния рестарт, понякога могат да минат часове.

Изглежда, че Линукса е прихванал някакъв проблем, тъй като в логовете виждам следното:
mce: [Hardware Error]: Machine check events logged
mce: [Hardware Error]: CPU 10: Machine Check: 0 Bank 6: baa0000000000118
mce: [Hardware Error]: TSC 0 MISC d012000100000000 SYND 4d000000 IPID 600b000000000 
mce: [Hardware Error]: PROCESSOR 2:a20f10 TIME 1635085844 SOCKET 0 APIC 9 microcode a201016

Проблемът е, че не съм сигурен какво значат това. Дали проблема е в процесора или не. На места в нета пише, че може да е от всичко...

Хубавото, е че имам резервни части и почнах да ги сменям една по една. Пробвах с друга видео карта, друга рам, друго захранване и с всяко от тях проблема си остава. Само дъното и процесора не мога да изтествам, тъй като в момента нямам съвместими алтернативи.

Та ако има някой, който е имал сходен проблем ще се радвам да помогне най-малкото да разбера къде е проблема, за да мога да предприема мерки.

По-скоро сменяй или пробвай с по една плочка РАМ памет, като най добре е един мемтест да им направиш!

• Автор

Да, сори.

PSU: ASUS ROG Strix, 80+ Gold, 750W
MB: Asus TUF GAMING X570-PLUS
CPU: Ryzen 5 5600x + ARCTIC Freezer 34 eSports DUO
GPU: EVGA GeForce RTX 3070 XC3 ULTRA GAMING 8G
RAM: G.Skill Trident Z 16Gb (2x8) DDR4 3600 Mhz

И 2 SSD. Едно Samsung Evo (с Linux-а) и едно Kingston, на което пък е Windows-а.

Не съм overclock-вал. Единствено съм сменил профила от дъното, за да може рамта да работи на 3600 мхз.

преди 4 минути, JohnTRIVOLTA написа:

По-скоро сменяй или пробвай с по една плочка РАМ памет, като най добре е един мемтест да им направиш!

Пробвал съм с напълно различна рам от тази, която си ми е в компютъра. Иначе пробвах и с това, което предлагаш. Пробвах с отделни плочки. Пусках и memtest. Мисля, че не е от рамта.

• Автор

Компа ми е на около година. Няколко месеца карах с този профил. Иначе да, не мисля, а тествах паметта с Memtest. Мина 4 паса успешно. Пробвах да цъкам и без тоя профил, да върна всичко на auto. Отново се рестартира.
Температурите на процесора са около 40-50 градуса в idle. Като цъкам някоя тежка игра стига до 80-85, но той се рестартира дори когато е в idle.

Казваш, че се рестартира и под уиндоус. Махни отметката за автоматично рестартиране в настройките и ще ти изкара син екран с грешка, която може да потърсиш в нета. 

Ако можеш да четеш логовете в event viewr - чети.

И пробвай да откачиш всичката периферия от компютъра. 

• Автор

Ок, това с автоматичното рестартиране ще го пробвам, макар че под Windows много по-рядко като че ли се рестартира, Ок, ще изкарам всяка допълнителна периферия. То реално освен мишка, клавиатура и слушалки, имам пуснат 1 bluetooth и Wifi адаптер, но се рестартираше и с LAN кабел.

Под windows пробвай с това да изкараш информация за последните крашове на системата: Resplendence Software - WhoCrashed, automatic crash dump analyzer

• Автор
преди 1 час, Raze написа:

Под windows пробвай с това да изкараш информация за последните крашове на системата: Resplendence Software - WhoCrashed, automatic crash dump analyzer

Този сайт нещо не ми го зарежда. Ще пробвам утре пак.

По принцип всичките ми компоненти са в гаранция, но все пак ми се иска да установя откъде идва проблема, за да знам какво да върна. Тъй като са купувани от различни места.

Сайта си зарежда нормално, проблема е в твоя компютър или доставчика ти. Потърси whocrashed в гугъл, може да ти изкара други варианти за изтегляне.

• Автор
на 24.10.2021 г. в 12:53, Raze написа:

Сайта си зарежда нормално, проблема е в твоя компютър или доставчика ти. Потърси whocrashed в гугъл, може да ти изкара други варианти за изтегляне.

Да, успях да я сваля. Еми в момента тя не успява да намери никакви crash dump-ове, които да анализира.
"Crash dumps are enabled but no valid crash dumps have been found. In case you are experiencing system crashes, it may be that crash dumps are prevented from being written out."

Проблемът е, че сега като разбазиках по хардуера като сменях части, за да тествам сега доста по-рядко се рестартира дори под Линукс, но все още го прави от време на време.
Така, че още по-трудно ще хвана откъде е проблема.

преди 14 часа, veli4ko67 написа:

а ако пак продължава да се самодебъгва, провери за  вируси и троянци 😉 

Не е вирус според мен, освен ако е някакъв такъв на ниво БИОС, ако е възможно дори. Защото го прави и под Linux и под Windows, дори и под LiveCD с линукс, който дори не е инсталиран все още на твърд диск.

Впрочем, разкарах сега и автоматичните рестарти от настройките, за да видя дали нещо ще прихване.

1385644059_NewProject.jpg.468c7ce4e497fd7bc32da1110a869b3d.jpg

Имам чувството обаче, че не операционната система го рестартира, а просто хардуерно все едно му цъкам копчето за рестарт...
Няма абсолютно никакво freeze-ване или някакъв индикат, че го прави операционната система.

Ще го мъча още ден два и ако нещо връщам и 2 процесора и дъното...

• Автор

Не знам дали заради няколко пъти бърникане по хардуера, PC-то не се е рестартирал от последния път, когато писах в темата. Чак ме е страх да го пипам, хаха :D

Утре ми идва и водното охлаждане, тъй като при макс натоварване процесора стига до 90 градуса и нагоре, при средни 50 при idle.

на 24.10.2021 г. в 17:33, Pr07o7yp3 написа:

ARCTIC Freezer 34 eSports DUO

с това охлаждане 90 градуса ? с  кво го товариш е ?

дигни си оборотите на охлаждането в биос !

Без име.jpg

• Автор

Честно казано не знам. Може би просто не съм го бил сложил адекватно при монтирането и за това вдигаше такива темепратури. Сега съм с водното и вече всичко е ОК.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.